Leaderboard

31 December 2012

Alhamdulillah....penantian kami berakhir..

Assalamualaikum...

Arini rasa nk update psl kisah rumah sewa lah....Alhamdulillah, akhirnya penantian kami berakhir..Finally, kami dh dpt umah utk disewa...gumbiranya hati...syukur! Betullah puan dayang ckp...klu dh mmg rezeki, xakan ke mana..mmg ini rezeki kami...ye la, sblm ni punya susah nk dpt....

Niat utk pusing2 cr umah lps keja Isnin lps nampaknya mmg berhasil...Actually, owner umah tu br ja letak notis Isnin tengahari...kami pulak pegi tgk petang...kan dh nama rezeki kami...klu lmbt mmg terlepas la...bila tgk notis tu terus papa amsyar call owner & set tarikh keesokannya utk tgk rumah....

Keadaan rumah, mmg ok...ada 3 bilik, 2 bilik air. Actually 1 bilik air ja...tp owner dh renovate umah tu...dapur pn dh renovate jgk..rumah pn br cat...kira ok sgt2...sewa pn boleh tahan...xla mahal sgt...mampu la utk kami...alhamdulillah, bila tgk rumah ok terus kami setuju la..owner pn ok..melayu. jiran2 pn melayu...rumah pn berhadapan dgn jalan besar & setiap ari khamis ada pasar malam depan umah...hahaha...bila dh setuju, papa amsyar terus bayar deposit & amik kunci rumah.

Rumah xkotor sgt pn...cuma perlu mop2 & sapu habuk2 ja...so, xperlu la nk basuh rumah...brg2 semua masih kt Tg Malim & plan this week la papa Amsyar nk bwk blik & new year dh leh msk umah..tp ada mslh lori xde lak..so, tunda ke minggu hdpn la nk angkut semua brg...mana yg boleh papa amsyar dh bwk balik dulu...

Nant sy update psl umah ye bila dh siap msk brg & kami dh rasmi masuk umah.... :-)

Mood: Happy plus excited nk msk umah...moga dipermudahkan segala urusan kami..Amin...

28 December 2012

Bila Bosan.....

Assalamualaikum..


Arini cam bosan lak tetiba...xtau sbb apa...nk kata xda keja..ada ja..tp, entah lah! :-) So, bila bosan ni la keja nya..edit gambaq...pastu tepek kt FB...hahaha...tp edit biasa2 ja..sesedap mata memandang..edit la smpai bosan, pastu br nk buat kja balik...boleh mcm tu? 

Tatap lah gambar2 yg di edit ni....

Gambar Amsyar naik tren...kena masuk coin pastu bergerak la tren ni setempat & ada la bunyi2 (eh, cam la xtau)..Amsyar mmg klu dia nmpk keta2 boh coin ni dia jd excited semacam...hahaha...xpa la, layan kan aja. janji dia ok...

Ni gmbr amik semalam..time bosan (bosan lg) dok ngn anak...sementara tggu dia nak tidoq...suruh la dia buat aksi2 sebegini...bukan senang nk amik gambaq ank bujang sorang ni...tambah2 bila ada aksi muka2 dia camni...aishh..ank bujang sy memang mcm bapaknya...susah bl nk amik gambar dia...tp bapaknya lg susah rasanya...hehehe..yeke? ops! 

Ni gambar kami sekeluarga ari Khamis lps...kami bercuti sb Amsyar ada appointment dgn doktor @ GH...(nnt sy update psl appointment Amsyar dgn doktor)...so, lps jmpa doktor kami ke Ipoh Parade jalan2 cuci mata & cr makan :-) singgah Marrybrown je la...Amsyar pn nmpk excited sgt bila tgk dekorasi kt Marrybrown sb ada belon2 yg sgt colourful...budak tecik ni mmg suka belon...tu aksi dia tgk belon ats kepala dia...hahaha...macam2 la kamu anak...sy just makan chicken chop & papa amsyar order fish & chip...harus ke bgtau? hahaha...amsyar? amsyar mkn fish & chip share ngn papa....chicken chop ada sos pedas...xleh share...

Xingt bila snap picture ni..tp yg pasti ni pagi2 time nk anta amsyar ke nursery & sy nk pegi keja..cer tgk mata kami dua beranak yg sepet...biasa la, pagi2 mmg camtu la...ni sementara tggu enjin keta pns...amsyar mcm dia la...pyh nk dpt snap picture yg ok...ni pn gmbr dia tgk ke mana tah...

Sekian edit gambar...nk sambung buat keja :-)

13 December 2012

Amsyar & TOLO PUSH CAR...

Assalamualaikum..


Lama lak rasanya xupdate kisah anak yg sorang ni...hehehe...bdk ni dh besar..dh setahun 2 bulan dh..alhamdulillah, seronok sgt tgk dia membesar depan mata....bila dh besar ni, koi cerdik la...lg best bila dh boleh berjalan ni...aduhai, mmg xmau didukung @ dipegang lgsg...nk berjalan aja...bukan apa, risau sbb dia br ja cekap sikit bjalan....kalau p mall @ kenduri2 tu..mmg kena kepung la...dia asyik berjalan sana sini...syok gamaknya dpt pusing2 sana sini...alahai anak...apa2 la asalkan happy... 

Baru2 ni sy ada la ternampak satu mainan ni..(actually dlm wish list jgk nk belikan utk Amsyar)..alhamdulillah, ada yg tgh bt promosi...& siap bg free delivery lg tau...tp, sblm apa2, kena tanya papa amsyar dulu la sblm gatai tgn nak click M2u tu...hehehe..lega, sbb papa Amsyar memberi keizinan...yes! so, sepantas kilat ibu bt pembayaran & transfer duit. Done! tggu aja la mainan tu smpai....

Ni la dia rupa Tolo Push Car tu..actually 2 in 1...samada nak ride @ walk....harga bg sy murah la...sbb mainan camni leh tahan gak la mahalnya klu beli kt luar...

Budah excited dpt mainan baru...dr dalam kotak lg dia dok ushar2..pok pek pok pek minta dibuka kan...tp tu la, bila dh buka, kena tggu lg...sbb tggu papa pasang dulu..lama jgk la...bila dh siap, ni la....terus naik....

Vroom...vroomm...sukanya dia....

hahahaha..excited sebentar cuma....bila dh boring camni la jadinya...dibiar kan aja di tepi....tp lps tu sambung main balik....

Eh? camno leh naik terbalik ni...alahai...salah la Amsyar....tp mcm tu la dia...terbalik cam tu pn jadi jugak..kira naik & leh tolak....hehehe....

Cerita Bubur Asyura....

Assalamualaikum....

Ni nk story psl bubur asyura,...tp jom kita selidik dl apa kisah disebalik bubur Asyura....

Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal drpd perkataan Arab asyara yg bmaksud sepuluh. Ini disebabkn hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dlm kalendar Islam iaitu pd 10 Muharam. Mengikut masyarakat Islam, Hari Asyura telah menyaksikan byk sejarah besar &keajaiban berlaku ke ats para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti yg di amalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Kebiasaannya, umat Islam di Malaysia akn menyambut dgn berpuasa & membuat bubur Asyura...

Dah menjadi tradisi bg family sy utk buat bubur asyura setiap tahun..klu xde gotong royong (pakat2 buat dgn jiran tetangga)...kami akn buat family2 je...mak sy lak mesti nk tggu semua ank dia balik, br la nk buat bubur ni...Alhamdulillah, thn ni dpt merasa bubur Asyura lg..thn lepas xdpt sbb br lps pantang...org lps pantang xelok mkn bubur ni sb ada santan, kacang dll yg menyebabkan angin...hehehe...thn lps tpaksa telan air liur je tgk org mkn...hihihih...

Mengikut tradisi sebelah utara, bubur Asyura kami jenis manis2....tp klu sebelah pantai Timur sana, bubur Asyura diaorg lbh kurang cam bubur lambuk...sy sendiri xpernah merasa lg...tp bg sy, of kos la bubur Asyura sebelah utara ni terbaik & sedap...hehehe...mengikut sejarah, kaler bubur ni akn bertukar mengikut kaler kawah (periuk besar yg digunakan)..betul ke x..wallahualam.....

