Leaderboard

28 June 2013

Eh kome doroyan dh berbunga..

Assalamualaikum....xleh tdoq & idea tetiba mai nk update blog....mentang2 dah canggih kan sekarang. update melalui cik nine ja. Hahahaha...kecoh ja nk hbq...(ok, sambung update kat PC opis pagi ni sebab tetido time taip entri ni semalam)..hahaha..

Ha..sapa tak kenai ni buah apa memang xtau nak kata la kan...hehehe...sekarang dah mai musim doroyan dah...berlambak orang jual tepi jalan, pasar malam pun ada jugak. Ni buah 1st dari pokok yang mak abah tanam. Setelah bertahun-tahun lamanya pokok ni nak berbuah (standard la pokok durian kan, kena tunggu pokok besaq baru la berbuah). Kami memang xda dusun durian pun. Pokok ni mak abah tanam tepi rumah ja. Dekat pintu dapoq sebelah bendang. Hahaha...leh imagine ke?

Kebetulan, time kami balik kampung last week pokok ni dh berbuah. Yg best, ada 3 biji ja yang menjadi. Semua xsabaq nak tunggu durian ni gugur. Perbualan dengan mak time sampai kt umah:

Mak: Nnt p tengok pokok durian, dah berbuah....ada 3 biji...tapi xmasak lagi la...
Me: Yaka? durian apa mak? musang king ka (hahaha...)
Mak: Dak aih..bukan musang king...
Me: Lari terkedek2 p tengok.."Bila nak masak mak? agak2 esok masak dak?
Mak: Mana nak tau...tunggu dia guguq la...xpun hang p rabat tengok ats pokok tu...
Me: Ada pulak suruh rabat pokok....
Mak: Tengok esok la...kalau xguguq jugak, kita kait la...bwk balik ipoh sebijik..peram bg masak.pastu bagi abang sikit...
Me: Boleh ka kait? bukan kena tunggu buah guguq sendiri ka?
Mak: pandai-pandai la...

Hehehe...mcm mana xsabaq nak tunggu durian gugur, mcm tu la xsabarnya kami nak merasa hasil pertama ni. Mak kata kalau tangkal buah ni panjang, durian ni sedap. Hah, xpenah tau pulak. Tapi yang pasti ini bukan durian spesis musang king yang femes, sedap & mahal tu....

Malam ni nak bwk durian p umah abg..sama-sama makan kat sana. Pagi td dah bau semerbak dh durian satu umah..mest dah masak ni...nyum2...Saya bukan hantu durian..tp disebabkan ni adalah buah sulung pokok yang mak abah tanam, mesti kena rasa jugak...seulas pun jadi..

Esok mau bercuti2 ke Cameron Highlands lagi...dah berapa kali p sana pun xtau nak kata. Kali ni 2 malam dok sana, mati kutu xtau nak p jalan mana. Apapun, ini adalah family gathering sebelah papa amsyar...enjoy aje la!!! makan stoberi banyak2...hahaha...doakan semua selamat...selamat pegi selamat balik..

27 June 2013

Ninetology Insight i9430...

Assalamualaikum...syukur, ujan turun dengan lebatnya. Alhamdulillah, Dia mendengar doa kita semua....bila ujan ni memang harap sangat jerebu ni akn berkurangan. Bangun pagi tadi, nampak langit dh cerah...dah xde bau asap & pemandangan pun dh kelihatan......Alhamdulillah, jerebu dah kurang....

Okey...puan blog arini nak cerita pasai cik nine ni..nine apa pulak dah ni...hehehe..ia adalah Ninetology Insight i9430...satg kita tengok gambaq cik nine ya..ni semua gara-gara cik black buat hal la...dah selalu sgt off sendiri...nampaknya ada la peluang nak merasa pakai hp canggih sikit dari cik black tu (cik black pun canggih jugak..cuma nak upgrade sikit ja)...Kalau cik black xbuat hal, jangan la harap nak dapat beli handphone baru..Kebetulan last week balik kampung, menonong la kami 3 beranak + paksu Amsyar ke kedai jual handphone. Papa Amsyar memang dah gtau awai-awai dah, amik ninetology ni....tapi time tu aku xda kata la setuju ke tak sebab xleh terbayang di mata lagi rupa cik nine ni cemana. Kena tengok dulu baru decide kononnya...Ingt nak ushar Samsung ja..(hahaha..xsudah-sudah berangan)...tapi, memandangkan papa Amsyar yang nak membayarnya, kena la mengikut apa sahaja yang dia kata. Okey, saya yang menurut perintah...hehehe...

Bila dah sampai kedai, dan tengok depan mata cik nine...terus jatuh cinta...hehehe..ok la..seakan2 samsung jugak...(dok berangan lagi). Harga cik nine RM699...Tp aku guna rebate 200 tu...pastu tolak cik black 200..so, papa amsyar just bayar RM 299 sahaja. Ok la tu kan...

Sedikit info pasal cik ninentology:

Ninetology ni adalah jenama dari MALAYSIA. So, mengikut Website Ninetology, setakat ni mereka dah keluarkan 7 buah handphone  (Pearl Mini, Insight, Palette, Black Pearl, Black Pearl II, Stealth & Stealth II) dan 3 buah tablet (Outlook Pure, Outlook Tablet & Outlook Xpress). Keluaran yg femes skang ni BlackPearl 2, Insight dan juga Stealth 2.

