Leaderboard

25 July 2014

Salam Aidilfitri 2014...

Assalamualaikum...


Arini keja lagi...mood memang malaih tahap tak tau nak kata dah ni...
Tapi, kena jugak bagi rajin setelkan keja2 supaya nanti msuk keja xpening...hahaha..
Tengok ramai dah balik kampung...adohai...jeles nya...
Kami esok 'tengah malam' baru balik kampung..
Tak sabaq oi nak balik...
Semoga perjalanan kami selamat...Amin...
Mesti dah ramai yang balik kampung kan?
Pada yg dah selamat sampai kampung masing2...alhamdulillah...
Pada yang baru nak balik, berhati2 di jalanraya k...


Selamat Hari Raya Aidilfitri dari kami sekeluarga...
Tahun ni raya bertiga...InsyaAllah tahun depan berempat...
Doakan semuanya selamat ye...

Ampun maaf andai sepanjang menulis blog ni ada 'ter' cakap apa2 yang tak sepatutnya...
'Ter' gurau atau apa2 saja la yang kadang2 kita tak sedar ayat-ayat kita tu mengguris hati orang lain...
Ampun maaf dipinta diatas segala kekilafan ini....

** Mood dengaq lagu raya sambil buat keja **


17 July 2014

Kisah mencari baju raya..


Assalamualaikum...

Semangat nak raya kan?
Sana sini dah kedengaran lagu raya...
Harini dah 19 Ramadhan...
Minggu ni, pastu minggu depan dah nak raya...
Seronok nak raya dah...tp sedih sebab Ramadhan akan berlalu...


Cuti Nuzul Quran papa amsyar ajak keluar cari baju raya..
Maklumla kan dapat bonus...hehehe...
Dalam kul 11 mcm tu kami tuju Angsana Mall dulu...
Situ memang banyak pilihan baju-baju ni..
Target nak beli baju melayu amsyar dengan papa dia dulu..
Setelkan baju dua beranak tu dulu baru pikiaq baju aku...


Tensen gak sebab nya ramai yang maha dasat la manusia...
Semua nak shopping raya kekdahnya...Sabar aje la...
Parking pun memang susah la kan..
Nasib kami, pusing2 dapat parking yang dekat dan teduh...


Dipendekkan cerita...pusing sana pusing sini...terjumpa satu kedai ni..
Baju melayu dia jual memang cantik...kain pun sedap je pakai...Tak panas...
Amsyar awal2 lagi dah pegang satu baju ni...kaler biru emerald..
Cantik...berkenan aku kaler tu..terus decide nak pilih kaler ni la..
So, cari baju yang saiz Amsyar..bagi dia try..
Ngam-ngam saiz 3...sedang elok ja dengan dia...

Bila dah bagi try sudah dia tak mau buang pulak..
Nak pakai...seronok tengok dapat pakai baju raya..Renyih memanjang..
Misi baju anak dah selesai..so, cari baju si bapak pulak...
Bapak pun nak baju melayu johor cam Amsyar jugak...sedondon-dondon gitu...
Tak mau baju cekak musang tu...
Tak da rezeki..baju saiz papa Amsyar yang leher johor tu sold out u!!
Huwaaa...frust kami laki bini....
Berkenan sangat dah ni....gigih jgak suruh adik jual baju tu cari..kot2 ada stock..
Tapi nan hado....gigih lagi suruh cari kaler lain yang ada tp memang dah abis...


Nasib la kan...takpe la..pegi la cari tempat lain pasni...Hehehe...
Adik jual baju tu kata, baju saiz Amsyar hari 1st puasa dah ramai orang beli...
Hohoho..awainya orang beli baju raya...


Cantik tak? cantik tak? 
Nice kan kaler biru ni...


Misi mencari baju raya kami 3 beranak diteruskan minggu ni pulak...



11 July 2014

Masak sendiri lagi baguih....puaih hati...


Assalamualaikum...

Harini 13 Ramadhan...
Nak genap 2 minggu dah posa...
Eh..cepat sungguh kan...


Terbaca kat facebook tadi, rungutan orang ramai pasal makanan dekat bazar..
Ada yang merungut nasi basi...
Ada yang merungut kuih tak sesedap rupa...
Ada yang merungut beli mee kari ada telur lalat...
Ada yang beli air tembikai rasa sirap...
Huhuhu...dan banyak lagi...
Oh, sedih kan cenggitu????