Proses nk buat mkn masa gak..sejam lebih gak la...jenuh nk mengacau & mmg akn bertukar2 org la time nak kacau bubur ni....seakan2 mcm msk dodol....tp dodol lg lama....bahan2 utama mesti ada tepung, santan, gula, kacang tanah, jagung, pisang, ubi. Tambahlah ikut kesukaan masing2...ada jugak bubur Asyura berperisa durian.....

STEP 1: Santan bsama tepung + air dimasukkan bsama daun pandan utk mewangikan bubur..kacau2 la smpai santan + tepung msk...dulu2 org msk ni pakai kayu api..jenuh nk control api & confirm menangis la kena asap... :-) tp skang dh canggih...pakai dapur gas aje...api senang nk control...

STEP 2: kacau2 smpai agk pekat...then masukkan gula...ni la kawah yg membuatkan kaler bubur ni akn bertukar....kata org dulu2 la...klu itam kawah, itam la bubur tu nnt....lg sedap...

STEP 3: dh leh masukkan jagung time ni...kacau lg...dh nmpk bubur hampir pekat....bila dh pekat2 tu, masukkan pulak kacang hijau, kcg merah....kacau la lagi....memang asyik kena kacau aja, sbb takut bahagian bawah hangit....kaler bubur yg pd mulanya putih dh bertukar kelabu.....

STEP 4: taburkan kcg tanah & ubi keledek...kacau lg smpai msk...last2 dekat nk msak tu leh la masukkan pisang...kacau2 smpai pekat & kaler bertukar menjadi kelabu itam...hehehe....time ni proses mengacau dh menjadi rumit sbb adunan dh menjadi pekat & memerlukan tenaga lebih...cam kacau dodol tu...hehehe....

STEP 5: Tadaaaaaa...dh pun masak bubur Asyura kita...cer tgk kaler dia...dh bertukar kan? hehehe....time panas2 ni kena angkat & masukkan dlm bekas....sbb bila sejuk bubur ni akn mengeras.....selalunya kami akn masukkan dlm tupperware @ bekas polisterin....

Bubur yg dh siap masuk bekas & sedang disejukkan....boleh di mkn time panas2 & jg time sejuk...dua2 sgt sedap jugak....

P/S: Sesapa yg terasa nk makan...kn tggu thn depan la...hehehe

10 December 2012

Pergi Tak Kembali....

Assalamualaikum...

Sy sedang mengumpul kekuatan utk menaip entri kali ni....setiap kali sy taip, air mata akn menitis laju tanpa dipinta...

Innalilla hiwainnailaihirajium..drMu kami datang & kpdMu juga kami kembali...

Al-Fatihah to Syakirah Hashim..sepupu sy yg telah kembali ke rahmatullah pd 28/11/12 jam 1152mlm...memang kematiannya sgt mengejutkan kami semua...sy dpt berita ni dr kak ipar jam 1230 tgh malam...Ya Allah, terus sy xleh nk tido & menggigil satu badan...sejuk satu badan...mmg sy terkejut sgt2 sbb arwah meninggal sbb kemalangan. Arwah berumur 25 thn. Terbayang2 wajah arwah & sikapnya yg mmg sgt baik. Bila dh xleh lena, sy terus amik wuduk & bacakan yasin utk arwah. Mendoakan kesejahteraan arwah dr jauh. Hati sy nak sgt balik menjenguk arwah buat kali terakhir. Alhamdulillah, Tuhan mendengar suara hati sy....sy dpt balik kampung utk menziarah arwah...tumpang abang sy...jam 4pg kami bertolak ke kampung dgn harapan akn dpt smpai awal utk naik feri awal ke langkawi. Arwah tinggal di Langkawi. Kami selamat sampai jam 6.30 pg & selepas bersiap2....kami dpt naik feri ke Langkawi jam 8.15pg...

Sampainya di lgkw kami terus gerak ke hospital sb arwah akn dimandikan & dikafankan disana. Rs lemah bdn bila dibawa masuk ke bilik mayat utk melihat arwah buat kali terakhir. Ya Allah, sedih melihat keadaan arwah. Tapi sy bersyukur sb hajat utk melihat arwah buat kali terakhir akhirnya termakbul. Tenanglah wahai sepupuku, Allah lbh menyayangimu. Kami disini redha dgn ketentuanNya. Tp mmg sedih bila tgk keadaan arwah. Faham2 la bila accident...muka arwah agk teruk. Hampir xmenyerupai muka arwah yg sebenar. Dikhabarkan arwah accident seorang diri. Moto yg dinaiki terbabas & msk longkang.

Arwah ngn sy boleh dikatakan sgt rapat..very close..wpun kami dok jauh & jarang jmpa...arwah jd pengapit sy time sy kawin & arwah jg org 1st yg sanggup amik cuti & dtg melawat sy ketika sy br melahirkan Amsyar..kesanggupan arwah membuatkan kami begitu rapat...kali terakhir sy jmpa arwah pd bln Mei 2012 time tu ada kenduri kesyukuran & sambutan birthday anak kakak sy...again, arwah sanggup dtg dr langkawi...Ya Allah, rindunya pd dia..tiada lg msg2 di BBM & Facebook.....

Harini dh nak masuk 2 minggu arwah pergi...segala kenangan bersama arwah akn ttp terpahat diingatan & x akan pernah luput...kami semua disini mendoakan serta merindui kamu...bersemadilah dgn tenang disana....AL-FATIHAH....

23 November 2012

Selepas setahun sebulan....

Assalamualaikum & happy friday!

Saya terpanggil utk menulis entri ni sbb sy rs sy perlu share & maybe sy akn dpt feedback (any ideas @ pendapat ttg permasalahan sy) dr kwn2 diluar sana...ok, actually sy xtau nk kategorikan ia as problem @ tak...tp bg sy, mybe it's a problem la kot...

Selepas melahirkan Amsyar kira2 setahun sebulan yg lalu, sy masih belum period. Tp sy xda la risau sgt pd mulanya sb sy dh tau yg period sy sblm kawen pn dh mmg tak normal. kdg2 2-3 bulan sy tak period. Tp, bila dh setahun lebih ni, sy jadi risau balik. Bila tanya doktor jwpn yg sy dpt ialah; it's a normal when u breastfeed ur baby...ok, sy leh terima sb mmg sy tgh menyusukan Amsyar time tu...so sy xde la risau sgt2 bila xperiod. Tp bila Amsyar dh setahun sebulan sekarang & x lagi fully breastfeed sy jd risau balik. Keriasauan sy itu bertambah2 bila pk, org lain yg menyusukan cam saya period diaorg ok je...hah! now, this kind of thinking cross to my mind and made me confius & serabut. argghhh....serius sy risau & at the same time pikir yg bukan2 dh. Normal ke sy ni? huhuhu...Ramai gak yg kata, ish...best la sb xpyh ganti puasa & xtinggal solat...best tu mmg la best...tp, kena fikir dr sudut yg satu lg tu jugak...takut penyakit @ apa2..astagfirullahalazim..minta di jauhkan semua tu la....

So, ada terfikir nk jmpa pakar & mmg dh ramai pn suggest pergila jmpa doktor pakar. Yes, memang sy akn pergi. Lebih2 lagi setelah sy menemui jawapan kpd permasalahan yg sy rasa lebih kurang sama dgn apa yg saya lalui skang. Kebetulan, sy terbeli majalah Pa & Ma keluaran September 2012. Ada satu soalan dalam ruangan Sihat Segar yg bertanyakan soalan yg lbh kurang ttg masalah sy skang ni.

Inilah jawapan dr pakar 2:

"Tempoh keluar darah nifas akn berakhir lbh kurang 40-60 hari setelah melahirkan anak. Berakhirnya tempoh nifas menandakan keadaan organ pembiakan seseorang wanita itu telah pulih.

Sebaik darah nifas berhenti, biasanya putaran haid ibu akn kembali normal dimana haid datang kira-kira sebulan setelah darah nifas berhenti. Namun, sebahagian ibu mengalami kelewatan haid, adakalanya sehingga bayi berusia 6 bulan, bahkan ada yg sampai 12 bulan. Keadaan ini biasanya lebih diakibatkan oleh keadaan hormon ibu. Ibu yg menyusui bayinya secara eksklusif sering kali tidak mengalami haid sehingga bayi mengambil makanan pejal lain. Ini terjadi kerana selama ibu menyusukan bayi, badan ibu menghasilkan hormon prolaktin yg mengakibatkan tdk terjadinya ovulasi @ haid.

