Leaderboard

30 August 2013

Quick entry & random photos...


Assalamualaikum...

Harini bizi sama macam kemarin...kemarin kena masuk meeting....kena amik tau semua hal sekarang ni....walau xda kena mengena....redho aja la....pikir itu untuk kebaikan dikemudian hari....harini punya bizi? ni baru balik dari JPJ...setel hal insurans lori company yang eksiden. Kena p amik 3rd party punya insurans...selagi xsetel selagi tu mengganggu jiwa raga...hahaha..ok, bab lori eksiden & cerita claim insurans tu dah setel..tunggu la pihak insurans bagi cek...minta-minta jangan la ada lori company yang eksiden lagi pasni...letih cheq nak setel bab claim-claim nih...

Eh..tadi kan pegi JPJ...nampak kat board pasal tender no plat....terbeliak bijik mata kot tengok tender untuk no plat AJL 1 ialah RM 80K ++ ....hoi hoi...gila mahai...gila banyak duit kot orang yang tender no tu...orang yang tender tu semestinya ca ya nun alif lah!....hehehe....apa da hal kan...duit banyak....kayo....

Ok...quick entri together with random photos for today...sebab harini hari Jumaat, kena buat quick entri..hahaha..yipee...bila hari Jumaat ja suka.....lompat bintang dalam hati...hehe...harini 23 Syawal dah..seminggu lagi abis la bulan syawal...cerita raya & open house pun xberapa nak ada dah....hihihi...

Roti Bakar 'teddy' Nuttella & Cheese... (nama sendiri create)

Ni breakfast Amsyar aritu...ada yang tanya cemana nak buat ni...hehehe...senang yang amat-amat....roti gardenia tu, amik 2 keping....letak cheese yang slice tu tengah-tengah @ apa-apa jem yang disukai...cam aku letak Nutella..pastu bakar atas dry pan tanpa minyak...terbalik-balikkan roti tu sampai agak masak...pastu kalau rajin tekap la cam tekap biskut raya ikut acuan yang disukai....hehehe....kalau tak rajin leh makan terus roti tu @ gunting kecik2 supaya senang anak nak ngap...hihihi...



Ni gambar semalam...tengok anak teruna sorang tu...ni antara aktiviti dia sebelum tidoq...abis selerak satu rumah tu memang dah confirm...hehehe....tunggu hari minggu baru kemas umah...hari biasa biar la macam tu...hari minggu ada masa baru kasi kemas rumah....eh, nak cerita pasal tocang tu sebenarnya...ada nampak tak? tocang pokok kelapak...hahaha, saja xdak keja...tengok rambut Amsyar dah kemain panjang...rambut panjang tapi halus-halus...hihi...sampai boleh buat tocang la...dia punya syok sampai kejap-kejap pegang rambut dia...hikhik...kesian kena buli ngan ibu semalam....tak sabar nak ada anak pompuan ke? hehehe....ops! bab tu tak mau komen ok....

Tapi cam comel pulak tengok Amsyar...hehehe...udah-udah la...jangan selalu kang nanti jadi identity crisis lak...anak lelaki kena ajar jadi budak lelaki....hihihi....



Wassup gambar ni kat papa dia semalam....terus papa dia kata tengok tv macam orang besar...eh eh..memang la anak awak dah besar....hihihi...dok ingat anak baby lagi ke.....



Esok 31 Ogos...selamat menymbut hari merdeka Malaysia yang ke 56...esok jugak harijadi si kembar Alief Amier...Insyaallah, petang ada makan-makan kat umah abang...malam ni pulak ingat nak bawak Amsyar tengok bunga api merdeka...tapi tak tau nak p tengok kat mana...stadium ke? padang Ipoh ke? hurmmm...xtanya papa dia pun lagi...sendiri buat plan je ni...pandai-pandai pulak kan....esok jugak Insyaallah, abg cik & wife akan datang rumah.....dia ada family day office dia kat Lost World Tambun...dah dekat tu ngan umah...kena la mai kan...siap request suruh masak laksa lemak lagi...hihihi...insyaallah, akan diusahakan....


Happy weekend & happy merdeka day untuk semua!!! 



29 August 2013

Ingatkan diri sendiri yang selalu lupa....


Assalamualaikum....


Betoi kan? Rezeki kita tak sama....
jangan nak compare kenapa orang lain senang dapat itu..dapat ini...
Kena percaya, setiap rezeki Dia yang tentukan...
dari mana? dalam bentuk apa? hanya Dia yang tau..


Yang penting tak lupa Dia...
Tak pernah putus-putus meminta...
InsyaAllah...Dia maha Mendengar..Maha Mengerti...
ALLAHUAKBAR!!!


28 August 2013

Genap 6 tahun pemergian arwah Ngah....


Assalamualaikum...


Mari kita sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk arwah Ngah yang telah kembali ke rahmatullah 6 tahun lalu...


