Leaderboard

25 April 2012

Ceritera Cinta: Oh pengasuh.............

Bila dh menjadi ibu berkerjaya, mest pening pk nak anta anak kat sapa bl pg keja kan? bg yg senang nk dpt pengasuh alhamdulillah la...xpyh pening2..tp bg yg susah nk dpt pengasuh..mmg pening & xtenang d buatnya..tambah lak pengasuh yg byk kerenah..hal ni tjadi kat aku & nak share la story psl pengasuh2 ni...niat di hati bukan nk mmburukkan mereka2 itu...tp just nk share..selalu btukar2 pengasuh ni sbb anak xserasi ngn pengasuh..ni lain plak jd nya, pengasuh yg xberapa nk serasi ngn anak..boleh mcm tu?

Pengasuh 1 (A bukan nama sebenar):
Sebelum start keja lg aku dh survey2 pengasuh area umah yg aku nk sewa nnt..alhamdulillah, xsusah nk cr & dpt la seorg ni...dok 1 blok ngan aku &  umh dia d tgkt 3...xkisah la nk kena naik trun tangga amik & anta amsyar setiap hari asalkan senang...awal2 mmg baik...kebetulan org belah utara jugak..lg senang..so, aku pndah sehari sblm start keja &  time dok kemas2 umh, kebetulan pengasuh amsyar ni ada...dok sembang2 ngn jiran2 lain kt sebelah umah aku ni...kiranya sehari sblm anta amsyar lg km dh berkenalan...kali pertama,mmg nmpk ok...peramah & baik..so, pg2 dlm kul 7 aku anta amsyar sbb aku msk keje 8.30..nk bajet jln lg jem ke apa ke....biasa la ari 1st anta ank kt org, selalu gk aku kol dia tanya amsyar ok ke x...oh,lupa nk bgtau sebulan dia minta RM250..ok la kan...so, setiap hari aku anta amsyar & amik dlm kul 7 lbh sbb jln jem...so, pendek crita..satu hari dia bgtau nk naikkan bayaran sbb aku amik amsyar lmbt...ckp2 12 jam dia jg..so, fine..aku ok je...maka naik la menjadi rm300..msk ari ke 13, tetiba dia call...

Pengasuh A: Akak, amsyar merap la kak (merap=bt perangai)..sy xleh nk buat apa2...nk msk pn xleh...susah la sy mcm ni...
Aku: (nada terkejut) ait...sblm2 ni ok ja..lgpun amsyar mn de merap2...
Bla....bla...bla...bla..(mcm2 lg la prbualan kami)

Aku dh mula risau,pening,geram,xsuka,stress time tu jgk...nk kena cr pengasuh br utk amsyar nmpknya...masalah2..mn nk cr dlm waktu tdekat ni yang oiiii? huhuhu...tp alhamdulillah, Allah tlg kami...&  dlm ms tdekat dpt jmpa pengasuh br utk amsyar...(crita psl pengasuh br ni lps ni ya). So, berbalik kpd crita pengasuh A ni..bl dia dh xmau ngasuh aku pn ok, fine...xkan nk merayu minta dia jg anak aku jgk kan? oh no! tnever...klu dia dh xmau, aku pn mls nk ckp byk...aku srh dia kira nk byr brapa..ye la...br 13 ari jg amsyar, xkan kn bayor penuh kot kan? last day dia jg amsyar, dia bgtau la bayaran aku kn byr kt dia...korang nk tau brapa dia minta? cer teka...hahaha...xpyh,lmbt..dia minta full payment korang! rm300..pergh! nk mrh pn ada..tp sebab aku mls nk ckp byk, aku ikhlas kan la rm300 tu..(nsb time tu dh bergaji uols!)...papa amsyar pn mls nk ckp byk...dia pn geleng kepala...cuma dia pesan, lps ni jgn dok msam muka lak bl jmpa pengasuh tu...hakhakhak...iye ka jgk kan..dok 1 blok, of course la akn jmpa pnya...xpe la, aku xkisah...

