Leaderboard

31 December 2012

Alhamdulillah....penantian kami berakhir..

Assalamualaikum...

Arini rasa nk update psl kisah rumah sewa lah....Alhamdulillah, akhirnya penantian kami berakhir..Finally, kami dh dpt umah utk disewa...gumbiranya hati...syukur! Betullah puan dayang ckp...klu dh mmg rezeki, xakan ke mana..mmg ini rezeki kami...ye la, sblm ni punya susah nk dpt....

Niat utk pusing2 cr umah lps keja Isnin lps nampaknya mmg berhasil...Actually, owner umah tu br ja letak notis Isnin tengahari...kami pulak pegi tgk petang...kan dh nama rezeki kami...klu lmbt mmg terlepas la...bila tgk notis tu terus papa amsyar call owner & set tarikh keesokannya utk tgk rumah....

Keadaan rumah, mmg ok...ada 3 bilik, 2 bilik air. Actually 1 bilik air ja...tp owner dh renovate umah tu...dapur pn dh renovate jgk..rumah pn br cat...kira ok sgt2...sewa pn boleh tahan...xla mahal sgt...mampu la utk kami...alhamdulillah, bila tgk rumah ok terus kami setuju la..owner pn ok..melayu. jiran2 pn melayu...rumah pn berhadapan dgn jalan besar & setiap ari khamis ada pasar malam depan umah...hahaha...bila dh setuju, papa amsyar terus bayar deposit & amik kunci rumah.

Rumah xkotor sgt pn...cuma perlu mop2 & sapu habuk2 ja...so, xperlu la nk basuh rumah...brg2 semua masih kt Tg Malim & plan this week la papa Amsyar nk bwk blik & new year dh leh msk umah..tp ada mslh lori xde lak..so, tunda ke minggu hdpn la nk angkut semua brg...mana yg boleh papa amsyar dh bwk balik dulu...

Nant sy update psl umah ye bila dh siap msk brg & kami dh rasmi masuk umah.... :-)

Mood: Happy plus excited nk msk umah...moga dipermudahkan segala urusan kami..Amin...

28 December 2012

Bila Bosan.....

Assalamualaikum..


Arini cam bosan lak tetiba...xtau sbb apa...nk kata xda keja..ada ja..tp, entah lah! :-) So, bila bosan ni la keja nya..edit gambaq...pastu tepek kt FB...hahaha...tp edit biasa2 ja..sesedap mata memandang..edit la smpai bosan, pastu br nk buat kja balik...boleh mcm tu? 

Tatap lah gambar2 yg di edit ni....

Gambar Amsyar naik tren...kena masuk coin pastu bergerak la tren ni setempat & ada la bunyi2 (eh, cam la xtau)..Amsyar mmg klu dia nmpk keta2 boh coin ni dia jd excited semacam...hahaha...xpa la, layan kan aja. janji dia ok...

Ni gmbr amik semalam..time bosan (bosan lg) dok ngn anak...sementara tggu dia nak tidoq...suruh la dia buat aksi2 sebegini...bukan senang nk amik gambaq ank bujang sorang ni...tambah2 bila ada aksi muka2 dia camni...aishh..ank bujang sy memang mcm bapaknya...susah bl nk amik gambar dia...tp bapaknya lg susah rasanya...hehehe..yeke? ops! 

Ni gambar kami sekeluarga ari Khamis lps...kami bercuti sb Amsyar ada appointment dgn doktor @ GH...(nnt sy update psl appointment Amsyar dgn doktor)...so, lps jmpa doktor kami ke Ipoh Parade jalan2 cuci mata & cr makan :-) singgah Marrybrown je la...Amsyar pn nmpk excited sgt bila tgk dekorasi kt Marrybrown sb ada belon2 yg sgt colourful...budak tecik ni mmg suka belon...tu aksi dia tgk belon ats kepala dia...hahaha...macam2 la kamu anak...sy just makan chicken chop & papa amsyar order fish & chip...harus ke bgtau? hahaha...amsyar? amsyar mkn fish & chip share ngn papa....chicken chop ada sos pedas...xleh share...

Xingt bila snap picture ni..tp yg pasti ni pagi2 time nk anta amsyar ke nursery & sy nk pegi keja..cer tgk mata kami dua beranak yg sepet...biasa la, pagi2 mmg camtu la...ni sementara tggu enjin keta pns...amsyar mcm dia la...pyh nk dpt snap picture yg ok...ni pn gmbr dia tgk ke mana tah...

Sekian edit gambar...nk sambung buat keja :-)

13 December 2012

Amsyar & TOLO PUSH CAR...

