Leaderboard

10 November 2014

Pregnancy Journey: 38 weeks...


Assalamualaikum...


Quick update di pagi hari Isnin...
Alhamdulillah... minggu ni dah masuk 38 weeks...
Belum ada apa-apa tanda nak bersalin lagi...
Rasa macam lambat je lagi nak bersalin...
Mungkin adik Amsyar ni keluar lambat...
Esok last check up di Ipoh...
Lepas ni kalau belum bersalin, akan sambung check up di Alor Star..
So, esok kita tengok apa doktor nak cakap...


Plan tu odw balik kampung nanti nak singgah Penang..
Nak ke Toy Museum & Trick Art Museum tu...
Hahahaha.... Since rasa cam tak ada apa-apa tanda lagi... 
Boleh kot main redah...
Confident je kan...
Tapi still kena get ready la...


Ini minggu last kerja...
Ya... tak sabar nak balik kampung & bercuti...
Macam malas jugak nak msk opis...
Haishhh... no no no...
Say no to malas-malas ok...


Ok la...nak sambung buat keja...
Cakap pun dah merapu melalut ke sana sini...


07 November 2014

Pregnancy Journey: Counting days...


Assalamualaikum...


Salam Jumaat penuh barakah semua...


Yeah...keep calm...


Harini dah 37 weeks 5 days...
Aku rasa mcm tak lama ja lagi...
Macam dalam 2-3 hari ni..
Tapi, wallahualam...
Tak sabar nak tunggu adik Amsyar keluaq...
Tak sabar nak peluk cium baby syurga ni...
Tak sabar nak tgk reaksi Amsyar dapat adik..
Semua benda aku tak sabar la kiranya...


Tapi, dalam masa yang sama...
Macam-macam bermain difikiran aku...
Cuak, nervous, excited, takut....
Ye la...bersalin kan mempertaruhkan nyawa...
Macam-macam boleh terjadi...
Memang tak boleh lari dari pikir semua ni...
Doa banyak-banyak semoga urusan melahirkan seorang lagi amanah Allah selamat...


Pada semua kawan-kawan, aku minta maaf kalau ada salah silap...
Doakan aku & baby selamat...
Amin....

06 November 2014

Sharing: Aku, Buku Merah & Ibu Itu...


Assalamualaikum...


Terpanggil untuk share satu artikel yang sangat menarik...
Semoga dapat menjadi panduan kita semua...