Wbagaimanapun, ada juga ibu yang mengalami mslh kelewatan haid wpun tidak menyusui bayi mereka secara eksklusif kerana kandungan hormon prolaktin ibu yg tinggi. Ada kajian menunjukkan 10-30% wanita mengalami peningkatan kadar prolaktin yg terus-menerus meskipun darah nifas sudah berhenti. Ini mengakibatkan ibu tdk mengalami haid. Gangguan ini disebut hiperprolaktinemia. Selain mengakibatkan ibu tdk mengalami haid, gangguan ini bahkan menyebabkan amenorrhea, suatu keadaan bila ibu tdk mengalami haid sepanjang tahun. 

Sesetengah wanita yg mengalami masalah ini turut mengalami oligomenorrhea (putaran haid lebih lama drpd 35 hari), atau polymenorrhea (putaran haid kurang drpd 21 hari). Peningkatan hormon prolaktin juga boleh terjadi apabila ibu mengambil ubat pencegah hamil seperti pil, suntikan @ implan.

Puan dinasihatkan agar berjumpa doktor utk membuat pemeriksaan lanjut. Doktor biasanya akn melakukan serangkai pemeriksaan seperti pemeriksaan darah, ujian pap smear, biopsy rahim, pemeriksaan USG, histeroskopi dll. Setelah memperoleh diagnosis keats gangguan menstruasi tersebut doktor akn memberi supplemen zat besi dan ubat utk mengatur keadaan hormon itu. Selain itu, doktor juga mungkin akn memberi ubat pencegah hamil utk mengatur ovulasi yg terganggu dan melancarkan putaran haid. Pemberian hormon progesterone juga boleh membantu mengatasi masalah ini." - Majalah Pa & Ma, keluaran September 2012.

Insyaallah, pasni sy akn jmpa doktor pakar utk tau apa mslh sy...mood? cuak, seriau, takut, nervous semua ada...yg pasti sy berdoa supaya tiada apa yg buruk akn terjadi..

Berpinau2 mata tgk nama scientific2 di atas...hahaha...sila la buka link di bwh ni utk lebih details: 


Family planning....

Assalamualaikum..

Entry ni dh lama tersimpan dlm draft....hampir2 nk berhabuk..hehehe..

Kali ni cerita psl family planning..apakah itu? Senang ckp, kaedah merancang keluarga..dh apasal lak tetiba nk update psl family planning lak ni kan? hehehe..xde, sy tetiba teringat time pas bersalin setahun yg lalu..br ari kedua nurse dh tanya...begini la lebih kurang perbualan antara kami:

Nurse: Puan plan nk merancang camna lps ni? 

Saya: Blur....terkebil2..pastu br paham..hahaha...sy pn ckp kt nurse,nk discuss dgn husband dl...xtau lg..tp mmg sy nk merancang..cuma kaedahnya blom confirm lg...

Nurse: ok...tp make sure merancang ye & jgn lupa discuss dgn husband (sambil tgn dia hulur pamplet kaler biru bertajuk "Kaedah Merancang Keluarga")

Saya: Baik nurse...(buat2 belek pamplet yg dia bg dgn penuh minat) konon!!! 

Bila pk2 balik...br le paham apa mksd family planning tu....sy pn google la utk mengetahui lbh lanjut psl family planning ni...

Apa itu perancang keluarga? 

Perancang keluarga adalah kaedah yg diamalkan isteri @ suami yg blum bersedia utk menimang cahaya mata @ bg mereka yg tlh menimang cahaya mata ttp ingin pula menjarakkan kelahiran anak. Ada pelbagai cara utk merancang keluarga.

Objektif:

-Utk memastikan kesihatan ibu pulih dgn sepenuhnya sblm kelahiran seterusnya.
-Utk memastikan ank br lahirmdpt penjagaan & kasih syg sepenuhnya.
-Kaedah perancangan keluarga adalah utk menjarakkan kehamilan @ mengehadkan bilangan ank sama ada
 secara kekal @ sementara.
-Perlu diingat bhw kaedah perancangan keluarga bukan beerti tdk mahu anak.

Hukum Menjarakkan anak dalam Islam?

Fatwa dr Majlis Fatwa 1981 menetapkan bhw kontrasepsi utk mengurangkan bilangan anak adalah haram kecuali ats sebab2 yg mengharuskan dan perlulah dilakukan dgn cr tdk kekal @ tdk memandulkan.

Keadaan yg diharuskan adalah isteri terlalu lemah @ sakit, pasangan ada penyakit keturunan, isteri mengandung terlalu kerap @ masih menyusu bayi & kandungan menyebabkan gangguan mental thdp ibu.

Merancang keluarga adlh bersifat sementara, menjarakkan ank kerana kesihatan, pelajaran & kebahagiaan keluarga adalah harus.

Siapa yg terlibat?

Perkara ini hrus dibincang bersama suami isteri agr tdk mendatangkan masalah yg mungkin akn menjejaskan perhubungan.
Mereka yg br berkahwin & msh blum bersedia utk menimang cahaya mata boleh lah menggunakan kaedah merancang keluarga.
Individu yg mempunyai mslh kesihatan & tdk digalakkan mempunyai kelahiran yg byk perlu bjumpa doktor utk berbincang mengenai kaedah perancangan keluarga.

Tempoh jarak kelahiran

Tempoh menjarakkan kelahiran bergantung kpd menjarakkan kemampuan & keinginan pasangan. Seeloknya tempoh yg baik menjarakkan kelahiran sekurang-kurangnya 2 thn bg memberi peluang utk ibu membina kesihatan seperti sedia kala, memberi ms penjagaan sempurna utk ank baru lahir. Selain itu, ia memberi peluang menyusukan ank secara eksklusif selama enam bulan pertama & seterusnya sehingga anak berusia 2 tahun.

Dalam ms dua tahun pertama, perkembangan dr segi fizikal & emosi seorang ank itu amat penting. Menjarakkan kelahiran sekali gus memberi peluang kpd suami isteri menstabilkan  hal-hal ekonomi rumahtangga. Dgn bertambahnya ahli keluarga akn bertambahlah perbelanjaan keluarga.

Kaedah2 merancang keluarga:

* Natural

Kaedah ini menggunakan cara mengelakkan waktu subur seseorg wanita. Kaedah bergantung kpd kitaran haid. Mereka blh menggunakan cara rhythm & utk mengelakkan waktu subur mereka blh mengira dr waktu kitaran haid yg terpendek, tolak 20 hari & hari terakhir waktu subur ialah kitaran haid yg terpanjang di tolak 11 hari.

Jadi mereka harus mengelakkan hubungan kelamin pd lebih kurang hari kelapan hingga ke 24 jika kiraan haid mereka 28 ke  35 hari.

* Pil perancang keluarga

Ia mengandungi estrogen dan progestogen. Cara utama menghalang kehamilan ialah dengan menghalang pengeluaran telur dari kilang ovari seseorang wanita. Di samping itu, ia juga menyebabkan lendir dari pintu rahim menjadi lebih pekat dan ini juga menghalang kenaikan sperma masuk ke dalam rahim.

Pil perancang keluarga dimakan pada setiap hari bermula dari hari pertama kitaran haid sehingga hari ke-21. Ini diikuti dengan tujuh hari rehat. Pada waktu ini perdarahan akan berlaku dan pil dari paket baru perlu dimulakan selepas tujuh hari walaupun perdarahan mungkin belum habis.

Jika diikuti dengan betul, keberkesanan menggunakan kaedah ini untuk mengelakkan kelahiran amat tinggi iaitu 99.9 peratus. Ada pil yang mengandungi progestogen sahaja. Pil jenis ini mengelakkan kandungan dengan menyebabkan dinding rahim nipis dan lendir yang pekat. Ia boleh juga mengelakkan pengeluaran telur dari kilang ovari tetapi ia tidak konsisten dan memerlukan dos yang tinggi. Hampir 50 peratus wanita menggunakan kaedah ini boleh mengeluarkan telur dari kilang ovari. Ini kerana ia perlu dimakan dengan betul dan mengikut masa yang ditetapkan. Jika masa makan berubah-ubah melebihi tiga jam, ia boleh menyebabkan wanita itu hamil.