Tarikh harini, 28 Ogos 2013...6 tahun lalu aku kehilangan seorang mak menakan yang paling rapat. Teringat lagi time tu aku kat UIA...tengah bergelut dengan exam mid-semester... Esoknya aku ada paper Statistical of Psychology II...disebabkan itu, mak tak bagitau aku yang Ngah dah pergi. Tak mau mengganggu aku nak exam katanya. Tapi, sudah suratan aku tau jugak melalui kak ipar yang terlepas cakap yang kebetulan time tu msg aku....dia tanya aku xbalik kampung ka...Ngah dah xdak...diaorang semua dah odw nak balik kampung...Aku kata aku xtau apa-apa. Takda sapa bgtau aku. Aku marah sebab tak da sapa bagitau pasal Ngah. Time tu ayaq mata menitik laju dah. Mujuq time tu aku kat bilik. Otomatik kepala otak xpikiaq xmau study dah...pikiaq nak balik kampung tengok ngah buat kali terakhir ja.


Aku terus telefon mak....mak minta maaf xbagitau sebab aku tengah exam. Aku meraung nak balik kampung. Nak tengok ngah buat kali terakhir jugak-jugak. Mak kata xpayah balik. Kalau balik pun xsempat nak tengok. Lagipun mak kata tengah exam...xpayah la balik. Nanti exam macam mana....aku tersepit ditengah-tengah. Hati aku melonjak-lonjak nak balik tengok ngah buat kali terakhir. Tapi, aku terpaksa akur dengan tanggungjawab yang satu. Seharian aku menangis...teringat ngah....dari jauh aku kirimkan doa & al-fatihah semoga roh ngah tenang disana....


Sapa ngah ni? Ngah ialah kakak kepada mak aku. Mak aku dua beradik ja. Kami semua mmg rapat dengan ngah sejak kecik. Rumah ngah pun dekat ja. Ingat lagi dulu time aku aktif bersukan sana sini...kalau kaki terseliuh @ sakit mesti p umah ngah bagi ngah urut. Sebab ngah memang pandai mengurut... Balik cuti semester ja, mesti kena singgah umah ngah. 


Untuk ngah disana...kami semua sentiasa merindui ngah...sentiasa mengingati ngah....damailah ngah disana..semoga roh ngah dicucuri rahmat & ditempatkan dikalangan mereka yang beriman. Amin..Al-Fatihah..

Pusara Ngah...Allahyarhamah Saadah Binti Ismail...Al-Fatihah...


27 August 2013

UTC Ipoh, Perak....


Assalamualaikum...


Lambat update sebab idea memang kering kontang tang tang harini...hahaha....


Oklah...ni cerita kejadian Sabtu lepaih...kan aku ada habaq entri sebelum ni hal saman tu, pastu nak renew roadtax & insurans...so, pepagi lepaih breakfast & siap itu ini kami 3 beranak p la UTC Ipoh dekat Pasar Besar Ipoh tu...berhadapan dengan Kompleks Yik Fong....dekat jugak dengan Restoran Kosiswa tempat feberet Amsyar breakfast ujung minggu....hehehe...tujuan untuk bagi setel semua benda diatas tu la...Aku 1st time ke UTC ni...lalu memang dah banyak kali dah...jakun sikit la 1st time ni kan. Tak leh bayang lagi tempat tu camana....oh, satu lagi aku baru tau harini yang UTC tu adalah Urban Transformation Centre (Pusat Transformasi Bandar)...kesian aku kan...gelakkan diri sendiri....


So, benda pertama kena buat sblm naik ke UTC ialah cari parking kereta. Bab ni memang agak mendukacitakan sebab 5-6 kali jugak kami pusing semata-mata nak cari parking kat basement. Huh, memang xdak. Lagipun parking basement ni xbesaq mana. Mana dengan orang parking nak ke Pasar Besar lagi...nak ke UTC lagi....Kira haritu xdak luck untuk kami. Last-last papa Amsyar feedup terus ke Yik Fong & parking kereta kat sana. Hahahaha..senang cerita. Tapi satu hal nak kena jalan jauh sikit la...melintas jalan lagi. Takpe la...dari xda parking kan...


Untuk ke UTC (aku rasa tingkat 3 kot)...kena melalui kawasan pasar la...ada juai ikan..jual sayur..aku xpasti kalau ada laluan khas ke atas tanpa perlu melalui pasar-pasar ni...kami ikut food court...tak la teruk sangat..orang pun tak ramai mana kat situ berbanding kat pasar bawah tu. Penat jugak ok kena naik tangga ke tingkat 3 tu... (semput la jugak).  So, sampai ja depan pintu nak masuk ke UTC, terus pemandangan berubah. Hahahaha...xtau cemana nak cerita, tetapi boleh bayang dari kawasan food court tu msk ke UTC yang ada air cond & nampak bersih....hehehe....


