Leaderboard

30 January 2013

Selamat Menunaikan Umrah...

Assalamualaikum....

Lama xjenguk blog..update apatah lg..arini rs mood ada la sikit nk ubah2 mana yg ptut...tu pn cam xlawa...hahaha..abaikan blog yg suram ni ye sb still under renovation...will try to change new background later...hahahaha..

Lets move to tajuk diatas ye. Alhamdulillah, Isnin 27hb yg lepas Abah, Mak, Abg & Kak Ipar sy pergi menunaikan umrah. Bestnya dpt pergi ke Tanah Suci...Insya Allah, moga kami jugak akn diberi peluang untuk ke sana suatu ari nnt...Sy bertolak balik kg ari Ahad & esoknya kami semua ke Penang hantar mak & abah...abg & kakak ipar gerak dr Ipoh. Sampai Penang Airport dlm kul 12 lbh & mak abah kn ready dlm kul 1 utk masuk dalam..Ramainya org pergi umrah. Xkira tua muda. Memang sesak airport time tu. Dikhabarkan cuaca di Mekah time skang sejuk. Harap semuanya xde la sakit @ apa. 

Kul 230 kami terpaksa say goodbye sb mak,abah, abg & kak ipar dh kena mask dalam. Bersalam + berpeluk minta semua selamat sampai disana & selamat kembali. Ada juga minta mak doakan untuk kami satu family. Insya Allah, lg 2 minggu kami akn dpt berjumpa kembali. 

Best sb dpt berWassup dgn kak Ipar...dpt la update keadaan diaorg disana..semua sihat cuma mak ngn abah batuk sikit...juga kak ipar ada share gmbq diaorg depan Kaabah...

Abah, Mak, Abg & Kakak Ipar...semoga selamat sampai & selamat kembali...

17 January 2013

Lawak sungguh la.....

Assalamualaikum...

Kejadian minggu lps, ari Sabtu...pg2 buta depan TV tanya satu soalan dkt papa Amsyar...

Saya: Jom kita p KL...
Papa: Hah? bila? nak pg buat apa? (muka terkejut)
Saya: Arini la...ingt nk tgk Khairiah (kwn sy ni br bersalin) 
Papa: Ermm..boleh lah...
Saya: Erk? biar betoi (sblm ni pnya susah la klu ajk g KL)
Papa: Ye lah...pergi siap cepat...
Saya: Dgn muka xpercaya & gumbira serta senang hati sy dukung Amsyar, bwk dia pg mandi....siapkan Amsyar dulu...Lepas mandikan Amsyar, sy packing baju2...& bersiap

Sejam kemudian.....

Saya: Ermmm....rasanya lenkali la kita pegi KL...rs cam malas lak..huhuhu..lgpun nk bg setel hal rumah dulu lah...(tetiba rs malas nk pegi KL sbb hati xsenang selagi xmasuk umah)..
Papa: Dah pulak..td beria sgt nk p....(selamba je muka)
Saya: Lain kali la...sambil tgn simpan balik baju2 yg dipacking td dlm almari....hahahaha...Amsyar yg dh segak lg bergaya pn sy tukarkan baju dia pakai baju biasa....heran budak kecik tu..

Adoi la...boleh pulak la buat lawak mcm tu kan..nasib la blom gerak lg..buatnya dh kt highway tetiba ajak patah balik...kan haru jadinya...itu la klu last2 minit bru plan nak p KL...tp klu plan awal2 pn kdg2 xjadi jugak..

04 January 2013

Congrats my BFF....

Assalamualaikum...

Happy for my BFF..Khairiah @ Krey yg telah selamat melahirkan cahayamata sulungnya pd 02/01/2013 jam 3.05ptg di Hospital Ampang Putri...It's a boy! Leh geng ngn Amsyar lah....