Artikel dari: http://dr.syamirul.my




Aku, Buku Merah, Dan Ibu Itu


“Puan, jadi kandungan ini anak sulung puan, berusia 35 minggu..puan dimasukkan ke wad semalam sebab contraction datang awal, kan.”
Ibu berkenaan mengangguk perlahan, sedang Dr. Syamirul memulakan review petang pada hari tersebut.
Wanita mengandung berusia sekitar 30 an itu memerhati Dr. Syamirul membelek perlahan buku merah nya, yang menjadi “passport” bagi semua wanita mengandung. Sering beliau ingatkan kepada pesakitnya, pergi ke mana sekalipun, hatta ke pasar malam pun, seseorang wanita mengandung mesti perlu membawa buku merahnya bersama. Semua maklumat mengenai kandungan tercatat didalam buku itu. Ditakdirkan tiba masa datang tanda kelahiran, doktor takkan sempat menyoal itu ini kepada ibu, buku merah itulah yang membawa jawapan kepada persoalan-persoalan penting.
Teringat Dr.Syamirul akan soalan viva beliau di awal posting di jabatan OnG berkenaan.
“Seorang ibu, 20+ years old, unbooked, presented with contraction pain and leaking liquor. What is the first thing you must do?” soal MO beliau.
Tergagap-gagap Dr. Syamirul. Ligat kepalanya berpusing, buntu.
Perspeculum and Vaginal Examination?” Dr. Syamirul meneka. Logiknya begitulah. Kalau betul dah datang tanda sakit dan dah turun air ketuban, maka langkah seterusnya adalah apakah bukaan rahim dah cukup luas. Silap haribulan, sudah bukaan penuh (OS full), maka ibu tersebut perlu dipindahkan ke Labor Room segera.
“Bukan, rapid test HIV! Unbooked mother, you tak tahu status HIV dia, you jangan letakkan diri you or the whole labor room team dalam risiko by conducting deliveries or even performing VE without knowing whether she had HIV or not!” Tegas MO berkenaan.
Bukanlah bermaksud penghidap HIV, kita tidak akan sambut kelahirannya. Tetapi tentulah tidak sama, langkah pencegahan apabila berhadapan dengan pesakit yang mempunyai penyakit berjangkit, berbanding dengan ibu-ibu yang tidak menghidap penyakit berjangkit.
Begitulah peri pentingnya buku merah tersebut. Bukan setakat tempoh kandungan, malah status screening HIV, kedudukan/presentasi kandungan, lokasi terkini plasenta, masalah-masalah antenatal, semuanya tercatat dalam buku merah yang menjadi sumber maklumat doktor dalam mengendalikan sesebuah kelahiran.
Sedar dari lamunan, Dr. Syamirul membelek-belek buku merah ibu  tersebut. “G1P0″, dibaca “gravida one para zero“, juga sinonim dengan “nulliparous“, membawa maksud ini adalah kandungan pertama wanita ini, serta wanita ini tidak pernah mengalami kelahiran.
“Emm..doktor..” suara wanita berkenaan menarik perhatian Dr. Syamirul.
“Ye, kak?”
“Sebenarnya ini bukan anak pertama saya.” Dr. Syamirul membeliakkan mata. Menanti penjelasan lanjut wanita tersebut.
Beberapa tahun dulu saya dah pernah mengandung dan bersalin, tapi ketika itu saya muda lagi, tak kahwin lagi. Suami saya sekarang tak tahu pasal perkara ni, keluarga saya pun tak tahu.
Dr. Syamirul mengucap panjang didalam hati. Tak sangka, apa yang selama ini dianggap beliau hanya adegan dalam drama televisyen, kini berada didepan matanya.
Tak apa kak, terima kasih sebab beritahu perkara yang sebenar kepada kami. Hal ini penting kak, kerana banyak perkara yang perlu kami para doktor tahu mengenai kandungan yang sebelum ini, dan ia juga akan mengubah banyak aspek rawatan dan penjagaan akak termasuk ketika proses kelahiran kelak.”
Maksudnya ibu ini bukan lagi nulliparous, tetapi sebenarnya multiparous (sudah pernah mengalami kelahiran). Banyak management sudah berubah dari hakikat ini. Ubat penguat contraction, pitocin, tidak boleh lagi diberi pada kadar 96cc/h, sebaliknya mesti diseparuhkan. Tempoh maksimum fasa aktif kelahiran juga tidak lagi dibenarkan mencecah 12 jam, sebaliknya disingkatkan ke 8 hingga 10 jam. Kadar kecepatan proses bersalin pun berbeza, kalau nulliparous kita dapati bukaan rahim baru 4cm, kita boleh rehat-rehat lagi. Tapi kalau multipara, sudah perlu berjaga-jaga, sejam dua sudah boleh mencapai OS full.
Bukan itu sahaja. Malah, sejarah kandungan dan kelahiran terdahulu juga perlu diterokai. Bersalin biasa atau operation? Jika anak sebelum ini dibedah, perlu diketahui apakah ada komplikasi atau tidak. Adakah allow VBAC (vaginal birth after cesarian)? Berapa berat kelahiran, kerana jika anak sebelum ini besar, kemungkinan kandungan seterusnya juga besar, yang boleh mendedahkan kepada risiko soulder dystocia atau extended tear.
Soalan pertama Dr. Syamirul kepada wanita berkenaan tentulah, “Buku merah yang anak dahulu tu, masih ada kak?”
Kerana dalam buku itu tercatat semua maklumat yang perlu diketahui, termasuklah maklumat postnatal (pasca kelahiran) kelahiran yang terdahulu.
“Tak ada doktor, semua saya sudah buang. Anak tersebut pun saya dah bagi kepada keluarga angkat, saya sendiri dah tak tahu siapa dan ada di mana. Doktor tolong jangan sebut perkara ini dihadapan suami saya atau keluarga saya, mereka semua tak tahu.”
