Leaderboard

21 October 2015

Raisha Amani allergic lagi

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...


Kali kedua Amani allergic...kali pertama allergic ayam...kisahnya boleh baca sini
Boleh dikatakan kali kedua ni agak teruk jugak la compare to kali pertama...Cuti Awal Muharam aritu kami just stay kat rumah...Papa diaorang pun tak balik...

Petang bila nak mandi kolam dengan abang Amsyar, As perasan ada biji dekat perut..boleh tahan banyak..
Macam naik 'kelopak garam' tu biji nya...Okey...tak syak apa-apa lagi time tu...sebab ingat biasa je kot..
Masuk malam, biji-biji tu dah semakin banyak kat perut...Dah cuak, kenapa pulak ni...nak kata allergic lagi takde bagi dia makan ayam pun...Lepas tu dah merebak ke muka...abis pipi...dah macam pakai blusher kekdahnya...Yang biji-biji tu bila dah lama dia bertukar jadi merah-merah....Telinga pun merah dekat cuping...Gelabah la...dah la sorang-sorang...

Terus whatsApp husband...nak bawak ke hospital la...tp macam mana..dengan amsyar, dengan Amani...susah nak kepung nanti...hospital lak tau je la nak dapat parking susah....
Takpe la...husband As balik...Pukul 2 pagi tu Amani jaga....tak selesa sebab nampak dia start menggaru-garu...Oh my....terpaksa pakaikan dia sarung tangan untuk elak dia terus menggaru...Husband sampai terus kami ke hospital...Doktor memang cakap allergic tapi tak tau apa punca...As pun blur apa As bagi dia makan...Seingat As, bagi dia bubur je pun..bubur+ikan bilis+brokoli...itu je...So, doktor buat surat untuk refer Pakar Kanak-Kanak....So, Khamis pagi terpaksa la EL...Doktor bagi lotion dan balik sapu, alhamdulillah esoknya nampak ada kurang...

Jumpa pakar kanak-kanak, doktor tanya ada tak introduce apa-apa makanan baru untuk Amani?Ermmm..blur lagi..sebab yang dia makan semua dah biasa hari-hari makan...Doktor cakap lagi, maybe dari ikan bilis.... zappppp...otomatik As terus ingat...As ada beli ikan bilis baru...sebab yang lama dah abis...mungkin ikan bilis yang As beli tu stok lama punya...Sebab tu boleh menyebabkan Amani allergic...So far, alhamdulillah Amani takde masalah kulit...

Dah tau punca sebenar...
Doktor sarankan stop bagi ikan bilis...(kalau boleh tak payah bagi sebab ikan bilis tak elok sangat pun)..So, As start bagi ikan, daging & sayur-sayur....Kes allergic ni kita tak boleh nak detect...maknanya kena la try & error...Kalau bagi & nampak allergy, kena la stop bagi dia makan lagi...itu je caranya...Kena try bagi dalam kuantiti yang sikit...dan bagi sebanyak 3 hari...nak tengok penerimaan dia macam mana.Kalau tak allery lagi, ok la...Cuma doktor avoid As bagi Amani kekacang...Dan As kena try bagi Amani telur (kuning telur)...bagi sikit je...nak tengok dia sesuai ke tak..Gitu la kisahnya..anak dara As ni memang kena extra extra care bab makan dia....kalau salah makan, macam ni la akan jadi...Takpe la dik...ibu try sehabis baik yeeeee....

Telinga merah...part ni paling kerap dia garu....


Pipi udah rupa pakai blusher...ini dah ok sikit...tak merah sangat..


Ala ciannya dia...


Tunggu turn nak jumpa doktor ni...

Alhamdulillah...sekarang dah baik dah...As takde letak ikan bilis dah dalam bubur dia...As buat bubur letak isi ikan tenggiri + brokoli/carrot..Sedap tau...tgh masak pun dah bau semerbak je..sebab ada isi ikan tenggiri...Makyam pun cakap banyak dia makan....


Happy Birthday Papa !!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...



Harini birthday husband As...
Alhamdulillah, umur meningkat setahun lagi...
Memandangkan husband dekat Tg Malim, memang tak dapat lah nak celebrate @ surprise ke apa...
Tengah malam, mesej je la wish happy birthday...
Tu pun baru pagi tadi husband reply...hahahaha...