Kes aku ni, xde la sampai jumpa lauk basi apa semua ni lagi...
Aku beli lauk ikan masak tauchu..Ikan apa tah dah lupa...
Dah la mahal 1 hal....rasa?? lagi la mengecewakan...
Masin ohoi.... Tau la bulan puasa, tak boleh nak rasa...
Tapi, rasa masin tu cam tak boleh nak diterima dek akal...
Dahla seketoi ikan ja pun...kena RM5....
Tobat..aku tak beli dah kat kakak tu...
Maka dengan itu, aku berikrar...untuk berbuka lepas-lepas ni aku masak ja..
Puaih hati aku....


Ni lauk aku masak kemarin...
Terasa nak makan sambal udang..
Kebetulan stock udang ada dlm peti...
Balik keja terus zassss ke dapoq...
Amsyar pandai2 la bawak diri ya...
Tengok TV ka...main ka...Tapi ada juga 2-3 kali dia mai cak kat dapoq...
Boring la tu...


Sambal udang..
menjadi..rasa pun sedap..
Puji siri sendiri nampak..
Amsyar pun suka sebab xpedas..
Lepas ni boleh buat taruk petai lak...
Papa Amsyar's punya feveret...


Ikan goreng celup tepung...
Serius..sedap cam makan ikan goreng celup tepung kat Terengganu tu..
Nak buat pun senang...tepung gandum, telur 1 biji, tepung jagung, garam & lada sulah sikit...
Masuk air agak-agak pekat..pastu masuk ikan...
Biar perap lama sikit...pastu baru goreng...
Goreng 2 ekor ja...konon 1 utk berbuka...1 utk sahur..
Last2 habis time tu jgak...
Amsyar suka sangat...kami ratah sampai tinggal tulang....hahaha...


Sayur kobis letak isi ayam...

Alhamdulillah...masak sendiri lebih puaih hati kan...
so, lepas ni jangan mengada nak p beli kat bazar lagi...
Masak sendiri lebih jimat...kena rajin la ye lepas ni...


10 July 2014

#PrayforGaza #SavePalestine


Assalamualaikum...

Salam 12 Ramadhan..


Menitik ayaq mata bila tengok keadaan saudara Islam kita kat sana...
Ditambah pulak mereka dizalimi dibulan mulia, bulan Ramadhan...
Lagi memilukan, kanak-kanak turut menjadi mangsa...
Ya Allah...anak-anak kecil sebaya Amsyar...bahkan ada bayi...
Tak mengerti apa-apa...
Astagfirullahala'zim...




Teruskan berdoa tanpa henti...
Semoga kesengsaraan mereka disana akan berhenti...




Mari kita sama-sama membantu mereka....




09 July 2014

#Throwback: Menu iftar 8 Ramadan...


Assalamualaikum...

Ni cerita #throwback ye kengkawan...
Bukan aku masak semalam @ pagi tadi.. 
Ari Ahad lepas...terasa nak buat nasi tomato pulak...
Actually hari Sabtu lagi dah nak buat...
Tengahari dah siap2 beli bahan-bahan semua..
Tetiba mak mertua telefon ajak berbuka umah dia...
Cuma buat agar-agar lapis milo ja bawak ke umah mak mertua..
Bukan tak boleh bawak nasi tomato...
Tapi nanti banyak sangat juadahnya...
Mak mertua pun masak banyak...
Haritu mak mertua masak kari ayam, ikan kembung masak asam, 
kerabu pegaga & nenas, kuih-muih...
Ha...kan dah banyak lauk pauk tu...


So, decided hari Ahad buat nasi tomato...
Nak kata 1st time buat xjugak..
Sebab dulu time bujang pernah buat...tapi time tu xberapa nak reti masak sgt kan...
Nasi tak jadi...hahaha...


So, nekad nak cuba lagi..
Resipi pakai ingat-ingat lupa ja guna resipi mak...



