Leaderboard

25 June 2014

Pray for pakndak...


Assalamualaikum...


Semua orang tengah bersedih sekarang..
Semua orang tengah berdoa semoga pakndak cepat sembuh...
Pakndak, adik abah tak sihat...
Mula-mula warded hanya sebab demam panas...lepas pakndak balik dari umrah..
Pastu demam dah ok..tetiba pinggang sakit, terus xleh nak bergerak...nak bangun pun sakit...
Scan dah, darah pun dah ambik, tapi semua nya ok...
Pakndak warded kat Hospital Langkawi, tapi 2 hari lepas dah dibawa ke Hospital Sultanah 
Bahiyah untuk buat MRI...


Sebelum buat MRI, doktor suspect TIBI...pastu doktor bagitau ada jangkitan kuman dalam 
darah & paru-paru pun dah teruk...
Pastu sekarang kuman dah merebak ke tulang belakang...
Doktor pun dah kata peluang 50-50...dah pesan suruh semua anak-anak balik...
Tapi sebagai orang Islam kita kena terus berdoa....
Semoga ada keajaiban berlaku...


Ya Allah...besarnya ujian dariMU...
Dalam sekelip mata, seorang yang sihat, periang & happy terlantar sakit tak bermaya...
Aku boleh dikatakan rapat dengan pakndak...
Pakndak cikgu...tapi sekarang dah bersara la...
Muka pakndak pun seiras abah....
Nampak pakndak nampak la muka abah....



InsyaAllah..minggu ni nak balik kampung...semoga pakndak cepat sembuh & dpt ziarah pakndak...

20 June 2014

Istimewanya Hari Jumaat....


Assalamualaikum...

Just nak share dengan korang...



Sumber: FB [USRAH QASEH]

■ Istimewanya Hari Jummat

◇ Dari Abu Hurairah r.a, Nabi SAW. bersabda:
“Sebaik-baik hari dimana matahari terbit di saat itu adalah hr Jumaat. Pd hri ini Adam diciptakan, hr ketika ia dimasukan ke dlm Syurga dan hr ketika ia dikeluarkan dr Syurga. Dan hr Kiamat tidak akan terjadi kecuali pd hr Jumaat.” [Shahih Muslim (II/585)]

■ Perbanyakkan Berdoa

◇ Dari Abu Hurairah r.a bhw Rasulullah S.A.W. bersabda,
“‘Di hari Jumaat itu terdapat satu waktu yang jika seorang Muslim melakukan shalat di dlmnya dan memohon sesuatu kepada Allah Ta’ala, niscaya permintaannya akan dikabulkan.’ Lalu beliau memberi isyarat dengan tangannya yang menunjukkan sedikitnya waktu itu.”[Sahih al-Bukhari (I/224) Shahih Muslim (II/584)].

◇ Dari Jabir bin ‘Abdillah r.a,Nabi SAW bersabda,
“Hari Jumaat itu dua belas jam. Tidak ada seorang Muslim pun yg memohon sesuatu kpd Allah dlm waktu tersebut melainkan akan dikabulkan oleh Allah. Maka peganglah erat-erat (ingatlah bahwa) akhir dr waktu tersebut jatuh setelah ‘Asar.” [Sunan Abu Dawud VI/12, Sunan an-Nasa-i III/99, 100 ]

■ Mandi, Memakai Wangian Utk Ke Masjid

◇ Nabi Shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda,
“Tidaklah seseorang mandi pd hari Jumaat, dan bersuci semampunya, berminyak dengan minyak, atau memakai wangian dari rumahnya, kemudian keluar (menuju masjid), dan dia tidak melangkah org, kemudian dia mendirikan solat yg sesuai dgn tuntunannya, lalu diam mendengarkan ketika imam berkhutbah melainkan akan diampuni (dosa-dosanya yang terjadi) antara Jumaat tersebut dan ke Jum’at berikutnya.” 
[Sahih al-Bukhari I/213]

■ Diampuni Dosa

◇ Nabi SAW bersabda,
“Barangsiapa yang mandi lalu berangkat Jumaat, kemudian mendirikan solat semampunya, selanjutnya diam mendengarkan khutbah (imam) hingga khutbahnya selesai kemudian shalat bersama imam, niscaya akan diampuni dosa-dosanya antara Jumaat itu hingga Jumaat berikutnya dan ditambah tiga hari lagi.” [Sahih Muslim (II/587)]

Moga kita semua mengambil dan beroleh manfaat kelebihan Hari Jumaat. Sebarkan..