Tak sabr nk dgr citer dia bersalin nih...sb katanya dia kena vakum...sb dia dh keletihan yg teramat & ank besar...dia bgtau ank dia 3.3kg...xpe la, janji semuanya dh selamat & bby serta ibu sihat...welcome to motherhood club ye! xsabar nk jmpa bby & mak dia..Insya Allah, kami akn ke KL nnt melawat bby bru nih..tggu kedatangan kami ye.. :-)

Krey ni kwn baik sy masa kt U dl...merangkap roomate sy..tp bukan coursemate sb dia amik course lain...hihihih..apapun, mmg kmi rapat & family dia sy dh anggap cam family sy...selalu lepak umah dia..ye la, bila weekend @ cuti mest blik umah dia..dia org KL je...miss u krey @ bby...

Comelnya....

Serik kot!

Assalamualaikum....

Tetiba teringat nk cita psl satu kejadian yg buat sy rasa cam hangin bila pikir2...erm, biasa la klu p mall (especially kt Mydin) la..sb kejadian dh 3 kali berlaku kt sy..penah x bila tgh jalan ngn anak & husband ada org promoter tarik kita? pernah kan? hurmmm....xtau camna nk ckp..bila 1st time kena tu leh terima lg la (klu ikut tu xmau lgsg)..bila nmpk ja depa2 ni terus cr jalan lain...hahaha...malas la...yg kisah sy kena tarik ni adalah utk promote VCD for kids learning..mentang2 nmpk sy bwk anak kan...

1st time kena tarik tu ok lg la....tp tak suka sebenarnya sb niat nk shopping terbantut..pastu nk dgr diaorg bebel2 guna ayat pujuk2..entah la, sy bukan xsuka..tp sy rs mcm xkena dgn tempat...dek sb dh tperangkap...dgr la jugak penerangan diaorg ni...ibarat mencurah ke daun keladi je sy rs...sy dgr2 mcm tu je..VCD yg diaorg promote tu ada pakej dan it cost RM 1K lebih..& bayar adalah secara ansuran...ok, sy klu bab utk anak mmg xberkira...tp utk yg ni..erk? sy rs mcm mana tah....mcm xkena...susah lak rs nak explain...maybe sb cara tarik menarik sy utk menjual produk tu buat sy xsuka...so, terpaksa bagi 1001 alasan to escape...

2nd time pn mcm tu jugak...bila dh bgtau dl dh penah dgr psl benda tu nak jgk ditariknya kami...dlm hati, apa korang xpaham ke? ishhh....pulak tu siap nk banding2 sy ni keja apa...husband keje apa...taraf pendidikan kami...apa hal? konon klu mengaji setakat SPM...anak2 confirm xpandai ke? confirm xleh ckp omputih ke? adohai...tensen rs time tu! pastu siap story kisah diri dia dok oversea..kawen ngn org putih..ait? apa kena mengena nya? grrrrrr.....menyampah ok!

3rd time baru2 ni time sy & Amsyar je..papa Amsyar xikut...semangat dh ni tolak troli nk shopping brg umah sikit...time tu kat 2nd floor ada pesta buku...ok la, dlm hati mmg dok bharap xde la lg org2 yg keja nk menarik org ni...huhuhuhu...mata pn dok meliar je tgk sana sini...dh nk smpai pintu msk mydin tu, tetiba ada sorg pompuan meluru ke arah kami...aiyak? again?? sy bebel dlm hati..dh sah sy kena lg...terbantut semuanya...adohai....mcm2 alasan sy bg utk melarikan diri..tp ditariknya juga troli & menyekat perjalanan kami ke pintu msk mydin...sy explain kat dia sy dh 3 kali kena tahan & dgr pasal pakej ni...sy kata lg sy dtg dgn org...nk cepat....dia kata, xpe..still buat xpaham....

Pastu siap kata arini last diaorg buat promosi byr bulan2 hanya rm62....sebelum ni bulan2 byr rm98 kot klu sy xsilap...again! bg sy bukan mslh bayaran @ apa..cuma sy xsuka dgn cara diaorg nk menjual brg2 diaorg...diaorg kena paham bila sy dh kata xmau secara elok...xpayah la nk paksa2 smpai tarik tgn @ tarik troli @ menghalang jalan kan? lgpun biras sy dh beli benda ni & letak kat taska...Amsyar boleh belajar jgk kat taska..pandai je bdk pompuan tu ckp, kat taska diaorg xde masa nak psg CD ni....eh, pandai la engkau...kat taska tu ada jadual ok...bila smpai masa bdk2 ni akn ada la masa utk tgk CD @ apa2 pun...

