Leaderboard

30 September 2015

Majlis harijadi Amsyar kat kampung...

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Alhamdulillah...majlis yang dirancang berjalan dengan lancar...
Kebetulan, tarikh birthday jatuh pada bulan sambut raya haji...
Bila balik kampung dapat la buat majlis sekali...sebab buat dekat kampung lagi meriah...
Last buat majlis birthday Amsyar, time dia setahun...
Alhamdulillah, tahun ni rezeki kita lebih, dapat la buat majlis untuk birthday Amsyar....
Plan asalnya, nak buat korban & akikah Amani...tapi dek kerana kekangan masa & daging korban tengahari tu baru dapat maka tak jadi la nak buat korban & akikah nya..
Takpe la dik...masih ada masa nnt kita buat akikah untuk adik ye..
Oh ya..buat jugak majlis untuk sambut birthday mak As...
Mak harijadinya 18 September...berkongsi bulan kelahiran yang sama dengan Amsyar...


Preparation pun As buat as simple as I can...
Backdrop background pun DIY je...
Print huruf HAPPY BIRTHDAY tu pastu lekat dekat paper plate berwarna...
Decoration pun nan hado...just ada belon & backdrop tu je..janji ada...
Tema? Erm...rasanya takdak tema...cuma birthday boy request nak kek Ultraman...
Goodie bag pun As beli dekat DIY...mostly semua barang beli dekat DIY...
Tambah pulak DIY ada sediakan party pack punya barang...memang memudahkan kerja!


Menu pulak, hasil perbincangan dengan mak abah: 
- Mee kuah tulang
- Roti jala kuah kari ayam
-Ketupat & kari daging
- Laksam
- Apam Polkadot


Layankan gambar-gambar yang ada...photo kredit to adik As...hehehe..

Backdrop


Goodie Bag


Ultraman Cake

Snow Cheese Cake untuk mak..


Apam Polkadot.....peberet As ni...
Order dari kawan baik, Maklang...
Dah lama ngidam nak makan...
Sesapa nak order leh jengok page FB: dazzlelicious881
Selain Apam Polkadot ada jugak Sambal Hitam Maklang...


Foods

Birthday boy with Ultraman Cake....




Adik Amani with papa 


Happy Birthday Amsyar!!


Potong kek dengan tok pulak...












Alhamdulillah..terima kasih pada yang hadir...

29 September 2015

Happy 4th Birthday Rafieq Amsyar !!!!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...



29 September 2011...tepat jam 5.01 pagi lahirlah putera hati...
Anak sulung kami...dan harini 29 September 2015...anak ini sudah 4 tahun usianya...


Selamat Hari Lahir Rafieq Amsyar !!!
Doa ibu, semoga kamu menjadi anak yang soleh...anak yang mampu mendoakan ibu & papa kelak...
Jadilah anak yang mendengar kata...
Anak yang patuh pada suruhanNya...
Jadilah abang yang baik, abang yang mampu membimbing adik...
Semoga kamu sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik...
Tiada apa yang lebih bermakna bagi ibu selain melihat kamu berjaya dunia dan akhirat..
Amin ya Rabbal A'lamin...


28 September 2015

Cerita Aidiladha...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..


Salam Aidiladha korang...
Banyak ke makan daging korban?

Hari Rabu malam kami bertolak balik kampung...
sampai kampung pun dah 2.30 pagi...
Nasib jalan ok je...takde jem...

Esoknya hari raya tu, hujan turun...
Takla lebat sangat pun...

Ini menu wajib..ketupat cicah susu pekat..
Sapa pernah makan camni angkat tangan..
Tapi As makan sebijik je ketupat..buat hilangkan kempunan...
Ketupat pulut kan...nanti makan banyak-banyak kesian dak Amani tu perut kembung...


Laksam Kedah...
Memang terbaik...lama dah tak makan laksam...


Dah ready nak p beraya...siapkan diaorang dulu baru la omaknya boleh bersiap....


Jubah kiter Wan Hashim belikan...cantik tak?
Tapi saiz Amani memang takde...balik mak kena potong pastu jahit balik ikut ukuran badan Amani..