Bagitau Amsyar pagi tadi..harini birthday papa..
Excited dia...nak potong kek dengan papa...hehehe...
Takpe la..tunggu minggu ni papa balik kita beli 1 slice kek Amsyar potong dengan papa okey....


Berturut-turut birthday tiga beranak ni...
Amsyar bulan September, papa bulan Oktober, Amani bulan November...
Sekali harung sambut birthday pun boleh kalau macam ni....hehehe..
As je jauh bulan Februari...celebrate sorang-sorang... 


Dan harini jugak Raisha Amani masuk 11 bulan...
Sebulan lagi nak masuk setahun anak dara tecik tu....
Cepatnya alahai masa tu...dah besar anak-anak...


16 October 2015

Happy Birthday Bro !!

Bismilahirrahanirrahim..
Assalamualaikum...

Harini birthday adik As...
Sorang ni je pun adik yang ado...
Happy 28th Birthday Bro!!!

Semoga panjang umoq, murah rezeki, diberi kesihatan yang sempurna & berjaya di dunia dan akhirat...amin



Dia kata tahun depan nak kawen...hehehehe...

09 October 2015

Kek Butter Cepat dan Mudah

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum....


Kelmarin As MC...demam & selsema sampai tahap sakit badan...
Pagi tu lena je sebab tak larat je rasa..lemah je badan...
Masuk petang, alhamdulillah...rasa okey sikit...
Time-time tu jugak perut lapaq...hahaha...
Dengan hujan lebat..lagi bertambah-tambah lapaqnya...


Tengok apa yang ada..ermm...stok mentega memang banyak...
As beli yang marjerin jenama Pelangi tu...dapat 1 kg..simpan dalam tupperware...
Sebab As selalu buat nasi goreng planta...so, memang kena ada stok sentiasa...
Bayangkan anak teruna As tu, kadang-kadang pukul 2-3 pagi dia bangun minta nak makan nasi goreng planta...Amsyar lapar katanya...nasib la senang ja nak oi nasi goreng planta tu...


Okey-okey...kembali ke tajuk asal ye puan-puan....
Bila ada mentega, terus pikir Kek Butter lah... @ nama lainnya Kek Mentega...hihihi...
Resipi memang dah siap ada dalam handphone dah (screenshot katanya)...
Apa lagi..mula la membaking...hahaha..
Kejap je nak buat nya....


Kali ni As letak serbuk koko...saja nak bagi macam wow sikit...
Hahahaha...bosan tengok kek takde corak kan..
So, jadi la macam ni coraknya...


Ini lah hasilnya setelah di potong...
Buruk pulak potongannya...hahaha...
Potong terus simpan dalam tupperware...
Anak teruna tu balik sekolah, tengok ada kek..
Apa lagi...seronok la dia...hantu kek jugak tu...


Sini As share resipi kalau ada sesapa nak try....

(A)

250gm mentega
170gm gula kastor
210gm tepung gandum
1 sk baking powder

(B)

5 biji telur
1/2 sk esen vanilla

Cara-cara:
Masukkan semua bahan A dan putar sehingga sebati.
Masukkan satu persatu telur & diikuti esen vanila.
Loyang di gris dengan mentega & bakar macam biasa...


Resipi hasil google dari blog emiliaputeri.blogspot.my


Selamat mencuba kawan-kawan !!



07 October 2015

Rafieq Amsyar 4 tahun 8 hari

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Kelmarin update cerita si adik...
Arini nak kena update cerita si abang pulak...
Nasib baru 2 orang anak...hehehe...
Alhamdulillah...Amsyar genap 4 tahun 29 September lepas...
Tahun depan dah 5 tahun..pastu 6 tahun..pastu masuk darjah 1...
Cepatnya masa berlalu...ibu harap ibu akan sentiasa ada untuk lihat anak ibu ni membesar...


Sejak masuk sekolah, alhamdulillah...
Dah boleh baca Al-Fatihah, doa-doa harian...
Dah nak start membaca pulak lepas ni...
Moga anak ibu terus istiqamah...
Bila tanya dia besar nanti Amsyar nak jadi apa...
Dia jawab, Amsyar nak jadi PILOT...
Nak bawak kapal terbang...
Masih lagi menjadi peminat tegar Ultraman, Power Rangers...hahaha...
Dah pandai okey pilih sendiri nak pakai baju apa...