Rupanya banyak kot agensi-agensi kerajaan / swasta kat situ...ada Tabung Haji, JPJ, JPN, Pos Malaysia etc. Kira memang semua ada. Persekitaran pun bersih & cantik mata memandang. Tapi sayangnya, urusan kami untuk renew roadtax & insurans tak boleh dibuat di Pejabat Pos kat UTC ni...kena buat dekat Pejabat Pos Besar.....hahahaha..penat ja p sana. Tapi ok la..at least sampai jugak ke UTC kan...pasni aku nak p Tabung Haji tak payah lari time keja dah @ amik cuti...p ja hari sabtu kat UTC tu.... 


Tak sempat nak snap gambaq kat UTC banyak-banyak sebab kami nak rush ke Pejabat Pos Besar. Ni ja yang ada..UTC dibuka setiap hari dari jam 8.30 pagi hingga 10.00 malam. 

Sedikit info tentang UTC:-

- Dirasmikan oleh Perdana Menteri pada 15 Februari 2013.
- Sebanyak lebih kurang 53 kementerian/agensi, kerajaan dan swasta serta NGO membuka kaunter di UTC Perak. 

Direction ke UTC...setiap tangga ada...ikut ja anak panah tu...

Pejabat Pos....tak ramai orang...ok la...ada 3 kaunter....ari kami p ni xde pakai sistem nombor....(ari lain tak tau) ...so, masing-masing beratur ja...

Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ)

Klinik 1 Malaysia....

Kiosk Gambar....macam-macam perkhidmatan ada...kira sapa yang terlupa bawak gambaq nak buat passport @ visa, leh on the spot amik kat sini...senang kan? 

Ha.... seronok berlari ke sana sini sebab luas....hehehe



Aku just cerita apa yang sempat aku nampak la....macam tandas, surau & yang lain-lain tu tak dapat nak cerita la sebab aku pun xsempat nak tawaf abih satu UTC tu....hahaha...Ingat lepas ni nak p buat lesen memandu & IC baru lah! Lawa kot lesen baru tu....

26 August 2013

Thank You Allah....


Assalamualaikum....



Kita akan sentiasa diuji..jangan dipersoalkan mengapa kita selalu diuji...
kerana taraf kita sebagai hambaNya memang layak untuk menerima ujian...

Kita akan diuji dengan pelbagai ujian..pelbagai cara....
untuk melihat sejauh mana kita bersabar menghadapi ujian tersebut....

Bila Dia xmemberi apa yang kita minta...x bermakna dia benci...
kerana mungkin ada sesuatu yang Dia mahu kita mengerti...

La Tahzan...sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang yang bersabar...


23 August 2013

Rafieq Amsyar & cerita bunyi gitar....


Assalamualaikum...

It's Friday! Yippeee...lompat bintang sebab suka... (lompat dalam hati ja)....dont worry....

Harini xtau nak update apa...tetiba tarak idea mau cerita pasai apa. Cerita raya tarak yang menarik..Jom cerita pasai Rafieq Amsyar....



Ha...ni dia buah hati pengarang jantung kami...Rafieq Amsyar...nak masuk umoq 2 tahun bulan depan. Cakap dah petah....tak terlayan, tapi syok sangat layan dia sembang. Kadang-kadang aku ternganga & tercengang bila dia 1st time sebut sesuatu yang aku xpenah dengaq dia sebut. Contoh, haritu time kat umah tok menakan dia, ada pondok kecik. Amsyar bila naik dok dalam pondok tu, otomatik dia sebut "wow..tingginya"....aku 1st time dengaq dia cakap perkataan tu. Vocab dia dah semakin bertambah & berkembang.... Kira 1 2 3 sampai 10 pun dia dah sukses!! Cuma kadang-kadang tu biasa la, time aku sebut 1 & minta dia ikut, dia terus 'jump' sebut 2....aku sebut 3 dia sebut 4...kiranya dia tolong sambung apa aku sebut....hehehe...Baca doa makan pun dia dah berjaya tau...aku ni tercengang & ternganga la sekali lagi bila time makan aku suruh dia baca doa....dia berjaya baca sendiri tanpa aku baca dulu....selalu aku baca dulu pastu dia akn ikut apa aku baca....doa tidoq pun dah mcm boleh baca sendiri dah...alhamdulillah...


Merajuk pun bukan main lagi budak ni sekarang....kalau nak sesuatu tu mesti nak jugak. Contoh, boleh time malam -malam dia suruh aku pakai tudung. Bila buka tudung dia marah-marah...Ala, bertudung la ibu kau dalam umah malam-malam Amsyar oi... Kalau time benda dia nak xdapat tu kena slow talk & pujuk @ alihkan perhatian dia kepada benda lain...InsyaAllah lepas tu dia ok. Hihihi....


Berbalik kepada gambaq diatas....kisahnya macam ni, aku pun xtau dari mana dia tengok orang main gitar & cmna nak main gitar. Maybe dari tv la kot...(ishh..kuatnya pengaruh tv ni kan)...Selamba dia ja amik cik ultraman pastu buat gaya cam gitar sambil menyanyi....hahaha..aku bantai gelak tengok dia. So, kesian pulak bila tengok ultraman jadi gitar...so beli la gitar yang sebenar-benarnya gitar untuk dia.. Alah, cari yang murah sudah. Ingat nak cari gitar yang berbateri tu & ada button yang akn mengeluarkan bunyi & lagu...tapi cam xjmpa pulak. Beli saja la yang ni dulu...