Selamat hari raya Aidiladha dari kami...
Papa ajak gambar je malas...dah malas sudah...kami bertiga je la...


Petang tu ada orang bagi daging kerbau...suruh bahagikan dengan orang kampung..
Semoga murah rezeki orang yang sedekah tu...


Proses sembelih kat tempat lain...
Cuma proses melapah, menimbang dan membahagi daging buat dekat rumah As...
Meriah sangat aktiviti macam ni..dapat mengeratkan silaturrahim...

Itu la kisah Aidiladha kami tahun ni....

18 September 2015

Hari ni birthday mak...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Harini 18 September...
Harini hari kelahiran mak As...
Sudah 66 tahun usia mak..
Alhamdulillah, mak masih diberi kesihatan yang baik...
Alhamdulillah, mak masih kuat...
Semoga mak sentiasa kuat, sentiasa sihat...amin...







Dengan nama ALLAH yang maha pemurah lagi maha mengasihani...

Ya Allah Ya Tuhanku...
Rendahkanlah suaraku, perindahkan percakapanku & lembutkan hatiku untuk ibuku...
Puan Hajah Jamaliah Binti Ismail...
Berilah ia balasan yang sebaik-baiknya atas didikannya padaku....
Peliharalah dia sebagaimana dia memeliharaku....

Ya Allah Ya Tuhanku...
Ampunilah dosa-dosanya & kasihanilah dirinya...
Sebagaimana dia mengasihaniku sejak dari kecil...
Panjangkanlah usianya, murahkan rezekinya dan berilah keberkatan dunia dan akhirat kepada kehidupan kami...

Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki Kurnia Maha Agung dan Engkaulah yang Maha Pengasih...

Amin Ya Rabbul A'lamin... 

SELAMAT HARI ULANGTAHUN KELAHIRAN MAK....

SESUNGGUHNYA TIADA KATA-KATA @ HADIAH YANG DAPAT DIBERIKAN MELAINKAN SETITIS DOA SEMOGA MAK SENTIASA SIHAT & DIRAHMATI...

17 September 2015

Misi mencari baby carrier...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Raisha Amani sekarang ni dah tak mau dok dalam stroller dah...
Letak kejap je pun dah meronta-ronta tak mau duduk...
Sudahnya abangnya yang take over...hahahaha....
So, sekarang kalau ke mana-mana memang akan pakai baby carrier ja..
Tapi masalah sekarang baby carrier yang ada tak berapa nak elok...
As pakai brand Baby Love tu...itupun yang abang Amsyar punya dulu....
Itu pun orang yang bagi...tak guna sangat pun...


Nak tak nak terpaksa fikirkan untuk beli yang baru...
Nak cari yang recommended & yang selesa...and of course yang affordable...
Ada banyak jenis baby carrier ni kat pasaran...


Jenis carrier yang ada di pasaran



Pemilihan carrier mengikut umur...








Pemilihan baby carrier mesti berdasarkan positioning di atas...
Penting supaya kedudukan kaki bayi berada dalam posisi yang sepatutnya..
Kalau tak akan menyebabkan hip dysplasia..

Apa itu HIP DYSPLASIA?? Boleh check sini ye http://hipdysplasia.org/


So, survey punya survey..As berkenan jenis SSC...selain ada macam-macam corak menarik,
nampak praktikal dan sangat sesuai untuk kegunaan di mana-mana...

Antaranya:


SSC Ergo




SSC Cuddle Me
Website: cozybaby.biz



SSC Andrea
Website: cozybaby.biz



SSC Tugeda
FB: Tugeda Carrier


SSC Tula (International..tapi tak tau la kat Malaysia ada jual ke tidak)




SSC Neezaneedles
FB: NeezaNeedleS

baby carrier big eyes shop
SSC BES (Big Eyes Shop)
FB: BigEyes Shop



SSC Snuggbaby
FB: SNUGGbaby

Selain online, ada je dijual di sesetengah kedai baby...

Rambang mata oi nak beli yang mana...semua comey-comey belaka kan?
Tapi kena pilih yang murah la dan termasuk dalam bajet la..
Hehehehe..apa yang As beli?? Nanti As update eh...