Sejak ada adik, nampak dia penyayang...nampak dia sayang adik...
Cuma...tak reti nak sayang adik lemah lembut...hahaha...
Suka jugak kacau adik...mengusik adik...
Anak manja lagi ni...sensitif pun iye jugak...
Tak boleh marah sikit...mesti dia sedih...tinggi suara pun tak boleh jugak...


Peminat tegar nasi goreng planta ibu...hehehe..
Sampai makan kat kedai pun nak order nasi goreng planta... :-)
Alhamdulillah, bab makan tak cerewet...semua dia makan...


Jadi anak yang soleh ye abang....
Jadi anak yang mampu mendoakan ibu & papa suatu hari nanti..
Jadi abang yang baik untuk adik...


Yes...ibu akan cuba untuk menjadi yang terbaik!!

06 October 2015

Raisha Amani 10 bulan 15 hari

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

Lama tak update kisah anak dara As yang sorang ni...
Sekarang dah 10 bulan 15 hari dah...
Dah besaq dah...dok tak sedaq cepatnya anak dara ni membesar...


Check up 10 bulan aritu berat 7 kg...Tinggi 73 cm.. BMI pun normal..
Alhamdulillah...semuanya okey..


Sekarang dah boleh duduk sendiri dah...Merangkak macam skip je ni...
Menyulur dah...pastu terus duduk...
Belom nampak tanda akan mula bertatih...hehehe...
Abang Amsyar dulu pun setahun lebih baru berjalan...
So, consider Amani akan ikut abang lambat berjalan...
Orang kata kalau lambat berjalan, cepat cakapnya...
Ye la kot..sekarang ni mulut dah ringan...pok pek pok pek ja anak dara ni...
Tambah lagi kalau abang menyakat dia...dimarahnya abang..
Macam Abang Amsyar dulu pun, gigi time 10 bulan baru tumbuh...
Amani ni setakat hari ni belum nampak lagi gigi nak naik...
Masih fully breastfeed...alhamdulillah...cuma kat rumah pengasuh Amani minum susu Dumex..
Kalau balik rumah, botol susu memang dia tak akan pandang punya....
Bab makan, tak cerewet...tapi sejak kisah allergic ayam aritu, Amani memang banyak makan ikan & sayur...
Buah-buah pun dia suka jugak...


Ni lah keje dia...pantang buka almari....laju ja dia...
Tapi belum sampai tahap sepahkan baju-baju lagi...Lega ibu...
Tapi...pantang nampak benda kecik atas lantai, lambat tengok memang cepat je dia masukkan dlm mulut...
Bahaya betoi..so, lantai kena make sure takdak sampah @ benda0benda kecik..


Balik kampung raya aji...
Wan upah naik moto baru nak dengan wan...
Kalau tak, jangan haraplah nak dok lama-lama dengan wan...
Kalau Wan dukung pun...kejap je...
Amani ni sampai sekarang tak mau dengan orang...
Kalau dukung pun tak sampai 5 minit..mula la nak tereyak...
Haishhh...susah betul...
Tapi, dia akan okey kalau tak nampak kelibat batang hidung As...


Like papa like daughter kan?


Boleh dikatakan Amani jenis susah nak senyum..
Especially kalau ibu ajak selfie...hahahaha...


Semoga anak ibu, Rafieq Amsyar & Raisha Amani sentiasa sihat...


05 October 2015

Potluck di office...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Ternyata....berpotluck di office sangat menjimatkan...
Jimat minyak kereta nak keluar cari tempat lunch...& jimat duit jugak...
Tak ramai pun yang join potluck ni..kami empat orang je...


1st day potluck...decide nak bawak nasi...
Pakat masak lauk sorang sikit...
Jadi lah...nasi putih, ayam sambal, sayur campur & tempe goreng sambal...
Walaupun simple je...sedap tau makan ramai-ramai...
Sambil makan sambil gosip hal office...ops!!! hahahaha...


Potluck day 1...

Potluck day 2...
Soto ayam in the house...eh..in the office..
Punya banyak macam nak jamu satu office makan hoi...
Alhamdulillah...kenyang...ada lebih pakat tapau bawak balik pulak..


Harini masak spageti...turn arini 2 orang masak...
Esok 2 orang pulak masak menu lain...
Esok nak masak menu apa ek?