So, aktiviti minggu ni layan Amsyar menyanyi sambil main gitar....hehehe....treng..treng..bunyi gitar dia...

Happy weekends semua!!! Open house mana ek minggu ni?? ada? 


22 August 2013

Lesen memandu akan dibatalkan jika gagal bayar saman - KDN


Assalamualaikum...

Kenapa buat entri ni? Ada kena mengena ke? Hahahaha...Memang kena tang batang idung sendiri la....huwaaa...ingat kisah aku eksiden awai bulan 6 aritu? Kalau nak tau cerita sila la klik Malang Tak Berbau. Disebabkan eksiden itu, nama aku xpasai-pasai naik tau...ye la, bila eksiden then buat report polis memang akan kena saman. tak kira la kita salah @ tak..tetap kena bayar....Banyak tau x? RM 300....huwaaa...sampai arini aku blom setelkan saman tersebut. Bukan saja nak lengah-lengah bayar...tp paham-paham la kan...time tu dekat nak posa, pastu nak raya lagi.... Tapi aku bukan sengaja xmau bayar tau... Cuma nak tunggu lepas raya baru nak setel.. Nak dijadikan cerita jugak roadtax keta sampai ujung bulan ni...hah, mau tak mau kena la setel bayor saman dulu baru dapat renew roadtax keta...Pastu, tengok-tengok semalam dah naik berita camni... Aiyak, papa....jom p setel saman cepat2...Ketaq tau dak...


Ni artikel aku amik kat http://www.arenakereta.com pasal hal saman ni...


1.7 juta individu yang disenaraihitamkan kerana degil membayar saman trafik bakal berdepan tindakan lesen memandu dibatalkan, kata Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata tindakan itu akan ditumpukan terhadap penunggang motosikal dan pemilik kenderaan komersil yang banyak menyumbang kepada jumlah kemalangan maut pada Ops Selamat III sempena Aidilfitri baru-baru ini.

"Kami mensasarkan penunggang motosikal dan pemilik kenderaan komersil terlebih dahulu berikutan peningkatan jumlah kemalangan maut dalam Ops Selamat III (membabitkan mereka)," Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Beliau berkata polis akan mencadangkan undang-undang dipinda segera bagi membolehkan tindakan itu diambil dengan secepat mungkin.

Ops Selamat III yang bermula pada 1 Ogos hingga 18 Ogos, secara keseluruhannya mencatatkan 17,831 kes kemalangan yang menunjukkan penurunan sebanyak 106 kemalangan berbanding Ops Selamat II.

Bagaimanapun kadar kemalangan maut telah meningkat sebanyak 31 kes atau 14.2 peratus iaitu daripada 226 kes kepada 258 kes, dengan jumlah kematian turut meningkat sebanyak 49 kes atau 20.2 peratus iaitu daripada 243 kes kepada 292 kes.

Bagi pemandu atau penunggang yang mempunyai saman tertunggak dinasihatkan membayar saman mereka bagi mengelakkan tindakan itu.

"Kami juga akan mengambil penguatkuasaan yang lebih agresif khususnya terhadap mereka yang memandu laju, melanggar lampu isyarat dan memotong garisan berkembar, jadi, esok jangan salahkan polis kerana mendapat saman," - Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar.


Namun begitu, aku xpasti la arahan ni ditujukan kepada individu yang kena saman time Ops tu (macam yang KPN tu cakap) @ yang kena saman sebelum tu....senang cerita yang ada saman tertunggak la...Aku pun xberapa clear pasal tu...yang aku tau sekarang ni, aku nak p setel hal saman ni secepat yang mungkin...lagipun nak renew road kena la bayar saman jugak. Kalau xkuaq arahan mcm ni pun aku tetap akan p bayaq saman....cuma bila kuaq arahan ni ianya menakutkan aku...hahaha...

So, peringatan untuk diri sendiri.....sila setel saman secepat mungkin sebelum lesen anda dibatalkan!! Oh tidak....it's scary ok!

Siap bukti sahih...huhuhu....Sistem Semakan Online PDRM...masuk no i/c, semak, nah! terpampang saman....huwaaaaaaa.....cepat la kasi clear namaku dalam itu sistem....



21 August 2013

Wordless Wednesday: 39 days to go...



Assalamualaikum...




Siap kira okeh lagi 39 hari menuju ke tarikh kelahiran Amsyar yang kedua...X lama dah anak aku tu nk masuk 2 tahun...

Anak aku dah besaq...


Catatan berhari raya...part 3..


Assalamualaikum...


Kembali ke kehidupan yang normal...normal cemana tuh? Hehehe...normal maksudnya Amsyar ke taska, aku ke opis &papa Amsyar pun dah balik ke Tg Malim...Tunggu hujung minggu ni untuk kami dua jumpa papa lagi..