Pil perancang adalah salah satu kaedah yang amat popular di kalangan wanita dunia dan juga di Malaysia. Selain mengelakkan kandungan, pil perancang keluarga mempunyai kesan sampingan yang positif seperti mengurangkan kadar perdarahan haid serta mengurangkan penyakit anemia atau kurang darah dan mengurangkan kesakitan sewaktu haid. Ia juga boleh mengurangkan risiko mendapat kanser kilang ovari dan endometrium melebihi 50 peratus apabila digunakan melebihi satu tahun.

Pil perancang keluarga yang baru mengandungi progestogen yang baru seperti drospirenone yang mengurangkan risiko kenaikan berat badan disebabkan penyimpanan air yang berlebihan. Ia juga membuat kulit menjadi lebih cantik dan mengurangkan perasaan tidak menentu akibat sindrom prahaid. Jika menggunakan pil perancang, mereka akan mengeluarkan telur sebaik berhenti pil dalam masa satu hingga dua bulan.

Nota: harus diingatkan; kadang-kadang 'kita mungkin tak serasi' dengan jenis-jenis pil ini di pasaran. Memang tak ada side effect yg teruk; namun kadang-kadang cuba kita tengok, ada kala tu wanita akan jadi GEMUK tak menentu ataupun jadi KURUS secara tiba-tiba, bergantung dengan penerimaan tubuh badan individu itu sendiri. Mungkin "side effect" tu tak jadi sekaligus. Mungkin nanti lama-kelamaan suami tidak mendapat "nikmat" seperti sebelum kita gunakan pil ini. So, BEWARE! Jangan sampai suami rasa tak seronok lagi bila bersenggama dengan kita.

Tidak di nafikan bahawa memang ada pil cegah hamil yg betul-betul bagus; suami masih rasa "nikmat". Tapi... itu mungkin hanya setahun, dua tahun atau tiga tahun... lama-kelamaan, pasti ada side effect; tak itu, ini, tak ini, itu! Jadi, fikirkanlah nak guna ke tak nak guna.

* Suntikan

Suntikan menggunakan hormon progestogen, disuntik setiap dua bulan bergantung kepada hormon yang digunakan. Disebabkan dosnya yang tinggi, ia mengelakkan pengeluaran telur dari kilang ovari di samping mengakibatkan lendir yang pekat. Wanita yang menggunakan kaedah ini boleh mengalami perdarahan yang tidak menentu.

* Alat dalam rahim 

Salah satu kaedah yang popular dan telah digunakan semenjak tahun 60-an lagi. Ia perlu dimasukkan ke dalam rahim oleh doktor terlatih dan tidak mendatangkan banyak masalah kepada pengguna.

Setelah dimasukkan, alat ini boleh disimpan selama tiga hingga lima tahun bergantung kepada jenis yang digunakan. Efikasinya untuk mengelakkan kandungan adalah lebih kurang 98 peratus. Ada alat dalam rahim yang telah diserapkan dengan hormon progestogen. Ini meninggikan efikasinya kepada lebih 99.9 peratus untuk mengelakkan kandungan. Di samping itu, ia boleh mengurangkan perdarahan haid dan hampir zero peratus wanita tidak mengalami perdarahan selepas tiga bulan penggunaannya.

Walau bagaimanapun, wanita tidak harus bimbang kerana walaupun tidak datang haid, telur masih dikeluarkan dari kilang ovari seperti biasa. Ini juga boleh mengurangkan masalah anemia dari perdarahan haid yang berlebihan.

* Kaedah barrier 

Kaedah barrier yang paling popular adalah kondom lelaki. Ada kondom yang diserapkan dengan ubat antisperma. Kaedah ini tidak begitu baik kerana efikasinya cuma lebih kurang 60 hingga 0 peratus jika digunakan dengan betul. Tetapi ia adalah salah satu cara yang berkesan untuk mengelakkan penyakit kelamin dan HIV.

Kondom untuk kaum wanita juga ada tetapi tidak begitu popular. Kaedah barrier yang lain termasuk penggunaan diafram, alat penutup pintu rahim dan span. Kaedah-kaedah ini juga tidak popular.

* Implan

Implan adalah alat perancang yang mengandungi hormon progestogen yang dimasukkan ke bawah kulit di bahagian dalam lengan. Ia mengelakkan kandungan dengan menghalang pengeluaran telur dari kilang ovari, boleh dipakai selama tiga hingga lima tahun. Keberkesanannya mencecah 99 peratus.

* Sterilisasi

Sterilisasi boleh dilakukan kepada wanita dan juga kaum lelaki. Kaedah ini adalah kekal. Saluran fallopio wanita diikat atau dipotong bagi mengelakkan perjalanan telur ataupun sperma dan seterusnya menghindarkan persenyawaan. Vasektomi adalah kaedah sterilisasi kekal untuk lelaki. Ia memerlukan pembedahan kecil di mana saluran vas deferens dipotong sedikit dan diikat.

* Pemandulan

Lelaki (vasektomi- mengikat saluran vas deferens) dan wanita (pembedahan untuk mengikat kedua-dua saluran tiub fallopian).

Nota: Menurut Majlis Fatwa pada 1981, memandulkan perempuan atau lelaki adalah haram kerana dianggap kontrasepsi kekal. Namun pengecualian diberi dengan bersebab; wanita itu tidak boleh menggunakan sebarang kaedah lain atas alasan kesihatan yang mana hamil boleh membahayakan nyawanya sendiri.

Kebaikan merancang keluarga

Kebaikan merancang keluarga bukan saja untuk menjaga kesihatan ibu tetapi bagi memastikan pembesaran anak sempurna dari segi fizikal dan emosi. Ia juga memberi peluang untuk suami memastikan kewangan keluarga terjamin bagi menampung kehadiran ahli baru.

Umur yang terbaik untuk melahirkan anak adalah pada usia 25 hingga 35 tahun kerana pada umur ini risiko pada ibu adalah minimum. Pada asasnya seorang wanita boleh melahirkan bayi walaupun pada umur yang hampir menopaus tetapi risiko pada ibu akan berlipat ganda. Pada zaman ini, di mana kaum wanita berkahwin lewat ataupun memilih menjayakan karier terlebih dahulu, lebih ramai yang melahirkan anak pada usia melewati 35 tahun.

Bincang bersama
Isu merancang keluarga harus dibincang bersama walaupun kaedah yang diamalkan memihak lebih kepada kaum perempuan. Kaum wanita perlu kerjasama dan restu suami untuk merancang keluarga. Objektif mereka adalah melakukan yang terbaik untuk keluarga. Jika mereka di dalam keadaan sihat tubuh badan dan rohani, wanita boleh menjaga suami dan keluarga dengan lebih baik lagi.

Nasihat pakar

Soal bila pasangan yang baru berkahwin ingin menimang cahaya mata, bergantung kepada banyak faktor. Mereka boleh memulakan bila-bila masa selepas berkahwin. Walau bagaimanapun, mereka perlu tahu cara-cara merancang keluarga kerana biarlah setiap kandungan itu anak yang diingini 
dan bukan kerana tersalah kira!



Sumber rujukan: http://www.ipislam.edu.my , http://www.mesra.net/forum

19 November 2012

Bila Cuti: Cameron Highlands.....

Assalamualaikum...


Percutian yg tak dirancang....tp alhamdulillah, Amsyar dpt jalan2 lg...kali ni papa bwk Amsyar ke Cameron Highlands...kali kedua Amsyar ke sana...

Pegi balik hari je...nama pn percutian x dirancang kn...mn de nk bermalam pun...pegi pagi & petang kami balik...pegi 2-3 tempat je sbb keadaan cuaca ketika itu hujan & org ramai..maklum la kan..cuti...bila hujan, mmg sejuk la kt ats...kami cuma pegi ke Strawbery Park, Pasar Malam Brinchang & Ladang Teh Bharat...plan nk ke Ladang Teh Boh tpaksa dibatalkan sb hujan...xpe la...kira ok la dpt lepak kt Ladang Teh Bharat pn...

