Leaderboard

30 September 2013

Amsyar checkup 2 tahun....


Assalamualaikum...

Harini 30/9/13 bawak Amsyar checkup 2 tahun. Tapi alkisah kejadian harini, selalu bawak dia ke Klinik Kesihatan Ibu & Anak Kg. Simee ja....dari time pregnant sampai skang bawak ke situ ja..walaupun tpaksa jugak cakap panjang pasal tempat tinggal yang sememangnya xtermasuk dalam kawasan. Selalu guna istilah "tumpang @ luar kawasan" bila ke Klinik Kg Simee. Sebab kalau ikut alamat, aku kena ke Klinik Greentown...Oh, jauh pulak. Malas nak masuk pekan sana.

So, tiap kali lepas je bila ke Klinik Kg. Simee ni...Tapi harini, agak xnasib baik la...ada nurse tu memang dah xleh tolak ansur dah. Suruh jugak-jugak kami ke Klinik Greentown. Memang xmau amik pesakit luar kawasan dah katanya. Aku malas nak ckp banyak terus keluar menuju ke Klinik Greentown. Lagipun time aku pi Klinik Simee tu punya la ramai orang. Ok jugak...xyah la aku tunggu lama-lama kat situ...

Sampai Klinik Greentown, bagus sebab orang xramai...tempat pun luas. Siap ada playground mini untuk budak-budak...Kan bagus tu..hiihihi....tunggu turn pun tak lama...disebabkan Amsyar dah 2 tahun, dah xpayah amik suntikan dah...semua dah complete. Cuma timbang berat & tinggi saja, pastu nurse tanya pasal perkembangan dia..

Berat: 15kg
Tinggi: 84cm

Alhamdulillah....



26 September 2013

Hang p keja tak mekap ka?


Assalamualaikum..

Best kan entri aku harini? Hahaha...Ni kisah mak aku la...time balik kampung aritu boleh pulak mak tegoq...

Mak: Hang p keja xpakai ka bedak-bedak & mekap sikit?
Aku: Tak mekap...pakai bedak ja...
Mak: Ishhhh...mekap la sikit...bagi berseri p keja...
Aku: Ok mak...

Tetiba kan, mak aku nak tegoq pasal mekap-mekap ni..padahal dia tau anak dia ni sejak azali memang xda nak mekap-mekap bagai ni...Kalau ada pun tunggu time rajin pakai la celak sikit...bedak pastu lipstik secalit 2....tu ja...memang xda la nak pakai eyeshadow ka...blusher ka...benda-benda tu pun xdak dalam simpanan....

Sesekali tu terpikiaq jugak...nak mekap-mekap...nak beli alat mekap ni semua...sampai ada la angan-angan nak p kelas mekap....hahaha...tapi, nama pun angan-angan kan...tidak lah aku nak buang duit masuk kelas mekap tu....baik masuk kelas memasak @ buat kek...lagi ada faedah...bila mak dah cakap camtu, aku terpikiaq kembali nak bermekap ni...tengok lah macam mana....bukan apa, mekap ni leceh. Sebab apa aku kata leceh? Sebab kalau macam aku pagi-pagi nak p keja nak kena siapkan anak....semua kena buat sendiri...mana ada time nak mekap...mekap dah la amik masa jugak....yang sempat, pakai bedak ja. Lagi satu, mekap leceh bagi aku bila time nak cuci....ha, time kawen aritu pun dah azab nak cuci muka...dah la mekap bukan main tebal....so, aku memang malas & xsuka bab mencuci mekap ni...Haish...dasar pemalas betoi....

Aku tengah dok ushar produk Ephyra ni....penah dengaq produk Ephyra? Macam best untuk kulit & dalaman. Testimoni beberapa orang yang aku baca, kulit jadi cantik...berseri, rambut yang gugur berkurangan (aku ada masalah ni jugak) dan macam2 lagi...Tapi, harga nya boleh tahan la jugak. Sob sob sob...Tak mau cakap banyak-banyak...Nanti bila dah try sendiri, baru buat testimoni sendiri okey...

Tetiba risau bila mak tegoq pasal mekap-mekap ni....terus pikiaq nak cari produk tu produk ni bg kulit cantik...so, xyah mekap pun takpa,....Hahaha.....Kulit aku ni memang kering..pastu bekas jerawat yang lama masih kelihatan..Sapa-sapa ada produk terbaik untuk mengatasi masalah ini? Hahahaha...


25 September 2013

Wordless Wednesday2 #Amsyar di playground


Assalamualaikum...

Wordless la sangat...sampai 2 entri...hahaha...abaikan...layankan aja gambar petang semalam bawak anak sorang ni main-main kat taman permainan....dah lama janji nak bawak dia & baru semalam berkesempatan..huk huk huk...ampun ya Amsyar...ibu xsempat....



Laju kemain...

Tak main la naik ikut tangga...teruih naik camni...amboi

Dah sampai atas rehat sat sambil posing ibu amik gambaq....