Walau dah kembali ke rutin harian, suasana hari raya masih terasa ye kawan-kawan...dah hampir 2 minggu kita menyambut hari lebaran. Open house di sana sini of course la kan. So far, xde lagi jemputan ke open house sapa-sapa untuk minggu ni....Umah kami xde la nak open house lagi...hehehe....tapi sesapa nak datang beraya, amatlah dialu-alukan. Biskut raya pun ada lagi...Kalau langkah kanan, ada la juadah sampingan. Hihihi...Cam last week, hari Sabtu terasa nak makan laksa lemak. So, merajinkan diri untuk buat. 1st time dalam hidup msk laksa lemak. Hahaha..Nasib menjadi. Kena la di tekak ni. Papa Amsyar pun kata ok. Thumbs up... So, alang-alang masak la lebih. Dapat la hantar kat MIL sikit...kak Ani jiran sebelah umah sikit. Rezeki Mak Icha jugak...petang tu datang beraya...dapat la rasa laksa lemak air tangan ibu Amsyar....hahahaha.....sedap ke idak wallahualam.....


Ok, bersambung lagi cerita berhari raya kami. Part ke 3 adalah hari raya ke 4 dimana kami sehari suntuk di rumah mak sedara papa Amsyar di Sg. Petani. Cousin papa bertunang. So, kami gerak dari Aloq Staq dalma koi 11 lebih camtu. Ala, SP dekat je. Sejam je...Cousin papa yang bertunang ni anak sulung Mak Tam papa Amsyar. Kiranya kami rapat jugak ngan Mak Tam ni...sebab dulu kecik-kecik dia la ngasuh papa Amsyar...


Majlis start dalam koi 3 ptg...so, kami yang sampai awai ni xde buat apa pun..melayan anak-anak main & sembang-sembang gitu ja. Makanan awai-awai lagi dah siap. Tuan rumah dah masak awal. MIL pun awai g tido umah adik dia. Menu haritu adalah mee rebus tulang & kuih muih. Sedap mee rebus tulang tu kata kao! Aku makan berulang la...hahaha....panjang lebar lak celotehnya...jom saksikan gambar2 yang ada...gambar harus la ada kan...walaupun xbanyak mana....huhuhu


Macam biasa la...harus ada gambar dua beranak ni...posing dalam keta ja odw ke Sg. Petani...Tema baju ikut suka..tapi kalau ikut tu MIL dah mesej siap-siap suruh semua pakai baju raya..sedondon katanya nant sebab nak amik gambar 1 family...so, kami menurut perintah..cuma Amsyar dengan papa pakai baju biasa je dulu sebab baju melayu kang berkedut & berpeluh-peluh lak kalau pakai awal...so, siap-siap iron & gantung dalam kereta. Nanti time nak bergambar baru kasi tukar uniform....


Bergambar bersama kakak cantik...ni Amsyar yang kata...asyik dok perati kakak ni ja sebab mekap..kan cantik...hihihihi...bila kakak cantik nak dukung dia xmau lak...malu auw auw lak amsyar ni... sepupu papa ni muda lagi...20 an gitu..hihi...tunang pun orang dekat-dekat situ jugak....kami panggil Nurul ja...sedih sebab aku xtau nama penuh dia....selamat bertunang Nurul!



Gambar kami dua beranak. Hahaha..gambar makanan yang sedap memang xdan aku nak snap...biasa la..si anak ligat kemain..kejap nak tengok ikan kt kolam...kejap nak panjat naik tangga pondok..macam-macam la.. Dlm hpone papa ada la gambar upacara sarung cincin semua. Oh! Lupa nak cerita....bergambar satu family sedondon cancel tak tau sebab apa. Nasib amsyar xsarung baju melayu...kalau dak jenuh berpeluh dia...


Aktiviti tambahan petang tu sebelum balik kami beraya umah kawan papa yang tinggal dekat-dekat situ jugak. 1st time jumpa wife dia....tengah sarat..tunggu hari nak bsalin anak sulung. Time kawen aku x pegi....esoknya kawan papa mesej wife dia dah selamat bersalin anak pompuan. Hihihi...Tahniah uncle Zul & Wife....


Al-tamat catatan berhari raya rasanya....rasanya la...hehehe.....




20 August 2013

Taman Jubli Emas, Aloq Staq, Kedah.

Assalamualaikum...

Mood raya lagi...tapi boring cita raya ja kan...hahaha..masih di hari raya, tapi nak cita pasal beriadah di hari raya...

Tempat riadah yang kami kunjungi ialah Taman Jubli Emas. Dekat Aloq Staq....baru ja buka tempat ni. Ok la, sesuai untuk beriadah petang-petang dengan family. Ada tasek, ada ikan, ada kuda, ada playground, ada tempat untuk jogging dan macam-macam lagi. Kami first time ke sini. So, kesempatan yang ada dapat la jejak kaki ke sini. Malas nak cerita panjang, jom layan gambar yang ada...

