Leaderboard

29 August 2012

Happy 11months Rafieq Amsyar!


Assalamualaikum...


Arini 29 Ogos 2012...ada apa dgn tarikh ni ya? hurrmm...arini adalah hari anakanda amsyar genap 11 bulan...dh besar kan? sebulan lg cukup setahun...oh! mcm xpercaya, amsyar dh nk setahun... (mmg xpercaya)..sbb rs cam br ja semalam tahan sakit nk melahirkan dia...sedar2 sebulan lg dh nak setahun...alhamdulillah, hari2 yg di lalui bsama amsyar sebagai ibu sangat membahagiakan! berpisah sat pn dh rindu gila...tiap2 mlm time dia tidoq suka sgt cium2 byk kali...tenung wajah si anak smbil berdoa semoga si anak membesar dgn sihat, jadi ank yg baik & soleh, jadi anak yg mendengar kata....& part paling best, bila dia bgun tdo!!! senyum je bila nmpk ibu dia...part ni mmg heaven! xleh nk dpt kat mana2...rs cam mls nk berpisah..tp, itu la kn..kena keja pn sbb nk cr rezeki utk anak juga...

Amsyar skang ni aktif sgt2...mmg xmau dok diam..klu pegang pn dia xmau..nak bebas..nk merangkak, memanjat, mcm2 la...klu dukung dia, mula la buat lembik bdn...tanda nk di lepaskan...nk bebas...uish, mmg advanture la nk mengejar dia sana sini...tu xleh bjalan lg tu...dh leh bjalan siap la...lg jenuh la nk kepung..tp apapun dia, ibu ttp happy lihat perkembangan ank ibu ni...

Doa ibu utk amsyar, jadi lah ank yg mendengar kata, ank yg soleh & yg penting sihat2 selalu...ibu & papa sayang amsyar sangat2... (mcm la amsyar boleh baca)...


ceritera cinta: tgh berkira2 nk buat amsyar 1st birthday party kat kg...nk celebrate birthday amsyar ngan tok yg sama bulan dgn amsyar..hrp di permudahkan....

27 August 2012

Selamat Hari Raya - Part 1


Assalamualaikum...


Selamat hari raya..semoga semuanya happy2, ceria2 di hari raya ye! Arini dh 4 syawal...aku kembali bekrja setelah 3 ari berada di kg...alhamdulillah, menyambut raya di kg sangat la menyeronokkan...tambah plak ni thn pertama beraya dgn ank...lg terasa kemeriahan raya tu...pg raya tu xsabaq nk tggu amsyar bgun, mandikan dia...& pakaikan baju melayu...he3..excited kan aku ni? hurrmm, pict2 raya akn di upload lps ni ye..tema kami sekeluarga thn ni adalah biru turqouise...paling best, part kutip duit raya utk amsyar..he3..teringat zaman aku kecik2 dl...amsyar dpt byk duit raya uols! kalah mak dia punya collection duit raya time kecik2 dl...beraya di kg selama 3 ari cam xpuas sbb xdpt nk beraya byk tempat...mmg sedih sbb raya ke 3 dh kembali ke ipoh & esoknya dh msk keja..mood nk keja pn tah ke mana2...yg ada mood nk raya ja...tp apa leh buat kan? tanggungjawab harus di laksanakan wpun hati xberapa nak ke situ...:-)

Anakanda Amsyar berbaju melayu di pagi raya...comey aih...wpun xde sampin & songkok...hehehe

Amsyar with papa & ibu di pagi raya....

16 August 2012

Again...story about susu ibu...


Assalamualaikum...


Entry arini just nk share psl kelebihan susu ibu (maybe ramai dh tau).tp pd yg xtau hope dpt la membantu...since amsyar mmg fully BF...info2 mcm ni mmg sgt membantu aku..terutamanya la...

Sebagai org Islam, doa itu sgt penting..kdg2 bila smpai satu masa tu susu berkurangan selain dr berusaha utk memperbanyakkan susu, doa adalah sesuatu yg mujarab & dpt membantu.


Ni plak psl cara nk handle susu EBM...bg sesetengah org xtau camna nk buat bila dh perah susu ni..camna nk store..brapa lama leh store...aku mula2 dl camni la..mmg xtau apa2..