Okey...jom...1 2 3...


Hoyeh...dah sampai bawah....happy face!

Boring naik slide...jom naik kuda ni pulak....

"Best ibu...sambil buat bunyi kuda"... hahaha...

Naik jongkang jongket ni pulak..


Alhamdulillah...waktu yang ada macam ni dapat bawak dia main-main memang happy sangat. Tengok dia happy, kita lagi happy kan....saja cari playground yang xramai sangat orang sebab karang nak main-main mesti berebut-rebut...tolak sana...tolak sini...kalau 2-3 orang budak tu ok lagi la....




Wordless Wednesday #kesayanganhamba



Assalamualaikum....

Papa & Amsyar
Bapak & Anak
Love them both!!!




24 September 2013

Lima (5) hari lagi....



Assalamualaikum..

Tajuk kemain...hahaha...
Lima hari lagi beseday Amsyar hoi...Buntu apa nak buat...
Plan nak buat kek sendiri...doa bagi menjadi tau...
Pastu ingat nak buat makan-makan sikit...
Pastu kalau xdapat buat makan, ingat nak bawak Amsyar jenjalan....
Tapi, lom gaji ni...acaner?
Pening kepala pikiaq...

Esok gomen gaji kan?...bermakna papa Amsyar dapat gaji esok..
Ingat nak kenyit2 mato sikit....Nak gaji sikit boleh? Hahahaha....
Padahal sebelum ni dah sembang...tahun ni takdak buat birthday celebration untuk Amsyar...
Lagi mau nak kenyit2 mato???? Aduhai....Hahahaha....

Tapi takpa....Masih berbaki 5 hari kan...
Masih sempat pikiaq apa yang boleh dibuat...
Kalau ada makan-makan pun, dikira last minit punya plan la....so, pakai jemput ja sapa yang sempat...
Tetapi, yang confirm....Semangat nak buat kek birthday ni...Dah siap google resipi...tanya orang yang pakar buat kek...Harap sangat tertunai hajat nak buat kek sendiri ni....


Sumber gambar: annabakedathome


Ha...kek ni la aku plan nak buat untuk beseday Amsyar Ahad ni...harap sangat menjadi....1st trial okey nak buat rainbow kek ni...memang kena berharap menjadi la......so, nantikan update aku nanti jadi ke idak rainbow kek beseday Amsyar nih...nebes lak...hahahaha....Kawan aku Maklang siap bagi design lagi buat camni...buat camtu...hiasan simple2...hehehe....dalam kepala otak aku mcm2 design ada...tapi, tengok la nanti apa yang bakal diterjemah ke atas kek itu....


## Aku yang semangat nak sambut beseday anak....dengan cara aku sendiri...Tak sabaq pulak menuju ke hari Ahad....


Rafieq Amsyar....Alhamdulillah...



Assalamualaikum...



Alhamdulillah.....semoga anak ibu menjadi anak yang soleh....
Anak yang mendengar kata...Anak yang bijak...
Anak yang sentiasa happy, ceria....menjadi peneman & penghibur ibu papa...

InsyaAllah...tahun depan ada perancangan yang terbaik untuk anak ibu..
Harap semuanya berjalan seperti yang dirancang dengan izinNya...


Banyak perancangan untuk tahun depan & kedepan.....
Perancangan kearah kehidupan yang lebih baik...
Semua orang mahukan kehidupan yang lebih baik...
Berdoa semoga apa yang kita rancangkan akan dipermudahkan...
Amin...



23 September 2013

Cuti Hari Malaysia....Wang Kelian Satun & Taman Ular, Perlis....

Assalamualaikum...

Mood nk mengupdate blog memang xdak langsung. Tak tau pasai apa....sebab tu arini update cerita 2 minggu sudah...hehehe...sudah basi ceritanya...Nasib la....

Time cuti hari Malaysia aritu kami dua beranak balik kampung. Sebab cuti 3 hari...bosan kalau dok umah ja..sebab papa Amsyar ke Terengganu. So, tinggai kami dua orang. Nasib baik abang aku balik kampung. Tumpang dia saja la....

Hari Ahad tu, pagi-pagi lagi kami dah gerak ke Wang Kelian Satun. Sampai sana pagi-pagi senang sebab time tu orang xramai lagi. Sejam lebih jugak la nak sampai sana. Bagi yang xtau, Wang Kelian ni dekat Thailand sana. Sempadan Perlis & Thailand la...Katanya kalau ke sana hari Ahad, tak payah pakai pass apa-apa...Boleh ja masuk macam tu. Aku pun tak pasti sebab dah lama sangat x kesana. Ni baru p balik. Kaki shopping memang best la ke sini. Banyak sangat barang2 murah. Memang murah....gila rambang mata. Nasib la time p tu xberapa nak berduit sangat. hahahaha...aku hanya rembat Toto Narita 1. selebihnya semua barang Amsyar...Time kami sampai memang panas terik. Mencabar jugak la....letih bjalan, dukung Amsyar, ligan Amsyar...hahaha...last-last mood shopping hilang sebab penat. Lepas ke Wang Kelian, kami singgah ke Taman Ular, Perlis. Last aku ke Taman Ular ni time aku tadika....hahaha...lama gila weh! 

