Leaderboard

30 April 2015

Short vacation to Melaka (Menara Taming Sari)


Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim..


Entry semalam pasai hotel..
Entry harini pasai naik Menara Taming Sari pulak...
Malas nak combine satu entry ja sebab nanti panjang berjela...
Teringin nak naik sebab 2 tahun lepas ke Melaka xdapat nak naik sebab ramai orang...
Kami sampai petang Jumaat, lepas check in hotel & isi perut makan asam pedas...
Terus zasss jalan kaki ke Menara Taming Sari...
Maklum lah..hotel selang satu bangunan je dengan menara tuh..
Bestnya kalau bukan weekend ialah orang tak ramai...
So, nak beli tiket naik menara pun tak ramai...
Harga pun tak sama dengan hari minggu..

Family photo...


Welfie dulu sebelum menara naik atas...
Tak ramai orang pun...


Adik behave sangat jalan jauh kali ni...
First time Amani jalan jauh...


Dah start naik atas..berpusing-pusing..
Terus aku rasa gayat...
Sebelum ni okey je kalau naik tinggi-tinggi...
Kali ni gayat sungguh..tak boleh tengok bawah langsung..
Faktor usia kah? Hahahaha...ke sebab menara tu berpusing sambil naik atas?


Enjoy pemandangan dari atas...
Tapi aku tak la enjoy sangat...hahaha..gayat..


Sebab aku gayat, Amani biar papa dia pegang...hahahaha..
Seronok kamu dik...tak gayat macam ibu ke?
Amsyar lagi la...siap pegi tepi tingkap tu tengok bawah...Ibu gayat oiii....
Padahal takde tinggi mana pun menara tu...
Kerek ar ibu kome ni...


Disebabkan ibu kome ni penggayat...maka ibu kome selfie je la sendiri...
Hahahaha...


Tamat kisah naik Menara Taming Sari..
Nantikan entry hari ke 2 jalan-jalan sekitar A Famosa pulak..

29 April 2015

Short vacation to Melaka (Review Hotel)


Assalamualaikum..
Bismillahirrahmanirrahim..


Nak dijadikan cerita, tanpa plan apa-apa, adik aku dari Aloq Staq ajak berjalan-jalan ke Melaka..
Eh, actually ada la plan sikit..cuma lokasi tu yang tak plan..
Memula plan nak ke PD je...tapi pikir-pikir PD tak ada apa sangat...
Pastu ke KL aje la kita...Pastu last-last terus lajak ke Melaka...
Hotel pun main redah walk-in je cari..

Hari Jumaat amik cuti, pepagi terus gerak ke Melaka...
Jauh jugak lah kan ke Melaka dari Ipoh ni...
Lebih kurang 5 jam perjalanan sampai la ke Bandar Melaka..
Sebelum buat apa-apa, cari hotel dulu la kan...
Nasib ada...kami cari hotel yang dekat-dekat dengan Dataran Pahlawan..
Senang, jalan kaki je ke Menara Taming Sari & A Famosa tu...


Ni hotelnya...hotel bajet yang sesuai dengan bajet & walaupun hotel bajet tapi perkhidmatan memuaskan..
Bilik pun okay...
Yang best....selang sebuah bangunan ja dah sampai Menara Taming Sari...

Kadar Harga Bilik Hari Biasa
RM100.00 (Dua orang sebilik)
RM120.00 (Tiga orang sebilik)
RM150.00 (Empat orang sebilik)
RM170.00 (Lima orang sebilik)
RM200.00 (Enam orang sebilik)

Apartmen 3 bilik - RM300.00

Bilik 2 orang  
Bilik 2 orang
RM100.00 - RM120.00


Bilik 3 orang 
Bilik 3 orang
RM120.00 - RM140.00


Bilik 4 orang 
Bilik 4 orang
RM150.00 - RM170.00


Bilik 5 orang 
Bilik 5 orang
RM170.00 - RM190.00


Bilik 6 orang 
Bilik 6 orang
RM200.00 - RM220.00


Sumber gambar: Hotel Seri Pelangi Melaka


So far..untuk yang nak stay 1 malam tu ok la...
Just nak tidoq kan...hehehe..siangnya berjalan-jalan...
Walaupun hotel bajet, tapi kira ok la..
Dekat dengan Menara Taming Sari, A Famosa...
Berjalan kaki je....

Tempat makan pun senang nak cari....