World Cup BRAZIL 2014...


Assalamualaikum...


Sapa peminat bola especially musim World Cup ni?? Angkat kening... hehehe...
Aku angkat kening sebelah ja sebab walau minat tapi World Cup ni tak layan sangat...
Maksud aku, idak le aku sanggup berjaga malam/pagi semata-mata nak tengok live....
Baik aku tidoq...dah la karang nak jaga buat susu....p toilet la...tidoq kena cukup okey sekarang...


Okey, berbalik kepada tajuk World Cup...korang sokong team mana???
Aku?? Entah...dolu2 aku sokong England....nak tau sebab apa? Cer teka...Hah, betul2...sebab ada David Beckham...hahaha...tu dulu la..time muda remaja...
Yang pasti tahun ni England dan juara edisi lepas Sepanyol dah pun tersingkir awal....hihi...
Sekarang ni tak tau la...team mana menang aku sokong...gitu...



Pamplet aku dapat time beli makan kat kedai mamak.... hehehe...


Logo rasmi World Cup.... menatang apa ni? Hahahaha....

 
Tahun
Negara Hos
Juara
Skor
2014Brazil??
2010Afrika SelatanSepanyolSepanyol 1-0 Belanda
2006JermanItaliItali 1-1 (5-3) Perancis
2002Jepun / Korea SelatanBrazilBrazil 2-0 Jerman
1998PerancisPerancisPerancis 3-0 Brazil
1994Amerika SyarikatBrazilBrazil 3-2 Itali
1990ItaliJermanJerman 1-0 Argentina
1986MexicoArgentinaArgentina 3-2 Jerman
1982SepanyolItaliItali 3-1 Jerman
1978ArgentinaArgentinaArgentina 3-1 Belanda
1974JermanJermanJerman 2-1 Belanda
1970MexicoBrazilBrazil 4-1 Itali
1966EnglandEnglandEngland 4-2 Jerman
1962ChileBrazilBrazil 3-1 Czechoslovakia
1958SwedenBrazilBrazil 5-2 Sweden
1954SwitzerlandJermanJerman 3-2 Hungary
1950BrazilUruguayUruguay 2-1 Brazil
1946Tiada kejohanan Piala Dunia disebabkan Perang Dunia Kedua
1942Tiada kejohanan Piala Dunia disebabkan Perang Dunia Kedua
1938PerancisItaliItali 4-2 Hungary
1934ItaliItaliItali 2-1 Czechoslovakia
1930UruguayUruguayUruguay 4-2 Argentina
Sedikit imbasan negara-negara yang menjuarai Piala Dunia sejak tahun 1930.



Apapun, pada yang fanatik bola tu...layan bola jangan sampai memudaratkan...kesihatan, kerja & etc. okey...


19 June 2014

Rafieq Amsyar: Cerita di Taska Ukail...


Assalamualaikum...

Rasanya aku tak pernah cerita pasal Amsyar kat taska kan? Kalau ada sipi-sipi aje kot...
Amsyar masuk taska ni since dia umor 8-9 bulan macam tu...tak pandai berjalan lagi time tu...
Actually taska ni taska biras aku...
dia offer suruh hantar Amsyar since kami balik pindah dok Ipoh dulu...
Walau taska biras pun...kami tetap bayor...hehehe...

Sampai la sekarang umur nak 3 tahun Amsyar masih setia di situ...dulu pernah jugak nak tukar dia masuk taska lain...Tapi, pikir2 balik, nanti la...tunggu 4 tahun terus hantar masuk tadika....