Tergambar kegusaran pada riak wajahnya. Begitulah berbezanya perspektif doktor dan pesakit. Tatkala ketika itu, seorang doktor sedang khuatir dan risau mengenai pesakitnya, plan rawatan dan management yang perlu dibuat. Sedangkan pada pihak ibu ini, apa yang beliau khuatir dan risaukan, adalah takut kebenaran diketahui oleh suami dan ahli keluarganya.
“Tak apa akak jangan risau, selaku seorang doktor, kami terikat dengan kerahsiaan pesakit sekalipun terhadap suami dan keluarga akak sendiri, kecuali kes-kes tertentu.” – barulah tampak lega pada raut mukanya.
“Tapi saya minta kepada akak, maklumat akak ni sangat penting khususnya kepada kami yang nak tolong akak ni. Kalau kami tak diberitahu mengenai hal ini, kami boleh memberi rawatan yang salah, management yang salah, yang boleh mengancam nyawa akak mahupun bayi dalam kandungan. Tengok dalam buku merah akak pun dah salah, akak sepatutnya bagitau perkara ni semasa nak buka buku merah ni lagi. Bayangkan apa terjadi kalau akak datang dalam keadaan dah nak bersalin sangat-sangat, tak sempat bagitau kami, dan kami pula hanya berpandukan buku merah ini semata? Kami boleh tersilap bagi ubat. Kami boleh tersalah rawatan.”
“Ye..akak faham..akak minta maaf,” serak suara wanita tersebut dihadapan Dr. Syamirul.
“Tak apalah akak, yang penting alhamdulillah, akak berterus-terang dengan saya hari ini. Setidaknya, saya masih sempat buat pembetulan pada buku ini. Minta maaf akak, buku merah ini maklumat hospital, kita kena tulis perkara yang betul. Tapi inshaAllah kita akan tulis dalam bahasa inggeris serta menggunakan istilah-istilah perubatan, mudah-mudahan agar suami atau ahli keluarga akak yang terbaca buku ni, tidak faham apa yang ditulis. Tapi untuk pencegahan, mungkin akak boleh simpan buku ini baik-baik agar tidak dibaca oleh orang lain.”
“Terima kasih doktor, terima kasih sangat-sangat.” lega di raut wajahnya semakin terserlah.
“Tapi saya minta dengan serius kepada akak, akak nak rahsiakan hal ini daripada suami dan ahli keluaga, itu hak peribadi akak. Namun saya minta sangat-sangat, bila sampai masanya nak bersalin nanti, akak mesti berterus terang dengan kami. Biarpun ketika itu suami akak ada sekali. Kerana ia mempengaruhi rawatan kami ketika itu.”
“Baik, doktor..”
Selesai review pesakit berkenaan, Dr. Syamirul segera mendapatkan MO beliau untuk dimaklumkan mengenai hal itu.
**********************************************
Meskipun peristiwa ini berlaku beberapa tahun yang lalu, ia masih berlegar di minda saya. Besar impaknya, kerana peristiwa realiti yang sebelum ini dibayangkan dalam novel/drama sahaja.
Wanita tersebut mungkin dahulunya jahil. Jahil sehingga melahirkan anak luar nikah. Dan mungkin dia pada ketika ini sudahpun bertaubat dan berusaha melupakan masa silamnya. Namun hakikatnya, masa silamnya itu tetap datang menghantuinya.
A new life” might not seem so new, after all.
Begitu juga, pendiriannya untuk tidak memberitahu suaminya mengenai perkara tersebut. Saya tidak berhak judge her decision. Malah sering juga kita dengar dalam kuliah agama, ustaz-ustaz mengatakan isteri tidak wajib menceritakan peristiwa hitam yang silam kepada bakal suami.
However, to what extent? Contohnya dalam situasi wanita ini. Sampai bila beliau mahu menyembunyikan hakikat ini daripada pengetahuan suaminya? Adakah beliau sanggup meletakkan nyawanya dalam bahaya demi menyembunyikan maklumat ini? Apa terjadi jika suaminya mengetahui akan hakikat ini?
Secara romantiknya orang berkata, jika benar suaminya mencintainya maka dia akan menerima isterinya seadanya. Namun benarkah realistiknya sedemikian? Kalau anda di tempat itu, bagaimana?
Kesemua kecelaruan ini, tiadalah mampu saya rungkai dalam minda, melainkan hanya mampu untuk saya katakan, “beringat sebelum kena.”
Tatkala zina membarah dalam masyarakat yang saya melihat sendiri first person akan akibatnya –  setiap minggu ada sahaja kes zina yang dilaporkan, ibu luar nikah melahirkan anak, sukar untuk saya bayangkan institusi kekeluargaan masyarakat zaman akan datang, sepuluh dua puluh tahun kemudian, bagaimana ia akan tertegak, kukuhkah ia atau rapuh didalam.
Dan betapa susah menyampaikan mesej “beringat sebelum kena” ini kepada adik-adik remaja anak muda kita, hasil dari media sekarang. Sama ada media sosial, mahupun media hiburan. Apabila remaja muda mengandungkan anak lelaki luar negara. Apabila gambar berpelukan itu tidak mengapa, asalkan tidak berpelukan dengan anjing. Mahu atau tidak, betapa peritnya ia, kita semua akur bahawa masalah sosial kian membarah didalam negara kita.
Semoga kita tidak henti menadah tangan bermunajat sambil mengenangkan qalam Ilahi, “Ya ayyuhal ladziina aamanu, quu anfusakum, wa ahliikum, naara.” Surah At Tahrim, ayat enam. [66:6]