Wordless Wednesday: Korang pernah jadi macam ni tak?


Assalamualaikum...
Bismillahirrahmanirrahim...



Status di IG pagi tadi...hahahaha..
Aku sekarang tengah dilema tak tau nak makan apa breakfast...
Korang ada macam gini tak?
Betoi...aku perasan dilema ni wujud lepas pantangkan Amani...
Kalau dulu, tak kisah ja kalau pagi-pagi nak beli makan apa...
Sekarang ni? hah..macam kena pikior hal negara je kekdahnya..
Padahal, pikior nak makan apa je pun...
Mengada lah...hahahaha...


Selalunya, last choice ialah nasi lemak...
Walaupun sekarang ni aku memang tak suka nasi lemak...
(Actually bagus pun tak suka makan nasi lemak hari-hari kan)
Tapi itu la...selain bihun, kueyteow, nasi goreng, roti canai, kuih muih...apakah lagi sarapan yang ada?
Sampaikan aritu ada sekali makan mee kolok sarawak la...nak kelainan kan...hahaha...


Apapun, ingin ku nyatakan disini...bersyukur lah dengan kepelbagaian makanan yang ada di bumi Malaysia yang aman ini...pikior mereka-mereka yang tak dapat nak makan walaupun sekali nun...
Sila insap...


16 April 2015

Seronok bila papa ada...


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Amsyar terutamanya, sangat happy bila papa ada...
Ye la...papa kan jauh..nak jumpa papa kena tunggu hari minggu...
Bila papa ada...nampak dia seronok sangat...
Bila pagi-pagi nak ke sekolah...mesti nak papa hantar...
Tak mau naik kereta, nak naik moto..
Mujurlah, sekolah dekat ja...
Dalam kawasan taman rumah kitaorang jugak...

Dah ready nak pegi sekolah...


Dah siap naik moto...


Okey..bye-bye ibu..


Happy sangat tengok moment macam ni...sebak pun ada...
Nasib la dia tak reti lagi nak tanya kenapa papa tak duduk dengan dia...
Yang dia faham sekarang, papa kerja jauh...
InsyaAllah.....semoga lepas ni ada rezeki papa pindah...

15 April 2015

Wordless Wednesday: Tahniah papa....


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2014...
Setelah 7 tahun berkhidmat di UPSI...
Tahniah papa!!!
We proud of you....



14 April 2015

Jumper kereta...reti ke dak?


Bismillahiirahmanirrahim...
Assalamualaikum..


Hari yang memenatkan...
Pagi berkejaran ke KWSP pastu ke driving school settlekan hal lesen GDL diaorang ni...
Tapi...hari ni jugak l benda yang tak pernah jadi terjadi..
Hahahaha..pagi-pagi kereta tak boleh start hoi...
Gelabah teruih aku...dengan Amsyar belum hantaq pi sekolah..
Amani pun belum hantaq ke rumah pengasuh...
Di tambah lagi dengan papa Amsyar takdak...
Mati kutu aku...

Bila semua beg dah loading masuk kereta...
Nak start enjin, teruih tak boleh...
Banyak kali aku try...memang sah...tak boleh start...
Terus telefon papa & katanya mungkin bateri..
Okey..papa suruh aku jumper bateri kereta...
Garu kepala la...reti ka? memang tak reti la kan...
Pernah tengok orang buat..tapi tak pernah praktikkan lagi....
Jenuh weh....dengan dukung Amani yang pagi tadi mengamuk-ngamuk mengantuk nak tidoq...
Macam mana aku nak jumper kereta nya???


Okay la..untung mak mertua dok dekat..
Minta tolong mama hantar kami..memula hantar Amsyar ke sekolah lepas tu
 hantar Amani ke rumah pengasuh dia...
Last sekali hantar aku balik rumah...
Balik rumah buka bonet depan...oh..sebelum tu ambik jumper siap-siap...
Tapi sebelum jumper aku sentuh-sentuh skru dekat bateri tu...
Kira macam ketatkan mana yang patut...hahaha...
Pastu try start, yes...berjaya...
Tak perlu aku jumper weh..dah la tak reti...
Nampaknya masalah bateri la..skru longgaq...
Lepas ni kena belajar sikit ambik tau hal kereta...
Macam mana nak jumper...
Macam mana nak tukaq tayar.... (oh..jangan la ini terjadi)


Wajib ada jumper ni dalam setiap kereta....


