Leaderboard

27 February 2015

Raisha Amani melihat dunia... #part2

sambungan #part1

Doktor pun datang nak check jahitan & yang lain-lain...tetiba doktor cakap darah tak berhenti keluar ni...ok!! aku cuak & takut terus...terus doktor tekan-tekan perut (itu adalah untuk check rahim). Katanya rahim aku sekejap kecut pastu mengembang balik...then, sebab tu darah tak berhenti keluar...
Bergerak sikit pun darah keluar banyak...apatah lagi nak angkat punggung...sampaikan nak kencing pun diaorang masukkan tiub...
Terus aku terfikir, tumpah darah ke?? sebab aku pun tak tau tumpah darah tu macam mana... takut weh time tu.. terus ingat, nak mati ke?? betoi...itu yang aku fikir bila doktor tu start pggl 2-3 orang doktor lain & seterusnya doktor senior untuk check...tak berhenti-henti aku tanya nurse kat sebelah aku, aku ok ke...ok ke ni...tak da apa-apa ke? 

Doktor yang senior sikit pun mai & check... sama macam doktor tadi buat, tekan-tekan bahagian perut dan nak scan katanya... kiranya bilik aku time tu jadi perhatian..macam ada kes serius...huhuhu...takut tahap maksimum dah time tu... memang dalam hati pikir nak mati & teringat papa Amsyar & anak-anak...doktor tu kata nak 'seluk' untuk keluarkan darah beku kat dalam...sebab 'seluk' ni la yang aku kata aku serik nak bersalin lagi....sakit yang amat-amat...lagi sakit dari sakit nak bersalin.... tak boleh nak imagine & nak describe camna sakitnya..dok sebut Ya Allah, Ya Allah ja time tu...

Habis azab seluk menyeluk tu, nurse inject ubat untuk kecutkan rahim...so, terlena la aku untuk seketika...lepas tu doktor akan datang check lagi..pendarahan masih ada...fobia nak kena 'seluk' lagi sampaikan aku cakap darah dah tak banyak keluar...fobia punya pasai...alhamdulillah, tak kena seluk dah lepas tu walaupun darah still banyak keluar lagi...kali ke 2 disuntik dengan ubat untuk kecutkan rahim... lepas tu doktor bagitau kena tambah darah sebab darah banyak keluar...lepas sign borang persetujuan (bahawa setuju & bertanggungjawab sekiranya ada apa-apa terjadi semasa pemindahan darah -  mana tau darah tak sesuai ke apa kan).. Tawakal to Allah & sign borang.. dalam kul 6 ptg pemindahan darah pun dilakukan....

Papa Amsyar pulak petang pukul 4.30 baru dapat melawat..dia pun sampai lambat gara-gara kereta ada problem tak boleh start....huhuhu...sedihnya husband takdak disisi...oh, Amani diaorang dah hantar ke NICU untuk pemantauan sebab aku ada kencing manis...tak dapat jumpa Amani..lagi sedih...papa Amsyar sampai terus g tengok Amani kt NICU & iqamatkan Amani... pesan jugak suruh dia ambik gambar banyak-banyak (curi-curi ambik) hehehehe...

Alhamdulillah, lepas tambah darah....semuanya dah ok...cuma risau darah penderma sesuai ke idak dengan darah aku...alhamdulillah, takda effect dan darah nampaknya sesuai...so, sebab wad bersalin semuanya full berehatla aku dalam bilik bersalin tu... nurse cakap kalau ada katil kosong diaorang akan pindahkan aku..alhamdulillah, dapat nurse yang sangat-sangat baik...

Dalam pukul 11 malam, ada katil kosong & berpindah aku ke wad biasa...Amani masih di NICU & aku kena tunggu waktu melawat esoknya baru dapat jumpa baby... (rindu Amsyar & Amani sangat-sangat time tu).. 


22 November 2014
Alhamdulillah, semuanya ok...dapat mandi, segar rasanya...tunggu time melawat nak jenguk Amani kat NICU...Bila doktor check, alhamdulillah boleh discharge...Amani tak sure lagi sebab kena tanya doktor di NICU... Papa Amsyar pun datang terus kitaorang g melawat Amani... Sedih, sebab Amani tak boleh ikut balik sekali sebab diaorang nak check kuning pulak...result darah tu petang baru dapat...so, petang aku kena pegi NICU balik...mengharap sangat bacaan kuning tak tinggi & Amani boleh balik...Lepas jenguk Amani terus balik rumah... Amsyar tanya mana baby...hehehe...petang waktu melawat ulang alik ke hospital lagi... Amani ada kuning..bacaan 170 & tak boleh balik...Tidur malam tanpa Amani. nasib ada Amsyar....ingat lagi time Amsyar dulu...menangis tengok anak duduk bawah lampu tu...malam-malam lagi la...rindu anak...hehehe...