*********************************************

Buku merah ku yang dah tak serupa buku merah...
Hahahaha... 

05 November 2014

Kes Buli....


Assalamualaikum...

Sejak dua menjak ni...banyak sangat kes buli kan..
Kat asrama la selalu nya pun...
Siap ada upload video lagi...
Apa nak jadi dengan bebudak zaman sekarang ni...
Dah nak jadi gangster pulak...
Zaman ke depan zaman anak-anak aku nanti tak tau la macam mana....


Aku dulu dok asrama jugak...
Ye la..zaman dulu kan..mana nak ada kes-kes buli ni...
Kalau ada pun, seingat aku time orentasi form 1...kena 'buli' dengan kakak senior...
Tapi 'buli' ni takde lah sampai pukul memukul, sepak terajang semua...
Aku dulu kena buli menyanyi... hahahaha... lagu Era Fazira...Ingat lagi time tu... 
Pastu ada jugak kena 'buli' tiup kipas syiling sampai berpusing...
Gila ko...sampai ke sudah la kipas tu tak berpusing...
Tu antara buli time aku dulu-dulu...time orentasi..
Lepas orentasi week, semua back to normal....
Belajar & hidup la macam biasa....


Tapi sekarang ni....teruk sangat aku tengok...
Nak salah siapa? urmmmm..salah mak bapak? salah cikgu? atau salah persekitaran? 
atau salah budak-budak tu sendiri? 
Entah la...banyak benda mempengaruhi apa yang jadi...
Aku rasa la... pengaruh tv, media sosial..antara sedikit sebanyak...
Cerita/movie yang berunsur keganasan...
Sekarang semua benda di hujung jari...
Teknologi semua canggih-canggih...
Bukan setakat kes buli, macam-macam dah kes lain sekarang...


Banyak sudut sebenarnya kita kena kaji...
Semua orang kena mainkan peranan bukan saja utk bendung masalah buli ni...
tapi masalah-masalah lain jugak...
Kesian tengok budak yang kena buli tu weh...
Trauma oooo jadinya...















Antara laporan kes buli yang dilaporkan....

Sumber: Google

04 November 2014

Pregnancy Journey: Last Trimester...

Assalamualaikum...


Lilypie - (pyiK)

19 hari lagi...
Itupun kalau ngam-ngam bersalin time due la..
Kalau bersalin awal... tik tok tik tok la..
Actually sekarang memang mood standby je..
Anytime from now boleh bersalin...
Cuak weh...nervous tak tau nak habaq dah nie...
Tapi, buat-buat cool je... 
Dalam hati...Tuhan ja yang tahu...
Walau pun ni anak kedua...tahap cuak dia lain macam...
Maybe sebab dah ada pengalaman, boleh imagine cemana keadaannya bila sakit contraction..keadaan dalam labour room...OMG..OMG..kalau dilayan perasaan ni..memang takut melampau-lampau la...
So, buat-buat tak mau pikiaq dah la...
Doa banyak-banyak...minta Allah permudahkan segala urusan...dari sakit...smpai melahirkan.,..
Harap sangat urusan kelahiran adik Amsyar sama macam time Amsyar dulu....
Tapi, tak akan sama punya lah...


Harini checkup lagi...biasa lah...semakin last ni...checkup pun dah jd seminggu sekali...
Nurse cerita pasal sakit nak bersalin..tanda-tanda...kalau perut mengeras disertai dengan rasa sakit tarik sampai ke pinggang...selang 5 minit sekali...kena standby pegi hospital..
Walaupun belum turun tanda air ketuban @ darah...
Aku xpernah ada pengalaman sakit kontraksi ni...ada time Amsyar dulu kejap je rasa sakit tang pinggang...tu pun turun tanda air ketuban...
Tapi, kalau perut mengeras sahaja tanpa disertai rasa sakit...tu bukan tanda lagi...


Pastu tetiba time sampai opis...rasa lain macam dah...
Nak jalan memang sangat lah tak larat...
Di tambah dengan sakit bahagian bawah tu...
Senang ckp nak jalan pun malas la....
Buat pulak tetiba rasa perut mengeras...disertai rasa sikit kat pinggang...
Cuak terus!!! Eh, takkan tanda-tanda dah kot...
Tapi, tenangkan hati...tak da apa kot...
Lagipun rasa tu lama-lama baru datang balik....
Minta-minta sempat la balik bersalin kat kampung..
Plan balik minggu depan..tapi kalau ditakdirkan bersalin sini...apa boleh buat kan..
Harap semuanya selamat aje...
Mana-mana pun tak kisah..


Belanja gambaq Rafieq Amsyar sekeping...
Tak lama dah nak jadi abang...
Jadi abang yang baik utk adik nanti tau...
Love you...

03 November 2014

Cerita Pisang Goreng Cheese & Bubur Asyura...


Assalamualaikum...


