Leaderboard

17 August 2010

Kenangan terindah

---------------------------------------------------------------------------------------------
Sabda Rasulullah SAW yg bermaksud “Jika seseorang wanita menunaikan solat lima waktu, berpuasa pada Ramadan, menanti suaminya dan menjagakehormatannya, maka dikatakan kepadanya, masuklah ke dalam syurga melalui pintu mana saja yang kamu kehendaki” – (Hadis riwayatAhmad dan Thabrani)
--------------------------------------------------------------------------------------------

Tak perlu mencari teman secantik Balqis,
andai diri tak sehebat Sulaiman..
Mengapa mengharapkan teman
setampan Yusuf..
jika kasih tak setulus Zulaika..
Tak perlu mengharapkan teman
seteguh Ibrahim andai diri tak sekuat Siti Hajar
Dan mengapa didambakan teman hidup bak Siti Hajar
kalau diri tak sesempurna Rasulullah (S.A.W)
Bimbinglah dirinya,dan terimalah kekurangan itu sebagai
keunikan,carilah kebaikan pada dirinya,
Dan bersyukurlah kerana dipertemukan dengannya.
Tetaplah berdoa pada Tuhan
agar dia akan terus menjadi milikmu..

MAJLIS AKAD NIKAH

Alhamdulillah...syukur ku panjatkan ke hadrat Ilahi...Tanggal 28 Mei 2010, tepat jam 4.30 ptg, hanya dgn sekali lafaz, aku bergelar isteri kpd org yg aku cintai...Rafizee Uzair Bin Mohamad....tak dpt aku gambarkan dgn kata2...betapa aku bersyukur krn ikatan yg kami bina selama 2 thn akhirnya diakhiri dgn ikatan yg sah...kini aku telah bergelar isteri...sesuatu yg amat sukar utk aku terima...tp itulah hakikatnya.....Akulah org yg paling bahagia....target yg aku tlh ttpkan utkberkahwin iaitu 27-28 thn akhirnya termakbul. Majlis akad nikah yg ringkas di rumah aku krn majlis kenduri akn berlangsung seminggu lg.....Tema yg aku pilih utk majlis akad nikah ialah putih + purple....aku mendoakan perkahwinan ini kekal ke akhir hayat, cepat2 dpt baby :-)
& insyaallah aku akn cuba menjadi isteri yg terbaik, isteri yg solehah..




MAJLIS RESEPSI

Seminggu kemudian, pd 05 Jun 2010bersamaan ari sabtu.....majlis perkahwinan di rumah ku...di Alor Star...tema yg menjadi pilihan mestilah biru...sememangnya biru adlh kaler favourite aku....gabungan biru + putih + itam menjadi pilihan...Alhamdulillah, majlis berjalan dgn lancar wpun sehari sblm majlis ujan trun dgn lebat....org kata hujan rahmat..Terima kasih yg xterhingga kpd mak & abah, adik beradik, sedara mara, kwn2 yg menbantu dlm melancarkan majlis perkahwinan aku...Walaupun penat..tp aku puas hati sbb majlis aku berjln dgn lancar...betoi la kata org...bahagia sgtmenjadi raja sehari...hari tuadalah hari aku...aku la permaisuri nya..



MAJLIS BERTANDANG

Selang seminggu slps majlis di rumah aku...majlis bertandang plak d rumah suami...Rombongan keluarga ku dr Kedah naik bas bertolak pg & sampai tgahari di rumah abg ku d Ipoh...Aku mmg stay kt umah abg aku sementara menanti rombongan dr Kedah sampai...Tema gold + brown menjadi pilihan suami & kira2 pukul 1 thari, kami bertolak ke dewan di mana berlangsungnya majlis...Aku agak gementar krn akn menjadi perhatian..tp Alhamdulillah, semuanya terkawal. Ada jugak kwn2 aku dr KL yg dtg & thanks guys! Really appreciated it! Majlis d teruskan d rumah suami xjauh dr dewan....just bergambar. Majlis potong kek di adakan d sebelah mlm sekali ngan BBQ..Alhamdulillah, semua dh selesai...Tiada insan yg lebih aku cintai melainkan dia...suamiku....

~pre-honyemoon~



Saja tetiba rs nak upload gambaq time aku ngn suami p jln2 (ala2 pre-honeymoon kami la)...tempatnya ialah Cameron Highland...p balik ari ja..xtidoq sana...p pagi..dlm thari sampai la...best! cuaca sejuk..org pn xramai sgt..ya la..ari selasa..x shopping apa pn..just bwk blik buah stoberi sket...tu ja...mcm biasa la klu p C.H ni..kn la p ladang teh nya...dh r time tu ujan..sejukssssssss! hehehehe..

13 August 2010

Sebaik-baik perhiasan adalah wanita solehah.....

Tidak banyak syarat yang dikenakan oleh Islam untuk seseorang wanita menerima gelaran solehah, dan seterusnya menerima pahala syurga yang penuh kenikmatan dari Allah s.w.t.
Mereka hanya perlu memenuhi 2 syarat iaitu :

1. Taat kepada Allah dan RasulNya
- Mencintai Allah s.w.t. dan Rasulullah s.a.w. melebihi dari segala-galanya.
- Wajib menutup aurat
- Tidak berhias dan berperangai seperti wanita jahiliah
- Tidak bermusafir atau bersama dengan lelaki dewasa kecuali ada mahram bersamanya
- Sering membantu lelaki dalam perkara kebenaran, kebajikan dan taqwa
- Berbuat baik kepada ibu & bapa
- Sentiasa bersedekah baik dalam keadaan susah ataupun senang
- Tidak berkhalwat dengan lelaki dewasa
- Bersikap baik terhadap tetangga

2. Taat kepada suami
- Memelihara kewajipan terhadap suami
- Sentiasa menyenangkan suami
- Menjaga kehormatan diri dan harta suaminya selama suami tiada di rumah
- Tidak bermasam muka di hadapan suami
- Tidak menolak ajakan suami untuk tidur
- Tidak keluar tanpa izin suami
- Tidak meninggikan suara melebihi suara suami
- Tidak membantah suaminya dalam kebenaran
- Tidak menerima tamu yang dibenci suaminya
- Sentiasa memelihara diri, kebersihan & kecantikannya serta rumah tangga

Sekadar renungan utk diri sendiri & kwn2...

11 August 2010

Salam Ramadhan....

Alhamdulillah..umur aku masih pjg..& dpt bertemu bln ramadhan sekali lg..kali ni ramadhan lebih bermakna sbb aku dh kawen..tentu ianya berbeza sbb sblm ni sambut posa & raya sebagai org bujang..tp thn ni lebih bermakna..

tp yg sedihnya..kesian my hubby sbb still posa sorg2..aku pn sama la..dia d sana..aku d sini...kesian bila pikir dia sahur mkn apa...berbuka mkn apa..mmg la boleh je p beli kt bazar ramadan tu..tp..aku sebagai isteri cam tk best sbb biarkan hubby aku beli mkn utk berbuka...sepatutnya aku yg prepare mkn utk berbuka...mkn utk sahur...maaf ye hubbyku..keadaan tak mengizinkan..

wpun kali ni aku sambut posa tanpa suami..nasib baik ada sepupu ku..xla rs keseorangan sgt..







Mini Rage Face Happy Smiley