23 November 2014
Macam biasa, ulang alik ke hospital...bacaan kuning Amani yang petang semalam naik lagi jadi 210..memang tak boleh balik lagi la...doktor kata darah yang pagi diaorang dah ambil..petang baru dpt result...kena datang balik petang tengok result dapat balik ke tak....petangnya, kuning turun sikit...170..tapi tak boleh balik jugak...


24 November 2014
Sebelum ke hospital, berdoa sangat Amani dapat keluar...alhamdulillah, bacaan kuning dah turun & Amani boleh balik rumah jumpa abang Amsyar!!!

Ha..tu la kisah bersalinkan Raisha Amani...banyak peristiwa berlaku...tak sama macam Amsyar dulu...iye la...bersalinkan anak no 1 dengan anak no 2 memang tak akan sama...belum anak no 3 lagi kan... hehehe...

Gambar curi-curi papa ambik...dalam NICU tak boleh ambik gambar...
Hehehehe...1st time papa tengok adik Amani...


Hari kedua ibu g melawat adik Amani...
Time ni kena kuning...

Alhamdulillah..dah 3 bulan usia adik Amani...
Ibu, papa & abang Amsyar sayang adik...




26 February 2015

Raisha Amani melihat dunia... #part1


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Baru dapat nak share weh kisah bersalinkan Raisha Amani ni...
Selepas 3 bulan lebih...nasib aku masih ingat dengan jelas detik-detik berharga itu...
Wah ayat bukan main!!! Sapa pun mesti tak boleh lupa punya pengalaman melahirkan anak ni..betoi dak???
Ok, experience kali ni memang betoi-betoi meninggalkan kesan mendalam kat aku...sampai tersebut perkataan 'serik' nak bersalin lagi dah...
Hahaha..walaupun bab sakit nak bersalin sampai la selamat bersalin semuanya mudah,
Tapi ada kisah selepas bersalin yang pada masa tu buat aku serik nak bersalin lagi....(yes..aku siap cakap kat papa Amsyar, serik nak bersalin dah lepas ni, cukup la 2 orang anak...hahahaha..) - over kan aku ni!!! 
Time tu aje la cakap serik pun...tapi Insyaallah kalau Dia nak bagi lagi aku terima...cuma biarlah lambat sikit...5 tahun ke..ops!! 5 tahun lagi aku dah 37 tahun..ok ke idok?? hahaha...


Alhamdulillah...Allah permudahkan semuanya..
Setelah 39 minggu 2 hari lahirlah puteri hati pada 21 November 2014...
Tepat jam 7.28 pagi, dipagi Jumaat yang mulia...
Due date adalah 26 November 2014...


13 November 2014 (Khamis)
Admit di Hospital Ipoh  semalaman gara-gara ada sikit contraction..
Actually bila pikir balik, contraction tipu-tipu ja tu...
Disebabkan time tu doktor check bukaan dah 2cm aku kena bermalam di hospital...saja la tu kan nak bagi merasa bermalam di hospital Ipoh ni...
Tapi, bila diaorang monitor kekerapan contraction tu, dan memang belum nak bersalin lagi aku boleh discharge hari Jumaat tu...
Time nak discharge tu pulak ada keluar kaler coklat sikit-sikit...
Nebes sebab 1st time macam ni & nurse pulak kata tu tanda-tanda dah...
Tapi lambat lagi nak bersalin katanya...
Cuma kena sentiasa standby la...
Nurse, boleh ke saya nak balik kampung ni?
Nurse kata boleh, tapi kalau ada apa-apa kena cepat-cepat pegi hospital berdekatan...
So, tawakal to Allah, pas discharge terus gerak balik Alor Star...
Alhamdulillah, selamat sampai kampung...


16 November 2014 (Ahad)
Checkup dekat Klinik Desa Tandop...normal check up...
Siap rempit naik moto lagi p klinik... Hahahaha...
Nasib la klinik tak jauh mana pun...
Nurse check semuanya okey...
So, tarikh last dia bagi kalau belum bersalin 25 November kena serah diri kat hospital...
Selepas tu dah takda contraction..cuma ada keluar tanda kaler coklat tu aje la...sikit & tak kerap...


21 November 2014 (Jumaat)
Pukul 3 pagi terjaga nak ke toilet...time bangun tu ada rasa bunyi 'plop' kat bahagian bawah tu...
tapi tak la rasa apa-apa...time nak tido balik, terus rasa ada air hangat mencurah-curah keluar (yes, kali ni air ketuban pecah mencurah-curah. Tak mcm time Amsyar mengalir je-sikit). errrrr..aku tak tau nak istilahkan air ketuban tu keluar mcm mana, so jadila mencurah-curah...
Time tu takde rasa apapun...macam biasa ja...takda rasa sakit atau apa...
Cuma kena gerak ke hospital cepat-cepat la sebab air ketuban dah pecah ni takut jadi apa-apa kat baby...