** Dengan keadaan cuaca tak elok, jerebu ni...adalah lebih baik jangan keluar sangat...
So, time lunch kita potluck...

02 October 2015

Apam Polkadot by Dazzlelicious

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...

Nak promote Apam polkadot yang sedap nih..
Regular customer sejak dahulu...hehehe...


Sapa berminat nak order sila jenguk facebook kat bawah ni ya...

Selain apam polkadot ada jugak sambal hitam.

30 September 2015

Majlis harijadi Amsyar kat kampung...

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah...majlis yang dirancang berjalan dengan lancar...
Kebetulan, tarikh birthday jatuh pada bulan sambut raya haji...
Bila balik kampung dapat la buat majlis sekali...sebab buat dekat kampung lagi meriah...
Last buat majlis birthday Amsyar, time dia setahun...
Alhamdulillah, tahun ni rezeki kita lebih, dapat la buat majlis untuk birthday Amsyar....
Plan asalnya, nak buat korban & akikah Amani...tapi dek kerana kekangan masa & daging korban tengahari tu baru dapat maka tak jadi la nak buat korban & akikah nya..
Takpe la dik...masih ada masa nnt kita buat akikah untuk adik ye..
Oh ya..buat jugak majlis untuk sambut birthday mak As...
Mak harijadinya 18 September...berkongsi bulan kelahiran yang sama dengan Amsyar...


Preparation pun As buat as simple as I can...
Backdrop background pun DIY je...
Print huruf HAPPY BIRTHDAY tu pastu lekat dekat paper plate berwarna...
Decoration pun nan hado...just ada belon & backdrop tu je..janji ada...
Tema? Erm...rasanya takdak tema...cuma birthday boy request nak kek Ultraman...
Goodie bag pun As beli dekat DIY...mostly semua barang beli dekat DIY...
Tambah pulak DIY ada sediakan party pack punya barang...memang memudahkan kerja!


Menu pulak, hasil perbincangan dengan mak abah: 
- Mee kuah tulang
- Roti jala kuah kari ayam
-Ketupat & kari daging
- Laksam
- Apam Polkadot


Layankan gambar-gambar yang ada...photo kredit to adik As...hehehe..

Backdrop


Goodie Bag


Ultraman Cake

Snow Cheese Cake untuk mak..


Apam Polkadot.....peberet As ni...
Order dari kawan baik, Maklang...
Dah lama ngidam nak makan...
Sesapa nak order leh jengok page FB: dazzlelicious881
Selain Apam Polkadot ada jugak Sambal Hitam Maklang...


Foods

Birthday boy with Ultraman Cake....




Adik Amani with papa 


Happy Birthday Amsyar!!


Potong kek dengan tok pulak...












Alhamdulillah..terima kasih pada yang hadir...

29 September 2015

Happy 4th Birthday Rafieq Amsyar !!!!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...



29 September 2011...tepat jam 5.01 pagi lahirlah putera hati...
Anak sulung kami...dan harini 29 September 2015...anak ini sudah 4 tahun usianya...


Selamat Hari Lahir Rafieq Amsyar !!!
Doa ibu, semoga kamu menjadi anak yang soleh...anak yang mampu mendoakan ibu & papa kelak...
Jadilah anak yang mendengar kata...
Anak yang patuh pada suruhanNya...
Jadilah abang yang baik, abang yang mampu membimbing adik...
Semoga kamu sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik...
Tiada apa yang lebih bermakna bagi ibu selain melihat kamu berjaya dunia dan akhirat..
Amin ya Rabbal A'lamin...


28 September 2015

Cerita Aidiladha...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..


Salam Aidiladha korang...
Banyak ke makan daging korban?

Hari Rabu malam kami bertolak balik kampung...
sampai kampung pun dah 2.30 pagi...
Nasib jalan ok je...takde jem...

Esoknya hari raya tu, hujan turun...
Takla lebat sangat pun...

Ini menu wajib..ketupat cicah susu pekat..
Sapa pernah makan camni angkat tangan..
Tapi As makan sebijik je ketupat..buat hilangkan kempunan...
Ketupat pulut kan...nanti makan banyak-banyak kesian dak Amani tu perut kembung...


Laksam Kedah...
Memang terbaik...lama dah tak makan laksam...