Tengok ini budak...bukan main seronok dia berlari sana sini. Seronok la dapat bebas. Hehehe...mak pak penat nak ligan. Bukan apa, takut terjun tasik ja. Tapi Alhamdulillah, semuanya terkawal. Hehehe..ada 2 bodyguard baik punya. Mak relaks sikit....


Cer tengok..penat paksu nak ligan dia. Kejap nak g tengok kuda...kejap nak tengok monyet.....kejap nak tengok orang main helikopter...macam-macam. Budak nak koi besaq macam ni la kan. Bulan depan nak masuk 2 tahun dah anak ibu ni...kejap kan masa berlalu...


Turut serta beriadah my sister a.k.a Makngah Amsyar & KakLong Firyal Nurain a.k.a cousin Amsyar....


Bersama anak kesayangan menikmati keindahan ciptaan Tuhan....subhanallah...cantik sungguh...sambil-sambil bagi ikan makan. Banyak gila ikan dalam tasek ni. Ikan pun besaq-besaq semuanya. Ya la, mau xbesaq, setiap masa orang bagi makan. hehehe..makanan ikan dijual dengan harga RM1 je sepeket... Selain ikan, kat sini ada jugak kuda... sapa berminat nak menunggang kuda pusing taman boleh la sewa. Lupa lak harga dia brapa. 


Si bapak melayan kerenah anak bujang yang nak beli kereta mainan a.k.a control car....Nasib berjaya pujuk jangan beli....hahaha....tu pun jenuh jugak nak pujuk. 


Last but not least, our family picture.....Alhamdulillah....saya bahagia dengan kehidupan ini...mereka berdua adalah kekuatan saya...papa & amsyar...

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sumber gambar & Info: Google

Sedikit info tentang Taman Jubli Emas:

- Dibina pada hari Selasa, 9/9/08.
- Simbolik untuk Kesultanan Melayu Kedah.
- Dibina sempena ulang tahun ke-50 pemerintahan Sultan Abdul Halim Muadzam Shah.
- Lokasi di Jalan Suka Menanti, Alor Star, Kedah
- Dirasmikan oleh Sultan Kedah sendiri sebagai tanda terima kasih baginda terhadap rakyat yang menyokong dan mendoakan keberkatan sepanjang pemerintahan baginda.
- Mercu lima batang keris tersergam indah setinggi 20 meter menandakan kerajaan Tuanku selama 50 tahun memerintah
- Kemudahan seperti taman kanak-kanak, tasik, dan padang yang luas turut disediakan

19 August 2013

Catatan berhari raya...part 2..


Assalamualaikum...


Raya kedua, eksaited ni nak balik kampung....harusla kena eksaited kan nak balik beraya kampung sendiri...xsabaq nak jmpa mak, abah & family yang lain....bajet sendiri pagi-pagi nak gerak...tetapi apakan daya, encik driver a.k.a papa Amsyar nak bertolak tengahari pulak...huk huk huk....sedih tau...memang la bertolak awal ke lambat ke tetap akan sampai kampung...tetapi, masa yang ada harus dimanfaatkan sebaik mungkin....nak beraya banyak tempat ni....

Ok la...hari raya xmau sedih-sedih...hahaha...tengahari bertolak lah kami menuju kampung halaman. Syukur alhamdulillah....jalan clear...walaupun kereta banyak (memasing nak p beraya jugak)...tapi jalan xjem. Petang camtu kami sampai la ke kampung. Bila dah sampai petang, aktiviti beraya ditangguhkan keesokkan harinya. Lagipun malam tu umah Tok Ngah (nenek sedara) buat BBQ...yg spesel ada BBQ arnab....arnab bela sendiri kekdahnya...tetapi, aku xmakan pun daging arnab tuh...hahaha....tekak x terasa nak makan pun...(ke xlalu?)

Kami dua beranak eksaited nak balik kampung....Mak ka anak yang eksaited ni...hahaha....Sama kaler warna kuning di hari raya kedua....

Amsyar dah selamat sampai kampung dah...Posing sebelum terjah umah nenek (nak makan ayam BBQ dll)...masing-masing kelaparan...time ni baru lepas tengok paksu main bunga api...Amsyar suka..tapi takut...hehehe..

Aktiviti wajib anak bujang ni bila balik kampung selain naik moto ronda-ronda...Bangun pagi xmandi lagi  teruih naik 'gerek' kak long...Pusing abih satu rumah. Seronok la kawasan luas...berlari sana sini la dia.

Raya ketiga kami just beraya umah sedar terdekat & jiran tetangga. Petangnya kami beriadah ke Taman Jubli Emas. Saja masing-masing xtau nak buat apa. 1st time beriadah ke sini...boleh tahan la tempatnya. Ada tasik, tempat jogging, ada ikan, ada playground, ada kuda & monyet. Hehehe...Amsyar suka la, dapat bagi ikan makan.

Contest: Family Potret Raya


Assalamualaikum....