Selamat Datang...

Berderet kereta nk masuk. Nasib la...kalau sampai awai memang xramai orang lagi...

Signboard berhampiran pondok pemeriksaan nak masuk Thailand ni....

Welcome to Thailand...hahaha...sawadikap...

Kedai-kedai yang menjual lebih kurang camni la...daku xlarat nak ambil gambaq banyak-banyak dah time ni..huhu...fokus nak shopping...tapi, nasib xshopping sangat...so, kedai-kedai memang tepi jalan macam ni. Panjang ke dalam....sapa larat jalan sampai habis, memang hebat la....semua yang menjual ni orang Thailand. Memang rambang mata kot tengok macam2 barang ada. Barang dapur, periuk belanga, mainan budak2...baju-baju & macam2 lagi la.......


Destinasi seterusnya....Taman Ular....hehehe..nasib kat sini xramai sangat orang...Harga tiket untuk dewasa RM 5 & kanak-kanak 4 tahun ke atas RM3....yg lain-lain free...hehehe...

Anak bujang yang takut-takut berani tengok ular....yang kecik dia ok..bila ular besar dia takut...aku lagi la....geli yang amat...

Tengok tu....xmau tengok langsung ular sawa tepi tu...hhihihi...aku pun geli kot..besar gila...ingt ular ni paling besar..tapi, bila keluar...ada lagi ular sawa yang lagi besar....Selain dari ular, rupanya kat luar ada jugak cam mini zoo...ada buaya, monyet, oastrich, kambing, rusa. 

Lastly, singgah Kuala Perlis menikmati suasana angin pantai...hahaha....bila balik rumah semua kepenatan...



18 September 2013

Selamat Ulangtahun Mak...


Assalamualaikum...

Harini 18 September 2013, hari lahir ibunda tercinta...
Puan Hajah Jamaliah Hj. Ismail...
Hari lahir yang ke 64 tahun....

Doa aku mak akan terus sihat...
Dipanjangkan umur,
Dikurniakan kesihatan yang baik...
Diberi kesenangan bersama keluarga...
Bersama anak-anak...
Bersama cucu-cucu..


Aku, mak & kakak....

Kisah cabut gigi...

Assalamualaikum....



Kisah kejadian kelmarin, 17/9/13...huhu..akhirnya aku nekad...nekad menemui doktor gigi...
Aku selama ni penakut yang amat ok dengan bab-bab cabut gigi ni....hahahaha...besaq-besaq penakut...apa da...

Sakit gigi xteruk mana pun sebenarnya...gigi geraham atas memang dah lama berlubang...tapi biasa lah, dah nama penakut kan...ni kes nak tunggu sakit tak tertanggung baru nak jmpa doktor gigi la ni...memandangkan kami laki bini kelmarin cuti, aku pikir ada baiknya aku p cabut gigi ni...ya la, lepas ni buatnya sakit gila time papa amsyar xdak...jenuh...kan dah haru...sementara papa amsyar ada ni, baik aku nekad kan diri...beranikan diri jugak g cabut gigi...
itu lah sebab utama nya...

So, lepas lunch kami ke Klinik Pergigian Gunung Rapat sana...amboi, jauh kemain cari klinik gigi...hahahaha.....ada ja klinik gigi kat Kg Simee tu...entah, papa amsyar bawak ke situ...katanya klinik sini xramai orang....1st time ke Klinik Gunung Rapat...ha, memang xramai orang pun...Lepas daftar apa semua, tunggu la turn...perasaan seram sejuk tu tetap ada ok...memang nekad habis aku kali ni....hahahaha...

Sampai turn, doktor gigi check semua gigi & dia suggest cabut la gigi yang berlubang tu...Aku memang nak suruh cabut pun....xsuka tampal-tampal ni....ngilu ok dengar bunyi mesin tampal gigi...so, dia kasi cucuk 2 tempat ubat bius....pastu dia suruh tunggu luaq....ait? selalu lps bius trus cabut la kan...Agaknya nak bg ubat tu berkesan kot....aku pun xtau...tunggu lama jugak la...sampai aku rasa ubat bius dah habis...hahaha...

Kisah dalam bilik rawatan....gigi geraham aku payah gila nak kuaq ok! Geleng kepala doktor tu nak cabut...penat dia...hahaha....sampai nurse cakap kat doktor tu makan bayam banyak supaya jadi kuat cam popeye...hahaha..lawak2...Doktor yang cabut gigi aku ni doktor cina pempuan...muda lagi....lama gak dia bertungkus lumus mencabut gigi aku....dia kata gigi dah goyang cuma xmau keluar...maybe ada akar yang bengkok...huhuh..seram aku...ada ka akar gigi bengkok.....