@ Strawberry Park......

Amsyar with ibu...mmg xmau dok diam bila dh leh jalan ni...penat mengejar...
tp ibu happy tgk amsyar mcm ni...

Lagi aksi Amsyar bila dpt naik keta mainan ni...

My small happy family...Alhamdulillah....Amsyar with ibu & papa....

Kesinambungan cerita Creepe Durian...

Assalamualaikum...

Ni cita pasal episod 1 creepe durian...(mcm drama plak bila ada episod2 ni)...http://e-datuzair.blogspot.com/2012/11/creepe-durianapa-tu.html

Bila dh seminggu tertangguh..akhirnya hajat utk membuat sendiri creepe durian ni tertunai jgk....mcm2 halangan sungguh la...puas hati bl dh dpt buat sendiri creepe durian...kan dh kata...xla susah sgt nk buat..cuma...cuma creepe sy xmenjadi di bahagian kulit....inti ok..marbeles...hahaha..ok la, my 1st trial buat...hope pas ni ada la kerajinan lg nk try buat utk kali kedua...(ada ke? sb dh xde keinginan nk mkn dh pun)...klu ada pun beli aje sonang! Alkisah time nk buat creepe ni, dua tiga kali tpaksa tinggal separuh jalan sb si anak bngun tido...tpaksa tdo kan dia dl...pastu br smbung buat balik..hahaha....

Nak buat kulit ni leceh gak sbnarnya..huhuhu..kn ada skill jugak di situ..skill utk melenggang kulit (cam nk buat kulit kuih ketayap tu)....& agk leceh jgk sbb nk kena make sure kulit creepe nipis & xkoyak..haha..mencabar jgk la! 


Ni la hasilnya creepe durian buatan sendiri...hahaha...ada kecik, ada besaq..ada lawa..ada xlawa...hahaha...walaupun xmenarik, tp rasanya ttp sodap! mesti ada yg heran kan sbb nape ada satu je kaler merah di situ? hahaha....kisah sedih sbb kulit creepe kaler merah semuanya xjd..heran bin ajaib..padahal satu adunan je ngn kaler hijau...cuma asingkan buat dua adunan utk masukkan kaler merah & hijau....still confius smpai ke hari ni nape la yg merah xjadi sedangkan hijau ok je....actually sy dpt menyiapkan lebih kurang 15 biji creepe je...xsempat nk menghantar kpd jiran2 (puan dayang..sorry ek! xdpt nk bg km rasa) 

Oh ya, lupa lak nk bgtau yg sebelum buat creepe sendiri ni, sy dh beli 2 set creepe saiz mini sb dah tak tahan sgt nk mkn...hahaha...google dgn bantuan puan dayang dpt la cr org buat creepe area Ipoh...& luckily pg order...ptg trus dpt..sepatutnya esoknya br dpt...maybe si penjual ada stock lebih @ ada yg cancel order last minit kot...set mini ni kecik sgt...sekali msk mulut je...tp 1st time creepe durian msk mulut mmg best...nikmatnya...ye la,sekian lama nk makan kan...sedap! ada rs cam mkn eskrem durian...hahaha..dasat sungguh la penangan creepe durian ni....


Sekian cerita psl creepe durian sb dh dpt rasa & buat sendiri....hahahaha....

14 November 2012

Bila Cuti: Jalan2 Zoo Taiping...

Assalamualaikum...


Minggu yg penuh dgn cuti...13hb cuti Deepavali...15hb dh cuti Awal Muharam lak...best..tp xbest sbb cuti sehari, keja, cuti sehari, keja...hahaha...mood nk bt keja pn dh cuti jgk sb kat opis pn ramai yg bercuti...

Tp lhamdulillah la sbb bila cuti ni dpt la luang ms dgn anak & suami & bila cuti of course akn terfikir nak jalan2..plan nk ke sana sini...sejak dr awal bln lg..haha..over sy kan? tp harus lah kan...Actually km plan nk bercuti ke Penang...tp disebabkan seminggu sblm tarikh nk bercuti tu Amsyar xberapa sihat..batuk & selsema..so,plan ke Penang tpaksa dicancel ats sbb ank xsihat....pastu kami decide utk p jalan dekat2 aja la...so, plan la ke Zoo Taiping since sy sendiri dh lama suarakan hasrat nk bwk Amsyar ke sini...dpt green lite dr Papa Amsyar...cuma xconfirm lg at that time nk p ari apa...

Tp plan asal utk berjalan kami 3 beranak shj akhirnya disertai oleh mertua & ahli keluarga yg lain...2 biji keta gak la...xpa la...ramai2 pn best..tp harus ada hari di mana hanya kami bertiga shj jalan2...wakakaka (bunyi cam selfish je kan)...xde la sgt..tp kdg2 tu nak jgk kualiti time bsama...hahaha..over!

Plan nk kuar pagi la sb bila smpai zoo xde la panas sgt...lbh kurang sejam lbh gak dr Ipoh ke Taiping...tp bila dh ramai ni..biasa la, last2 koi 10.30pg br kami semua gerak ke Taiping...smpai sana pn dh lbh kurang koi 12..alhamdulillah, cuaca xde la pamas terik & kira ok la..mendung je gitu...kesian ank2 klu panas terik sgt..smpai je trus makan dl sb dh thari, perut minta diisi..nnt senang nk jln dlm zoo sb perut pn dh kenyang...hehehe..

Memandangkan ari kmi p tu adalah public holiday (Deepavali) maka org mmg ramai toksah nk ckp la kn..parking pn penuh & tpaksa gak la parking jauh...nasib la kan...sp suruh? hahahaha...ops! 

Tiket utk msk ke zoo hanya RM12 utk dewasa & RM8 utk kanak2 di bawah umo 3 thn...not bad la..xde la mahal sgt..di sebabkan org sgt ramai & kemudahan ketapi utk round2 dlm zoo tu sgt terhad smpai que punyala panjang...(gila, bosan menunggu lama sgt)..kami pn decide utk bjalan kaki shj pusing satu zoo...hah, mmg exercise la...turun bpe kg xtau la..hahaha..nsb Amsyar elok je ddk dlm stroller dia...& selesa lak dia bila stroller siap ada kipas..(thanks to Makngah sbb belikan Amsyar kipas tecik tu)...dr awal smpai nk balik Amsyar mmg xberpeluh lgsg...ye la,papa ngn ibu ni dh berpeluh sakan dh...bukan xmao bg dia jalan..tp kesian dia kang penat...zoo tu boleh tahan besar la...kesian dia nnt...

Tataplah gambar sebagai kenangan2...(over lagi!)....

Acara wajib adalah bergambar ramai2....

Amsyar with ibu & papa.....

Suka dia dpt tgk mcm2 binatang.....

Macam2 aksi Amsyar....


Next holiday?? Insyaallah..ke mana tak tau...haha..tp ada lah tu...(xde idea)..ok la..enjoy ur holiday ye kawan2...

p/s: happy holiday to Icha's family...bestnya dpt g Melaka...hope Amsyar pn dpt pegi Melaka jgk lps ni...


09 November 2012

Creepe Durian....apa tu?

Assalamualaikum....

Apa tuh?? Ha..ni la kegilaan di luar sana sekarang...Creepe durian...tgh hot tau org dok meng'order' creepe ni sana sini...laris sungguh la bisnes org buat kek & creepe ni...tp kan, sekali dengaq bila ada DURIAN tu cam, ala xbest sb sy ni bukan penggemar durian...hahahaha...tp bila tgk sana sini dok sebut..kata sedap...serius sedap...then, try la godek FB & google...apa la benda creepe durian ni....

Ni la rupanya...nmpk cam kuih ketayap kan..hehhe..tp bukan la...actually boleh di dapati dgn pelbagai kaler..

Nampak cam biasa je kan? tp org kata mmg sedap...inti dalam ada durian & cream..yummy..sgt sedap lg bila makan time sejuk..warghh..terus sy rs NAK...NAK..NAK!!! Tp susah la nk cr area Ipoh ni.....camna ni? nsb la sy xtermengidam kan...klu x, jenuh. 