Kejut la mak & bagitau...terus kejut adik minta dia hantar ke hospital...papa Amsyar memang takda la...mesej dia bagitau & dia terus gerak balik...takda rezeki lagi kali ni papa nak teman ibu dalam bilik bersalin...papa selalu cakap kali ni nak teman..
Mak nak hantar tapi aku suruh mak tidor dengan Amsyar...teman kan dia...
Sebelum gerak ke hospital kiss Amsyar (syahdu time tu)....dalam hati cakap ibu pergi dulu, ibu sayang Amsyar, nanti ibu balik dengan adik (ok...sebak tiba-tiba bila ingat balik) 

Mana tau jadi apa-apa time bersalin kan...kita tak tau...
On the way ke hospital pun xdak rasa sakit apapun...
So, masuk bilik pemeriksaan diaorang check bukaan, dah 3-4cm macam tu...
Terus tolak masuk bilik bersalin...time tu dah ada rasa sakit sikit-sikit...
Kalau tak salah aku time tu pukul 4 lebih...
Masuk bilik bersalin, tunggu aja la...
Nurse masukkan ubat untuk bagi contraction cepat (tak tau ubat apa), sebab air ketuban dah pecah kan...kena cepat la kot takut effect baby kat dalam)
Time tu baru start sakit yang agak kerap...Nurse check bukaan lagi...dah 6cm...
Tapi time tu rasa macam nak teran sangat-sangat dah...memang tak boleh tahan....hahahaha...
Nurse dok suruh tunggu lagi...aku mmg tak boleh tunggu dah...
Terus diaorang siapkan barang-barang & tak lama lepas tu Raisha Amani selamat dilahirkan...
Alhamdulillah....Tepat jam 7.28 pagi...pagi Jumaat yang mulia...

Ingat lagi nurse cakap...

"Baby ni nak pakai rantai ni....nak pakai subang" - ko rasa? sah-sah la baby girl kan...Alhamdulillah...1st time tengok, ala....putih bersih...mata sepet (sah, ikut papa) & rambut lebat...syukur...terus kiss baby...sebak sebab semuanya selamat... 

Terus baby diletakkan atas aku untuk sentuhan pertama skin to skin...adalah dalam 5-10 minit macam tu kot...tak sempat pun nak bagi susukan dia...lepas tu diaorang bawa baby untuk mandi & proses-proses lain....Proses aku lak of course kena jahit...mula-mula nurse bagitau tak koyak, tapi disebabkan time Amani nak keluar, tali pusat terbelit sikit diaorang nak tarik keluar then ada la koyak sikit...sikit je..tak banyak..jahit pun tak banyak...dok imagine, kan best kalau tak koyak... hehehehe....takpe la...macam mana pun kan...janji selamat...lepas jahit semua aku berehat dalam bilik bersalin tu...

to be continued...#part2 


25 February 2015

Sweet Cherry Carseat from LAZADA....

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Memang tengah mencari carseat yang murah2 untuk adik Raisha Amani...
Pegi kedai sana, kedai sini semuanya RM200 ke atas...
Bajet nak cari yang RM200 ke bawah je...
Mahalnya carseat sekarang ni kan...semua benda pun mahal...bukan carseat ja...
So, terbuka Lazada & terjumpa carseat yang super duper murah...
Terus beli la...tunggu lagi kan...kang sold out terus frust tak sudah...


Jeng jeng...ini lah dia...ok la...walaupun nak cari kaler merah...tapi tinggal grey je...
Kira ok la...dari takde kan..kaler tak penting pun...
Harga asal adalah RM 199.00...less 25%...jadilah RM 148.50...
Thanks Lia tolong oderkan...


Ni ha sampai kat opis kelmarin....aku bajet diaorang pos dalam kotak la...
Sekali diaorang wrap camni...nasib boss tak nampak oi...
Sembunyi bawah meja cepat2...



Yang empunya carseat dah rasmi...
Seronok nampak...asyik nak gigit ja tali tu..
Tapi kan...aku nampak cam besaq sangat pulak carseat ni bila Amani duduk...
Ye la..Amani tu besaq mana aja pun... hahahaha...
Kira dia besaq sikit ngam la dengan dia....
Since Amani tak boleh duduk lagi, carseat ni boleh adjust utk cam baring tu..(standard semua carseat boleh adjust la kan)
Abang Amsyar pun boleh guna memandangkan muat sampai 18kg...

Sesapa yang nak cari carseat murah @ benda2 lain jengukla LAZADA yea...Hahaha...
Tengah ada sale sekarang nie....

http://www.lazada.com.my/




24 February 2015

Raisha Amani 3 bulan...

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...

Semalam check up Raisha Amani 3 bulan...
Wah...udah 3 bulan kamu adik...
Cepatnya  masa berlalu...