So, sorang lg doktor dipanggil utk cabut gigi aku....hahaha...doktor ni nampak pro sikit...cam senior la...pompuan gak...melayu...compare dengan doktor 1st tadi, memang doktor 2nd ni senior la...cara dia nak cabut gigi aku tu memang lain...kudrat dia lagi kuat dr doktor 1st...hahaha..time ni baru aku rasa sakit kot....doktor 2nd ni kata memang akar gigi aku bengkok...dia akan try cabut lagi...kalau xboleh dia akan biar & tunggu akar tu mereput...pastu baru cabut balik...hadoi...xmau la...nak selesaikan time tu jugak...lagi satu dia kata takut tulang pipi aku patah bila cabut-cabut & goyang gigi aku tu...mak ai...aku seram terus...takutnya dengar mcm tu...xpenah aku sangka camni susah nak cabut gigi aku....tapi, alhamdulillah....gigi tersebut berjaya dicabut jugak akhirnya....

Doktor pesan bila ubat bius habis, memang akan sakit....so, dia bekalkan ubat tahan sakit yang paling kuat...huhuhu...disamping ubat antibiotik. Jangan makan makanan panas....relaks & makan ubat ikut time...Keluar dari bilik rawatan memang dah start rasa sakit...

Amik ubat terus balik rumah. Badan dah start sejuk...memang sakit gila....sampai ja umah terus berselimut. Demam terus weh....mana dengan sakit bekas cabut....pastu kepala pun berpusing-pusing....Oh, nasib baik papa amsyar ada. Aku makan ubat, tidoq. Amsyar pun baik sangat...tau ibu dia sakit...xkacau langsung...dok la main ngan papa dia. Alhamdulillah, bangun tido dah rasa lega sikit....

Harini, masih rasa sakit...berdenyut-denyut gitu..darah dah xda....nak makan pun takut lagi...cepat lah baik sakit gigi...huhuhu....

# Eh, panjang pulak entri ni....hahaha...

12 September 2013

Sinar Harian: Bapa lihat anak mati depan mata...

Assalamualaikum...


Aku sedih weh bila baca budak umur 2 tahun meninggal kerana langgar...huhuhu...umur 2 tahun sebaya Amsyar...Ya Allah, sedihnya....Al-Fatihah untuk arwah adik Mohd Adam Mohd Ali...


Bapa lihat anak mati depan mata.


PARIT BUNTAR - “Ayah, adik dekat belakang mati kena langgar!” Hanya itu mampu diungkapkan kakak kanak-kanak berusia dua tahun yang maut dirempuh kereta bapanya di kediaman mereka di Taman Kerian di sini, semalam.


Lebih memilukan, kejadian tragis itu berlaku di hadapan mata bapa kanak-kanak malang itu.

Ketika kejadian yang berlaku kira-kira jam 12.30 tengah hari itu, mangsa, Mohd Adam Mohd Ali difahamkan berada di belakang kereta Toyota untuk mengambil seliparnya manakala abangnya, Aiman Yasin Mohd Ali yang berusia empat tahun berada dalam kereta terbabit dan cuba menghidupkan kenderaan itu.

Bapa mangsa, Mohd Ali Hussin, 53, berkata, ketika kejadian, dia baru tiba di rumah selepas menghantar isterinya berniaga di Alor Pongsu, Bagan Serai dan ingin bergegas menghantar anak perempuannya ke sekolah.

Menurutnya, sebaik sahaja tiba di rumahnya, dia masuk ke dalam sebentar untuk mengambil barang sebelum terdengar bunyi bising dari luar rumah.

“Saya segera keluar dan melihat Aiman sedang bermain di tempat duduk pemandu, manakala arwah berada di belakang kereta untuk memakai selipar. Saya mendekati kereta dan terkejut melihat Aiman cuba menghidupkan enjin kereta.

“Saya cuba menahan tindakannya itu, namun dia terus menghidupkan enjin dan secara tiba-tiba kereta mengundur ke belakang,” katanya ketika ditemui di tempat kejadian, semalam.

Mohd Ali berkata, dia kemudiannya terdengar jeritan yang diselangi suara anak perempuannya mengatakan Mohd Adam meninggal dunia akibat dilanggar.

Dia segera meluru ke belakang kereta yang mengundur hingga menyentuh dinding rumah itu dan mendapati mangsa dalam keadaan melutut sambil memegang selipar, manakala bahagian kepalanya dihimpit belakang kereta.

“Saya melihat Mohd Adam kaku di belakang kereta dan apabila kereta dialihkan ke hadapan, arwah terus terduduk.

Kepala arwah cedera dan saya segera memeriksa keadaannya serta mendapati arwah sudah tidak bernyawa.

“Saya tidak sangka kereta akan mengundur dan saya percaya Aiman memasukkan gear mengundur secara tidak sengaja ketika sedang bermain dalam kereta,” katanya.

Mohd Ali berkata, melihat keadaan mangsa, anak keempatnya, Akmal Yasin pada mulanya menyangka mangsa sedang ‘tidur’ dan mengangkatnya ke bahagian hadapan rumah.

