Leaderboard

26 January 2012

Congrats to Puan Dayang...

Assalamualaikum...

Mood happy sbb sorg kwn dh selamat melahirkan anak sulung nya...tahniah to Puan Yatie @ Dayang ats kelahiran puteri sulung pd 25hb January 2012...baby sgt la comey..putih..(setelah d MMS oleh pn yatie gambo puteri beliau)...nk p melawat xterdaya la nmpknya sbb nun jauh d seberang...sarawak...hehehe..tggu dia balik sini aja la..blik sini pn bby dh besar sket...

Camna perasaan dh jd ibu ni? mst best & syukur x terkata kan? sy tunggu kamu pn. yatie utk share kisah2 jd ibu ni...hehehe...pasni rutin dh berubah...tido xckp sbb mlm2 bgun susu kan bby...tp semua tu la lg best...pengalaman yg tak leh nk kutip dr mana2...

One more thing...as i said before...it's a gurl!!! hoyeehh...tepat jangkaan sy kan? hehehe..leh la kita berbesan..(cam kamu ckp dl klu anak kamu pempuan)..kih kih kih....Amsyar dpt adk...best2...ada kawan nant...

Selamat menempuh alam berpantang ye puan yatie....jgn mengelat ok! sesungguhnya tempoh bpantang itu sangat la best...d layan bagaikan puteri raja..hehehe...

Ni la permata hati puan yatie....sebijik muka mama dia...hehehe

20 January 2012

Bayi tersedak susu

Assalamualaikum..

Bila bc berita psl bayi mati akibat tersedak susu buat aku jd sedih...ya la kan, bl dh ada anak sendiri...tau la mcm mana rs nya..nk salahkan sapa? apa punca? kenapa leh jd camtu? kes ni skang dh jd semakin serius...mmg la kita kata dh ajal kan...tp kn tau jugak sebab musabab jd camni...lgpun kesian sgt sbb still baby...

Kenapa bayi tersedak susu?
1. Apabila bayi tertido semasa menghisap susu, susu akn trus mengalir membuatkan bayi tersedak & seterusnya mengalir ke saluran pernafasan & paru2.
2. Lubang puting botol yg terlalu besar,menyebabkan susu mengalir tanpa henti ketika tidur.
3. Tabiat ibu bapa meletak bantal @ kain utk menyokong botol susu & meninggalkan bayi menyusu keseorangan.
4. Kedudukan bayi semasa menyusu adalah salah.

Cara2 memberi susu kpd bayi:
# Ketika menyusu (xkira susu botol @ susu bdn), pastikan kedudukan kepala bayi lebih tinggi dr dada & kepala. Botol susu pula mesti d pegang dlm kedudukan 45-60 darjah supaya air susu x melekat pd tek
ak & menyebabkn bayi lemas.
# Pastikn lubang puting susu tidak tlalu besar utk mengelakkn angin msk ke dlm perut.
# Sekiranya menyusu badan, pastikan puting msk sepenuhnya ke dlm mulut bayi
# Elakkan memberi susu dgn meletakkan bayi d atas lantai,sebaliknya pangku bayi sepertimana teknik menyusu
# Selepas menyusu, sendawakan bayi utk mengeluarkan angin & mengelakkan bayi muntah semasa tido.

Rawatan jika bayi tersedak susu:

Tiarapkan bayi & tepuk belakang badan beberapa kali
sehingga cecair @ makanan yg menyekat saluran pernafasan keluar



Sekiranya bendasing tidak keluar, duduk dlm keadaan menghadap ke hadapan
tekan bahagian dada bayi dgn hujung genggaman tgn secara perlahan

Tekan d bahagian perut bayi ketika bayi d baringkan. Tekan & pcit bahagian dada beberapa kali menggunakan kedua2 ibu jari sehingga bayi dpt bernafas semula

Sumber: Harian Metro

Sekadar ingin memberitahu diri sendiri & berkongsi info dgn yg lain....

Say hai to 2012...bye2 to 2011...happy new year!

Assalamualaikum..

Huh, dh msk tgh bulan br ibu Amsyar nk update psl thn baru kan? xsesuai sungguh..hahaha..tp apa nk di kesahkn...

Tahun 2010: Alhamdulillah, ujung bln May aku mnjadi isteri..di usia 27 thn...
Tahun 2011: Penghujung September menjadi ibu kpd si comel, Rafieq Amsyar...umo dh 28 thn..