Untuk resipi nasi:

3 cawan beras (guna beras biasa pun boleh & nak lg cantik beras basmathi la kan)
Air untuk masak nasi (Agak-agak)
Butter @ Minyak sapi
Daun Pandan
Susu cair
Tomato puree
Sos tomato 
Garam

Bahan tumis:
Bunga lawang
Bunga Cengkih
Kulit kayu manis
Buah pelaga
Bawang besar - 1 labu (hiris)
Bawang putih - 3 biji (hiris)

Cara-cara masak:
1. Basuh beras mcm biasa & toskan
2. Panaskan butter @ minyak sapi, tumis bahan tumisan sampai naik bau.
3. Masukkan beras yang ditoskan & kacau sebati
4. Masukkan sos tomato, tomato puree, susu cair & daun pandan
5. Perasakan dengan garam
6. Masak nasi seperti biasa



Untuk resipi ayam masak merah:

Ayam - goreng separuh masak
Bawang besar - potong bulat
Kacang peas (untuk hiasan) - aku tak letak sb lupa nak beli
Garam
Sos tomato
Tomato puree

Bahan kisar:
Cili kering (5-6 tangkai)
Bawang besar - 1 labu
Bawang putih - 2 ulas
Serai
Lengkuas
Belacan (Agak-agak nak letak banyak mana ye)

Cara-cara masak:
1. Goreng ayam separuh masak - ketepikan
2. Dengan lebihan minyak goreng ayam tadi, tumis bahan kisar
3. Tumis sampai naik bau & pecah minyak
4. Masukkan sos tomato, tomato puree 
5. Masak sehingga kuah agak pekat & tambah air sedikit kalau nak kuah lebih
6. Perasakan dengan garam
7. Masukkan bawang besar & kacang peas



Alhamdulillah...menjadi...
Nasi Tomato, Ayam Masak Merah & Acar Timun


Weekend ja masuk dapoq ketang ketung pun...weekend ja sibuk pikiaq nak masak apa...
tanya papa amsyar, nak makan apa arini...ala..masak ja apapun...
lagi la pening nak pikiaq...hehehe...nasib laki aku tak cerewetssssss...
apa aku masak dia makan...sonang aku...

Tapi weekdays memang beli lauk tunjuk 1-2 jenis...udah..aku sorang je pun nak makannya...
plus untuk anak bujang sorang tu jgk..dia pun makan xbanyak mana...


** Orang sibuk update beli baju raya dah...aku? Nanti la..seminggu nak raya baru p beli...hahaha... 



08 July 2014

Drama: Azam Ramadan Su di TV3...


Assalamualaikum...

Sapa pernah tengok drama Azam Ramadan Su angkat tangan!!!
Aku first time layan drama ni time cuti aritu...
Kalau hari bekerja memang tak dpt la nak melayan sebab drama ni hari 
Isnin - Khamis pukul 12.30 thari hingga 1.30. 
Celah mana nak tengoknya kalau hari bekerja kan...
Maka, tengok ulangan saja la kita...


Yang buat aku suka suka tengok drama ni adalah sebab diaorang akan share 
2-3 resipi yang simple & senang kalau kita nak try...
Tak percaya tryla tengok episod by episod ya...
Antara resipi yang diaorang share adalah roti john, makaroni bakar, 
mee kari, salmon grill, sup ayam dan mcm2 lagi la...


Sinopsis:
Drama Azam Ramadan Su di TV3 pada setiap hari Isnin hingga Khamis jam 12.30 tengah hari hingga 1.30 tengah hari. Drama bersiri 20 episod terbitan Radius One Production menampilkan barisan pelakon hebat seperti Rita Rudaini, Faizal Hussein, adik Mior Najmi, adik Nur Qistina Raisah, Najwa Nasir, Kismah Johar, Kartina Aziz, Siti Chubby dan Chef Azli dan ramai lagi. Lebih menarik, satu resipi akan dikongsikan pada setiap penghujung episod. 








Sumber: Dailymotion


07 July 2014

Ikan Siakap 3 Rasa....


Assalamualaikum...


Salam 9 Ramadhan...
Seminggu lebih sudah kita berpuasa..
Cepatnya masa berlalu kan?


Pi TESCO Sabtu lepas pun dah berkumandang lagu raya...
Ohoi...suasana nak raya mai dah oi..


