Leaderboard

27 August 2013

UTC Ipoh, Perak....


Assalamualaikum...


Lambat update sebab idea memang kering kontang tang tang harini...hahaha....


Oklah...ni cerita kejadian Sabtu lepaih...kan aku ada habaq entri sebelum ni hal saman tu, pastu nak renew roadtax & insurans...so, pepagi lepaih breakfast & siap itu ini kami 3 beranak p la UTC Ipoh dekat Pasar Besar Ipoh tu...berhadapan dengan Kompleks Yik Fong....dekat jugak dengan Restoran Kosiswa tempat feberet Amsyar breakfast ujung minggu....hehehe...tujuan untuk bagi setel semua benda diatas tu la...Aku 1st time ke UTC ni...lalu memang dah banyak kali dah...jakun sikit la 1st time ni kan. Tak leh bayang lagi tempat tu camana....oh, satu lagi aku baru tau harini yang UTC tu adalah Urban Transformation Centre (Pusat Transformasi Bandar)...kesian aku kan...gelakkan diri sendiri....


So, benda pertama kena buat sblm naik ke UTC ialah cari parking kereta. Bab ni memang agak mendukacitakan sebab 5-6 kali jugak kami pusing semata-mata nak cari parking kat basement. Huh, memang xdak. Lagipun parking basement ni xbesaq mana. Mana dengan orang parking nak ke Pasar Besar lagi...nak ke UTC lagi....Kira haritu xdak luck untuk kami. Last-last papa Amsyar feedup terus ke Yik Fong & parking kereta kat sana. Hahahaha..senang cerita. Tapi satu hal nak kena jalan jauh sikit la...melintas jalan lagi. Takpe la...dari xda parking kan...


Untuk ke UTC (aku rasa tingkat 3 kot)...kena melalui kawasan pasar la...ada juai ikan..jual sayur..aku xpasti kalau ada laluan khas ke atas tanpa perlu melalui pasar-pasar ni...kami ikut food court...tak la teruk sangat..orang pun tak ramai mana kat situ berbanding kat pasar bawah tu. Penat jugak ok kena naik tangga ke tingkat 3 tu... (semput la jugak).  So, sampai ja depan pintu nak masuk ke UTC, terus pemandangan berubah. Hahahaha...xtau cemana nak cerita, tetapi boleh bayang dari kawasan food court tu msk ke UTC yang ada air cond & nampak bersih....hehehe....


Rupanya banyak kot agensi-agensi kerajaan / swasta kat situ...ada Tabung Haji, JPJ, JPN, Pos Malaysia etc. Kira memang semua ada. Persekitaran pun bersih & cantik mata memandang. Tapi sayangnya, urusan kami untuk renew roadtax & insurans tak boleh dibuat di Pejabat Pos kat UTC ni...kena buat dekat Pejabat Pos Besar.....hahahaha..penat ja p sana. Tapi ok la..at least sampai jugak ke UTC kan...pasni aku nak p Tabung Haji tak payah lari time keja dah @ amik cuti...p ja hari sabtu kat UTC tu.... 


Tak sempat nak snap gambaq kat UTC banyak-banyak sebab kami nak rush ke Pejabat Pos Besar. Ni ja yang ada..UTC dibuka setiap hari dari jam 8.30 pagi hingga 10.00 malam. 

Sedikit info tentang UTC:-

- Dirasmikan oleh Perdana Menteri pada 15 Februari 2013.
- Sebanyak lebih kurang 53 kementerian/agensi, kerajaan dan swasta serta NGO membuka kaunter di UTC Perak. 

Direction ke UTC...setiap tangga ada...ikut ja anak panah tu...

Pejabat Pos....tak ramai orang...ok la...ada 3 kaunter....ari kami p ni xde pakai sistem nombor....(ari lain tak tau) ...so, masing-masing beratur ja...

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Klinik 1 Malaysia....

Kiosk Gambar....macam-macam perkhidmatan ada...kira sapa yang terlupa bawak gambaq nak buat passport @ visa, leh on the spot amik kat sini...senang kan? 

Ha.... seronok berlari ke sana sini sebab luas....hehehe



Aku just cerita apa yang sempat aku nampak la....macam tandas, surau & yang lain-lain tu tak dapat nak cerita la sebab aku pun xsempat nak tawaf abih satu UTC tu....hahaha...Ingat lepas ni nak p buat lesen memandu & IC baru lah! Lawa kot lesen baru tu....

2 comments:

  1. Wa.. lesen sy mati x lama lagi.. leh ar tuko bru. Hahaha.

    ReplyDelete
  2. yatie..jom sama2 bertukar ke lesen baru....tapi xtau la bila nak p buatnya..hehehe

    ReplyDelete








Mini Rage Face Happy Smiley