Alhamdulillah, nmpk lengkap kn hidup ni? Aku besyukur sbb segala yg di hajati tercapai...ingt lg thn lepas aku berdoa (azam thn 2011) jugak la, nk jd ibu...nmpknya Tuhan makbulkan...terasa hidup ni lengkap sgt...dh jd 1 family..isteri, ibu...

Tahun 2012: di kala usia sudah menginjak 29 thn (alamak! dh tua kan)...azam d tahun ni ialah nk memberi sepenuh kasih sayang, didikan terbaik buat permata hati aku..of course nk menjadi seorg ibu yg baik utk Rafieq Amsyar..& isteri terbaik buat papa Amsyar....

Ckp psl new year thn ni aku sambut di kg sahaja...(sambut ka? gaya ckp cam keluar g tgk bunga api, countdown bagai)..hahaha...al kisahnya aku sambut d rumah aja la..bsama Amsyar...xda tgk bunga api pn sbb kul 10 dh hanyut...teman amsyar tdo smpai tlena...maklum la nnt nk kn bgun susukan amsyar...so, bila Amsyar tido ibu pn kn tido jugak...tidak la mengantuk bl menyusukn Amsyar nnt kn....

Semoga 2012 mmberi sejuta kebahagiaan bt km sekeluarga....amin!

18 January 2012

Rafieq Amsyar melihat dunia...


Assalamualaikum...

Ibu Amsyar kembali menulis entri...kali ni nk update pengalaman pertama melahirkan Amsyar...pengalaman yg xmungkin d lupakan sampai bila-bila...

Klu ikut EDD tarikh Amsyar lahir ialah 20 Oct 2011...sehari sblm tarikh lahir papa dia..sblm ni dok pk oh alangkah bestnya klu Amsyar share tarikh lahir yg sama ngn papa dia...itu kalau...tp org selalu ckp baby 1st akn awal...bila melihatkan kwn2 & cousins yg melahirkan bby awal dr due date...ermmm..19 sept aku balik kg as a preparation nk bersalin kt kg..maka d sebabkn time tu aku surirumah sepenuh masa aku pn balik awal...niat d hati nk rehat puas2 kt kg b4 deliver..sempat lg la berjalan ke sana sini mencari barang2 baby yg masih kurang...kira ligat jugak la aku ni bjln sana sini wpun tgh sarat...kdg2 br perasan sakitnya pinggang bl jln @ berdiri lama2...niat tu nak aktif..bykkan berjalan utk memudahkan bersalin...pesan org tua.,..

23 September 
Aku bt check up dekat Klinik Kesihatan Simpang Kuala...kn buat buku baru sbb sblm ni aku check up di Ipoh...jmpa doc & doc check apa yg ptut, alhamdulillah semua ok...bby dh turun & kepala dia betul2 dah enggage...yg syok nya hati kecil ni still nk tau jantina bby even sebelum ni dah 3 kali scan dpt result yg berbeza2...so...pas ke klinik aku ke klinik lg 1 utk scan bby..hahahaha...xsabar betul ibu Amsyar ni...so, result doc bg sama mcm sblm ni...baby boy...dr awal lg aku mmg dok rs baby boy wpun 2 org doc sblm ni ckp baby girl...so dgn senang hati aku pn balik & mmg confirm dlm hati dh....baby boy...

28 September
Biasa la ptg2 lepak2 ngan mak & kakak kt pondok...sembang2...dlm kul 7 ptg...nk msk umah tetiba aku rs ada air keluar...oh! sgt terkejut hinggakan x percaya...kakak aku dh siap panik pggl mak aku...apa lg, semua org panik sedangkan aku msh mampu tersenyum...ya la, mn rs sakit pn lg time tu...sebab dh keluar air (pecah air ketuban org kata) maka time maghrib aku gerak ke hospital...eh? cam xrs apa2...betul ke aku dh nk bersalin ni...sbb still xrs apa2... nsb brg2 semua dh prepare...odw ke hospital mak aku sempat bg mkn minyak kelapa (utk menghilangkan rs sakit)..sempat la aku mkn 3 sudu...& juga minum air bunga fatimah (utk mempercepatkan pembukaan rahim)...odw ke hospital aku ada rs sakit pinggang sikit...tp xkerap...

Sempat call husband yg time tu ada kt tg malim...bgtau dh nk pegi hospital..dia siap xpercaya...hahaha..ingt aku main2...aku kt benda camni takkan nk main2 kot..so time tu jgk dia gerak blik...