Ni nak cerita pasal kisah ikan siakap 3 rasa...
Tapi bukan nak share resipi ye...
Ni nak share kisah mengidam...
Mengidam bukan main kata ko...
Nasib senang nak cari..
Tapi senang tak senang pun...seminggu lebih jugak la mengidamnya...
Lastly...Jumaat lepas dapat makan...Alhamdulillah....
Bukan xboleh nak masak sendiri ikan siakap tu..
Tapi mengidam nak makan luar jgak...
Mengada-ngada ke nama nya tu?
Hahahaha....sekali sekala apa salahnya kan?
Bukan hari-hari pun...


Pas keja terus zass ke kedai & terus order..
Senang nanti...Boleh balik rumah, mandi, solat & rehat2 sekejap kan...
Restoran pilihan yang dekat rumah ja..
Restoran Sri Gunung..selalu makan sini...
Boleh tahan la makanan dia...

Ini menu utamanya...
Ikan Siakap 3 Rasa...
Ambik size yang paling kecik...


Additional menu...telur dadar, sup daging & air epal satu jag...
Kurma & sambal belacan tu dia bagi free..
Sedap ooo sambal belacan..
Ops!! Kurang pahala puasa kang...


Dia makan dulu...
Rafieq Amsyar & ibu...


Big boss....


Kami sampai dalam pukul 7.20 macam tu...
Sampai ja makanan yang kami order dah tersedia atas meja...
Orang pun tak ramai sangat....Kira ok la...
Harga pun boleh tahan...RM 48 untuk kami 3 beranak makan...
Ok la kan...sekali sekala...
hehehehe....lepas ni nak mengidam apa pulak tak tau la...
Jangan mengidam yang bukan-bukan sudah....



** Jangan marah ye upload gambar makan2 ni....

04 July 2014

Dari Dia kita datang & kepadaNya kita kembali...


Assalamualaikum...

Salam 6 Ramadhan...


Terima kasih pada kawan-kawan yang mendoakan kesihatan pakndak...

Tapi Allah lebih menyayanginya...
Tepat jam 6.50 pagi 3 Julai 2014 bersamaan 5 Ramadhan 1435 H pakndak kembali menemui penciptaNya...

Sedih sebab tak dapat balik ziarah pakndak buat kali terakhir...
Tapi doa dari jauh mengiringi pakndak..semoga pakndak tenang disana...

AL-FATIHAH!!!




02 July 2014

Sudah 4 Ramadhan....


Assalamualaikum...

Selamat berpuasa korang..
Dah 4 hari berpuasa...
Cepat masa berlalu kan...
Sedar tak sedar dah masuk hari ke 4..
Esok lusa sedar-sedar dah nak raya..
Eh?? Hahaha...

Alhamdulillah...
Masih mampu berpuasa penuh walau kadang-kadang letih melampau..
Cuma hari 1st aritu la...letih gila...xleh buat apa...
terbaring keletihan...
Sekarang dah masuk 20 weeks...
Dah 5 bulan pun...tak caya lak dah 5 bulan...
Cepatnya masa berjalan hoi...
Apapun, harap dapat lah meneruskan puasa sampai habis...

Seronok tengok kawan-kawan update menu berbuka...bersahur...Terliur i tau...
Aku setakat 4 hari puasa ni memang xsempat nak masak langsung...
Masak nasi ja la..lauk pauk semua aku tunjuk kat bazar...
Lagipun makan berdua ngn Amsyar ja...masak pun macam membazir..
Baik beli lauk cukup2 untuk time berbuka ngn time bersahur..
Lagipun makan tak banyak...
Hari-hari blur tak tau nak makan apa...
Lastly, beli la apa yang menarik di mata....

First puasa aritu balik kampung...alhamdulillah...seronok dpt sambut 1st puasa dgn mak abah...
Menu of course la menarik...hehehe...

Yes...hari 1st mesti request cucur udang kuah kacang feveret kat mak...
Di samping ada la kuih-kuih tambahan...
Kalau macam kami kat Kedah...selalunya berbuka makan kuih-muih dulu...
Kiranya nasi lepas solat @ balik dari terawih baru makan...
Kuih-muih meja asing....nasi & lauk pauk meja asing...
Tempat korang tak tau la macam mana...


## Mengidam nak makan siakap masak tiga rasa...hahahaha..melampau-lampau...









Mini Rage Face Happy Smiley