 Family Potret Raya

Nak cuba nasib jugak la join contest Mak Icha ni. Mana la tau kan...ada rejeki Amsyar sempena nak ke beseday 2 tahun ni, dapat duit raya dari adik Icha...leh tambah duit tabung lagi! hewhewhew...So, inilah potret raya kami untuk tahun ni. Ni la satu-satunya gambar keluarga kecil kami yang lengkap..ada mak, ada pak & ada anak...hihihi...

Jom join contest ni ramai-ramai....nak join click kat link atas tu tau...sambil suka-suka kalau ada rejeki dapat la duit raya untuk anak... :-) 


15 August 2013

Catatan berhari raya....part 1..


Assalamualaikum...

Yeah!! Kembali menjengok blog kecintaan....hahaha...sorry ye blog, puan blog ni bz beraya. xdak masa nak jengok kamu....ni dapat update pun bila dah masuk keja. Malas nak update guna henpon. Harini dah masuk keja setelah bercuti 3 hari selepas raya. Sebelum raya xamik cuti pun...Mood? Agak-agak korang? Hehehe...mood masih suam-suam kuku. Malas rasanya nak bekerja. Tetapi apakan daya. Kena ikhlaskan hati...sebab kerja ni punca rezeki kan...


Seronok tak berhari raya korang semua? Mestila seronok kan....semua ada kisah hari raya masing-masing kan...bagi kami, alhamdulillah raya tahun ni disambut dengan penuh kesyukuran. Raya pertama di Ipoh & raya kedua &seterusnya di kampung. Alhamdulillah, dapat merayakan hari mulia dengan family tersayang...

Sehari sebelum raya, memang aku sibuk. Hahaha...nak kemas rumah, nak beli barang-barang buat lontong & masak lontong. Nasib ari Rabu keja half day....leh setel hal kemas mengemas semua ni. Petang baru p Mydin cari bahan nak buat lontong...Lepas prepare simple menu untuk berbuka aku setelkan hal iron baju raya....kena iron siap-siap, kalau x aku yang kalut nanti. Amsyar ikut papa ronda naik moto. So, dapat la aku setel apa yang patut. Malam pulak lepas berbuka tu lepak2 depan TV tunggu pengumuman esok hari rayeeee....hehehe..walau dah tau confirm esok raya, nak juga feeling cam xtau esok raya. Bila si anak lena, ha..baru tugas sebenar bermula. Mop lantai, sapu lantai, susun itu susun ini. Bakul mainan Amsyar kasi sorok dalam stor buat sementara. Hehehe....Pastu setel hal prepare nak masak lontong. Kasi potong sayur-sayur, esok pagi senang nak masak semua dh ready. Pagi raya bangun awai katanya...berhempas pulas masak lontong. Nasib sempat setel sebelum papa g semayang raya.


 

Pagi raya sementara tunggu papa balik dari solat...dah segak dah anak ibu ni. Nasib dia mau pakai songkok tu. Tu pun papa kena pakai jangan buang...kalau dia tengok papa dia buang, dia pun ikut. Songkok besar sikit sebab ni songkok abg Haris. Opah bagi Amsyar sebab abg Haris dah xmuat. Ok la tu...boleh simpan pakai raya tahun depan lak. Tak yah ibu nak membeli songkok dah. Baju melayu Amsyar ni actually ada kisah nya. Walaupun upah murah, tapi ada part yang kureng memuaskan hati. Baju Amsyar singkat sikit. Tak tau time raya Haji nant Amsyar leh pakai ke tidak lagi baju ni. Yang lain-lain ok la. Biasa la..bila murah ni. Takpe la...percubaan pertama antar baju kat tailor tu. Try & error katanya. Kalau kureng tahun depan xantar lagi...Apapun, kira ok la dari xde baju raya....


Ini satu-satunya gambar kami berbaju raya...ini pun dah petang. Masing-masing dah xpakai songkok dah. Sampin Amsyar pun dah ilang. Hahaha...Ok la dari xda langsung kan...Time ni beraya umah kawan papa...Raya pertama kami x kemana sangat pun. Lepas solat, terus ke kubur atuk Amsyar. Pastu ke rumah Opah & last ke rumah kawan papa...Tamat sesi beraya sebelah pagi. Tengahari, anak bujang tido, sekali ngan mak pak dia tido jugak. hahaha...nasib xda orang mai beraya time tu. Sesi petang, ke rumah kawan papa. Sesi malam pulak, turn orang datang beraya ke rumah kami. Hahaha....semua kawan papa la...sampai pukul 1 pagi jugak la...


Juadah di hari raya pertama selain biskut raya adalah lontong. Alhamdulillah, licin satu periuk besar. Cuak jugak sebab dari pagi ke petang xda orang datang beraya. Nasib kawan-kawan papa datang sebelah malam so kira ok la. Habis jugak akhirnya. 


# Baru perasan, ramai yang pakai kaler kelabu tahun ni...sama cam kitaorang...



06 August 2013

Salam Aidilfitri dari kami sekeluarga...


Assalamualaikum...