Sampai hospital dh kul 8 lebih..so, doc check bukaan rahim dl...br buka 1cm..mmg air yg keluar tu air ketuban...so, doc kt kn msk wad & klu esoknya msh xbersalin, aku kn induce...msk ubt...hohoho..takut bl dgr...nk tggu msk wad adalah dlm 2 jam lebih...sempat la aku santap nasi ayam kt hospital & itu la makanan terakhir aku sblm bsalin...dlm kul 11 aku msk wad & mak abah balik...bkn leh tggu pn...dok la aku sorg2..nsb time tu dpt wad yg 1 bilik punya..hahahaha...syok.. time tu xrasa sakit sgt lg...kira dok SMS ngan husband la...dia singgah ipoh dl katanya..nk tido dl...xterus gerak ke alor star...aku pn ok la sbb aku bkn nk bsalin lg..tkpayah rush2 aku kata...

Dlm kul 1 pg, hah! sakit mula terasa...kejap2 sakit...mmg sakit...kt bahagian pinggang...rs yg xleh nak explain...aku keep continue minum minyak kelapa & air bunga fatimah...sampai habis....time sakit tu aku call nurse ckp sakit...dia check br buka 4cm..blum nk bersalin katanya...mak ai...dh sakit camni pn dia ckp blum..huhuhu..kn tunggu lagi la...nk tido mmg xboleh dh...sakit tu kerap2 dtg...utk hilangkn sikit aku bykkan bjln2...Ya Allah, dlm kul 3 pg sakit yg teramat..mmg xleh tahan dh...aku pggl nurse & bl dia check dia kt blom lg...waaaaaa...nk meraung aku! lgpun dia kata l/room penuh..xleh nk bwk aku ke sana lg...kn tggu lg!!!! geram pn ada ngn nurse tu...layan tak layan ja...huh! lastly dlm pukul 4 aku memang tak tahan sangat dah..panggil nurse & dia check dh buka 8cm...hah! baru kau kalut nk tolak aku ke l/room kan...buat aku terberanak kt situ sapa nk jwb...huhuhu...time tu nurse suruh aku amik baju bby, pampers, selimut utk d bawa ke l/room..sempat aku sambar hphone sorok dlm beg (hahahaha! hphone x dbenarkan bwk msk ok!)...Call husband kt dh nk msk l/room & dia terus gerak balik a.star..

Msk l/room dlm kul 4 lbh...sakit mmg xtahan sgt dh...asyik nk teran je time tu..betul..tp staff nurse tu ckp jgn teran lg...huhhuhuh...after siapkan apa yg ptut (psg alat utk dgr denyut jantung bby, check darah tinggi aku, mcm2 la)...time tu apa yg aku nmpk depan mata jam dinding..tik tok tik tok! lmbtnya masa ni...hanya sorg staff nurse yg ada dgn aku time tu...& dia la yg akn sambut bby aku...Alhamdulillah, tanpa melalui banyak kesulitan dalam 4-5 kali push tepat 5.01 pg (sempat kn aku tgk jam) aku selamat melahirkan...it's a boy! aku cium pipi & peluk my bby 4 the 1st time..Ya Allah, anak aku...syukur sgt2...air mata kegembiraan mengalir...pastu bby d bw ke bilik lain utk d mandikan...ermm...sementara nurse nk jahit luka tu sempat la aku lena..penat wooo...lama gak la dok dlm tu...sedar2 dh pg...dh siang pn...

Bl dh siap jahit apa semua, aku akn d biarkan berehat...time tu aku call husband bgtau berita gembira ni..dia pn dh smpai umh & amik mak aku...pastu trus ke hospital...Bila bby dh siap mandi...nurse bg utk d susukan...Ya Allah, sayu hati kala baby menyusu buat prtama kalinya...mmg anugerah yg sgt terindah...dlm kul 10 aku d hantar ke wad...& org pertama aku nmpk bl keluar dr l/room ialah husband, mak & abah...

Tu la pengalaman yg amat indah...biarpun sakit pd mulanya..tp sakit tu semua hilang bl tgk, peluk & cium si comel nih...Terima kasih Tuhan ats anugerah ini...syukur kerana memudahkan proses melahirkan anak ini...Alhamdulillah...

Beberapa jam selepas dilahirkan...RAFIEQ AMSYAR BIN RAFIZEE UZAIR...
Cahayamata ibu & papa....