 




Untuk perkongsian bersama...




13 April 2015

Abang Amsyar join coloring contest..


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Last weekend ari Sabtu ada pertandingan mewarna dekat Giant Bercham..
Sebelum tu cikgu tadika Amsyar dah whatsapp tanya sapa nak masuk...
Terus register nama Amsyar...
Saja nak bagi dia happy & juga pengalaman baru untuk dia...
Menang @ kalah tu belakang kira lah...


Sebelum ke Giant, singgah dewan Risda makan kenduri dulu...Dekat je Risda dengan Giant tu..
Ngam-ngam pukul 2 sampai lah Giant..terus register nama dan ambik tempat..



Ucapan alu-aluan..


Dah ambik tempat..get ready...
Kesian pulak tengok mewarna atas lantai camtu...
Patutnya pihak penganjur sediakan la tikar ke...
Kami pulak lupa nak bawak meja jepun tu...

Ramai jugak yang join...
Ada 3 kategori...

Kategori umur 4-6 tahun = Kumpulan A
Kategori umur 7-9 tahun = Kumpulan B
Kategori umur 9-12 tahun = Kumpulan C

Amsyar masuk Kumpulan A...kena lawan mewarna dengan budak-budak yang umur 5 & 6 tahun...
Hahahaha..kompom-kompom la tak menang kan...
Tapi takpe la...pengalaman itu penting...
Tapi kan...patutnya buat la untuk budak-budak 4 tahun tu kategori asing...
Kesian tengok nak bersaing dengan budak-budak 5 & 6 tahun...
Pulak tu, siap tanya kenapa tak dapat hadiah pun...
Jenuh mak nak menjawab...

Semangat tu yang penting...
Hehehe...kaler paling cepat...pastu dah siap terus nak hantar...


Ibu dengan adik Amani sementara nak tunggu abang Amsyar habis mewarna...


Adik Amani dengan papa...ops..nampak perut pulak :-)


Hadiah-hadiah untuk pemenang...
Ada hadiah saguhati jugak...


Sedang di adili siapa warna paling cantik...


Ni la hasilnya....good job abang...
Puaih la ibu dok jerit pokok kaler hijau...sudahnya jadi kaler biru...hahahaha..
Bird kaler kuning...sudahnya jadi kaler purple burung tu...
1st trial ni join contest...nak kutip pengalaman je pun... & nak bagi dia hepi...


Kami tak tunggu sampai acara penyampaian hadiah pun...
Terus balik bila tau Amsyar tak menang...hahahaha...
Dah memang tau pun dari awal....
Cuma mana la tau nak dapat hadiah saguhati ke kan...kan...
Hihihihi..takpe lah...ni pengalaman pertama Amsyar..
Lepas-lepas ni kalau ada contest lagi kita join lagi..



12 April 2015

Slow down mummy...


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...



Please...slow down mummy..
Terkesan terus di hati bila baca poem ni...
Seolah-olah ini lah luahan anak sendiri...
But..lets take it as luahan anak sendiri...


Semalam, time Amsyar tidoq...aku renung muka dia...
Aku rasa bersalah yang maha dasyat...
Time tu jugak ayaq mata menitik laju...
Membebel itu biasa la bagi mak-mak macam kita ni kan...
Dengan penat bekerja...penat nak urus rumah sorang diri...
Nak urus anak-anak...
Pastu dengan macam-macam benda yang jadi...
Tapi semalam entah macam mana, aku rasa bersalah hanya Tuhan yang tau...
Dia conteng dinding, aku marah...
Dia sepahkan kaler pensil, aku marah...
Dia panjat atas rak TV, aku marah...
Aku membebel-bebel tak berhenti...
Oh...my BIGGEST mistake...
Tapi marah & bebel aku ni tak pernah la aku pukul anak....
Patutnya aku cool down...jangan bebel & marah-marah...
Istigfar banyak-banyak...InsyaAllah...kemarahan itu akan reda...


Dear anak ibu, Rafieq Amsyar...
Ibu minta maaf sangat-sangat...
Ibu janji lepas ni ibu tak bebel-bebel lagi...
Ibu janji tak akan marah lagi lepas ni...
Ibu janji lepas ni ibu akan berusaha menjadi ibu & kawan yang baik untuk Amsyar...