Mengidam tak habis-habis lagi aku ni...
Layan kan aja la tekak mak buyung ni ye...
Last week terasa nak makan pisang goreng cheese...
Kesian aku..ketinggalan zaman..orang dah 2-3 kali merasa aku baru nak cari...
Actually, dah lama mencari pisang goreng cheese nie...
Payah benar nak cari kat Ipoh nie...
Time balik A,Staq pun p cari..tapi kedai tutup pulak...
Tertunda la hasrat ku itu...

Bermula la misi menggoogle pisang goreng cheese kat Ipoh ni...
Tak banyak (ke aku yang tak tau?)
Kebetulan google tu jumpa ada jual dekat Medan Gopeng.. berhadapan RHB...
Petang tu bawak Amsyar tengok orang main kapal terbang & helikopter control kat Taman Botani...
Odw balik lalu Medan Gopeng...Yes, pakcik jual pisang goreng cheese tu ada..
Apa lagi...singgah la..dah lalu takkan tak singgah kan?

Ini la rupanya pisang goreng cheese itu....
Tapi cheese dah cair sebab tunggu sampai rumah baru makan...
Erm...papa Amsyar lak komplen...ingt apa la pisang goreng cheese ni...
Rupanya pisang goreng pastu tabur cheese je kat atas...
Hahahaha.... camtu baik buat sendiri dia kata...
Sebab malas nak buat sendiri la kena beli aku kata...
Untuk 7 keping pisang goreng harga adalah RM3.50
Kalau tambah coklat jadi RM4.00
Rasa? Ermmm...biasa ja...tak rasa sangat cheese tu...




Sapa kenai ini kuih apa angkat tangan!! 
Masuk ja bulan Muharam, korang pun tau kan mesti ada bubur asyura..
Ni peberet aku nih..tapi peberet pun mesti yang mak buat sendiri...
Orang lain buat cam xkick rasanya... hahaha...
Selalu mak akan buat bila anak-anak dia semua balik...
Memandangkan aku nak berpantang nanti, confirm melepas la aku nak makan kan...
So, mak kirim la bubur asyura sebekas dekat abang aku yang kebetulan balik kampung minggu lepas...Tapi yang ni mak buat untuk masuk pertandingan apa tah...kira masak ramai-ramai kot...
Rasa lain la sikit...manis pun ada...aku makan 2-3 sudu ja sebab manis...
Jadilah..dpt makan sikit pun....


02 November 2014

Anak Che Ta & Zain...


Assalamualaikum...


Subhanallah...
1st time tengok teruih rasa nak tengok lagi...
Comey gila weh...
Tak jemu mata memandang...


Comey ke idok? Cute ke idok?
Comey kan? Cute kan?



30 October 2014

ML dah approved... alhamdulillah...


Assalamualaikum...


Harini submit maternity leave form dekat bos...
Risau gak bos bebel-bebel... hahaha...
Tapi, alhamdulillah...mood bos ok & cuti dah approved!!!
Ish...takkan la cuti nak beranak pun tak approved..ye dak?
Gila la namanya tu..


Aku apply seminggu awal dari due date sebab plan nak balik bersalin kat kampung...
Due date 23.11...so 17.11 aku dah start cuti....
Tapi, kalau ditakdirkan bersalin awal dari tarikh tersebut, memang akan bersalin disini saja...
Tak boleh nak jangka jugak ni awal ke lambat...Ahad ni masuk 37 minggu... Amsyar dulu time 37 minggu la keluar...adik dia ni wallahualam....
Tak kisah la awal ke lambat ke....
Preparation kena ada....


Cakap psal preparation, semuanya dah ready...
Cuma beg belum bawak masuk kereta lagi la....hehehe...
Habit nak jugak last minute kan....




Sebelum horey2 nak bercuti..sila la settel kan kerja okey!!!!!

29 October 2014

Pregnancy Journey: Check up 36 weeks...


Assalamualaikum...

Semalam check up 36 weeks & review dgn doktor result BSP....
Setakat ni semuanya okey..result BSP pun okey..
Cuma keras kejung menunggu nak dpt no giliran & dipanggil...
Dekat sejam kot tunggu...
Mana dengan perut kosong hapa pun xmakan lagi...
Alahai...nasib la...
Check up kat KKIA gitu la kekdahnya...
Sabor la banyak-banyak...gitu...


Cerita hal check up pulak...
Tak jumpa nurse pun sebab nurse ramai xdak...
Bagus jugak...lagi cepat..kalau tak, jumpa nurse, p amik darah & check urine..
Pastu menapak ke lab yang jauh nya boleh tahan....
Pastu tunggu lagi...jmpa nurse balik utk review result darah & urine...
Sembang-sembang dengan nurse....tanya itu ini...
Bila dah sudah..tunggu turn nak jumpa doktor....
So, begitu lah prosesnya...
Hahahaha... tak tau bersyukur aku ni kan...
Nak membebel ja kejanya....