16 September 2015

Homemade Meatball...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Selamat hari Malaysia!!
Cuti dok rumah je..habiskan masa dengan anak-anak..
Husband As pun tak balik...
So, macam malas nak keluar...


Menu lunch As dengan Amsyar, sup bebola daging homemade & tempe masak sambal...
Berselera makan walau lauk simple...heheehe...
Untuk Amani, As buatkan bubur daging + carot + kentang...
Mau pulak dia makan...hahaaha..sebelum ni anak dara tu tak mau langsung makan bubur..
Nestum gandum + ikan bilis tu je dia suka...


As suka buat meatball sendiri...
Puas hati...nak buat pun senang je...
yang penting kena ada stok daging kisar la kat rumah...
As memang jenis beli lebih daging kisar buat stok sebab kadang-kadang ada je yang request nak makan spageti...



Homemade meatball:

Daging cincang
Tepung jagung
Bawang besar (potong dadu @ cincang)
Lada hitam
Garam 

Itu je bahannya...simple kan...just gaulkan semua bahan tu..pastu bulatkan & rebus dalam air mendidih...
Kalau nak frozen kan tak payah rebus..lepas gentel bulat tu simpan dalam fridge...


Lunch hari cuti Malaysia!! hehehehe..


14 September 2015

Lempeng Manis with Peanut Butter...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Gara-gara Anez cerita dia buat lempeng manis & menjadi kesukaan Hadeen...
Weekend aritu terus buat..tapi derhaka sikit dari resipi Anez..
As tambah peanut butter dalam adunan tu...
Nasib rasa nya sedap...
Kalau dak menyesal je derhaka...


Senang je uols semua nak buat lempeng ni...
Dan ianya menjadi kesukaan Amsyar sama macam mana Hadeen suka... 
Tak sempat sejuk, tak sempat nak abis lipat terus dia nak makan...




Breakfast dengan lempeng manis & makaroni goreng...


Sapa nak buat meh klik blog Anez for resipi...


11 September 2015

Birthday Party Rafieq Amsyar...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..



Sambutan birthday Rafieq Amsyar 25 September 2015

Actually buat 2 sambutan hari lahir...
Hari lahir Amsyar : 29 September 
Hari Lahir Mak: 18 September


Tema? Kek harus Ultraman (birthday boy request)
Kira tema Ultraman la kot...
Tapi tak de la mengikut tema sangat pun...
Kek je Ultraman...
Goodie bags borong dekat Mr. DIY saja...hahaha..senang kerja...
Cuma backdrop tu je kot nanti As buat sendiri...
Tengah berusaha untuk menyiapkannya...


Menu untuk hari tu:

Kek Birthday untuk birthday boy ~ Choco moist Cake with Ultraman Image
Kek untuk birthday Mak: Snow Cheese Cake
Mee Kuah Daging
Roti Jala & Kari Ayam
Apam Polkadot


04 September 2015

"GIVEAWAY : MUDAHNYA NAK MENANG HELLO KITTY DI SHEHANZSTUDIO.COM"

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...




Cara nak join mudah aje uols...


1. Buat 1 entri & jgn lupa copy banner di atas dengan tajuk "GIVEAWAY: MUDAHNYA NAK MENANG HELLO KITTY DI SHEHANZSTUDIO.COM"


2. Kena WAJIB follow blog Mommy's Diary of Life


3. Follow FB:
Lil HDAE Closet
Homemade Food For HDAE
Idea Susun Atur Dan Dekorasi


4. Hadiah comel dari Hello Kitty menanti pemenang...chewah!!

5. Jangan lupa drop your link dekat blog tuan rumah ye...

6. Pilihan pemenang adalah secara rawak...

7. Siapakah 3 pemenang bertuah itu??

01 September 2015

Welcome September !!

Bismillahiirahmanirrahim..
Assalamualaikum..



Welcome September....

Birthday Rafieq Amsyar...
Birthday Mak...

InsyaAllah, majlis kesyukuran akan diadakan pada hari raya kedua nanti...
Semoga dipermudahkan urusan kami...








Mini Rage Face Happy Smiley