Leaderboard

29 August 2015

Resipi: RISOLES DAGING WITH CHEESE

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Resipi dari FB - Rina Talib Full
Nampak macam senang & menarik kan nak buat...
So, cari bahan & terus buat..


Bahan-bahan untuk inti (lebih kurang macam inti karipap)

~ Daging cincang (400g) 
~ Kentang (potong dadu) - 3 biji
~ Bawang Besar (dadu) - 1 biji
~ Serbuk lada hitam
~ Bawang putih 
~ Minyak
~ Tepung Jagung + Air (optional, tak letak pun takpa)
~ Garam + Gula

~ Additional mozarella cheese 

Cara masak

~ Tumis bawang putih, bila naik bau masukkan daging & kacau rata
~ Masukkan ubi kentang + bawang besar + 1 cawan air 
~ Masukkan serbuk lada hitam, gula + garam & kacau hingga agak kering
~ Masukkan bancuhan tepung jagung dan masak hingga inti agak pekat + melekat


Inti yang dah siap...ketepikan dan buat pula adunan untuk kulit risoles...


Bahan-bahan untuk adunan risoles (macam buat adunan kuih ketayap)

~ 2 cawan tepung gandum
~ 2 cawan santan pekat
~ 1 biji telur
~ 1 1/2 cawan air
~ Garam


- Blend semua bahan & agak-agak senang untuk di lenggang 


Letak inti dan tabur mozarella cheese...
Lepas tu gulung macam biasa..macam kuih ketayap tuh...


Lebih kurang macam ni la rupa nya bila dah lipat....


Last step....celup risoles dalam telur & golekkan atas serbuk roti...
Serbuk roti tu As buat ssendiri sebab tak sempat nak beli...


Tada!!!
Udah siap pakai baju...hehehehe..
Lepas tu goreng la..


Selamat mencuba...

28 August 2015

T.C.E Merdeka Celebration 2015

Bismilahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Sambutan Hari Merdeka TCE 2015
Ada pertandingan sajak untuk student 6 tahun...
Pertandingan pantun student 5 tahun..
Pertandingan pakaian beragam untuk semua student...


Amsyar dengan kawan-kawan...
Tema pakaian adalah pakaian tradisional...
Amsyar pakai kurta...hahahaha..ye ke kurta?
Macam jubah pun ada jugak...


Get ready untuk berarak sekitar taman..
Nasib cuaca mendung ja...


Wah..macam hero hindustan...


Merdeka! Merdeka! Merdeka...





Enterprem satu kali...
hehehehe...boleh tahan jugak berarak dengan budak-budak ni...
Excercise pagi-pagi ...


Celebrate Merdeka with friends...
Photo session...

 Pakaian tradisional / kebangsaan...

 Amsyar and Sara...
Peace !!


Anak merdeka!!!! 


Ala...comel sangat Aufa...


Ready for pertandingan pakaian beragam...


Amsyar & Aufa..


Last event..coloring contest...
Walau tak menang semangat kena ada...hahahaha


Selamat Hari Merdeka dari kami!!!!


27 August 2015

Pertandingan pakaian beragam - baju tradisional...

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Esok (Jumaat) sekolah Amsyar buat sambutan kemerdekaan...
Ada pertandingan pantun, sajak, pakaian beragam & pertandingan mewarna..
Amsyar join pertandingan pakaian beragam & pertandingan mewarna..
Tema pakaian beragam ialah baju tradisional...
Pening mak nak mencari baju tradisional...
Padahal boleh ja kan bagi dia pakai baju melayu tuh...
Tak pun cari ja jubah...setel...


Tapi kan, mak ni macam alah, tak best la pakai baju melayu...
Dah selalu sangat pakai...
Nak ada kelainan sikit lah..over nau mak kamu Amsyar...
Padahal Amsyar relaks je..tak tau apapun...
Yang dia tau, balik rumah asyik nyanyi lagu merdeka, lagu Sudirman (Warisan)..


Pening jugak rupanya kan nak mencari baju tradisional nih...








Tengok...betapa gigih mak kamu Amsyar...hahahaha...
Siap google...so, nantikan baju apa yang mak Amsyar ni beli untuk Amsyar pakai esok...
Itu pun kalau ada...sebab sampai ke hari ni belum beli lagi..

Sumber gambar: Google je...

26 August 2015

Wordless Wednesday: Kuih belimbing a.k.a Churros

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...