15 August 2012

Rafieq Amsyar Bin Rafizee Uzair


Assalamualaikum...


Another entry! walawei....dh 3 entry dlm 1 hari nih..nmpk sgt aku xbuat keja kan...hahaha...keja buat ok! cuma sbb mood raya silih berganti..cam malaih sikit la...paham2 la ye! cr mood nk buat keja balik sementara tu aku update la blog...lgpun idea mencurah2 ni..(ye ke?)

Ok la, xmau melalut..nk story psl anakanda Rafieq Amsyar yg dh pn 10 bulan, 2 minggu & 3 hari...dah besau anakanda aku nih! alhamdulillah, amsyar sihat, semakin membesar & semakin mcm2 feel nya...lg 2 bln amsyar ckp setahun..cam xpcaya kan? kan? ank dh setahun..pastu mula la org tu org ni dok sibuk nk tanya, " bila nk bg amsyar adik?" huh..soalan pemes di abad ni selepas soalan " bila nk kawen?" sabar aja la...km ada merancang psl bab2 ni..tp Yang Maha Esa yang menentukan..kami serahkan semua tu padaNya..planning kami nk bg amsyar besau sikit...br bg dia adik...kesian lak klu kecik2 cenggini dh ada adik...kurang kasih sayang nnt...kan?

Anakanda amsyar skang ni berdiri uols...tp lom leh jalan lg...setapak dua pegang dinding tu boleh la...berjalan sendiri2 blom boleh...tp ibu tau amsyar sedang berusaha ke arah itu kan sayang? ibu always support u! chewah!!! bagai xsabar kot nk tggu amsyar leh jalan sendiri...bila kah agaknya masa itu? we'll wait & see.......

Tapi, gigi amsyar dh ada! br je tumbuh satu...excited bagai nak rak si ibu..hahaha...tarikh keramat itu adalah 8/8/2012..yes, ibu set the date...kena ingt! dh mula nk menggigit org je lately anakanda ibu ni..tp seronok kot...dpt merasai sepenuhnya proses perkembangan anak...dr dia lahir, buka mata, senyum, meniarap, tonggeng sana tonggeng sini...pastu menyulur...dan meniarap! skang tggu dia bjalan plak! mmg heaven! Tp xdpt nk amik gambaq amsyar & gigi dia sbb sgt la susah nk suruh dia buka mulut & tunjuk gigi....tp xpe..gigi blom besar lg..br kuar cikit...nnt dh besar kita amik gambar byk2 k...

Anakanda amsyar skang ni suka menjerit...bingit telinga...lg menjadi2 klu ada yg menyakat dia...hahaha..yg paling best dia dh pandai sebut PAPA...bgun tidoq ja sebut PAPA...ibu depan mata xde lak di sebutnya...hehehe...pastu ckp bahasa dia la...pok pek pok pek...

Satu bab ni, syukur sgt2 sbb anakanda amsyar mmg xbyk ragam...ok je ngan sapa2 pn...& baik aje dia...hehe...oh! lupa nk update di sini...anakanda amsyar skang dh 9.6kg tau...mmg semangat..ibu mmg dh xlarat nk dukung...membesar bagaikan juara...alhamdulillah, itu lah yg setiap ibu inginkan utk anaknya..sihat selalu..doa ibu amsyar menjadi ank yg soleh, dgr ckp ibu & papa...

Wajah kesayangan hamba....


v
v
v
v

Picture Amsyar with Papa & Ibu....ni time amsyar 6 bulan...the latest pisture dgn papa & ibu xde..tggu gambar raya la ye...


Sekian entri ibu amsyar utk hari ni...

I love K.I.M !!


Assalamualaikum...


Mood nk update blog sama naik dgn mood nak raya...xnyempat2 ada je nak di update...hahaha..

Kali ni nk story psl satu group kat FB nih...Kumpulan Ibu Menyusu @ KIM...group ni khas utk ibu2 yg menyusukan anak shj ok! mmg best group ni & yg paling penting ada ilmu di dalamnya...dr tak tau apa2...jd tau..dr confius ttg sesuatu, terus dpt kepastian...kan bagus tu...alhamdulillah, sepanjang menyusukan Amsyar, KIM ni byk membantu sbg rujukan, panduan & yg paling penting dpt ilmu ttg penyusuan baby secara ekslusif..mmg tak rugi join group ni uols...