Katanya, bagaimanapun sebaik sahaja mengetahui adik bongsunya itu sudah tidak bernyawa, kanak-kanak itu terus meluru ke arah kakaknya sambil menangis kerana dia rapat dengan arwah.

“Kejadian ini amat mengejutkan kami sekeluarga kerana arwah langsung tidak pernah menunjukkan tanda-tanda akan meninggalkan kami buat selama-lamanya,” katanya.

Mohd Ali turut meluahkan kekesalan kerana tidak dapat memenuhi permintaan terakhir arwah yang berulang kali mengajak mereka sekeluarga pergi melancong.

“Kami sekeluarga pasrah dengan pemergian arwah, cuma saya sedih kejadian tragis ini berlaku di hadapan mata kami sekeluarga,” katanya.

Suasana pilu turut menyelubungi lokasi kejadian apabila ibu mangsa menangis teresak-esak tanpa henti sambil memeluk jenazah mangsa sehingga saat mangsa ingin dibawa polis ke Hospital Parit Buntar untuk bedah siasat.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Kerian, Superintendan Mat Fauzi Nayan ketika dihubungi mengesahkan kejadian dan mengklasifikasikannya kes sebagai kematian mengejut.

Dalam pada itu, Timbalan Ketua Pemuda Pas Parit Buntar, Hairul Nizam Ishak yang turut hadir ke lokasi kejadian meminta orang ramai terutama golongan ibu bapa supaya lebih berhati-hati mengendalikan kenderaan di pekarangan rumah masing-masing.

“Kejadian tragis wajar dijadikan iktibar kepada semua ibu bapa agar sentiasa memantau pergerakan anak-anak kecil terutama apabila mereka berada di luar rumah,” katanya.



Kena sentiasa beringat pasal ni...huhuhu...


Weekend kami di KL...

Assalamualaikum...


Actually ni entri hari selasa sebenarnya...tapi masuk draft sebab aku xda mood nak sambung...minggu ni macam-macam perasaan ada...stress, meluat, tensen, geram, rasa bodo....hahaha......So, tak payah la cakap pasal perasaan-perasaan itu ya....nanti bikin hati aku tak keruan lagi...terus mood nak update ilang lagi....Harini gagahkan jugak siap apa yang patut...xsyok pulak kalau xupdate blog...buka tengok cerita yang sama ja...aku boring, apatah lagi orang yang jengok blog aku ni...hahaha..bajet ada yang jengok....pada yang jengok terima kasih daun keladi...lain kali jengok lagi ye....


Nak cerita weeekend kami yang lepas...best sebab dapat ke KL setelah sekian lama. Setahun lebih jugak la meninggalkan bumi KL. hahaha....kali terakhir ke sana time Amsyar 6 bulan...hah! Lama jugak kan? Bukan apa, ramai kawan kat KL....tu sebab utama nak ke sana disamping sedara 2-3 orang yang bermastautin disana....lagipun KL lah tempat kenai papa amsyar, dating semua...hahaha....so, banyak nostalgia disitu...


Ok, disebabkan dapat jemputan open house (walau dah habis bulan Syawal), open house masih ada ok....hehehe...sepupu yang di Mutiara Damansara & bff Lieza buat open house. Disebabkan dah lama sangat xjumpa Lieza (last jumpa time bulan 2 tahun 2012)...anak-anak kami masih kecik....so, aku macam nekad nak jugak pergi...& alhamdulillah....papa amsyar tanpa banyak soal setuju...hahaha....so, hari Sabtu kami gerak dari Ipoh pagi & terus ke rumah cousin aku di Mutiara Damansara. Makan sampai kenyang...hehehe..menu adalah Nasi Tomato, Laksa & menu sampingan lain....Sampai pun dah tengahari haruslah kelaparan masing-masing....Lepak sana sampai koi 5 lebih...


Destinasi kami lepas tu ke rumah Krey dekat Setapak. Krey ni kawan susah senang time kat UIA dulu...roomate tapi lain-lain course lah...hehehe...very close sampai aku pun rapat ngan family dia. Dulu time study, time weekend selalu ikut dia balik umah dia. Maklum la...umah dia dekat ja dgn UIA tu kan...Lama jugak xjumpa dia..last jumpa time aku pregnant 8 bulan...tengah sarat tu aku p kenduri kawen dia kat Cheras....Nak jumpa punya pasai....pastu dia bersalin bulan 1 aritu, smpai anak dia sekarang 8 bulan....so, kena gak jmpa dia & anak dia...boy juga, Mifzal Haritz namanya....

Rafieq Amsyar with kawan baru...adik Mifzal Haritz namanya...baru 8 bulan...comey, cam muka mak dia...mulut pok pek pok pek...sembang apa xtau la...Seronok sangat jumpa Krey & family & of course jumpa si kecik Mifzal ni....