Maka ats sebab dh xleh tahan sgt nk makan...sy try godek resipi camna nk buat creepe ni dgn niat & harapan nk buat sendiri la..hahahaha...harap menjadi! 

Setelah google sana sini resipi nk buat creepe durian ni, sy terjumpa satu blog ni yg sgt membantu sy yg br nak belajar buat...sebab dia ada tutorial...senang la kan sy nk ikut satu persatu...sgt membantu!  sila jenguk blog ni pd sapa2 yg rasa nk try buat creepe durian nii ye....


Not bad....xle susah sgt nk buat...senang jugk la...tp bila belom cuba buat, xtau la nk kata sesenang tgk resipi & tutorial tu @ tak...makanya, dengan semangat nk makan yg membara2, insyaallah pasni nk singgah tesco beli bahan & mlm ni nk try buat....doakan sy berjaya! hahaha...bila dh siap buat akn sy paparkan di blog ini utk tatapan semua.....kui kui kui....

Amsyar @playground....

Assalamualaikum...

Tak mau ckp byk...tatap lah gambar excited, gumbira & aksi Amsyar bila dpt p playground.....

Cer tengok muka Amsyar...excited dia nmpk segala mcm mainan kt playground...xmau layan dh ibu yg gila nk amik gambaq...ibu senyum sorang2 ja...Amsyar xlayan la....ok Amsyar, let's move...

Aksi2 Amsyar...mula2 cam xbiasa...pekebenda la nih..lama2, wah! bestnya....

@playground slide....mula2 xmau bila letak dia...cam takut2...

Hah...sekali dh boleh slide...teruih mcm2 aksi dia....

Macam2....as long as u happy!

Xleh nk snap gmbaq byk2 coz nk kn pegang Amsyar (takut jatuh).... next time kita ajak papa pulak...biar papa yg jaga Amsyar..leh ibu amik gambar byk2....Walau pn hanya 20 minit, tp ianya berharga sgt sb ibu tgk Amsyar happy....lenkali ibu bwk Amsyar ye...riadah Amsyar petang2...

Bukan 1st time Amsyar p playground ni...kesian plak bila ada yg pk Amsyar xpenah ke playground ke?Ada la...tp ni 1st time dia dpt main mcm ni..sblm ni kecik lg...letak ats slide tu..xbergerak2...kali ni dia dh besaq...dh lasak..ha, syok la...Ibu pn ikut syok la bila nk bawak...syok mmg syok la..tp kena sentiasa alert & jaga keselamatn anak...sb bahaya sentiasa ada di mana2...auwww! 

Anything for you my dear, as long as u happy! 


29 October 2012

Amsyar is 1 year & 1 month today!

Assalamualaikum..

Hye..entri kedua di hari Isnin....dh lama rsnya x update psl budak sorg ni...dia dh setahun sebulan tau arini (29/10/12)..alahai, dh besar ank ibu ni...alhamdulillah..

Amsyar sambut harijadi yg pertama dia sebulan yg lalu..alhamdulillah,ada majlis kesyukuran utk meraikan genap setahun ank ibu...wpun xsebesar & se'grand' mana, tp ibu puas sb akhirnya dpt jg celebrate utk Amsyar...

Sekarang ni Amsyar dh boleh berjalan...dh cekap dh..xda jalan jatuh gedebuk lg dh...bukan main laju dia jalan..maklumla, br dpt kaki org kata...tp si ibu ni msh nebes & takut lg nk biar ank jalan sendiri klu kt kedai2 @ mall....klu biar pun mesti berpimpin...bkn xconfident ngn keupayaan ank..tp entahla, cam takut lak dia jatuh...(mcm la dia xpenah jatuh kan)...padahal Amsyar dh confident je jalan bila kt umah..next time ok ibu biar Amsyar jalan sendiri...teringin sgt nk bwk Amsyar g playground & biar dia jalan sepuasnya....tunggu ye Amsyar...

Bila dh berjalan ni, bukan main lasak dia...smpai jatuh gedebuk, tersembam, langgar sliding door kt taska....smpai lebam pipi...ish ish ish..lasaknya anak ibu ni...tp biasa la, anak lelaki...lasak sikit xpa kot! cuma kena pantau sbb 1 lg dia suka sgt nk memanjat sana sini...pintu grill tu klu xda yg tgk dia...abis dia panjat smpai ats. kalau jatuh camna la anak oi...lg satu, pantang nmpk tangga skang ni...sama la..tgk2 dh smpai atas...

Bila dah lasak skang ni, makan pun cam kurang sikit...dia ingt nak main ja...tp alhamdulillh la, mau jgk dia makan...hehehe...dah try suap nasi dh...boleh tahan...tp dia xmkn xbyk...sikit ja...

Gigi dia masih 4 btg (lmbt tumbuh gigi agknya)..suka sgt menggigit sejak kebelakangan ni..mangsa adalah x lain x bukan..ibu dia la...hahahaha...nasib2...mulut dh pok pek pok pek...sembang bhs dia la...tp kdg2 ada dengar gak dia sebut 'opah'...yg dia terrer, sebut PAPA la...ibu br je dgr dia sebut 2-3 hari ni...tu pun ada bunyi 'bu' ja...hihihihi..jadila..'bas' pun dh ada bunyi2 bas...bila sebut 'fish' dgr angin je kuar....hahahaha...xberjaya nk sebut penuh lg...xpe..keep practice ye Amsyar...satu lg yg br perasan, dia suka sgt tiru aksi org...cthnya, klu batuk..dia pun akn batuk jugak...alahai....sweet aje! hehehehe.....

Setiap saat, setiap detik, setiap waktu ibu mendoakan Amsyar menjadi ank yg soleh, yg cerdik & yg penting Amsyar sentiasa sihat..sebab Amsyar adalah permata hati Ibu & Papa...amanah dr Tuhan utk Ibu & Papa...Insyaallah, Ibu & Papa akn cuba sedaya upaya utk memberikan yg terbaik utk Amsyar....

Salam Aidiladha.....

Assalamualaikum...

Salam Aidiladha....today br nk update blog sb bz ngn ari raya..hehehe..raya korban kami smbut di Ipoh shj sebab raya puasa dh sambut di Alor Star...(ni teori Papa Amsyar) kena bg adil...hokeeyy...sy hanya ok kan aje sb kena la berlaku adil...kan? Tp xkisah la sbb balik jgk ke Alor Star...tp berbeza raya kt Ipoh & Alor Star...kt Alor Star wpun raya korban, ttp meriah cam raya posa jgk...hihihi...

Pagi2 lps semayang bwk Amsyar tgk lembu kn sembelih, pas tu Amsyar main ngn cousins & sy plak berkemas baju utk pulang ke Alor Star...hoyeh, hati berbunga riang sb nk balik kampung...harus ada perasaan gembira sb nk balik kampung ok! plan nk blik awal iaitu sekitar pukul 3-4 ptg xjadi sbb ada hal2 yg tak dpt nk dielakkan...last2 kul 6ptg br bertolak balik. Hope takde la jem ats highway...& alhamdulillah, mmg xde jem wpun kete agk byk...Kul 6 bertolak kul 9 kami selamat sampai di kg...ujan lebat selebatnya setibanya kami di highway menghampiri Tol Alor Star Selatan.

Best dpt jumpa mak & abah & family yg lain...raya kali ni syok sb Amsyar dh leh jalan...mmg tak dok diam la dia..asyik2 nk jalan...org kt dh dpt kaki mcm tu la...walaupun balik kg hanya sehari, tp alhamdulillah, dpt juga meraikan dgn family...

Hari Ahad km dh bertolak balik Ipoh....Papa Amsyar awal2 lg dh bgtau nk bertolak awal sbb xmau jem..confirm akn jem & terperangkap klu blik lewat ptg @ malam...so, kul 9 kami dh gerak & alhamdulillah, wpun keta byk tapi xde jem...cuma dekat Kuala Kangsar dh start jem & amik alternatif balik ikut jalan bawah...alhamdulillah,selamat sampai Ipoh kul 12 thari & singgah di Mydin utk mengisi perut...Amsyar pn dh mengamuk lapar...