Sebagai ibu muda (muda ke), yg 1st time nk menyusukan baby, mest tercari2 info psl penyusuan, psl penyimpanan EBM, psl apa yg xboleh...apa yg boleh time menyusukan mmg KIM ni terbaek la selain google kat internet...sbb senang kat FB je...& admin mmg bagus..perkara2 yg OOT (Out of Topic) mmg xde langsung..xde la menyemak kan...semua psl topik2 penyusuan je...Member mmg dh ramai & kadang2 ada perjumpaan antara ibu2..mmg best..dpt kenal2 & tukar pendapat...


Logo KIM & car sticker.. dh beli tp lom tampal kat kete lg..hehehe...i support KIM ok!

Ceritera cinta: Moga dipermudahkan utk menyusukan Amsyar sampai 2 thn.. :-)

End of Ramadhan & cerita nk raya...


Assalamualaikum...


Salam 26 Ramadhan...tinggal lg 3 ari nk raya..mood? sdh semestinya la excited nk beraya kan? tp..sedih pn ada sbb Ramadhan dh nk meninggalkan kita...xpasti thn depan dpt x lg berjumpa dgn bulan mulia ini...

Cerita psl ramadhan terakhir ni, alhamdulillah satu kewajipan yg wajib ke ats umat Islam pd bulan ramadhan iaitu Zakat Fitrah telah pn kami tunaikan...last week time jln2 kat JJ ipoh, papa amsyar singgah kaunter bayaran zakat utk menunaikan zakat bg kami 3 beranak...jumlah adalah RM21...alhamdulillah, sempurna sudah rasanya...

Last week juga minggu terakhir utk membeli belah segala keperluan raya...alhamdulillah, baju raya Amsyar dh pun siap...baju ibu pn dh beli..baju papa pn sdh ada...keutamaan lebih kpd anak la...of course kan? sbb ni tahun pertama kami beraya dgn Amsyar...keterujaan tu xdpt nk d bayangkan..tggu aje la ari raya nnt ye apa jd...xsabar kan? korang2 yg thn ni 1st raya ngn anak pn mest paham camna rsnya keterujaan nk beraya...hehehe...xsabar nk tgk Amsyar pakai baju melayu, sampin & songkok..comel je...tema kami utk beraya sedondon thn ni adalah biru turqouise... :-)

Tahun ni biskut raya adalah hasil air tangan sendiri okeh! tetiba thn ni ada ank kecik, jd rajin nk buat biskut raya sendiri plak kan....tp misi berjaya dgn terhasilnya 2 jenis biskut utk di bawa balik ke kg & juga utk mak mertua..kira ok la kan..hihihi...gambar biskut akn di upload kemudian ye...

Disebabkan bru keja & cuti xberapa nk byk (mmg xda pn), raya kali ni kami akn beraya di kg aku, aloq staq...syokkkk...hahaha...amsyar dpt beraya kt kg...suasana lain dr sambut raya kt bandar2 nih..betoi....kami akn bertolak balik kampung Insyaallah ari sabtu pg2 buta..sebab apa pg2 buta?? haha, sebab nk mengelakkan jem...tp dh nama pn nk raya, ari sabtu lak tu kan..dah sah2 la jem highway tu...doa kami, semoga xla teruk sgt jem tu & km selamat sampai kat kg...mood nk balik kg dh meluap2 ni...tp,brg2 nk balik blom pack apa satu pun lg..hahaha...konon excited, tp brg2 blom packing...xsempat uols...balik keja sibuk tlg mak mertua msk utk berbuka..mlm pas tido kan budak tecik tu, terus buat biskut raya...tp xpe, sempat lg nk pack2 brg ni wpun last minit..

Apapun, selamat hari raya utk semua yg mengenali diri...sama2 kita amalkan budaya saling mengunjung utk mengeratkan silaturahim di hari raya ni....









Mini Rage Face Happy Smiley