Tadi gambaq anak-anak....ni mak-mak with the kids pulak...hehehe...kat umah Krey kami dijamu murtabak sedap yang papa amsyar suka...hehehe...dulu time pegi umah krey pun dia jamu murtabak tu jugak...sebab tu papa amsyar suka sebab dah penah makan....Lepak sana, sembang-sembang sampai Maghrib pastu terus gerak ke Kota Damansara, iaitu misi mencari Burger Bakar Abang Burn....hahaha...kisah burger di entri sebelum ni....





Kami tumpang tido rumah sepupu aku, Abang Cik di Kuarters Kastam, Kelana Jaya...mula-mula ingat nak bermalam di hotel ja, tetapi mengenangkan bajet untuk hotel xdak, so....kami decide tumpang tido semalam rumah abang cik...hehehe...bukan main nak tido hotel bagai...eh, hotel yang murah sahajo...Rumah sepupu aku ni tingkat 11...tinggi la jugak...seronok ja tgk permandangan di bawah. Amsyar la paling suka...kemain dia...tak habis-habis dok sebut "wow...tingginya...wow tingginya"...mula-mula malu rimau dengan sepupu aku ni...amsyar panggil pakcik...tapi lama-lama, semakin mesra gitu...hehehe...


Hari Ahad, lepas breakfast dirumah abang cik, kami terus gerak ke Wangsa Maju. Rumah member aku jugak...Zuria namanya..Kawan UIA jugak...dan kebetulan orang Kedah jugak...hehehe...dengan zuria pun lama jugak xjumpa...last kami jumpa time dekat kenduri kawen Krey...zuria anak dah 2...hehehehe...menu dirumah zuria, laksa & rendang...rendang sangat sedap.....1st time jugak zuria jumpa Amsyar...lepas ke rumah zuria, kami terus ke rumah Lieza lak di Jalan Klang Lama...kira ni destinasi last pastu terus balik Ipoh. Kat umah lieza, menu Nasi Dagang. Tkda gambar sebab Lieza busy melayan tetamu...hehehehe...


Maaf entri panjang sebab malas nak buat part-part....hahahaha...sangat best dapat jumpa kengkawan....lepas ni xtau bila nak jumpa lagi....



10 September 2013

Review: Burger Bakar Abang Burn

Assalamualaikum...

Ingat cerita lepas teringin nak makan burger bakar abang burn tu? Hehehehe...Alhamdulillah, berjaya akhirnya memenuhi keinginan tersebut. Ni nak review sikit selepas dah rasa sendiri burger yang pemes tuh. Hurmmmm....kami ke lokasi jajahan Burger Bakar Abang Burn di Kota Damansara. Puas jugak nak mencari nya...pusing sana pusing sini... dan akhirnya, dapat jumpa jugak... pukul 10 lebih cari burger bakar abang burn...hahahaha... menambah lemak makan koi 10..dah la seharian open house... sila diet lepas ni ok... 


Nasib time sampai tu xramai orang...so, kejap ja dapat. Memandangkan time tu dah koi 10 lebih & Amsyar pun dah nyenyak tidoq, so kami tapau aja. Aku order meatball ja & papa amsyar order burger supreme chicken. Tapi sedih toi la...isk isk isk...gambar-gambar telah didelete oleh papa amsyar. Alahai, xsempat nak masuk blog...nasib la...yang ada cuma gambaq banner burger bakar abang burn...hahahaha....tu pun xclear....


So, bila dah rasa....biasa ja...hahaha...xla sesedap mana pun (bagi aku la...bagi orang lain mungkin sedap). Meatball dia pun biasa sahaja...aku xsuka sangat sebab banyak rasa lada hitam. Meatball IKEA still the best...burger dia boleh tahan...papa amsyar komen burger amoi dekat Tasek lagi sedap....hahhaaha..apa-apa lah..janji dah merasa....

Gambar yang kabur...hahaha..bukti sudah ke Burger Bakar Abang Burn...


05 September 2013

Teringin weh....

Assalamualaikum...


Aku dah lama nak merasa burger bakaq abang burn ni...tapi lokasinya alahai...nun di Ampang, KL sana...cemana nak buat? takkan semata-mata nk burger kena p KL? oh...tidaklah senekad itu sampai nk ke KL sana hanya untuk merasai burger bakar abang burn yang pemes tuh...hahahaha...so, simpan dalam hati dulu hasrat tu....nanti bila ke KL jangan xsinggah pulak ye....kat Ipoh pun ada burger bakar...tapi papa Amsyar kata cam xsama....xsedap katanya..the original burger from abang burn jugak yang sedap...ewah, cam dia dah merasa la pulak kan...