Gambar dari FB Taska Ukail
Taska Ukail ni dekat Taman Tasek Mutiara, Ipoh..
Kalau nk tanya apa-apa boleh la contact pengusaha taska ye.. 
Puan Wirda 019-5905064 (promote sikit disitu...hehehe)


Aktiviti kat taska...
Cikgu kata air liur je keluar lebih...hahahaa...
tapi cantik jugak Amsyar buat....


Aktiviti tampal-tampal.....


Buat rabbit pulak...
rabbit Amsyar kaler merah tu...atas sekali...terbalik pulak...

Banyak dah aktiviti sekarang...buat gitar la...patung la...swimming, tanam tauge dalam pasu....tapi cikgu tak sempat nak wassup gambaq...hahaha...


** Tercari-cari tadika yang sesuai untuk Amsyar...takpe..banyak masa lg...

18 June 2014

Wordless Wednesday: Alhamdulillah...


Assalamualaikum semua...

Alhamdulillah....
Berpeluang untuk merasainya buat kali kedua...
Syukur tak terhingga...
Amsyar akan jadi abang xlama lagi...
Bila tanya dia..dia kata nak baby girl...


Welcome adik Amsyar..
Sekarang dah masuk minggu ke 17..
Alhamdulillah, semuanya okey...

** Doakan semuanya okey ye dan baik-baik sahaja :-)



16 June 2014

Kidszoona @ AEON Station 18...


Assalamualaikum...

Finally, sampai jugak Rafieq Amsyar ke Kidszoona....kesian, dah lama nak p sekarang baru dapat..
Nasib budak tu tak pandai menuntut lagi...
Kalau dak...jenuh...


Sabtu lepas, boring2...buat soalan cepu cemas kat Papa Amsyar..
" Jom p Teluk Batik jom...rasa nak mandi laut lah" Ok..time tu dah pukul 10 lebih rasanya..
korang rasa dapat ke idak pegi Teluk Batiknya? Hahaha...
Suprisingly....green light uols!! Cam tak percaya...
Tapi...dengan dah pukul 10, dengan masak apa pun blom...
Malaih pulak lah nak rushing masak...pastu sampai Teluk Batik dah tengah rembang...
Patutnya pagi2 dah kena gerak...
Okey...takpa....Teluk Batik lain kali lah! 


So, ajak la pegi Kidszoona aje...memandangkan mggu sebelum tu ke Molly Fantasy dekat Ipoh Parade tutup...sebab berkabung kemangkatan Sultan Perak....
Memandangkan dah lama x jejak kaki ke AEON Station 18 tu,
so kami decide g Kidszoona sana aja la....
Melilau jugak dalam mall yang besaq tu cari Kidszoona tau...
Last-last mengalah terus p kaunter informasi tanya...tak tanya kang sesat jalan pulak kan..
Bagi yang tak tau, cari DAISO, cari FOS, ha...jumpa la Kidszoona tuh...
Bayaran masuk RM 15 (limited time) ...main la smpai lebam ye....
For the 1st time...redho kan aje la 15 tu ye papa....hahaha...
Tapi bila tengok anak happy...enjoy...apa la sangat rm15 tu kan... :-)
Adalah sejam lebih jugak kami kat situ...
Masuk pukul 1 lebih...dah ramai...
Jom layan gambar yang ada....

Boleh tahan besar jugak la....
Banyak permainan...paling best, mak bapak boleh lepak sekali dating sambil tengok anak main :-)


Ada Thomas la...


 
Ada LEGO jugak...





Comel pulak pakai topi ni...tp cam pelik pun ada,,,topi besaq agaknya...


Safety first..kena pakai helmet dulu...




 
Banyaknya bola....

Main lagi...dan lagi...

Apa benda la tu...

 
Lompat jangan tak lompat...


Okey...dah penat..jom kita balik... hehehe...
Nanti kita datang lagi ye...


** Kualiti gambar adalah sangat tidak memuaskan... Hahaha....

12 June 2014

Spageti versi senang, mudah & lazat....


Assalamualaikum...


Dah lama dapur tak berasap... eleh..macam la pakai dapur kayu kan nak berasap bagai...
Sapa-sapa yang nak buat spageti dengan senang, cepat & sedap meh tengok resipi ni...