Kami dua beranak br lps tgk lembu kn sembelih..Masih terlalu awal nk explain kt Amsyar apa itu erti pengorbanan & juga cerita Nabi Ibrahim & Nabi Ismail...tp, Insyaallah bila Amsyar besar nnt ibu akn cerita ok....

24 October 2012

Takda rezeki...

Assalamualaikum..


First of all, nk say thanks to Mak Arissa sbb dia yg bgtau psl temuduga utk Kursus Sijil Pendidikan Kanak2 (KEMAS)...klu dia xbgtau mmg sy xakan tergerak hati nk check FB Kemas & then call KEMAS tanya apa perkembangan permohonan sy tuh...serius sy xtau sbb katanya pemohon yg berjaya akn di hubungi & sekiranya tiada apa2 berita selama 6 bulan, anggap permohonan tak berjaya...so, sy pn tunggu aje la...maybe salah sy sbb xberapa nk amik inisiatif utk check...

Tp tadi bila mak arissa tanya...br sy tau, rupa2nya dh ada interview pn utk permohonan tu...memang bukan rezeki sy lg kali ini....sy pasrah, tp pd masa yg sama sy percaya blom smpai masanya...

Teruskan mencuba & akn terus mencuba....amin

23 October 2012

Pencarian yg masih belum berhasil....

Assalamualaikum...


Selamat ari selasa...lg dua hari nk keja..pastu cuti, raya!!! 

Mood sgt lemah longlai bila pk bab mencari umah ni...serius! rs cam nk pecah pala otak pk & meng'google' kt internet...susahnya...susah itu bertambah susah & sukar pabila lokasi umah yg kami cr tu hanya terhad kpd kawasan2 tertentu sahaja...(sapa suruh???)..tp nk buat camna....

Misi kami last week ialah mencari rumah sewa & ronda2 di kawasan sekitar berjaya menemui 2 buah umah kosong...(nmpk kosong mcm xberpenghuni di mata kasar kami la)...then, kami try la selidik dgn bersembang dgn jiran sebelah umah kosong tu...(ketepikan soal malu & segan sbb pk nk cr umah ok!)...nsb ada la jirannya..biasa la selalunya weekend kn org pegi jenjalan...selidik pnya selidik, sembang pnya sembang....jiran tu bgtau umah tu br ja ada org nk masuk..tuan rumah tu br ja cuci umah dia..kami terlambat...oh! tidak ada rezeki utk kami...hampa? mmg sangat hampa..tp pk, dh xde rezeki..nk buat cemana kan...

Rumah kedua....hampa jgk jwpannya sbb jiran sebelah bgtau owner tu mmg xmau sewakan umah dia...kenapa? tidak lah sy tahu....dlm hati pk..aduh, kenapa ka xmau bg sewa...klu bg sewa, dpt jugak duit...rs cam nk je cr owner umah tu then try slow talk dgn dia...pk dlm hati aja la...tp confirm la jiran tu pn xtau owner tu sb dia kata umah tu dh lama xda org & xpenah lak owner g tgk umah tu...hurmm..apa leh buat..mmg xdak rezeki kami....maka, misi mncari umah adalah gagal...tp xpa, kami akn ttp berusaha smpai berjaya...bila tu, wallahualam..bersabar aja la...



22 October 2012

Happy Birthday PAPA AMSYAR!

Assalamualaikum...

21/10/2012..
Happy Birthday papa amsyar....

Alhamdulillah, genap usia papa amsyar 28 tahun..doa & harapan dr ibu & amsyar, papa akn sentiasa sihat, murah rezeki & pjg umo...semoga hidup kita akn bertambah baik dr sekarang..insyaallah...

Terima kasih papa....
Sebab menjadi suami yg terbaik utk ibu...
Menjadi papa & contoh yg terbaik utk putera kita...Amsyar...
Menjadi seorang pendamping, kawan & peneman yg setia....
Teman ibu di kala susah & senang...(sebak tetiba...sob sob sob)
Terima kasih papa krn menerima segala kekurangan dalam diri ibu...
Sama2 la kita bina keluarga kita ini semoga menjadi keluarga bahagia di dunia & akhirat...


Tiada celebrate pun....hanya sekadar ucapan ikhlas dr hati... & doa mengiringi tanda syukur ke hadrat Ilahi...itu dh memadai kan? 

19 October 2012

Kenali tangisan bayi....

Assalamualaikum & happy Friday!!!


Anak menangis tidak semestinya sakit. Hakikatnya bayi menggunakan tangisan sebagai medium komunikasinya. Kenali erti tangisan bayi.

"Mama, Saya Lapar"
Sering kali tangisan dikaitkan dengan lapar. Penting anda memastikan bayi mendapat penyu
suan ibu yang mencukupi. Sekurang-kurangnya sebelum tidur pastikan bayi mendapat penyusuan ibu yang mencukupi bagi mengelak terjaga lebih kerap.

"Mama, Lampin Saya Basah"
Bayi merasa tidak selesa apabila lampinnya basah. Sekali gus membuatkan dia menangis! Kerap menukar lampin mengelak bayi daripada mengalami ruam. Ruam yang akan membuatkan bayi berasa tidak selesa yang membuatkan dia meragam.

"Mama, Saya Rimas"
Ruang tempat tidur bayi yang terlalu banyak bantal dan barang mainan membuatkan bayi berasa ‘lemas’ ketika berada dalam katil bayi. Pergerakan yang terbatas membuatkan bayi tidak selesa. Memadai hanya bantal, selimut dan bantal peluk serta mainan gantung untuk si manja tidur dengan lena.

"Mama, Saya Sejuk/Panas"
Persekitaran tempat tidur yang terlalu sejuk atau panas akan membuatkan bayi tidak dapat tidur dengan lena kerana berasa panas atau sejuk. Jadikan pastikan bilik dalam suhu bilik 27°C yang membuatkan bayi berasa seronok berada dalam biliknya.

"Mama, Saya Sakit Perut"
Bayi yang mengalami kembung perut (kolik) akan menangis dalam tempoh yang lama dan sukar ditenangkan. Kakinya ditarik ke dada semasa menangis. Urutan pada bahagian perut dengan minyak telon melegakan si manja.

"Mama, Saya Letih Dan Mahu Tidur"
Bayi akan menangis apabila berasa terlalu letih. Ia mungkin berlaku kerana mengalami rangsangan fizikal secara berlebihan. Apabila mengalami situasi ini, dukung bayi sambil mengusap bahagian belakangnya (cara ini membuatkan bayi bersama dirinya selamat). Apabila dia kembali tenang, cuba urut perlahan pada seluruh anggotanya tanpa perlu menanggalkan bajunya (waktu urutan yang paling baik adalah selepas bayi mandi).

"Mama, Baju Saya Tidak Selesa"
Memang tidak dinafikan bayi perlu sentiasa memakai baju untuk mengelak mengalami kembung perut. Tetapi jika pada waktu siang yang agak panas dengan pemakaian baju yang tebal, bayi pastinya tidak selesa yang akan membuatkan dia meragam. Baju yang nipis atau jenis berlubang bagus untuk pengaliran udara. Biarkan udara bersih yang nyaman dari luar mendinginkan badan bayi. Elakkan terlalu bergantung kepada penghawa dingin atau kipas.

Sumber :
PAMA : Disember 2011
http://pama.karangkraf.com/bayi/cara-bayi-berkomunikasi-1.10802

18 October 2012

comel kan kucing2 ni??? sapa punya idea la ni...

Assalamualaikum...

Saja nk menghiburkan hati di petang ari Khamis ni...just nak share picture yg sgt comel...serius! bila tgk, sy senyum sorang2....hilang stress sekejap tgk kucing yg kiut miut nih...tapi kan, cam kesian pun ada...






Sangat kiut kan???? 

Sumber: Google

Minggu ini....macam2 aktiviti...

Assalamualaikum...

Morning...awal kan sy update blog sy harini? hehehe...arini dh ari Khamis...esok dh Jumaat...cpt betoi kan masa berlalu....tp hari Jumaat adalah hari yg di tunggu setiap minggu....tp minggu ni lg best sbb byk benda akn berlaku..Insyaallah...