Pengasuh 2 (H bukan nama sebenar):
Awal bln 3 antar amsyar kt pengasuh baru ni..umo sama ngn aku ja..ada anak 2 org...dia mengasuh anak dia ja...so, ok la. cuma dia ni bisnes online...juai bju baby..hahaha..kali ni umah dia agak jauh...pg2 amsyar kn naik keta...so, bulan2 kn bayar rm250..pendekkan cerita, (make it short sbb aku mls nk taip pjg2) sebulan jugak la amsyar dok ngn pngasuh ni...maka pd minggu terakhir bulan tu tetiba la dia bgtau:

Pengasuh H: As, nak bgtau..nnt as standby la cr pengasuh br utk amsyar ye..sbb sy nk buat bisnes kek & biskut ngn member..tp xconfirm lg, klu jd...sebab tu suruh as standby cr dl..
Aku: (terlopong seketika sambil berfikir).Oh tidak!!!!!!!! again???

Kena lg cr pengasuh br..aku dh letih kot..amsyar lg la..kesian dia...sebulan tukar pengasuh...sian sayang ibu...tp alhamdulillah la, amsyar jenis yg mau ngn spa2 pn...tanpa byk tanya, byk soal, aku pn kata ok la..nk buat camna kan...misi mcari pengasuh lain utk amsyar pn bermula...huhuhu, again, dlm waktu yg singkat sgt la susah utk mcari pengasuh..then, km bincang & bt keputusan nk anta amsyar ke nursery...nk try tgk camna plak amsyar d nursery...dgn bantuan sepupu & isterinya, km dpt la nursery yg xberapa nk jauh dr umah...so, bl anta nursery ni lain la...serba serbi lain..

Nursery:
Bdk2 ramai gak...baby & yg umo 2 thn ke ats d asingkan..pekerja ada 5 org..so far, ok...hope & berdoa amsyar syok kt sana sbb ada ramai kwn..at least dia dpt blaja kenai org...xda la kekok sgt..buln2 kn byo rm240..tp klu lebih ms kena la byr asing..sejam rm4...xkisah la...so far, amsyar cam ok dok kat sana..maybe sbb dia ramai kwn..lega...mls nk taip pjg2..short cut, amsyar dok kat nursery tu sampai ujung bln ja..sebab? amsyar nk pindah...bkn sebab nk tukar pengasuh kg dh...sebab amsyar, ibu & papa nk pindah dok tg malim..& pasni ibu yg akn jaga amsyar...sgt puas hati ok!

Amsyar budak baik...kesian amsyar kan? bertukar2 pengasuh...xpe,lps ni ibu akn jg amsyar...

Ceriteracinta: sgt puas hati, syukur alhamdulillah, lega, xtensen2 dh sbb lps ni dpt jg amsyar...menjadi suri rumah kembali...

15 April 2012

Ceritera Cinta: Hajat di hati...

Sesuai dgn tajuk entri d atas, apakah itu? hajat apa plak ye? ermm..d sebabkan dlm beberapa minggu lg ibu amsyar akn menjadi suri rumah kembali (sementara dpt keje lain), terdetik d hati ni nk berbisnes...best ja tgk org lain berbisnes & yg paling best tgk bisnes diaorg maju..tp tu la, lain org lain kan? jgn nk sama kan diri sendiri dgn org lain...tp klu nk jadikan apa yg org buat tu sebagai dorongan utk bjaya confirm boleh sgt2...d kala ni semangat nk memulakan bisnes tu sgt2 la membuak2...dh ada la start survey supplier & google apa yg ptt psl bisnes nih.. nk bt bisnes kn kuat & yakin serta sanggup mengambil risiko..chewah...tp betul, kena kuat sbb kdg2 ada ja org dengki @ sxuka dgn kita, kena yakin sbb klu diri sendiri xyakin camna nk yakin kan org...yedak? nk bt bisnes pn kena yakin jgk sbb klu xyakin mana nk maju...& kena sanggup amik risiko sbb nk start bisnes kn kuar modal...byk@x tpulang pd bisnes apa yg nk buat...