So, insyaAllah....kalau plan minggu ni nak ke KL menjadi....akan ku penuhi keinginan ku itu....hehehe...so, sementara xpegi lagi...aku google la dulu burger bakaq abang burn ni untuk tatapan diri sendiri yang keinginan pelik & lain macam....hahaha..ops! bukan teringin sebab itu ok! tolong jawab siap2...tapi tu la...lately aku sangat kuat makan. Bila bagitau papa amsyar, dia kata jeng jeng jeng kot....hahaha..tapi kdg2 ada rasa jugak...eh, aku mengandung ke...pelik benar selera makan ni...pastu merungut dh gemuk...huwaaa... tapi at the same time, aku rasa jugak...eh, xde la...kan bulan lepas baru cik P....tunggu tengok bulan ni la plak...kalau cik  P xmenjengah..baru leh rasa nervous gitu...hahaha...melalut pulak aku ni...


Berbalik kepada kisah burger bakaq abang burn ni...aku teringin sebab baca blog orang sana sini yang post p makan burger bakaq ni...sekali nak..nak..nak..jenuh mcm tuh..sabor ye..kalau ada rejeki minggu ni dapat makan....so, layan kan ajala gambaq-gambaq hasil carian google aku burger bakaq yang membuatkan aku terliur untuk kesekian kalinya...hahahaha....semua gambar adalah dari sini Burger Bakar Abang Burn..


Info terbaru lepas aku buka web Burger Bakar Abang Burn ni....rupanya ada banyak la lokasi burger bakaq ni....tah apa2 la aku dok ingat ada 1 tu ja...wakakaka...gelakkan diri sendiri...tapi dalam banyak2 lokasi, awat la kat Ipoh tak dak xtau? sedangkan kat Aloq Staq & Penang pun ada burger bakaq ni...haissshhh....Mari sama-sama kita ushar lokasi burger bakaq abang burn...mana yang berdekatan boleh la singgah...


Alor Setar | Ampang | Bandar Sri Permaisuri | Bangi | Cheras Perdana | Danau Kota | Johor Bahru | Kajang |Klang | Kota Damansara | Kuantan | Melaka | Nilai | Pasir Gudang | Perda | Seksyen 13, Shah Alam |Seksyen 7, Shah Alam | Seremban | Sunway-Subang Jaya


Pas ushar lokasi, jom ushar menu-menu pulak....

Menu original...ayam & daging....


Menu Kambing Bakor...bagi penggemar daging kambing...


Menu Supremo....


Meatball Abang Burn.....yang ni menarik...sama x macam IKEA Meatball?
 hehehe...kena try la dulu baru tau..

Untuk lebih detail...sila la layari laman web ni ok....Burger Bakar Abang Burn....Nanti kalau aku dapat makan burger bakaq ni aku kongsi sedap ke x...hahaha....

Sumber gambar: http://www.abangburn.com/


04 September 2013

Wordless Wednesday #sayang...


Assalamualaikum...


Walau siapapun kita,
walau sehebat manapun kita,
walau berjaya setinggi langit pun....
tetapi tanpa doa dan restu ibu ayah...
yang melahir & membesarkan kita....
maka tiada lah keberkatan hidup....

03 September 2013

26 days to go....

Assalamualaikum...


Memang dah sahih rega minyak naik 2 kupang (aku lambat update pasai ni) hahaha.....2 kupang 1 liter banyak tu...sana sini dok pong pang pong pang pasai minyak nih...ada setuju, ada xsetuju...ada yg mencemuh, ada yang marah...hurmmm....xmau komen banyak-banyak...yang aku tau balik keja nant kena p isi minyak jugak...what to do...naik ka turun ka, minyak tetap kena isi.... kan? Lain la kalau nak p kerja naik 'gerek'...hahaha...


Hari ni dah 3 September....welcome September!!! Another 26 days to go...can start counting the days dah...tik tok tik tok...


Lagi 26 hari anak bujang aku genap 2 tahun...Alhamdulillah...Syukur, dia membesar dengan baik didepan mata kami...setiap hari dapat tengok perkembangan dia..dari baby...sampai sekarang dah berlari ke sana sini..Macam xpercaya dari baby sekecil itu, sampai sekarang dah besaq panjang...oh, please stop dreaming...tampaq pipi sedas...asyik2 tak percaya...hahaha...percaya la ada anak sebesar itu ok! Dah boleh bagi Amsyar adik dah pun...ops!


Bila genap setahun, memang excited macam mak-mak lain jugak nak buat birthday anak...anak dah setahun kata nya...cuma, its depend la mak pak nak sambut cemana...xsemestinya wajib kena ada majlis harijadi, potong-potong kek...cuma, bila orang kata birthday...sinonimnya potong kek. Takpa la..itu hak masing-masing kan...Anak tu xreti apa pun lagi... Macam kami, time Amsyar genap setahun tahun lepas, kami buat majlis doa selamat & jamuan makan kat kampung. Niat tu lebih kepada nak buat kenduri & menjamu orang makan. Sambil tu selit la majlis kecik untuk Amsyar. Tu sebab nak bagi budak-budak happy...sebab ada kek & dapat hadiah sikit. Yang penting majlis apa-apapun kena ada doa supaya apa yang kita buat tu mendapat berkat.