Alhamdulillah...semuanya ok...
Berat: 5.2 kg
BMI: 13.9
Panjang: 61cm

Sekarang dah mula nak meniarap...dah berjaya pusing badan dah...
Tapi tangan tak reti nak kalih lagi...
Pastu bila tangan tak boleh kalih dia mengamuk marah-marah... hihi...
Sembang pun dah pandai...ada bunyi-bunyi sembang bila kita sembang dengan dia...
Gelak pun dah mengekek-ngekek dah....







Raisha Amani 3 bulan :-)


13 February 2015

Al-Fatihah...Tuan Guru Haji Nik Aziz Nik Mat (1931-2015)

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Jika belum mengenali siapa Tuan Guru Nik Aziz Nik Mat yang sebenarnya, bolehlah ambil masa untuk membaca kisah dan biodata beliau yang agak menarik ini. Semoga menjadi manfaat buat kita semua.
BIODATA:
Nama: Nik Abdul Aziz Nik Mat
Tarikh Lahir: 1931
Tempat Lahir: Kampung Pulau Melaka, Kelantan

PENGAJIAN:
1. Pondok Tuan Guru Hj. Abbas, Besut
2. Universiti Deoband India
3. Universiti Lahore, Pakistan
4. Universiti Al-Azhar
5. Sarjana Muda Bahasa Arab
6. Sarjana Perundangan Islam


Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat dilahirkan dalam sebuah keluarga yang sangat kuat berpegang kepada ajaran Islam di Kampung Pulau Melaka, Kota Bharu, Kelantan pada tahun 1931.
Bapanya, Haji Nik Mat bin Raja Banjar bin Raja Abdullah bin Raja Mamat merupakan keturunan Raja Jembal. Bapanya lebih dikenali dengan panggilan Tuan Guru Nik Mat Alim disebabkan beliau arif dalam ilmu-ilmu agama. Beliau terkenal di Kelantan dalam mengendalikan institusi pengajian pondok di Kampung Kedai Lalat.
Di situlah Nik Abdul Aziz mendapat pendidikan awal bersama ratusan pelajar Islam dari segenap ceruk rantau Asia Tenggara. Sejak kecil beliau mempelajari dan mendalami kitab-kitab agama yang muktabar dari Almarhum ayahandanya serta belajar menulis daripada ibunya Hajah Aminah Majid.
Sewaktu usia 9 tahun, Nik Abdul Aziz dihantar berguru dengan Tuan Guru Haji Abas Mohamad di pondok Madrasah Ittifaqiyah, Jertih, Besut, Terengganu. Tuan Guru menuntut ilmu di situ selama setahun sehingga peperangan Jepun berlaku dan pengajian dihentikan buat seketika.
Pada masa ini juga, Tuan Guru berulang alik ke Kampung Sirih, berguru dengan Tok Khurasan dan belajar dengan Tuan Guru Ali Pulau Pisang dalam mata pelajaran Nahu dan Tuan Guru Dato’ Muhamad Nur Ibrahim (bekas Mufti Kelantan) dalam pelajaran Fekah. Setelah perang tamat Tuan Guru menyambung kembali pelajaran secara formal di Ittifaqiyah.
Walaupun usia Tuan Guru masih muda tetapi beliau dapat menguasai kitab Asmuni (sebuah kitab nahu yang agak tinggi) setanding dengan murid-murid yang lebih tua.
Pada tahun 1945 beliau menyambung pelajaran di Jamek Merbawi Al-Ismaili, Kota Bharu hingga 1952. Beliau menyambung pelajaran ke Universiti Darul Ulum di Deoban, India, mendalami ilmu Fekah, Usul Fekah, Tafsir al-Qur’an, Hadis dan lain-lain.
Ketika di India beliau juga telah berguru dengan Sheik al-Hadith dan guru Tarikat yang terkemuka di India iaitu Maulana Mohamad Ahmad Al-Madani dengan mendapat ijazah. Maulana Mohamad seorang pejuang kemerdekaan India yang pertama dan pernah di penjara semasa penjajahan Inggeris.
Pada 1957 beliau menyambung pelajaran ke Pakistan dalam bidang Tafsir. Pada 1958 menyambung pelajaran di Kuliyatul Lughah di Al-Azhar, Mesir dan memperolehi ijazah sarjana muda dalam jurusan pengajian bahasa Arab kemudian menyambung pelajaran sehingga mendapat ijazah sarjana (M.A) dalam jurusan kehakiman dan perundangan Islam selama 2 tahun. Kemudian beliau mendapat diploma pendidikan di Darul Azhar dan pulang ke tanahair Februari 1962.
Perkhidmatan :
Pada 1962 beliau membuka sekolah dengan menggunakan tanah wakaf yang diberi oleh ibu saudara Hajah Kalthom iaitu Sekolah Menengah Ugama Darul Ulum, Pulau Melaka di sebelah petang dan sebelah pagi beliau berkhidmat di Sekolah Menengah Agama Tarbiatul Mardhiyah, Panchor, Kemumin. Pada sebelah malam beliau menjadi guru dan penyelia di sekolah dewasa selama 2 tahun.
Pada 1 Januari 1964 beliau meletakkan jawatan dan berkhidmat di Ma’had Muhammadi, Jalan Merbau, Kota Bharu.
Bidang Politik :
Beliau menjadi ahli PAS sejak 1967. Pada Julai 1967 hingga 1986 beliau menjadi calon PAS dalam pilihanraya kecil Parlimen Kelantan Hilir (sekarang Pengkalan Chepa). Pada tahun 1986 beliau berpindah untuk bertanding di kerusi kawasan Parlimen Bachok dan Ahli Dewan Undangan Negeri (DUN) Semut Api sehingga sekarang. Pada 1971 beliau dilantik menjadi Ketua Dewan Ulama' PAS Pusat sehingga tahun 1995. Kemudia dilantik menjadi Mursyidul Am PAS mengambil alih tempat yang ditinggalkan oleh Tuan Haji Yusuf Rawa.