Buat ms ni hajat d hati nak buat bisnes:

1) Jual brg2 baby online
Trend skang, ramai yg buat bisnes online...& rata2 sambutan yg dterima amat menggalakkan..maknanya bisnes ok la...at least, klu yg bt sambilan dpt la tambah pendapatan sikt2...

2) Bisnes kek
Ni sejak dr dulu dok berangan...hahaha..insyaallah, sp tau menjadi kenyataan pas ni.. ilham dpt dr sorg akak yg sgt maju bisnes kek dia...& aku sendiri pernah order kek dr dia time tunang dl...just nk share blog dia:


Insyaallah, klu niat d hati kita baik Allah akn makbulkan..sbb aku bukan saja2 nk buat bisnes ni...tp sekdar utk membantu suami meringankan beban & mengisi masa yg ada...

p/s: doakan saya...

14 April 2012

Ceritera Cinta: Amsyar jln2 ke KL..

Dah lama nk story psl journey Amsyar ke KL nih...tp biasa la, asyek lupa...actually sbb dh lama so xingt la bila kejadian ini blaku...yg pasti dlm 2012 la..Amsyar ikut ke KL sbb ibu ada interview..nsb ibu ada interview kan? klu dak, tak tau la bl Amsyar nk jln2 ke KL...pendek crita, Amsyar sgt excited seperti dia tau nk pg jln jauh...dlm kete xmao tdo...asyek nk main ja. D sebabkan interview keesokan harinya, kami akn stay umah pakngah Amsyar d Kelana Jaya. Seronok Amsyar dpt jmpa abg haris, kak ariana & kak ariesya...

Wajah ceria & happy amsyar...

Amsyar jmpa kwn baik ibu...& adik sofea....my best friend @UIA...dpt jmpa kejap je sbb time tu dh nk malam..

Lps inteview, amsyar ikut ibu pg opis lama ibu @ UIA...jmpa kwn2 opis ibu...amsyar asyik kn gomoi ja...ada juga yg tkejut bl tgk ibu dh ada anak..hehehe

Sementara msh d KL, ibu bwk amsyar jln2 ke IKEA, The Curve & Ikano....jln2 je...xbeli apa pn..huhuhuh..sempat la snap 2-3 keping gambo...

Ari entri ni d update amsyar dh pn menjadi warga KL...hehehe..tp pasni amsyar dh xdok KL lg...amsyar jd org tg malim plak...nantikan ceritera cinta km d tg malim ye.. :-)





11 April 2012

Ceritera Cinta: When Amsyar starts eating...

Amsyar dh msk 6 bln...so, dh leh start makan...sbg permulaan ibu buatkan amsyar bubur nasi yg d campur dgn carot & potato..alhamdulillah, wpun xbyk amsyar mkn at least dia nk..lps dua tiga hari ibu start biasakan amsyar mkn biskut farley & puree yg ibu buat..lg sekali lega sbb amsyar xbyk kerenah...dia mkn je...wpun dlm kuantiti yg sedikit...org kt elok la sbb mula2 mmg dia xakn mkn byk..klu sekali mkn 2-3 sudu pn dh dikira ok..ibu ada try bg amsyar nestum beras. yg 1st beli nestum beras merah...ermm..amsyar xserasi sbb pas mkn dia muntah...so, mmg amsyar xsesuai mkn nestum beras merah...pastu ibu try lak beli nestum biasa..pn amsyar xmau...ermmm...ada 2 tin nestum yg amsyar xmau...sp nk bgtau ye..:-) last2..ibu buat bubur utk amsyar...senang crita kan...ibu pn byk bt research ttg makanan utk bayi 6 bulan ke ats...lega jgk sbb senang nk cr information & ada kwn2 yg membantu...d samping tu amsyar ibu msh teruskan BF amsyar...ibu xcampur lgsg susu formula sbb amsyar mmg xmau...alhamdulillah susu msh ada utk amsyar wpun sblm ni ibu menghadapi masalah susu kurang...harap ibu dpt susukan amsyar smpai amsyar 2 thn...