Selamat Hari Raya untuk semua....Maaf kalau ada salah & silap...yang sengaja @ tak disengajakan...semoga lebaran ini membawa seribu kebahagiaan untuk kita semua...

Kasut raya, Kad Raya & Duit Raya....


Assalamualaikum..

Bahang nak raya semakin terasa dah ni wei...ramai dah balik kampung...ramai dah mula bercuti. Aku? Esok masih kerja (nama ja kerja..tapi hati dah ingat nak raya ja)...memandangkan beraya di Ipoh, xpulak terfikir nak amik cuti sebelum raya. Tapi, menyesal pulak rasanya xamik cuti esok. Dah tak tertahan nak berhari raya nih. Overnya.....hehehe...Pada yang baru nak balik kampung arini @ esok, selamat balik kampung ya..berhati-hati...untuk icha & family yang akan fly balik kampung esok (esok la kot), semoga selamat pergi dan balik...


Selagi tak raya, selagi tu la update pasai raya. Normal la kan? Hehehe...semalam cita pasai kasut raya Amsyar tapi lupa nak tepek gambar. Perlu ke? Well, blog sendiri ikut suka la nak letak apa kan....Beli sandal je untuk dia sebab kasut dah ada. Lagipun baru ja beli aritu time nak ke Cameron Highlands. Eh? tak perasan pulak semua kasut Amsyar Adidas...hehehe...well, tengok ibu dia la...suka sangat barang Adidas. Hahaha..itu dulu la...time gigih bersukan ke sana kemari...sekarang bagi la untuk anak pulak...



Raya tahun ni dapat kad raya...wah! dah lama tak dapat kad raya tau. Seingatnya time study dulu la last dapat kad raya...pastu dah xda dah. Semua guna teknologi canggih sekarang wish selamat hari raya. So, bila dapat kad raya, rasa mengimbau kenangan berhari raya....lain feel dia. Nak cerita pun xtau camna rasanya. Buat pengirim kad raya tersebut, Mak Icha...thanks ye! Dan jugak duit raya in advance to Amsyar. Sampul raya GBSB lagi..



05 August 2013

Nak raya dah wei....cerita seminggu sebelum hari raya...


Assalamualaikum...

Mood nak update blog dah kelaut ni...malas yang amat. Haish...ni pun gigih la update jugak. 

Pasai apa jadi malaih xtau? Hehehe..biasa la...dengan lagi 2 ari nak raya ni mood tu dah lebih ke raya dah. Update sikit-sikit gitu aja la. Eh? lagi 2 hari nak raya? Tak sangka kan...cepat benar bulan Ramadhan berlalu...kalau raya hari Khamis (Insyaallah, memang raya jatuh hari Khamis) kiranya esok adalah hari terakhir berterawih. Betoi kan? Sebab malam raya mana ada nak berterawih lagi dah. Sana sini sibuk membuat persiapan terakhir nak beraya. Ramai dah yang mula balik kampung halaman. Seronoknya....aku, beraya diperantauan dulu (chewah..perantauan la konon)...hehehe...Raya kedua baru balik kampung. Oh, tak sabarnya daku...excited cam budak kecik...

Bagi aku persiapan semua dh siap dah. Tunggu nak beraya ja. Minggu lepas dah setel cari sampin ngan kasut raya Amsyar. Jenuh jugak nak mencari sampin yang saiz tecik yang match dengan baju raya dia. Dari Tesco Extra ke Jusco...dari Jusco ke Ipoh Parade...uish..semua xde...lotih seharian berjalan..Last-last teringat Mydin...Oh, lupa lak ada Mydin. Confirm kat Mydin ada punya. Hehehe...Dan betul!!! Memang ada sampin saiz S yang kaler match ngan baju melayu Amsyar. Setel...lega rasanya..Kasut raya senang ja cari. P ja Al-Ikhsan dekat Ipoh Parade....pilih la yang mana nak. Baju raya kami laki bini pun dah setel. Tunggu nak sarung di pagi  hari raya sahaja. 

Kami di Mydin...singgah di Restoran Upin Ipin beli lunch untuk Amsyar...Tengok tu...kemain sedap minum air..terliur ibu...hahaha


Macam biasa la kalau berjalan jumpa 'insert coin car' ni...hihihi...layan kan aje la dia main seround dua...



Tahun ni tema sampul raya adalah kartun. Hahaha...bukan main suka Amsyar ada Upin Ipin dengan Boboi Boy ni...Tapi ni khas untuk kanak-kanak sahaja. 



Finally...berjaya jugak buat Popia Nestum ini...Hehehe...disebabkan papa Amsyar malaih nak repair oven, maka tahun ni hanya dapat buat 2 jenis ni ja...punah harapan nak homemade biskut raya. Takpa la..nak buat cemana kan...2 jenis ni pun ok la. Selebihnya biskut tunjuk-tunjuk. Hihihihi...

# Misi mencari tudung pula selepas ini...hehehe..tudung raya belom hado...









Mini Rage Face Happy Smiley