Cerita baby pulak...Alhamdulillah...
Doktor scan & baby dah pun 2.8 kg...
Semua ok...kepala dah kat bwah...uri pun dah naik atas...air ketuban pun cukup...
Baby pun aktif...
Tunggu masa ja la sekarang...
Tak boleh nak jangka awal ke lambat...


** Dah 2x mimpi nak bersalin....time Amsyar dulu takdak pulak terbawak-bawak sampai ke mimpi..haishhh...excited sangat kot pikiaq sampai termimpi2... huhu...



28 October 2014

Sharing: Doa & zikir supaya dipermudahkan bersalin...




Assalamualaikum...






1. Surah Al-Fatihah (7 kali)


2. Ya Khafid (1000 kali)


Al-Khafid (Yang Maha Menjatuhkan). Jika diamalkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.

3. Al-Abasa : 20


"Kemudian jalannya dimudahkan"



4. Al-Anbia' : 87-89




"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"

Maka Kami kabulkan permohonan doanya, dan Kami selamatkan dia dari kesusahan yang menyelubunginya dan sebagaimana Kami menyelamatkannya Kami akan selamatkan orang-orang yang beriman (ketika mereka merayu kepada Kami)
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi"

5. Allahumma bihaqqi maryam, wa bihaqqi man unzilat 'alaihi suuratu maryam, khaffif 'anni aalaamil makhaadth, birahmatika ya arhamarraahimiin.

Maksudnya: "Ya Allah, dengan berkat Siti Maryam, dan dengan berkat Nabi Muhammad yang diturunkan Surah Maryam kepadanya, ringankanlah kesakitanku dengan rahmatMu Ya Allah Yang Maha Penyayang"


6. Rabbi yassir, wala tu assir, ya kariim, wa atmim bil khair.

Maksudnya: "Ya Allah, berilah segala kemudahan kepadaku, janganlah Engkau beri kesusahan, wahai Allah Yang Maha Pemurah, dan sempurnakanlah semua hajatku dengan sebaik-baiknya"

Yang paling penting amalkan yang no 3. Amalkan selalu tak kira dimana kita berada dan apa yang kita buat. Bila nak makan atau minum pun boleh baca dekat makanan dan minuman sebelum makan atau minum. Cukup mudah. Ibu pregnant sekelian, jom kita amalkan bermula sekarang! 

Thanks http://puankutu.blogspot.com/2013/03/selusuh-bersalin-doa-zikir-mudah.html atas info yang berguna ni...sharing is caring..semoga memberi manfaat kepada kita..

*********************************************************************************
Paling penting, jaga percakapan, perbuatan kita dengan orang lain....terutama dgn suami, ibu bapa dan yang lain...di samping solat jangan tinggal & kerap membaca al-quran... InsyaAllah...
Allah akan permudahkan segala-galanya...


26 October 2014

Received with love...


Assalamualaikum...


Dah siap pun misi mencari tilam kekabu... 
Cerita di sini...


Alhamdulillah..ari sabtu dah dapat....
Sangat berpuas hati...shantekkkk sangat2...


Jenuh jugak nak pilih design & kaler yang match..
Nasib la kakak tu sangat2 okey...
Melayan kerenah aku... hahaha...




Abang Amsyar dah rasmi bantal adik baby...
Suka bukan main dia...
Okey nanti ibu oderkan utk Amsyar lak bantal camni k...


Alhamdulillah...preparation adik baby semuanya dah siap...
Get ready anytime je,. hehehe...


** Dah xlarat nak keja oiii...

25 October 2014

Pregnancy Journey: Boy or girl??


Assalamualaik m...


Mula-mula excited jugak nak tau baby boy @ girl...
Tapi bila 1st scan dulu, adik Amsyar malu-malu nak tunjuk..xpe la tak tau pun...
Tapi, last scan dah dapat nampak dah...hehehe...surprise!!!
Amsyar bila tanya nak baby girl @ boy...kejap jawab girl..kejap nak boy...
Ala...dia bukan reti pun lagi...


Moh kita tengok petua nak tahu jantina baby...


1. Melihat kepada perut si ibu

Kalau perut kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan - Lelaki
Kalau perut kelihatan bulat bundar / melebar ke tepi - Perempuan

Me: Bulat & melebar - Perempuan


2. Melihat kepada nipple si abang @ kakak (kalau pregnant anak sulung abaikan)

Kalau terbelah - Perempuan
Kalau timbul/bulat - Lelaki

Me: Macam timbul...tapi kadang-kadang mcm tak.. hahahaha.. - So, tak pasti....