Pada 1978 Tuan Guru dilantik sebagai Pesuruhjaya PAS Kelantan kemudian Menteri Besar Kelantan pada Oktober 1990. Dari sinilah bermulanya satu era kepimpinan ulama dan peranan serta tanggungjawab beliau bukan satu tugas yang kecil.
Beliau telah menulis beberapa buah buku antaranya ‘Mengapa Saya Tidak Masuk Kristian’ dan beberapa buah buku telah diterbitkan mengandungi siri-siri kuliah dan ceramah.
Pendakwah :
Dengan pengalaman yang ada, beliau telah membimbing pelajar Ma’had Muhammadi dengan menanam kesedaran dan akhirnya timbul satu ‘Halaqat pengajian yang sekarang disebut usrah. Selepas itu wujud sebuah surau yang masih ada di Ma’had Muhammadi Al-Banat, Jalan Merbau, Kota Bharu di mana surau itu dijadikan tempat latihan sembahyang jemaah dan dakwah. 
Seorang yang petah bercakap. Tuan Guru lebih dikenali sebagai ulama kerana petah berpidato. Beliau telah diasuh oleh bapanya setiap hari Jumaat di masjid sejak dahulu lagi.

Ucapan beliau terang berserta dengan perumpamaan yang jelas dan memudahkan para pendengar memahaminya. Inilah cara beliau mendapat tempat di hati penyokongnya. Ilmu yang disampaikan merupakan khazanah dan kesetnya tersiar di seluruh negara hingga ke Selatan Thailand dan mendapat sambutan dari setiap peringkat sehingga menjadi bahan rujukan di pusat pengajian tinggi.
Keistimewaan :
Satu perkara yang luar biasa Nik Abdul Aziz, mengendalikan pondok bergerak sejak 1962 hingga sekarang. Beliau tidak pernah berhenti keluar rumah siang dan malam memberi kuliah dan berceramah kepada orang kampung.
Walaupun beliau telah menjadi Menteri Besar, bidang pendidikan tidak pernah ditinggalkan. Setiap malam Jumaat dan Khamis beliau mengajar dan setiap pagi Jumaat mengadakan kuliah kerana bagi beliau mengajar adalah kerja yang paling mulia sebab ia merupakan pekerjaan para Anbia’.
Penghargaan :
1. Jaksa Pendamai (JP) pada 10 Julai 1968 oleh Duli Yang Maha Mulia Sultan Yahya Putra Ibni Almarhum Sultan Ibrahim.
2. Kesatria Mangku Negara (KMN) oleh Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong
3. Dikurniakan Darjah Kebesaran Jiwa Mahkota Kelantan Yang Amat Mulia peringat pertama (Al-Isma'illi) SJMK yang membawa gelaran Dato' pada 30 Mac 1995.