Nama pemes churros....
Hahahaha..nama melayu kuih belimbing lah..
Tapi kan, sebab kat rumah memang takdak nozel & piping beg..
Sebab tu camni la rupa bentuk nya..
Gasaklah walau tak de rupa, janji sedap & digemari anak dan bapak...hihihi...


Nak buat pun senang je rupanya....15 minit je dah siap..
pastu makan panas-panas cicah coklat.....
Yummmyy....so delicious...

25 August 2015

Peraduan Saat Ceria Bersama Si Manja ~ Lactokid

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...

Sesiapa anak minum susu Lactokid boleh join peraduan ni..




Pemenang mingguan
Ku terlihat nama ALYA AZAM disitu...
Eh? TAN SRI NOR AZAM pun ada??
Hehehehe..tahniah lia...

Untuk lebih info, sila lah klik Syarat dan peraturan peraduan


23 August 2015

Review: Rexona Women Deodorant

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Korang?
Pakai deodorant tak?
Pakai brand apa?
Rexona Skin Light Antiperspirant Deodorant Roll-on 40ml 3 Pack
Aku sekarang memang pakai yang ini je..
Dah selesa dengan Rexona ni...
Harga pun tak mahal pun uols...


Sebelum ni ada try jugak pakai Nivea dan lain-lain brand...
Tapi, yang ini tetap best...
Bila pakai, takde rasa melekit...
Bila berpeluh ketiak tak berbau...hehehehe...
Segar & lagi satu ada whitening..iaitu untuk memutihkan ketiak...

Gitu la review yang tak seberapa dari daku ini...hehehehe...


22 August 2015

DIY: Hairstyle

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


As dulu time sekolah rendah rambut panjang sampai ke pinggang...
Setiap pagi, sebelum ke sekolah mak akan ikat rambut (tocang, dandan & macam style lagi ada)..
Tapi, bila masuk sekolah menengah rambut dah kena potong pendek sebab masuk asrama...
Mak takut tak terjaga....Huhuhu..pastu tak panjang-panjang dah rambut nya...


Jom tengok DIY hairstyle nih... 


Hahahaha..comel..udah rupa Olaf Frozen..


Pening tengok...berpusing sana sini...tapi hasil nya cantik kan?


Yang ni nampak kemas kan....


 Cun...


 Siap leh jadi rama-rama...


Love...


Yang ni memang dasyat..siap leh jadi bunga ros okey...


** Tunggu anak dara tu besar...simpan rambut panjang-panjang..
Sekarang ni mampu buat tocang pokok nyioq ja atas kepala...

21 August 2015

Giant Panda 9th Birthday & Free Ticket...

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum


Sapa suka & nak tengok panda live?
Angkat tangan?
Ni ada free ticket nih...





Tiket free untuk:
Sesapa ada anak umor bawah 12 tahun
Sesapa yang birthday 23 August


For more details, sila check website Zoo Negara http://www.zoonegaramalaysia.my/

20 August 2015

Copy paste sangat...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...





Gambar atas: Papa Amani
Gambar bawah: Amani..


Sama kan? 
Sebijik kan?


Jadi..memang la sah yang Amani ni memang ikut muka apaknya...
Maknya ni ja yang masih tak dapat nak terima hakikat...hahahaha....


Ok la tu...abang ikut muka mak..
adik ikut muka pak..
kan adil dan saksama tu...


Anak-anak ibu, Rafieq Amsyar & Raisha Amani...
Tak kisah la korang ikut muka sapa..
Yang penting anak-anak ibu ni sihat walafiat...


19 August 2015

Natural Remedy: Cough...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Anak-anak kerap tak sihat lately...
Perubahan cuaca sama agaknya...


Paling tak best, bila diaorang batuk...
Allahu Akbar!!! kita yang besar ni pun batuk dah teruk..
Tambah la diaorang budak-budak kan...
Yang tak best, batuk time tengah malam..time tidoq tu..
Bagi ubat pun memang tak jalan...


Amani lagi la...mana leh makan ubat batuk lagi kan...
Sapu vicks aja la dekat dada & belakang...
Semalam, try buatkan ubat tradisional untuk diaorang...
Sebelum ni memang dah nak buat, tapi tak sempat nak beli barang nya...