09 April 2015

Review Fast & Furious 7


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Finally...tertunai jugak impian nak tengok Fast & Furious 7 nie..
Al kisahnya, kelmarin...kebetulan kami laki bini ada hal nak kena buat..
Papa cuti & aku amik half day je...
Benda kami nak setel tu pulak awai siapnya...
Alang-alang dah cuti apa lagi...ajak papa pegi TGV Jusco Kinta City la...
Dah lama weh tak dating tengok wayang...
Ingat zaman bercintan cintun dulu la pulak.... hahaha...


Okey...movie paling awal start 11.00 pagi...
Movie 2 jam 20 minit..buat kira-kira, okey...sempat masuk opis koi 2 petang..
Movie ngam-ngam habis 1.30....
Harga adalah RM 13.00..oh ya..kelmarin hari Rabu..dapat harga murah..
Eh, normal price tiket wayang berapa ah? Hahahhaa...dah lama xtengok wayang gini la...


My komen??? Aku bagi 5bintang!!!
Sangat best...sangat mendebarkan & sangat touching (part last Dom tribute to Brian)
Boleh nampak perbezaan teknik CGI tu..
Sampaikan aku siap tolong bagitau papa ni bukan Brian betul ni...
Part paling sedih...ending la...ada scene Brian dengan anak bini dia kat tepi pantai...
Pastu part tribute to Brian (Paul Walker)...
Nangis dalam hati ja...hahahaha...


Hahahaha..bukti dah pegi tengok...
Gigih aku snap pastu papa tengok aku lain macam ja..
Okey..nak update dalam blog aku kata.....



Scene-scene yang menarik...
Daku copy dari Internet...

Kereta terjun dari kapal terbang ..gayat wooo tengok...


Ini paling best...terasa gayat sekali..


Tony Jaa yang berlakon Ong Bak tu pun berlakon dalam movie ni...


Dom fighting with Shaw...


Jason Statham as Shaw..
Musuh utama Dom..


Korang yang minat action movie macam ni pegi tengok tau...
Sangat recommended untuk mereka yang minat...hahaha..
Aku sampai sekarang dok terbayang-bayang cerita ni...


08 April 2015

Anak bujang den... Rafieq Amsyar 3 tahun 7 bulan


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Haritu cerita pasal anak dara...
Ni nak cerita pasal anak bujang pulak...
Dah 3 tahun 7 bulan lebih dah..
Tak lama lagi nak masuk 4 tahun..
Kalau kira tahun dah 4 tahun la...
Kalau ikut bulan, kena tunggu bulan 9 nanti...


Sejak dah masuk tadika, alhamdulillah...
Nampak minat sangat nak belajar..
Aku perasan dia jenis cepat tangkap..
Maksudnya, cepat belajar apa yang cikgu ajar..
Contoh...sekarang dah boleh baca surah Al-fatihah dengan lancar...
Termasuk tiga QUL...
Doa-doa & selawat pun dah pandai...
Azan pun alhamdulillah dah boleh...


Obses nak mewarna..
Pantang nampak kaler & kertas @ buku, mula la menconteng..
Tapi, sekarang ni, aku perasan minat mewarna dah beralih arah ke dinding...
Huwaaaa...penat aku cakap weh..jangan conteng dinding...
Bila dah penat cakap, tak mau jugak dengaq...hah, lantak la...


Yang terbaru, sekarang suka mengeja...
Dah boleh mengeja
PA PA = PAPA
SU SU = SUSU...
BU KU = BUKU
PI PI = PIPI
Cari yang sukukata sama...senang dia nak ingat & hafal...
Kasi eja yang senang-senang dulu la....


Suka bahasakan diri 'kita' kalau bercakap sekarang..
Takde bahasakan diri 'Amsyar' dah...
Agaknya terikut dengan kawan-kawan kat sekolah kot...
Kadang-kadang aku lebih suka panggil dia 'abang Amsyar'...
Seorang abang yang penyayang...sayang adik sesangat...
Kalau aku marah adik, "ibu..kenapa marah adik?" ~ gitu la bunyi ayat dia..
Dan masih peminat tegar Ultraman... hahahaha...
Dan juga Power Rangers....


Copy paste muka mak kan???
Hehehehe...


Anak kesayangan ibu yang dah besar...
Semoga kamu membesar menjadi anak yang soleh....
Anak & abang yang baik....
Amin Ya Rabbal Alamin...

07 April 2015

Another HOPE...


Bismillahirrahmnairrahim..
Assalamualaikum...