Assalamualaikum..


Lama lak rasanya xupdate kisah anak yg sorang ni...hehehe...bdk ni dh besar..dh setahun 2 bulan dh..alhamdulillah, seronok sgt tgk dia membesar depan mata....bila dh besar ni, koi cerdik la...lg best bila dh boleh berjalan ni...aduhai, mmg xmau didukung @ dipegang lgsg...nk berjalan aja...bukan apa, risau sbb dia br ja cekap sikit bjalan....kalau p mall @ kenduri2 tu..mmg kena kepung la...dia asyik berjalan sana sini...syok gamaknya dpt pusing2 sana sini...alahai anak...apa2 la asalkan happy... 

Baru2 ni sy ada la ternampak satu mainan ni..(actually dlm wish list jgk nk belikan utk Amsyar)..alhamdulillah, ada yg tgh bt promosi...& siap bg free delivery lg tau...tp, sblm apa2, kena tanya papa amsyar dulu la sblm gatai tgn nak click M2u tu...hehehe..lega, sbb papa Amsyar memberi keizinan...yes! so, sepantas kilat ibu bt pembayaran & transfer duit. Done! tggu aja la mainan tu smpai....

Ni la dia rupa Tolo Push Car tu..actually 2 in 1...samada nak ride @ walk....harga bg sy murah la...sbb mainan camni leh tahan gak la mahalnya klu beli kt luar...

Budah excited dpt mainan baru...dr dalam kotak lg dia dok ushar2..pok pek pok pek minta dibuka kan...tp tu la, bila dh buka, kena tggu lg...sbb tggu papa pasang dulu..lama jgk la...bila dh siap, ni la....terus naik....

Vroom...vroomm...sukanya dia....

hahahaha..excited sebentar cuma....bila dh boring camni la jadinya...dibiar kan aja di tepi....tp lps tu sambung main balik....

Eh? camno leh naik terbalik ni...alahai...salah la Amsyar....tp mcm tu la dia...terbalik cam tu pn jadi jugak..kira naik & leh tolak....hehehe....

Cerita Bubur Asyura....

Assalamualaikum....

Ni nk story psl bubur asyura,...tp jom kita selidik dl apa kisah disebalik bubur Asyura....

Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal drpd perkataan Arab asyara yg bmaksud sepuluh. Ini disebabkn hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dlm kalendar Islam iaitu pd 10 Muharam. Mengikut masyarakat Islam, Hari Asyura telah menyaksikan byk sejarah besar &keajaiban berlaku ke ats para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti yg di amalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Kebiasaannya, umat Islam di Malaysia akn menyambut dgn berpuasa & membuat bubur Asyura...

Dah menjadi tradisi bg family sy utk buat bubur asyura setiap tahun..klu xde gotong royong (pakat2 buat dgn jiran tetangga)...kami akn buat family2 je...mak sy lak mesti nk tggu semua ank dia balik, br la nk buat bubur ni...Alhamdulillah, thn ni dpt merasa bubur Asyura lg..thn lepas xdpt sbb br lps pantang...org lps pantang xelok mkn bubur ni sb ada santan, kacang dll yg menyebabkan angin...hehehe...thn lps tpaksa telan air liur je tgk org mkn...hihihih...

Mengikut tradisi sebelah utara, bubur Asyura kami jenis manis2....tp klu sebelah pantai Timur sana, bubur Asyura diaorg lbh kurang cam bubur lambuk...sy sendiri xpernah merasa lg...tp bg sy, of kos la bubur Asyura sebelah utara ni terbaik & sedap...hehehe...mengikut sejarah, kaler bubur ni akn bertukar mengikut kaler kawah (periuk besar yg digunakan)..betul ke x..wallahualam.....

Proses nk buat mkn masa gak..sejam lebih gak la...jenuh nk mengacau & mmg akn bertukar2 org la time nak kacau bubur ni....seakan2 mcm msk dodol....tp dodol lg lama....bahan2 utama mesti ada tepung, santan, gula, kacang tanah, jagung, pisang, ubi. Tambahlah ikut kesukaan masing2...ada jugak bubur Asyura berperisa durian.....

STEP 1: Santan bsama tepung + air dimasukkan bsama daun pandan utk mewangikan bubur..kacau2 la smpai santan + tepung msk...dulu2 org msk ni pakai kayu api..jenuh nk control api & confirm menangis la kena asap... :-) tp skang dh canggih...pakai dapur gas aje...api senang nk control...

STEP 2: kacau2 smpai agk pekat...then masukkan gula...ni la kawah yg membuatkan kaler bubur ni akn bertukar....kata org dulu2 la...klu itam kawah, itam la bubur tu nnt....lg sedap...