Nestum beras merah ngn beras biasa (stage 1) yg amsyar xsuka..huhuhu..sapa nk bgtau ye...xla membazir dr d buang je..

Biskut farley...amsyar suka..sekali mkn 1/2 keping...kira ok la kan...

Bubur nasi...ibu campur dgn carrot + potato + brokoli & ayam @ ikan...

Percubaan pertama ibu buat puree pumpkin...alhamdulillah amsyar suka...nganga ja mulut dia bl nk suap..hehehehe...sblm ni ibu dh buat puree carrot..pn amsyar suka...pasni ibu buat puree lain plak ok amsyar...



10 April 2012

Si jantung hati...Rafieq Amsyar

Assalamualaikum...

Kali ni nk stry psl buah hati pengarang jantung, Rafieq Amsyar...amsyar dh 6 bulan skang...sgt cepat kn ms berlalu? rs cam br semalam melahirkan amsyar...hikhikhik. Berat amsyar skang dh 7.8kg..semangat anak ibu..hari2 yg d lalui bsama amsyar mmg membahagiakan...ada ja celoteh, gelak tawa amsyar yg buat ibu & papa rs bahagia...

Amsyar sebulan : 4.4kg
Amsyar 2 bulan : 6kg
Amsyar 3 bulan : 6.9kg
Amsyar 4 bulan : 7.55kg
Amsyar 5 bulan : 7.4kg
Amsyar 6 bulan : 7.8kg

Amsyar skang dh nk merangkak..ala2 nk merangkak la lbh kurang..dok angkt bdn..punggung...klu baring tu asyik nk guling2 ja...bahaya klu d biar sorg2 ats katil ni...mulut lak pok pek pok pek,...sembang apa la ank ibu ni...pulak tu suka sgt menjerit2... hehehe. ada ja benda dia pok pek pok pek..tambah lak klu ada yg melayan...

Day 1: lps kuar dr bilik bsalin...amsyar lena je..celik sikit2 ja sbb silau lampu..hehehe.


Day 2..amsyar dh boleh balik umh..hoyehhh..ibu paling suka sbb ibu boring dok
hospital...serius boring gila sbb xda sp teman..tggu time melawat br papa amsyar, tok ngan wan dtg...

Safely arrived at home...home sweet home amsyar...hehehe..amsyar lena dgn nyenyaknya..


Day 9: cukur rambut...amsyar dh botak..hehehe...


Anak ibu dh besar...amsyar dh sebulan..berat dh 4.4kg..alhamdulillah anak ibu sihat & makin bam bam...


Kesayangan saya! amsyar with papa....


Amsyar with ibu..br abis pantang ni..trus bwk amsyar kuar jln2...hehehehe..xp jln mana pn..pusing2 pekan ja..


My happy family....amsyar with papa & ibu...

Ibu syg amsyar sgt2...

09 April 2012

Ceritera Cinta: syurga kami...

Assalamualaikum...

Alhamdulillah, niat dr dulu nk tggl sama2 termakbul akhirnya...setelah setahun lebih tggl berasingan...cita psl tggl sekali ni nk d jadikan crita aku dpt keja area KL...puas mencari akhirnya dpt la sewa umah kt area damansara damai ni...motif knapa cr umh d situ adalah sbb senang papa amsyar nk ulang alik p keja...sbb dekat ngan tol...satu lg sbb adalah dkt ngn umah pengasuh amsyar nnt...paling best, dpt umh ground floor...tak pyh susah2 nk panjant tangga tiap2 ari..sewa pn ok...boleh tahan & umah pn boleh tahan...senang kata, semua ok la...umah yg km sewa ni ada 3 bilik...standard la kan...bilik air 1 je...kejiranan pn boleh tahan...kiri kanan depan blkg melayu...nsb baik..hehehe...brg pn xbyk lg sbb br pindah..beli mn yg perlu ja..ini la syurga km..wpun kecik...xda apa2 tp alhamdulillah ada tmpt utk km brteduh.. :-)


ni dr pintu msk...


ni dapur...


ni dr pintu...nk msk ke umh..jemput msk ye.. :-)







Mini Rage Face Happy Smiley