3. Melihat arah tidur si ibu 

Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan - Lelaki
Kalau tidur mengiring ke kiri - Perempuan

Me: Sokmo tidur mengiring ke kiri...tapi ada jgk berpusing ke kanan...hahaha..tp mostly mmg mengiring ke kiri lah - Perempuan


4. Merasa arah berat perut

Kalau si ibu merasa bahawa anak dlm kandungan suka duduk sebelah kanan - Lelaki
Kalau sebelah kiri - Perempuan

Me: Rasa berat ke kanan - Lelaki


5. Melihat perwatakn ibu

Kalau semasa mengandung si ibu suka bersolek, bergaya - Perempuan
Kalau malas serba serbi (ops) - Lelaki

Me: Entah...kejap ada mood nak lawa-lawa...kejap tak...tapi sokmo xsuka melawa pun 
- So, perempuan


6. Melihat garisan pada perut ibu

Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu lurus, terang & tak putus-putus - Lelaki
Kalau terputus-putus & tak terang - Perempuan

Me: Terang tapi xlurus....hah, camno tu ?? - So, lelaki


7. Melihat pada wajah si ibu

Kalau wajah si ibu berseri-seri - Lelaki
Kalau muka tak berseri - Perempuan

Me: Tak berseri pun - Perempuan


8. Melihat pada buku lali si ibu

Kalau kelihatan licin & putih berseri- Lelaki
Kalau kelihatan kehijauan - Perempuan

Me: Tak pasti sangat...kehijauan la kot - Perempuan


9. Melihat kepada respon baby lelaki atau perempuan terhadap ibu mengandung

Kalau baby perempuan suka kat ibu mengandung ni - Lelaki
Kalau baby perempuan tak suka dekat ibu mengandung ni - Perempuan
Begitulah sebaliknya

Me: Baby Arash (lelaki) kat taska Amsyar suka kalau didukung..tapi baby Amna xmau langsung kalau nak dukung dia - So, perempuan


Wallahualam...

Ini semua sekadar andaian.. Kadang2 ada yang betul ada yang tak..
APA yg penting baby selamat dilahirkan...betoi x?

24 October 2014

Sharing: Kaki & Tangan Bengkak ketika hamil...


Assalamualaikum...


Prgenant Amsyar dulu...kaki elok je...tak bengkak pun...
Tapi kali ni, ada nampak membengkak sikit..
Tanya kawan-kawan pun...aah, ada bengkak sikit kata diaorang...
Masih muat kasut yang aku pakai sekarang...
So, tak perlu la nak shopping kasut baru...eh?

Cuma satu yang aku perasan pregnant kali ni perut aku mcm lebih besar compared time pregnant Amsyar dulu....

So, gigih la aku google kenapa & mengapa keadaan ini terjadi...
Macam biasa, www.babycenter.com.my menjadi sumber rujukan aku...

Istilah saintifik utk bengkak kaki & tangan ni adalah OEDEMA

Mengapa ini terjadi? 

Bengkak pada buku lali dan tapak tangan (oedema) berlaku dalam kehamilan kerana badan anda menyimpan lebih banyak cecair daripada biasa.

Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipnaggil vena kava ini terletak pd bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan & mengakibatkan darah terkumpul.

Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya air ini akan diserap oleh badan. Kadangkala wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air dari biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang & malam. dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dpt lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal & serta merta kembali kepada keadaan asal. Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak & cincin yang anda pakai akan menjadi ketat. 


Adakah ini perkara biasa?

Oedema semasa hamil adalah perkara biasa, terutamanya dlm trimester ketiga. Diantara 50-80% wanita hamil yg sihat akan mengalaminya. Cuaca panas seperti di negara kita juga memburukkan lagi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bengkak yang teruk pada muka, tangan atau tapak kaki, jumpalah doktor anda. Ini mungkin merupakan salah satu tanda praeklampsia, iaitu keadaan yg serius bagi anda & bayi.


Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan bengkak?

Ubat-ubatan yang membantu buah pinggang mengeluarkan air & sodium sebagai cara utk membuang cecair dari dlm badan (iaitu ubat yg berbentuk diuretik) tidak sesuai diambil semasa hamil. Sebaliknya, gunalah kaedah-kaedah berikut utk mengurangkan kebengkakan:-

* Naikkan kaki bila-bila anda boleh, utk membantu melancarkan peredaran darah. Jika ditempat kerja, letakkan bangku kecil @ kotak di bawah meja anda. Di rumah pula, cubalah baring mengiring ke kiri, kerana ini boleh mengurangkan tekanan pd vena kava bawah.

* Elakkan duduk @ berdiri terlalu lama tanpa berehat. Dan jgn cuba menyilang kaki semasa duduk.