STEP 3: dh leh masukkan jagung time ni...kacau lg...dh nmpk bubur hampir pekat....bila dh pekat2 tu, masukkan pulak kacang hijau, kcg merah....kacau la lagi....memang asyik kena kacau aja, sbb takut bahagian bawah hangit....kaler bubur yg pd mulanya putih dh bertukar kelabu.....

STEP 4: taburkan kcg tanah & ubi keledek...kacau lg smpai msk...last2 dekat nk msak tu leh la masukkan pisang...kacau2 smpai pekat & kaler bertukar menjadi kelabu itam...hehehe....time ni proses mengacau dh menjadi rumit sbb adunan dh menjadi pekat & memerlukan tenaga lebih...cam kacau dodol tu...hehehe....

STEP 5: Tadaaaaaa...dh pun masak bubur Asyura kita...cer tgk kaler dia...dh bertukar kan? hehehe....time panas2 ni kena angkat & masukkan dlm bekas....sbb bila sejuk bubur ni akn mengeras.....selalunya kami akn masukkan dlm tupperware @ bekas polisterin....

Bubur yg dh siap masuk bekas & sedang disejukkan....boleh di mkn time panas2 & jg time sejuk...dua2 sgt sedap jugak....

P/S: Sesapa yg terasa nk makan...kn tggu thn depan la...hehehe

10 December 2012

Pergi Tak Kembali....

Assalamualaikum...

Sy sedang mengumpul kekuatan utk menaip entri kali ni....setiap kali sy taip, air mata akn menitis laju tanpa dipinta...

Innalilla hiwainnailaihirajium..drMu kami datang & kpdMu juga kami kembali...

Al-Fatihah to Syakirah Hashim..sepupu sy yg telah kembali ke rahmatullah pd 28/11/12 jam 1152mlm...memang kematiannya sgt mengejutkan kami semua...sy dpt berita ni dr kak ipar jam 1230 tgh malam...Ya Allah, terus sy xleh nk tido & menggigil satu badan...sejuk satu badan...mmg sy terkejut sgt2 sbb arwah meninggal sbb kemalangan. Arwah berumur 25 thn. Terbayang2 wajah arwah & sikapnya yg mmg sgt baik. Bila dh xleh lena, sy terus amik wuduk & bacakan yasin utk arwah. Mendoakan kesejahteraan arwah dr jauh. Hati sy nak sgt balik menjenguk arwah buat kali terakhir. Alhamdulillah, Tuhan mendengar suara hati sy....sy dpt balik kampung utk menziarah arwah...tumpang abang sy...jam 4pg kami bertolak ke kampung dgn harapan akn dpt smpai awal utk naik feri awal ke langkawi. Arwah tinggal di Langkawi. Kami selamat sampai jam 6.30 pg & selepas bersiap2....kami dpt naik feri ke Langkawi jam 8.15pg...

Sampainya di lgkw kami terus gerak ke hospital sb arwah akn dimandikan & dikafankan disana. Rs lemah bdn bila dibawa masuk ke bilik mayat utk melihat arwah buat kali terakhir. Ya Allah, sedih melihat keadaan arwah. Tapi sy bersyukur sb hajat utk melihat arwah buat kali terakhir akhirnya termakbul. Tenanglah wahai sepupuku, Allah lbh menyayangimu. Kami disini redha dgn ketentuanNya. Tp mmg sedih bila tgk keadaan arwah. Faham2 la bila accident...muka arwah agk teruk. Hampir xmenyerupai muka arwah yg sebenar. Dikhabarkan arwah accident seorang diri. Moto yg dinaiki terbabas & msk longkang.

Arwah ngn sy boleh dikatakan sgt rapat..very close..wpun kami dok jauh & jarang jmpa...arwah jd pengapit sy time sy kawin & arwah jg org 1st yg sanggup amik cuti & dtg melawat sy ketika sy br melahirkan Amsyar..kesanggupan arwah membuatkan kami begitu rapat...kali terakhir sy jmpa arwah pd bln Mei 2012 time tu ada kenduri kesyukuran & sambutan birthday anak kakak sy...again, arwah sanggup dtg dr langkawi...Ya Allah, rindunya pd dia..tiada lg msg2 di BBM & Facebook.....

Harini dh nak masuk 2 minggu arwah pergi...segala kenangan bersama arwah akn ttp terpahat diingatan & x akan pernah luput...kami semua disini mendoakan serta merindui kamu...bersemadilah dgn tenang disana....AL-FATIHAH....







Mini Rage Face Happy Smiley