Our 2nd hope yang berharap sangat at least tak dua-dua, dapat salah 1 pun jadi la...
Tapi harapnya lebih kepada dapat interview kedua-duanya...
Semoga kesabaran berjauhan selama hampir 4 tahun akan berakhir...
Ini lah harapan terakhir kami...kalau tak dapat, kena la kami berpindah ke Tg Malim...

Ini cerita our 1st hope SPA PERAK

Our 2nd hope, MBI... 
Semoga ada rezeki kami sekeluarga..




_____________________________________________________________________________________________________

Permohonan adalah dipelawa daripada Warganegara Malaysia dan keutamaan kepada rakyat DYMM Paduka Seri Sultan Perak Darul Ridzuan yang berkelayakan bagi mengisi pelbagai jawatan di Majlis Bandaraya Ipoh seperti berikut:
 
PENOLONG PEGAWAI UNDANG-UNDANG
PENOLONG PEGAWAI KESIHATAN PERSEKITARAN
PEMBANTU KEMAHIRAN
PEMBANTU KESIHATAN AWAM
PEMANDU KENDERAAN
PEMBANTU AWAM (PENYELAMAT)
PEMBANTU AWAM
 
 
 
Tarikh Tutup Permohonan : 26 APRIL 2015
_________________________________________________________________________________




06 April 2015

Fast & Furious 7


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

Ni cerita feberet kami laki binik...
Bila laki dah minat bab kereta ni..otomatik binik teruih jadi minat jugak...
Hehehe..tak jugak..tengok jugak la jalan cerita ni macam mana..
Tapi, aku ni memang jenis peminat cerita-cerita cenggini..
Slow-slow punya cerita..i is tak berapa nak layan...

Lama dah weh tak tengok wayang ngan laki...
Last rasanya belum ada anak...
Ada anak dah tak dapat nak p tengok wayang...
Kira Amsyar dah 4 tahun la..maka 4 tahun la tak tengok wayang hoi...

Semalam, tengah tengok TV, ada iklan pasal Fast & Furious ni...
Terus ajak encik laki ku tengok wayang...
feeling zaman bercinta balik rajin jugak la kami tengok wayang...
Hurmm...ok jugak tu..tapi kena cari waktu yang sesuai la...

Korang dah tengok ke cerita ni???
Meh share sikit...best ke idak?
Daku nak pegi tengok ni...
Tapi, memang best la..cer tengok trailer kat bawah ni...traile je pun dah gempak...
Tak sabaq nak tengok full movie...
Dha tengok nanti aku review ye..








Tinggal kenangan...pasni next Fast & Furious hero baru la...


Auwww... my feberet hero dalam cita nih... Van Diesel


Sedang berkira-kira mencari waktu yang sesuai nak g dating tengok Fast & Furious...
Nanti kita review eh cerita ni best ke tak...


03 April 2015

Anak dara den... Raisha Amani 4 bulan...


Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Anak dara den dah 4 bulan 12 hari dah harini..
Alhamdulillah...membesar dengan sihat & semakin bijak..
Gelak dah mengekek-ngekek dah..
Paling best, abang Amsyar lompat atas tilam..pastu buat-buat jatuh, dia punya gelak mengekek...
Seronok main dengan abang....Abang pun adik lagi gelak dia lagi syok buat aksi lompat sana lompat sini...

Pastu sekarang ni kalau tengok orang makan...mulut tu bukan main..dah kunyah makan sekali...
Sabar dik...2 bulan lagi ibu bagi makan yea...
Sekarang tak boleh makan lagi...

Meniarap dah...tapi takdak nampak tanda-tanda nak menyulur @ merangkak...
Macam abang Amsyar dulu, meniarap pastu terus merangkak...
Takda menyulur dah...

Bab bersembang..serah kat dia...pok pek pok pek juga la kiranya...
Kita sembang dia pun nk sembang jugak...
Alhamdulillah...semoga anak ibu, Raisha Amani terus diberi kesihatan yang baik..



Ada macam amoi ka? ramai panggil amoi ni...


Dengan ibu yang suka ajak saya selfie...hahahaha...


Dengan abang saya yang sayang saya...
Bangun pagi mesti abang akan kiss saya dulu...


Opssss...saya sexy...


Saya dah meniarap..lepas ni nak menyulur pulak...


zzzzzZzZzZ..selamat malam...hehehe..









Mini Rage Face Happy Smiley