Sy dh create mcm2 alasan supaya dia paham sy xmau menghabiskan masa dgr dia pok pek...xjugak paham..adoi...time dia ckp pn sy xpandang muka dia..mata sy melilau tgk tmpt lain..tu pn xpaham? sy paham keja dia..nk promote brg2 dia,....tp biarlah kena dgn caranya....yg sy tambah angin bila dia ckp, yg sy xamik serius hal nk mendidik anak sy....hah! kau sapa kot pandai2 nk kata mcm tu? semua parents nk yg terbaik utk anak2 diaorg...terpulang la camna caranya....xsemestinya dgn beli VCD yg kau jual tu...byk lg cara lain...mmg jenis xpaham bahasa sungguh la kau ni kan....pastu pulak, siap kata " xpe la...akak dh buat pilihan...jgn menyesal nnt sb sy dh explain kat akk psl benda ni" huh! smpai arini sy ingt kot muka budak pompuan tuh! geram!!!! spoil trus mood sy nk shopping...

##### Setiap ibu @ bapa pasti menginginkan yg terbaik utk anak2 mereka..bagaimana @ apakah cara terpulang pd masing2...

03 January 2013

Aktiviti di hari minggu....

Assalamualaikum.....

Aktiviti Amsyar di hujung minggu...minggu lepas kami just stay kat rumah smbil kemas barang untuk diangkut ke rumah sewa....ari Ahad papa amsyar ke Penang xbwk kami...hehehe...tggl la kami dua beranak..nak keluar jalan2 malas pulak rasanya...so, aktiviti Amsyar di petang hari lps bangun tido ialah main bola. Sy pn melayan dia main smpai berpeluh2...bagus2..kasi bakar sikit itu kalori...


Mula2 main bola...sepak sana sini..pastu kejar..haha..smpai jatuh sb kasut licin...lastly, kasut buang tepi..ha, br syok nk berlari...pastu dia nmpk bakul baju tepi washing machine sana...di ambik nya bakul tu pastu di baling bola msk bakul..actually bukan baling..tp masukkan bola dlm bakul..wah! bijak....main la smpai penat...akhirnya, angkat dia msk dlm bakul...hehehe...

Pas main bola...siap mandi semua kami dua beranak bergerak ke Mydin pulak...td kata malas nk kuar jalan2...hehehe..ni kami tumpang paklong Amsyar...saje la..dh boring lak kami 2 beranak...beli la sikit barang nk masuk rumah....utk Amsyar mcm biasa beli buku....seronok la dia...lg best bila lepas dia berlari2 kt tgh2 mall tu....jenuh nk kepung..nasib ada si kembar dpt jgk tgk2 dia....

Amsyar excited dpt buku baru....xtgk benda lain dh...

Amsyar with cousins...

Mydin la kami kerap p sbb ada Upin Ipin...hahaha..logik ke ckp cm tuh? 

02 January 2013

Welcome 2013....

Assalamualaikum...

Tahun 2012 dh pun melabuhkan tirainya...pasti byk kenangan manis mahupun kenangan pahit yg terjadi sepanjang 2012...setiap org pasti ada kisah & cerita mereka tersendiri...bg sy, mmg tahun 2012 byk bnda berlaku...& ada pahit..ada manis....

Tahun 2011 tahun baru sy hanya di kampung...br lepas pantang...xde la nak p countdown sb dh ada ank kecik..mcm la sblm ni pegi countdown...mmg xpenah pn..dok umah ja...hehe..Tahun ni?? mmg xde plan pn nk ke mana2 @ nk countdown..dok di rumah aje..lgpun si kecik sy tu confirm dh tido awal...countdown dgn dia aje la ats katil....hehe...actually berhajat nk countdown dr umah baru...tp xkesampaian...