* Pakailah seluar stoking sokongan (support tights) sebelum anda bangun dari katil pada waktu pagi supaya darah tdk berpeluang berkumpul disekeliling buku lali. Jika ini tdk berjaya, tanyalah ahli farmasi @ doktor mengenai syokin tekanan (compression stokings)

* Bersenam selalu, terutama berjalan, berenang atau dengan menggunakan basikal senaman.

* Jika anda membuat perjalanan jauh, berhentilah dengan kerap untuk meregangkan kaki.

* Jika kulit anda tidak terlalu tegang & sakit, anda boleh meminta seseorang utk mengurut buku lali & tapak kaki anda hingga ke lutut. Ini boleh membantu mengalihkan cecair keluar daripada tapak kaki.


23 October 2014

Birthday present dari Abg Alief & Abg Amier...


Assalamualaikum...




Dapat hadiah lego dari Abg Alief & Abg Amier..
Seronok kemain...
Menjadi jugak train lego Amsyar (setelah mendapat bantuan papa) ;-)
Tima kasih paklong & maklong....
Walaupun birthday dah lama lepas...hihi...

20 October 2014

Laksa Teloq Goreng Bersarang...


Assalamualaikum...


Ahad lepas, pas bangun tidoq di petang hari terus terasa nak makan laksa Padang Polo...
Dah lama tak lepak sana sambil makan laksa sambil layan Amsyar main playground...
Terus bagitau papa Amsyar nak makan laksa Polo...
Okey...kalau setakat laksa Polo no hal... hahaha...


Tetiba papa Amsyar suggest satu laksa yang sedap kat Taman Botani...
Laksa Teloq Goreng Bersarang nama diberi...
Amboi..nama bukan main...
Kalau nak cari makan area Ipoh nie... kami tengok sini...
Macam-macam info ada...



Displaying IMG_20141019_184416.jpg
Inilah rupanya laksa teloq goreng bersarang itu...
Aku oder laksa 1 mangkuk ja...share2 gitu...
Amsyar suka rupanya...dok hirup kuah ja...
Kami oder jugak kueyteow kerang dekat gerai sebelah....


Ni tempat nya...tepi jalan ja..senang nak cari...


Laksa oh laksa...


** mak icha...aah, sama la tempat yang kamu pegi tu...hehehe...


19 October 2014

Fenomena Jeruk Buah Pelam + Asam Boi...


Assalamualaikum...


Fenomena yang melanda sekarang ni...
Sana sini dok cerita pasai jeruk pelam + asam boi nie..
Kecuq ayaq liuq bila tengok...
Nasib tak mengidam nak makan....
Nak buat sendiri pun sonang ja...
Yang penting kena ada buah pelam la kan...
Bahan-bahan lain asam boi, gula, cabai melaka & garam...
Gaul-gaul ja semua bahan & simpan dalam peti sejuk...



Sapa nak try buat...nah resipi...
Gambar resipi dari blog shiemacma.blogspot.com


Aku tak pernah makan & tak pernah try lagi keenakkan jeruk pelam + asam boi ni...
Walaupun pokok pelam depan rumah berbuah dengan begitu lebat sekali..
Dok tengok orang upload gambaq ja...
Terliuq jugak sikit-sikit....

17 October 2014

Pregnancy Journey: Beli barut baby online...


Assalamualaikum...

Plan asalnya barut baby ni mak aku yang nak buatkan...
Tapi, biasa la...sibuk yang amat pulak tok Amsyar sejak dua menjak ni...
Sempat buat tilam untuk adik Amsyar ja...
Yang lain-lain kena ikhtiar ler cari sendiri...


Kalau kat rumah ada mesin jahit memang aku DIY ja barut ni...
Tak susah mana pun...
Tapi, ila dah takdak memang kena online aje la...
Rupanya macam-macam jenis barut baby sekarang ni...
Kalau dulu-dulu kaler putih suci murni ja kan...
Sekarang ni dengan corak cantik-cantik...kaler-kaler gitu..

Tapi, aku tetap prefer kaler putih...
Walaupun orang kata kaler putih cepat kotor la...tak cantik la...
Haishhh...Tak kisah lah...janji sekarang ni nak bagi ada ja....
Kang last minit p cari, buatnya terberanak awai...baru kalut....


So, lepas survey sana sini (of course survey cari yang paling murah)..hahaha...
Jumpa FB akak ni...


Harga paling murah...untuk barut plain (putih) RM 10 / 3 helai...
So, aku oder 2 set (6 helai)..tambah pos RM6...
Ok la..setel bab barut...


Harini, aku dh dapat barut tu...yea....saya suka saya suka bak kata Mei Mei Upin Ipin...



Kain tak panas & tak tebal sangat...
Just nice untuk baby....










Mini Rage Face Happy Smiley