Perkahwinan :
Pada usia 34, beliau mendirikan rumah tangga dengan Datin Tuan Sabariah bin Tuan Ishak bin Raja Awang, berasal dari Kampung Kemumin, Kota Bharu iaitu tahun 1962. Hasil perkahwinan selama 30 tahun itu dikurniakan 10 cahaya mata lima perempuan dan lima lelaki.
Mereka adalah Nik Aini, Nik Umar, Nik Adli, Nik Abdul Rahim, Nik Abduh, Nik Adilah, Nik Muhamad Asri, Nik Amani, Nik Amalina dan Nik Asma’ Salsabila.
Kehidupan beliau sederhana tinggal di sebuah rumah kayu binaan kampung. Ruang tamunya tidak dihiasi dengan set sebagaimana yang menjadi kebiasaan di rumah pembesar negeri. Apa yang ada sebuah almari yang penuh dengan kitab agama.
Beliau juga tidak membenarkan isterinya memakai sebarang perhiasan begitu juga dengan anaknya. Ternyata apa yang ditarbiyahkan ke atas keluarga dilakukan sendiri oleh beliau. Baju Melayu teluk belanga, kain sarung pelikat dan serban sudah menjadi pakaian rasmi beliau.
Ahli Parlimen yang komited :
Sebelum terpilih menjadi ADUN Semut Api dalam pilihanraya umum 1986 dan kemudiannya terpilih menjadi Ketua Pembangkang di Dewan Undangan Negeri Kelantan, Tuan Guru Haji Nik Abdul Aziz telah terpilih menjadi Ahli Parlimen PAS bagi kawasan Pengkalan Chepa selama tiga penggal berturut-turut.
Selama menjadi Ahli Parlimen, beliau telah menyumbangkan pelbagai idea, saranan dan kritikan melalui ucapan-ucapan yang disampaikannya di Dewan Rakyat.
Kerajaan Contoh:
Selaku Menteri Besar negeri Kelantan yang ada pada suatu masa dahulu pernah digelar Serambi Mekah itu, sudah pastilah Tuan Guru Haji Nik Aziz akan berusaha untuk menghidupkan semula sebutan dan fungsi gelaran yang pernah diberikan kepada negeri Kelantan itu.
Satu hal yang menarik adalah disamping kesibukannya menjadi ketua pentadbir bagi sebuah kerajaan negeri yang secara kebetulan menjadi tumpuan pelbagai pihak dalam dan luar negeri, Tuan Guru Haji Abdul Aziz masih mampu meneruskan ceramah mingguannya pada setiap pagi Jumaat bertempat di Bangunan Zulkifli Muhammad Bangunan PAS yang terletak ditengah-tengah pusat bandar Kota Bharu, ibu negeri Serambi Mekah itu.
Disinilah ribuan umat Islam akan berkumpul ramai-ramai pada setiap pagi Jumaat untuk mengikuti ceramah Tuan Guru.

Sumber: FB

12 February 2015

Abang sayang adik...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Sebelum lahirnya Amani, aku terpikir jugak boleh ke Amsyar terima yang dia ada adik...
Ye la...sebelum ni ibu dengan dia ja..lepas ada adik dia kena share ibu dengan adik...
Tapi, alhamdulillah, Amsyar boleh terima adik Amani..dia okey ja bila ibu balik dari hospital dukung adik...dia dah faham tu adik dia...
Takde nak marah @ pukul adik @ apa...
Gomoi, kiss, peluk adik toksah nak cakap la...
Sampai kadang2 rasa lemaih tengok...hihihi...
Dua2 anak ibu, ibu sayang sampai mati...
Walau ada adik, kasih sayang ibu utk Amsyar tak akan pernah berbelah bagi...


Dengan kak long...depa sayang adik Amani sangat...


Bangun pagi mesti nak kiss adik...
Nak main dengan adik...
Okey, tunggu adik besar sikit leh main sama2 ye..

Muka sama pulak tengok macam ni..
Memang ramai kata Amani muka cam Amsyar time baby..
Ye la..sama la kot kan..dah adik beradik...

Nak riba adik...

Adik pasrah kena gomoi... hehehe..

Ajak adik sembang...adik langut ja tengok abang sembang...
Hihihi...

Kiss pipi adik...geram sangat katanya...

Time bawak adik jumpa doktor..

Latest picture...kesayangan ibu dunia akhirat...


11 February 2015

Welcome AFK, good bye ABU...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...




Good bye ABU yang banyak sangat jasanya...
Sayang tau nak jual ABU...kereta kesayangan kami...
Since belum kawen (zaman tengah dating), sampai kawen, 
sampai anak 1 & sampai kini anak 2...
Tapi rezeki ABU dengan kami setakat ni ja...
Kalau dikira dah 7 tahun la ABU dengan kami...
Seminggu sebelum nak beli kereta lain ABU 'merajuk' tau...
Buat perangai weh...enjin tak boleh start la...bateri la...
Betoi orang kata, dia merajuk sebab nak jual dia...
Semoga tuan baru dapat jaga ABU dengan baik...





Welcome AFK...
Kena beli kereta besaq sikit la...
Ahli keluarga dah bertambah kata kao...
Senang nak angkut semua barang..
Memandangkan kami selalu balik kampung...
Bukan apa..nak bagi anak-anak selesa terutama time balik kampung...
Mulanya nak ambik ALZA...tapi bajet tak lepaih...hihihi...
Ni ja yang mampu..alhamdulillah...

Lepas ni boleh la tambah lagi satu aset, beli rumah pulak...
InsyaALLAH...doa semuanya dipermudahkan...
Biaq slow-slow...janji dapat...

10 February 2015

Happy birthday to me!!!