- Spageti (aku pakai brand Kimball)
- Sos spageti (juga brand Kimball)
- Bawang besar (1 labu) cincang halus
- Bawang putih (3 biji) cincang halus jugak
- Isi ayam @ udang @ daging kisar (ikut selera korang la) aku guna daging cincang
- Minyak utk menumis
- Butter sikit untuk menambah aroma
- Sayur (mushroom @ ikut suka nak letak sayur apa) aku pakai mix vege je
- Garam gula secukup rasa


1. Memula mcm biasa nak buat spageti la kan..rebus spageti sampai lembut (campur sikit minyak masak untuk bg spageti xmelekat)
2. Panaskan minyak & butter, tumis bawang besar sampai layu.
3. Pastu masukkan bawang putih. Kacau sampai naik bau.
4. Masukkan daging cincang @ ayam. Kacau sampai sebati & hampir layu.
5. Pastu masukkan sos spageti Kimball...campur air..agak-agak nak kuah banyak mana 
6. Biar masak sikit sos (mendidih) pastu masukkan sayur
7. Last, perasakan dengan garam & gula..
8. Dah siap!


 
Spageti versi senang, mudah & lazat.....

# Seronok bila tengok anak makan bertambah-tambah... hehehe...


11 June 2014

Entri Basi: Happy 4th Anniversary to us...


Assalamualaikum...


Hambik kau...
Sampai basi la entri ni..terperap lama...
Entri ni aku taip pada hari Anniversary...Tapi ko tengok bila aku post?
Takpe la..hentam saja la labu...


28.5.2010 ~ 28.5.2014
Alhamdulillah...4 tahun sudah...
Kejap ja masa berlalu...dah masuk 4 tahun...
Rafieq Amsyar pun esok genap 2 tahun 8 bulan..
Alhamdulillah...semakin membesar anak ibu ni...
Nak jadi abang dah tak lama lagi...
Syukur...dengan kebahagiaan yang kami ada sekarang..


Macam biasa la...kami jenis tak celebrate pun...
Memang dari dulu camni....baik birthday masing2...wish gitu je la..
Birthday anak je harus kena celebrate walau ala kadar...
Takpe la...dah besaq-besaq ni.... dah tua pun..
Poyo la....wakakakaka....



Our small happy family...
Syukur atas kebahagiaan ini...


Kemunculan semula...selamat kembali...


Assalamualaikum...


Tajuk kemain poyo... hahaha..gelakkan untuk diri sendiri...
Okey la..setelah membiarkan blog tak terusik selama 2 bulan (lebih kurang), arini aku kembali...
Edit sikit blog, kasi wajah baru sama dia...baru la kena dengan kemunculan kembali kan...
Rindu weh nak merepek meraban dekat sini...
Tapi keadaan memang tak mengizinkan...
Nantila aku cerita eh sebab musabab nya...


So, edisi kemunculan kembali ni aku tukar header kasi touch up sikit blog...
Bagi nampak ceria...biasa la...sendiri buat, camni la rupanya...
Cuma header macam biasa la, tempah dekat Umie Sue...
Ni kali kedua aku tempah header kat Sue...
Memuaskan hati & senang sangat deal ngan Sue...
Murah pun murah...sesuai la dengan bajet aku yg ciput...
Niat dihati nak make over keseluruhan blog...semua sekali la...
Memang ada pun...tapi bajet lebih sikit la...Hehehe..
Itu kemudian lah ye...Buat masa ni ini je yang ado...
Janji ok la kan....kira sedap dipandangan mata sendiri..(pandangan mata orang lain tak tau la kan) 

Header yang ditempah..

Suka sebab ada basikal comey kat situ...hihi...
Kaler pun ceria je...kena la dengan kemunculan semua aku kan...
Pilihan gambar pun hentam keromo sahajo...
Ingatkan nak biar kosong...tapi, cam xcantik lak...
So, jadi la gambar ini dengan header yang lawa...
Sapa nak tempah header lawa dengan bajet yg kira kita mampu sila la order dengan Umie Sue ye...

# Suka tengok blog orang lain...lawa2 semuanya...








Mini Rage Face Happy Smiley