Al kisahnya, minggu ni Paksu Amsyar (adik sy) ada game futsal kt Ipoh...kat Stadium Indera Mulia..dia wakil team MAKSAK KEDAH...so, mmg sabtu & ahad ni kami akn berkampung di stadium aje la...jd penyokong tegar! wish u all the best paksu & team Kedah! 

Malam ni plak abg saya adakan jamuan makan kt umah dia utk team Futsal Kedah..pas keja nnt kami dua beranak aje la pegi sana...Papa Amsyar esok br blik...maybe akn tido di rumah abg sbb xberani nk drive mlm2 dgn Amsyar saja...takut apa2 jadi....

Paling best...minggu ni yakni ari Ahad adalah harijadi Papa Amsyar!!! Omg...serius sy xingt lgsg...21/10 adalah ari Ahad...isk isk isk...camna la boleh lupa sekejap birthday Papa Amsyar ni...tp nasib baik la, arini ingat..buatnya ari Ahad tu br nk ingat....kesian kan....tp xde la nk celebrate apa2..sbb Papa Amsyar pn mmg xsuka nk celebrate nih....tp ttp akn ada surprise dr Amsyar & Ibu...

Di beritakan juga, Kedai Upin Ipin akn di buka di Mydin Meru...of course akn ada si maskot Upin & Ipin tu nnt...teringin jg nk bwk Amsyar ke sana...dia kn minat jugak kat Upin Ipin ni....hope dpt amik gambar pn jadi la...tp tgk la keadaan mcm mana..sbb Papa Amsyar kata akn pergi bila free sbb kami kn nk pegi tgk paksu main futsal...tp klu xpegi pn xpe....lgpun dh mest ramai gila la org nnt....

Again, minggu ni juga kami akn cr masa utk meronda2 di sekitar taman2 utk mencari umah...kena cr jgk smpai jumpa..huhuhuhu....

17 October 2012

Misi mencari rumah utk disewa......

Assalamualaikum...


Dah ari rabu uols....br hegeh nk update blog...oh...sgt xde mood ok minggu ni..apatah lg nk update blog sy nih...hanya buka blog....pastu bc blog kwn2..pastu close...done! nk meng'update' alahai...sgt mls...xde mood sesangat...

Tp ntah ari rabu ni...mood nk update tetiba melambai2...

Time menaip ni...tajuk utk entri msh blom hado...sebab xtau nk tulis apa...

Let's continue...
Actually pala otah tgh pening skang ni..sbb? ermmm...sebab pening memikirkan hal mencari umah sewa ni...mmg tensen! tensen pabila, umah yg dh di 'chop' dh terlepas ke tgn org lain yg rupa2nya dh 'chop' awai2 lg...tanpa pengetahuan kami la..(sebab ada org tgh yg menguruskan hal ni)...so,org tgh tu pn xtau apa2 sb tuan umah tu xinform dia yg dh org 'chop' umah tu...ok! redho & maybe xde rezeki km nk dok umah tu...so, misi mncari umah lain pun bermula...

Actually berlambak2 je umah utk di sewa di area Ipoh ni...tp memandangkan papa amsyar tu hanya mahukan umah yg dekat dgn umah mak dia & kakak ipar, ni la jadinya...reason yg dia bg nape xmau umah jauh2 adalah supaya senang bila ada apa2 hal...senang nk mta tlg...dekat je mak mertua @ kak ipar nk dtg umah...fine..sy leh terima reason tuh...mmg sgt2 masuk akal la...(melainkan ada maksud tersurat & tersirat, sy no komen! mls nk amik kisah)..tp bila memikirkan tinggal berdua dgn anak kecik...penting jg & ada betulnya jgk la bila ada mak mertua & kak ipar yg tggl dekat..bukan apa, senang klu ada apa2 hal......ye la..papa amsyar kan tggl jauh...so..target skang mancari umah sewa sekitar Tasek kawasan yg sewaktu dgnnya....

Skang ni kami tggl di umah mertua...ha, dh kenapa xdok je ngn mertua trus...kan senang..mest ramai yg akn ckp mcm tu kan? hurmmm...mmg la senang. tp bg sy klu ddk sekejap2 tu boleh la..utk ddk terus mmg xmau...sebab tak mau susahkan mak mertua, nk privasi, & yg penting nk ada umah sendiri.....senang & bebas nk buat apa...

Ok, msk bab cr umah balik...dlm dok cr2 tu dh jumpa satu umah kt area tasek jugak..taman ehsan klu xsalah..mmg dekat...condition umah mmg ok...dh confirm ngn tuan rumah..tp last2 tuan rumah tu tepon, katanya xjd nk bg sewa sebab dia nk buat homestay...oh! lg sekali xde rezeki utk kami...redha & pasrah! Now kena usaha balik mencari & terus mencari....

Ptg2 time blik keja, redah la kami dua beranak dr taman ke taman...mencari umah yg nak di sewakan..so far, pencarian kami masih belum berjaya! susah gila kot nk cr umah sewa yang melekatkan iklan RUMAH UNTUK DI SEWA!!!! mmg kena rajin bertanya org la klu dh camni....iklan pun mmg sgt xmembantu....dh godek2 mcm2 dh...dr MUDAH.my & mcm2...still xda...ada tu mmg ada la..tp bila dh hadkan utk kawasan tasek je...mmg la susah...tp dgn harapan dan percaya Insyaallah, akan ada rezeki, maka sy ckp dgn sendiri...bersabar lah....& teruskan mencari..


12 October 2012

Bingo!! Eh, betullah.....baru nk perasan...

Assalamualaikum...


Entri ke-3 utk arini.. (relaks nampak!)...memang pun..

Sila refer ke link di bawah ye utk mengetahui jalan cerita tajuk entri aku ni...hahahaha....


Tetiba aku rs nk bc balik entri2 yg lps...then sampai ke entri di atas..bertarikh 10 januari 2011, aku br perasan...perasan apa ye? rupanya demam tu mmg betul aku berbadan dua...BINGO!!! Tp time tu mana la nk tau....mmg xterpikir lgsg la...

Tp time demam tu mmg aku ada rasa loya2, pening kepala, xda selera makan & sakit badan....kan itu tanda2 nya? hehehe...tak terfikir kan? 

Aku dpt tau aku pregnant pd 26 februari 2011...time tu pregnant 3 bulan...sebulan lps aku demam tu la...kiranya time aku demam tu aku dh 2 bulan pregnant...memang tak di sangka!


Sebab careless....aku kelaparan...grrrrr...

Assalamualaikum...


Entri ke-2 di hari Jumaat yg best! tp pg td la yg best pun...skang dh xberapa nk best...sebab? sila rujuk tajuk entri & jg gambo di bawah.....

v
v
v
v
v

 v
v
v
v

Kesian kan? tp pd ms sama padan muka sendiri sbb CARELESS!!! careless sbb lupa nk check purse ada duit ke idak....hahahaha..gelakkan utk diri sendiri 100x....kan padan muka diri sendiri...waaaaaa..rs cam nk tereyak pn ada ni...lapaq...dah la br lps pam susu..lg la bertambah2 kelaparan ku ini...oh! jam br nak pukul 4 ni... lg 1 jam setengah nk blik..huwaaaaaaaaaaaa.....

Lenkali, sila check purse anda ye!!!

Shopping Online....


Assalamualaikum...


Salam Jumaat...salam penghulu hari...

Oh! menarik bukan entri di hari jumaat ini? 

Hobi baru ibu Amsyar..apakah?

v
v
v
v
v

TADA!! 

Shopping Online!!!!!!!!!!! (gambar hanya lah sekadar hiasan...)

Serius ni..bkn main2 dh...selain addict to drama A & H tu,...ni la kegilaan terbaru ibu amsyar..alahai...hobi yg xde faedah..menghabiskan duit...tp jgn salah sangka ok! kegilaan ibu amsyar xde la smpai membeli brg smpai ratus2...riban2...dlm erti kata lain..masih berjimat cermat & xla berlaku pembaziran yg maha dasat....

Actually semua yg ibu amsyar beli pun adalah utk amsyar je..ibu amsyar xde shopping on9 utk diri pun sendiri ok! bila ada yg murah2 & berkenan di hati aja la beli..& of course tgk bajet jgk la...hihihi....

Sekian!!!










Mini Rage Face Happy Smiley