Bismillahirrahmanirrahim....
Assalamualaikum...


Ini entry backdated tau...
Birthday aku bukan semalam @ harini...
Tapi 8 hari yang lalu...
Hahahaha...gigih nak update jugak dalam blog...
Memang gigih pun...


Alhamdulillah...masih diberi kesempatan bernafas &
menyambut pertambahan usia yang ke 32 tahun...
Sudah 32 tahun umur ku...
Tua dah no orang kata...
Takpa biaq umoq nampak tua...janji hati mau muda remaja...


Alhamdulillah...di usia 32 tahun..
Hadirnya seorang insan bernama 'suami'...
Hadirnya anak-anak penyeri hidup kami...
Rafieq Amsyar & Raisha Amani....


Semoga pertambahan usia ini menjadikan aku seorang hambaNya yang sempurna, seorang anak yang taat kepada mak & abah, seorang kakak, adik, sahabat, isteri & ibu yang terbaik,...

My everything....






09 February 2015

Abang Amsyar masuk sekolah...


Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Alhamdulillah...
Abang Amsyar sekarang dah masuk sekolah...
Lega bila dia ok je nak p sekolah... 
maksudnya dari bangun pagi..pakai baju & sampai ke sekolah semuanya okey...
cuma hari 1st & 2nd je menangis nak ajak mak pak masuk sekolah jugak... hehehe..
biasa la kan..sementara nak biasa...sekarang ni kalau hantar ke sekolah, salam & cium terus tarik beg masuk....

Setelah survey2 tadika, alhamdulillah finally jumpa Tadika Ceria Emas (T.C.E) ni...
Sekolah ni ada 2 sesi... half day / full day...
So, Amsyar memang full day la... 7 am-6 pm...
Seminggu sebelum aku start keja kami p register Amsyar terus bagi dia masuk
 sekolah nak bagi dia biasakan diri dengan sekolah, cikgu & kawan2...






FB: tdkceria.emas


Pendaftaran hanya RM 3 ratus lebih & bulanan bayar RM 255...
Ada tambahan kelas Iqra & Kelas Taekwondo...
Kira ok la...Amsyar pun nampaknya dah suka sekolah...
Bila dah masuk sekolah nampak perubahan dia...
Waktu tidur pun dah berubah...
Dulu time tengahari mesti tido...
Sekarang dah sekolah memang tak tido la...
Bila balik rumah, memang tido awal...
Kesian tengok..letih ja rupanya...

Hari ketiga dan seterusnya, alhamdulillah,..dah dapat sesuaikan diri...


Ni sekolah Abang Amsyar..

Tadika Ceria Emas



Hari 1st nak p sekolah...semangat tau...


 
Papa kena belajaq sekali...
Time ni dia tak bagi ibu & papa balik...
Nak suruh tunggu dengan dia...
Normal la hari 1st macam ni...


Balik dari sekolah..


Alhamdulillah...anak ibu dah semakin bijak...makin besar dah...

05 February 2015

Sharing: Bengkak Susu

Bismilahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...


Bengkak Susu adalah jangkitan tisu payudara yang menyebabkan kesakitan, bengkak dan kemerahan pada payudara atau secara perubatannya lebih dikenali sebagai Mastitis. Mastitis kerap terjadi pada wanita yang sedang menyusukan bayi, tetapi jarang-jarang ia berlaku juga kepada wanita yang tidak menyusu.
Mastitis biasanya berlaku dalam beberapa minggu pertama selepas penyusuan ibu bermula dan kerap terjadi pada salah satu payudara sahaja. Walau bagaimanapun ia boleh juga berlaku pada kedua-dua belah payudara.
Sesetengah ibu menjadi keliru dan ada yang memberhentikan terus penyusuan disebabkan kesakitan yang ketara atau kerisauan akan memberi kesan negetif kepada bayi. Walau bagaimanapun penyusuan sebenarnya tidak memberikan sebarang kesan sampingan kepada bayi.
bengkak-susu-03
Gejala- Gejala Mastitis
Tanda dan gejala boleh muncul secara tiba-tiba atau beransur-ansur seperti:-