17 January 2012

My little precious......Rafieq Amsyar b. Rafizee Uzair

Assalamualaikum..

Mood nk update blog semakin membara2...jgn heran klu tgk sehari nih 2-3 entri mampu d update...so, utk entri yg pertama aku nk story psl my little son..little caliph...little precious, Rafieq Amsyar...

Hari aku update psl Amsyar ni dia dh 3 bln lebih dh...berat dh 6.9 kg..mmg anak ibu semangat tul..geram! Amsyar d lahirkan pd 29 September 2011 d Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Star jam 5.01 pg...time lahir kecik ja Amsyar, 2.96 kg..alhamdulillah, sama cam time pregnant semuanya berjalan dgn lancar..dr melahirkan sehingga menjaga Amsyar, semuanya baik...good boy kan anak ibu ni...hari2 ada ja gelagat dia yg buat aku rs Ya Allah! bertuahnya aku dpt jd ibu Amsyar...dpt anak sebaik Amsyar...tp kan sampai ke hari ni still rs xpercaya Amsyar dh lahir...dlm erti kata lain, xpercaya dh ada anak sendiri..mmg perasaan tu lain sgt...xleh nak story camna...

Amsyar lebih iras muka aku...ramai org kata camtu...selalunya camtu la kan...boy mest ikut muka mak & gurl ikut muka bapak...hahaha...masa berpantang 44 hari aku habiskan d kg...senang, mak sendiri jaga...bkn apa, lebih selesa...time pantang mmg follow habis2 an la...dr mengurut, bertungku, bengkung, & makan makanan org pantang...time tu dok kalut hitung hari nk abis pantang..hahahaha...mau xnya...asyik nk buat itu...nk buat ini...mkn itu mkn ini...tp padahal bl dh betoi2 abis pantang...sama je...xde rs nk buat pn...semua tu dugaan ms bpantang ja...

Skang ni Amsyar dh pandai gelak2 & senyum comey bl d sergah...dh mula sembang bhs dia sendri...mmg best! bertuah rs dpt jd ibu..mcm aku kt td Amsyar mmg ank yg baik...mlm2 dia hanya akn jaga 2-3 kali minum susu then sambung tido...ada juga time nya dia bgun ajk main ngan dia...kdg2 tu smpai 2 jam dok layan dia sembang...hehehe...dh berubah rutin malam aku...selalu bl tido ja x sedar2 smpai pg..tp skang ni...hehehe...aku mmg BF Amsyar...xbg lgsg dia rs susu tepung...alhamdulillah, sejak dr pregnant air susu mmg byk...bahagia sgt rs bl dpt susukan amsyar...nawaitu dr awal mengandung dl mmg nk bg Amsyar susu badan..Insyaallah hrp dpt susukan Amsyar sampai 6 bulan secara ekslusif sampai dia mkn bubur nant...pastu sambung la smpai 1 thn lebih...ermmm...d tambah lak skang aku surirumah sepenuh ms, lg la ada peluang nk susukan Amsyar...tp Insyaallah, klu keja pn itu xkan menjadi halangan...

Nama Rafieq Amsyar bermaksud teman yg cergas...Nama Amsyar mmg aku yg pilih...dh pggl sejak dr dlm perut lg...so, yg depan tu pakat2 tmbh..mula2 nk letak Amsyar Rusyaidi...tp cam nm org tua lak Rusyaidi tu...hehehehe...actually ada byk list nama utk Amsyar ni...ada nk letak Amsyar Rizqi...then kwn baik 'maklang' suggest nama Rafiq...so..pas bincang2 & papa Amsyar pn ok, km register kn nama tu...xkisah la mana2 janji makna bagus & ank ibu & papa jd budak yg baik...

Ini la permata hati km...Rafieq Amsyar

Amsyar with ibu...nk blik umah dh..

I'm back...

Assalamualaikum...

Lm gila kn x update blog nih...kesan nya smpai bila nk buka blog ja..password dh x ingt..jiwa kacau...puas nk mengingat..lastly..after berkali2 try..nsb baik berjaya! klu x...alamat x ber'update' la blog nih...hurrmmm...byk kisah..byk story nk crita...biarlah satu persatu k...ni pn kn cr ms yg sesuai bila kala nk edit...( bila si kecil ni tido) hehe...si kecil? ermmm...nk tau kisah si kecil..kn la tggu next entri k...







Mini Rage Face Happy Smiley