Dah ready nak p beraya...siapkan diaorang dulu baru la omaknya boleh bersiap....


Jubah kiter Wan Hashim belikan...cantik tak?
Tapi saiz Amani memang takde...balik mak kena potong pastu jahit balik ikut ukuran badan Amani..


Selamat hari raya Aidiladha dari kami...
Papa ajak gambar je malas...dah malas sudah...kami bertiga je la...


Petang tu ada orang bagi daging kerbau...suruh bahagikan dengan orang kampung..
Semoga murah rezeki orang yang sedekah tu...


Proses sembelih kat tempat lain...
Cuma proses melapah, menimbang dan membahagi daging buat dekat rumah As...
Meriah sangat aktiviti macam ni..dapat mengeratkan silaturrahim...

Itu la kisah Aidiladha kami tahun ni....

18 September 2015

Hari ni birthday mak...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Harini 18 September...
Harini hari kelahiran mak As...
Sudah 66 tahun usia mak..
Alhamdulillah, mak masih diberi kesihatan yang baik...
Alhamdulillah, mak masih kuat...
Semoga mak sentiasa kuat, sentiasa sihat...amin...







Dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani...

Ya Allah Ya Tuhanku...
Rendahkanlah suaraku, perindahkan percakapanku & lembutkan hatiku untuk ibuku...
Puan Hajah Jamaliah Binti Ismail...
Berilah ia balasan yang sebaik-baiknya atas didikannya padaku....
Peliharalah dia sebagaimana dia memeliharaku....

Ya Allah Ya Tuhanku...
Ampunilah dosa-dosanya & kasihanilah dirinya...
Sebagaimana dia mengasihaniku sejak dari kecil...
Panjangkanlah usianya, murahkan rezekinya dan berilah keberkatan dunia dan akhirat kepada kehidupan kami...

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung dan Engkaulah yang Maha Pengasih...

Amin Ya Rabbul A'lamin... 

SELAMAT HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN MAK....

SESUNGGUHNYA TIADA KATA-KATA @ HADIAH YANG DAPAT DIBERIKAN MELAINKAN SETITIS DOA SEMOGA MAK SENTIASA SIHAT & DIRAHMATI...

17 September 2015

Misi mencari baby carrier...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Raisha Amani sekarang ni dah tak mau dok dalam stroller dah...
Letak kejap je pun dah meronta-ronta tak mau duduk...
Sudahnya abangnya yang take over...hahahaha....
So, sekarang kalau ke mana-mana memang akan pakai baby carrier ja..
Tapi masalah sekarang baby carrier yang ada tak berapa nak elok...
As pakai brand Baby Love tu...itupun yang abang Amsyar punya dulu....
Itu pun orang yang bagi...tak guna sangat pun...


Nak tak nak terpaksa fikirkan untuk beli yang baru...
Nak cari yang recommended & yang selesa...and of course yang affordable...
Ada banyak jenis baby carrier ni kat pasaran...


Jenis carrier yang ada di pasaran



Pemilihan carrier mengikut umur...








Pemilihan baby carrier mesti berdasarkan positioning di atas...
Penting supaya kedudukan kaki bayi berada dalam posisi yang sepatutnya..
Kalau tak akan menyebabkan hip dysplasia..

Apa itu HIP DYSPLASIA?? Boleh check sini ye http://hipdysplasia.org/


So, survey punya survey..As berkenan jenis SSC...selain ada macam-macam corak menarik,
nampak praktikal dan sangat sesuai untuk kegunaan di mana-mana...

Antaranya:


SSC Ergo




SSC Cuddle Me
Website: cozybaby.biz



SSC Andrea
Website: cozybaby.biz



SSC Tugeda
FB: Tugeda Carrier


SSC Tula (International..tapi tak tau la kat Malaysia ada jual ke tidak)




SSC Neezaneedles
FB: NeezaNeedleS

baby carrier big eyes shop
SSC BES (Big Eyes Shop)
FB: BigEyes Shop



SSC Snuggbaby
FB: SNUGGbaby

Selain online, ada je dijual di sesetengah kedai baby...

Rambang mata oi nak beli yang mana...semua comey-comey belaka kan?
Tapi kena pilih yang murah la dan termasuk dalam bajet la..
Hehehehe..apa yang As beli?? Nanti As update eh...









Mini Rage Face Happy Smiley