  • Rasa tidak selesa atau hangat semasa payudara disentuh
  • Rasa tidak sihat dan tubuh rasa lemah
  • Payudara menjadi bengkak
  • Kesakitan memanjang dan rasa panas yang berterusan
  • Kulit payudara menjadi merah
  • Demam 38 C atau lebih
  • Puting sakit atau luka
  • Sejarah mastitis pada kandungan dulu. Ia kerap terjadi pada kandungan seterusnya
  • Amalan menyusukan payudara dengan satu teknik sahaja menyebabkan air susu bertakung dan mengalakan pembiakan bakteria.
  • Memakai coli ketat, yang boleh menyekat aliran susu.
  • Kekalkan rutin penyusuan bayi anda macam biasa
  • Elak dari payudara anda menjadi bengkak sementara menunggu penyusuan seterusnya
  • Gunakan kedudukan penyusuan yang pelbagai, jangan bergantung kepada satu posisi sahaja
  • Minum air secukupnya. Minima lapan gelas sehari.
  • Letakan tuala suam pada payudara atau siramkan payudara anda dengan air suam untuk mengurangkan bengkak.
  • Pam susu anda atau perah dengan tangan sekiranya aliran susu menjadi perlahan atau sekiranya anda berasa susu masih banyak tertinggal.
  • Pakai coli sokongan yang boleh menampung payudara anda dengan baik
  • Ambil panadol atau ponstan untuk mengurangkan kesakitan
  • Kurangkan risiko anda untuk dijangkiti mastitis dengan memastikan aliran air susu tidak terganggu semasa menyusukan bayi. Biarkan bayi anda untuk mengosongkan satu payudara sebelum bertukar ke payudara sebelah lagi.
  • Sekiranya bayi anda cuma mengisap sedikit sahaja, pastikan bayi diberikan payudara sebelah tersebut untuk susuan yang seterusnya.
  • Amalkan menukar posisi penyusuan untuk mengalakan aliran air susu dan mengelakan takungan.
  • Pastikan lekapan mulut bayi yang sempurna pada payudara untuk mengurangkan luka pada puting.
  • Jangan biarkan puting anda menjadi ‘pacifier’ untuk mengelakan luka pada puting. Bayi gemar menjadikan puting anda sebagai alat untuk keselesaan walaupun tidak lapar
Sebab Masitis

Mastitis berlaku apabila bakteria memasuki payudara anda. Keadaan ini terjadi apabila berlaku luka pada kulit puting anda atau melalui bukaan duktus susu di puting anda. Bakteria daripada permukaan kulit anda atau dari mulut bayi anda akan masuk melalui duktus susu dan boleh membiak menyebabkan kemerahan, kesakitan, pembengkakan payudara.
Siapa yang berisiko
Berikut adalah keadaan yang boleh membuatkan anda berisiko untuk mengalami mastitis:-
Bila anda perlu jumpa doktor
Dalam kebanyakan kes, anda akan berasa tidak sihat seperti gejala selsema selama beberapa jam sebelum anda menyedari kemerahan pada kulit payudara anda. Bila sakit sudah terasa eloklah berjumpa doktor dengan segera.
Doktor akan memeriksa payudara anda untuk mengesahkan diagnosis dan selalunya antibiotik akan diberikan. Rawatan antibiotik selalunya berkesan sekiranya masalah anda masih di peringkat awal. Sekiranya sakit tidak surut selepas dua hari dengan rawatan antibiotik, eloklah anda kembali kepada doktor anda untuk memastikan tiada pembentukkan nanah dalam payudara anda.
Rawatan Mastitis di rumah
Jika anda mengalami mastitis, ia masih selamat untuk anda terus menyusukan bayi. Menyusukan bayi membantu payudara sembuh dari jangkitan dengan lebih cepat.
Untuk melegakan ketidakselesaan, tindakan berikut boleh diambil:-
Pencegahan
  • Kurangkan risiko anda untuk dijangkiti mastitis dengan memastikan aliran air susu tidak terganggu semasa menyusukan bayi. Biarkan bayi anda untuk mengosongkan satu payudara sebelum bertukar ke payudara sebelah lagi.
  • Sekiranya bayi anda cuma mengisap sedikit sahaja, pastikan bayi diberikan payudara sebelah tersebut untuk susuan yang seterusnya.
  • Amalkan menukar posisi penyusuan untuk mengalakan aliran air susu dan mengelakan takungan.
  • Pastikan lekapan mulut bayi yang sempurna pada payudara untuk mengurangkan luka pada puting.
  • Jangan biarkan puting anda menjadi ‘pacifier’ untuk mengelakan luka pada puting. Bayi gemar menjadikan puting anda sebagai alat untuk keselesaan walaupun tidak lapar.

Raisha Amani 2 bulan 21 hari...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...

Harini adik Raisha Amani 2 bulan 21 hari...
Lagi beberapa hari nak masuk 3 bulan dah....
Sat ja weh rasa masa ni berlalu...

Raisha Amani sekarang dah pandai gelak dah...
Pandai perhati orang dah...pastu sembang...

Time ni sebulan lebih...
Dah start renyih sikit bila panggil nama dia...


2 bulan lebih...
Renyih sakan dah dia...
Sekarang pun dah start buka mulut nak sembang2...


Hobi sekarang ialah isap jari..
Kadang2 sampai sekali dengan tangan masuk...

Berat time timbang 2 bulan aritu 5.1 kg...
Time sebulan 3.4 kg...
Kita tunggu 3 bulan punya timbang pulak...








Mini Rage Face Happy Smiley