Tahun 2012....sy menjadi ibu bekerjaya semula..setelah setahun lebih sy menganggur..Alhamdulillah, itu adalah rezeki anak...kebetulan sy dpt keja di PJ & kami berpindah & menetap di Damansara....Life after married & having a baby especially in big city is not an easy nk compared dgn life ketika bujang....kenapa sy kata mcm tu? hurmm..sb seawal pukul 630 sy dh kuar dr rumah...hantar ank ke nursery then terus meredah kesesakan lalulintas utk ke tempat kerja...bayangkan it takes about sejam lebih utk sy smpai ke opis gara2 jammed...padahal dr umah nk ke opis sy tu 30 minit je dh smpai...mmg mencabar...sy bukan nk mengeluh..sy tau ada lg org lain yg lebih teruk dr sy...tp sy rasa ralat bila smpai umah dh malam...amik anak pun time maghrib...sedangkan sy keluar dr opis sharp kul 6ptg. kesian ank sy yg pg2 dh keluar umah, smpai umah lak malam...dh smpai umah trus tdo...xde ms utk bermain2 ngn ibu dia..itu yg sy rs cam stress sikit....sb tu sy ckp ngn papa Amsyar, sy rasa serabut dok KL...mana dgn perangai pengasuh2 yg agak memeningkan kepala sy...kesian anak sy sb selama 3 bulan, 3 kali dia tukar pengasuh...

Setelah 3 bulan, kami amik keputusan utk berpindah ke Tg Malim..melepaskan kerja sy di PJ (wpun ketika tu sy dh confirm dpt permanent & rasa sayang yg amat utk berhenti..tp sy kena berkorban)..tinggal di Tg Malim, sy menjadi surirumah kembali...sambil2 mencari kerja..& life waktu tu sgt bahagia...xde stress2...dpt jaga anak sendiri...dpt msk utk husband...mmg best...tp sy perlu kerja jgk utk membantu husband...2 bulan lps tu, sy dpt kerja di Ipoh...sekali lg kami dua beranak berpindah & menetap di rumah mertua sy...& smpai sekarang..Alhamdulillah, kehidupan sekarang lebih bermakna....walaupun sy kerja, sy x stress...xde jammed, xde mslh dgn pengasuh & sy ada byk masa untuk anak....Sy bersyukur....

Tahun 2012....bulan September permata hati kami genap setahun...Tiada yg lbh membahagiakan selain dr melihat ank mmbesar depan mata. Di kala usia Amsyar menginjak setahun, kami di uji...Rafieq Amsyar demam panas + kena tarik smpai kena warded 2 malam di hospital. Mujur tiada apa2 yg serius...Alhamdulillah, ujian itu menjadikan kami lbh matang...

Penghujung November 2012, sepupu yg paling rapat dgn sy pergi mengadap Ilahi...masih xdpt menerima kenyataan yg dia dh tiada....tp harus redha & menerima ketentuan Ilahi sb yg hidup pasti akan mati...masih terngiang2 gelak tawa, gurauan di BBM & FB dr dia...AL-FATIHAH utk arwah Syakirah Hashim...bersemadilah dgn tenang di sana...kami mendoakan dr jauh....

Tahun 2013....
Sy berdoa utk menjadi lebih baik dr sebelum ni....mmg byk kekurangan sy & kdg2 tanpa sedar sy lalai...Alhamdulillah, masih ada peluang utk sy perbaiki setiap kelemahan itu...sy masih berusaha ke arah itu & semoga dipermudahkan semuanya...Insya Allah. Tahun 2013 juga usia sy menginjak setahun lg...memasuki alam 30an...seiring dgn pertambahan usia ni sy harap sy akn jd lebih matang...matang dlm semua hal...berazam utk menjadi isteri yg diredhaiNya...isteri yg terbaik di mata suami...ibu yg terbaik utk cahayamata kami, Rafieq Amsyar....mohon diberi kekuatan utk mendidik Amsyar menjadi ank yg baik & soleh.....Sy juga ingin menjadi anak yg baik utk mak & abah sy...sy ingin membahagiakan mereka selagi termampu...amin ya rabbal alamin...








Mini Rage Face Happy Smiley