Actually, tak banyak pun barang nya..
Cuma kena ada kapur makan (kapur sireh) & limau kasturi...
Nak buat pun senang yang amat-amat...
Perah limau & lepas tu campurkan kapur...
Agak-agak la kuantiti...jangan lebih kapur sebab bila campur limau akan jadi panas..
Lepas tu sapukan dekat dada anak & belakang badan...
Alhamdulillah, petang sapu malam diaorang tidoq takda batuk dah...
Pagi ni continue sapu lagi...
Semoga anak-anak ibu cepat sembuh...





Cepat sembuh ya anak-anak ibu...

18 August 2015

Amani allergic ayam..

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Dah habis kisah raya..hehehe...dah masuk 3 Zulkaedah pun arini...
Ni nak cerita perihal anak dara As tu...Raisha Amani..
Sekarang dah 8 bulan lebih usianya...


Masuk 8 bulan aritu As ada introduce ayam dekat dia..
Masak sekali dengan bubur & sayur...
Sebelum ni buatkan bubur sayur & ikan bilis je, selain nestum...
Memang tak menjangka la yang dia akan allergic ayam ni...
Tapi tu la...last jumpa doktor baru tau yang punca bintik-bintik merah & ruam tu rupanya allergic ayam..
Pening kami pikir...kenapa la...nak kata chicken pox..memang bukan...
Tapi terdetik juga satu ketika tu, itu chicken pox....sebab sebelum tu dia ada demam...
Siap mandikan dia dengan air daun bambu, lumur 1 badan dengan bedak sejuk...
Sebab katanya 'campak sekam'...boleh gatal-gatal & miang satu badan...


3 hari sebelum raya aritu la...Ada naik macam ruam-ruam merah dekat badan...
Malam tu pulak dia punya mengamuk, merengek, tak selesa agaknya...
Itu yang kami expect, 'campak sekam' tu...
Dah la lusa nya nak raya..kena chicken pox pulak..
Tapi, esoknya....ruam-ruam tu semua dah hilang...
Tapi tak la hilang terus...cuma ruam merah tu nampak berkurangan & takde nampak makin bertambah...
Tapi, masih dalam kuarantin la sebab takut gak kalau betoi chicken pox tu...
Memang tak bawak keluar sangat...


Lepas raya, tetiba lak naik bintik-bintik merah (macam ada mata, tapi bukan jenis berair macam cacar tu)..
Tapi bukan dekat badan...yang ni naik dekat tangan & kaki...
Allah, dah kenapa pulak kan...
Risau kot kesinambungan ruam-ruam merah tu...kali ni baru bintik tu keluar...
Nasib la Amani tak merengek @ menangis...
So, bawak jumpa Dr. Lee, katanya mungkin allergic @ eczema...eh? dah kenapa eczema lak..
Pening teruih mak...


2-3 hari selepas, masih ada naik bintik-bintik, kami tak puas hati...
Bawak jumpa Dr. Gul pulak...
Then, this time...baru tau yang punca semua ni adalah dari ayam...
Tunjuk je tangan & kaki dekat Dr. Gul, terus dia sebut...ada ke bagi ayam?
Oh..then terus teringat memang ada introduce ayam pun...
Terjawablah sudah persoalan kami...
So, Dr. Gul bagi ubat allergic & suruh stop dulu pakaikan Amani sabun & losyen...
Dia suggest satu sabun ni... Oilum namanya....
Tak tahu la sesuai ke idak untuk kulit baby ni..
Tapi, so far alhamdulillah, sejak pakai nampak ok ja..
Orang dewasa pun boleh pakai..boleh dijadikan untuk kegunaan harian..


Buat masa ni stopkan dulu bagi Amani ayam & seafood jugak...Lebihkan ikan & sayur...
Yang syok, As pun kena pantang jugak...sebab masih BF Amani...
Tak boleh la makan ayam nampaknya ni...
Dan misi untuk introduced telur jugak terpaksa ditangguhkan...
Last check up nurse ada pesan try introduce telur sikit...
Nak tengok ada any allergy ke tak...
Tapi malas la..nanti la dulu...


Ada jugak yang suruh bagi ayam sekali lagi...
Mana tau bukan allergic ayam ke...hah, sudah...
Takpe la..biar la dulu macam ni..




Bintik-bintik di kaki dan tangan..

Ala...cian dia...
Alhamdulillah, sekarang dah baik...

Sabun Oilum...









Mini Rage Face Happy Smiley