Tahun ni, kita tengok macam mana...apa kata bajet...hahaha...kalau xdapat buat makan-makan, potong kek...masih boleh sambut hari istimewa tu dengan cara lain. Kan? Yang penting tiap-tiap hari doa anak itu membesar dengan sihat, menjadi anak yang soleh, dengar kata..


Permata hati kami...Rafieq Amsyar Bin Rafizee Uzair


Family kecik kami...alhamdulillah...


Jom tempah header murah dengan Umie Sue....

Assalamualaikum....

Comey tak header baru blog i? hahaha...
Jengah blog Aty tadi.....ada entri pasal tempahan header blog kat Umie Sue...
Terus terasa nak try la...murah kot! lagipun boring dah tengok header yang lama...
So, terus email umie sue & know what? sepantas kilat kot sue reply...
Sangat best....so, lepas dah sembang-sembang & bagi details untuk tempah blog..
Bajet-bajet sue mesti amik masa paling kurang sehari untuk buat header yang aku tempah ni...

Akan tetapi....

Tak sangka, time-time tu jugak sue reply email berserta header yang dia dah siap buat...
So fast!!! Bagus kan? hehehe....maybe time tu umie sue tak bizi...so, cepat la dia buat..
Dan.....header yang dia buat sangat canteeeeeekkkk...
First tengok terus berkenan... 

Thanks umie sue...



Cantekkk kan? 
Kalau suka jom la tempah kat Umie Sue...murah-murah saja..



02 September 2013

Minyak Ron95 naik?????


Assalamualaikum...


Jenguk FB tadi ramai post status malam ni minyak RON95 akan naik harga lagi...
huhuhu....berita sahih belom ada tapi ramai yang dah berkata-kata....
Tak tau ini khabar angin atau apa....
Kecoh jugak kalau betoi2 naik kan...sedikit sebanyak mberi effect...utk aku jugak la...
Hurmmm...apapun, tunggu la berita sahih nant..

Cerita Hari Merdeka, tetamu istimewa & birthday kembar....

Assalamualaikum....

Selamat menyambut kemerdekaan yang ke 56! Plan nak bawak Amsyar tengok bunga api la malam merdeka tu...tahan punya tahan, last2 sampai koi 10 ja dia leh tahan mata...pastu terus lena...xleh tengok bunga api la macam tu.. takpa la...tak penting pun ye dak? hari merdeka kami xdak apa program pun...cuma ada tetamu istimewa akn berkunjung ke teratak kami & meraikan birthday si kembar...Ni 3 in 1 punya cerita sebab malaih nak buat entri satu2...hahaha...punya la malaih aku ni...


Esoknya, pagi-pagi dah bertung tang tung tang kat dapoq siapkan laksa lemak. Ni request dari sepupu Abang Cik yang nak makan sangat laksa ni. hahahaha...aku ni bukan la pakar masak laksa pun...ntah cemana la leh siap request lak. Alhamdulillah, sampai jugak sepupu aku & wife dia ke teratak kami...kebetulan diaorang datang Ipoh sebab ada family day opis Abang Cik dkt Lost World Tambun..Alang-alang dah sampai Ipoh, kena la singgah umah kan. So, dalam koi 12 macam tu depa sampai la umah. nasib senang nk mencari rumah kami. Tak sesat....

Ini la tetamu istimewa hari tu...my cousin & wife....sampai jugak kan..hehehe...sempat lagi tu berposing sambil makan laksa...hehehe...


Khusyuk nampak makan laksa...sedap ka? hehehe...

Laksa lemak ku...hehehe...komen dr orang yang request, awat kaler kuah xkuning? huhuhu..ni versi letak rempah kari..hahaha...bukan laksa lemak cam kuah masak lemak tu...resipi sendiri kata kan..hentam saja la....so far, orang yang request tambah 2x okeh...kira ok la kan.... :-)

So, lepas makan-makan, rehat kejap kami ke rumah abang pulak. Bawak abg cik la sebab alang-alang dia kat Ipoh ni kan. Bukan senang nak turun Ipoh ni....kebetulan hari tu birthday si kembar, Alief & Amier...so, ada makan kek sikit. Takda la buat besaq-besaq pun. Kami-kami saja...

Ni la si kembar tu...dah 8 tahun dah budak 2 orang ni...yang sebelah kiri adik, Amier & sebelah kanan abang, Alief....senang nak cam..hehehe..sebab dah selalu tengok. Kalau orang baru jmpa memang xtau nak teka mana satu abang mana satu adik. Ni la abg cousin amsyar....3 orang cucu lelaki mak abah aku...yang lagi 3 pompuan...6 orang semuanya...tu eksaited la dapat hadiah dari papa diaorang...bukan main seronok...


The cakes!!!!!! it's so yummy okeh...huhuhu...


Lastly...harus kena ada gambaq budak ini...hehehe....seronok kemain bergolek-golek atas karpet gebu tuh...tapi memang best pun..gebu, lembut nya....hehehe









Mini Rage Face Happy Smiley