Spesifikasi:


CPU             1 GHz, Dual Core
Network       GSM / HSDPA / WCDMA
Display          4.3" WVGA, IPS, One Glass Solution Display
Camera         8 MP / 2.0 MP Front
Memory        4GB / 512MB
OS                Android 4.0
Battery          1800mAh
Input              Touch
Connectivity   WIFI / GPS, AGPS / Bluetooth / FM
Features         LED Flash    
                      Video Call
                      Dual SIM

(nak tau banyak lagi spesifikasi ninetology ni sila klik website ninetology ye)

Cik Nine...Hitam jugak menjadi pilihan (ada 2 kaler je pun yang ada dlm pasaran....hitam & putih)

Ni kaler putih....mana lagi cantik? hehehe..

Setakat ni, okay aje cik nine ni. Cuma nak cari casing dia susah sikit. Sekarang ni pun cik nine xda pakai baju lagi..hikhikhik...semalam pusing satu GM cari casing...memang susah nak cari. Online ada la jual. Biasa la, handphone xberapa nak 'terkenal'..memang camtu la...hehehe...

26 June 2013

Alahai Anak Omak....

Assalamualaikum....hai blog! 

Ni koleksi buku Amsyar yang terbaru. Beli online kat sini elzababy.blogspot...3 set buku ni dapat 3 CD...Pakej ni mengandungi buku berCD yang sesuai untuk tontonan & pembelajaran anak-anak sehingga umur 7 tahun. Didatangkan dalam buku bergambar serta video CD yang menarik & dapat menarik perhatian anak-anak untuk menyanyi & belajar dalam cara yang menyeronokkan. 

Gambar dari Elza Baby Online Shop

So, buat permulaan untuk Amsyar just bagi dia kenal huruf, kenal benda. InsyaAllah, harap dapat la manfaat untuk dia dengan ada set pendidikan ni. 

Budak eksaited xsabar nak tengok buku baru....Ada gambar-gambar menarik yang buat dia tertarik....ok la buat permulaan kan....Amsyar selalunya klu baca buku xlama...kejap main, pastu sambung belek buku balik..mcm tu la dia...ni antara aktiviti selingan bila dia boring dah belek buku...

v
v
v
v
v
v
v
v

Tengok budak bertuah ni.....siap panjat kabinet tv tu, main bedak...mainan pulak bersepah-sepah...Alahai anak omak!!! Layan kan aja la nak...janji happy & xkacau ibu layan Teduhan Kasih....hahahaha....


Cuaca sejuk je sebab skang ni tengah hujan lagi....alhamdulillah, dapat 'halau' jerebu yang masih berbaki...

Syura Juara Masterchef Selebriti Musim Kedua...

Assalamualaikum....

Habis sudah Masterchef Selebriti Musim Kedua...dah tau pun kan sapa juaranya. (Actually dh dpt jawapan bocor sebelum tengok final semalam) Tapi, feeling ala-ala surprise la Syura yang menang. Padahal dah tau awal2 dah...hikhikhik...Setelah habis 40 episod, 18 selebriti akhirnya kemenangan menjadi milik Syura. Comel je dia kan....

Best kan hadiah yang Syura dapat? Tiket penerbangan pergi dan balik ke Paris uols! Bestnya...honeymoon package....yang paling best, Syura menderma RM60,500.00 untuk badan kebajikan yang dia wakili iaitu Breast Cancer Welfare Association of Welfare. Bak kata Syura semalam, itu bekalan dia bawa di akhirat nant. Alhamdulillah. 

Ni hidangan Syura masak time Final...memang nmpk sedap....hehehe...

Main Course....xtau nama apa...

Appetizer...nampak menarik & simple. Juri yang rasa pun cakap menarik dan sedap. Presentation simple je...

Dessert yang memang nampak sangat sedap....

Tahniah Syura!!!!!

Sumber Gambar: Encik Google

24 June 2013

Syurga Kami...

Assalamualaikum..hi blog! 

Dah lama nak update pasal rumah yg kami diami sekarang ni. Kan sebelum ni dok cerita psl misi mencari rumah sewa...punya susah nak dapat rumah area sini...bila dah dapat, memang rezeki kami...Walaupun rumah sewa, dan bukan rumah sendiri...tp Alhamdulillah inilah syurga kami 3 beranak...

Cerita tentang jiran2 pulak, memang baik..alhamdulillah. jiran sebelah kanan, mmg mcm dah lama kenai. sgt baik & klu kami 2 beranak ada masalah, memang kt depa la kami mngadu. Mcm kes papa amsyar terbawak balik kunci rumah ke Tg Malim haritu....hah! smpai koi 10 kami 2 beranak dok di umah depa sementara tunggu papa amsyar balik. Nak ke rumah mak mertua boleh, xjauh pun. Tapi hari tu dh penat sangat. Lepak la kat umah juran sebelah. Lagi best, time bertukar2 juadah..hehehe...klu ada masak lebih tu memang akn bg jiran sikit. Mcm tu la sebaliknya...jiran sebelah kiri pulak xada kt umah sgt. Sgt jarang la balik..kiranya mcm rumah persinggahan diaorg ja. So, sebab tu xberapa nak kenai sangat.

Paling best, depan umah setiap hari Khamis ada pasar malam. Hah, seronok kan...jalan kaki sikit ja. Tp pasar malam kecik aja la....boleh la setakat nak beli makan utk dinner...

So far, kami memang puas hati. Owner pun baik. Sewa rumah pun boleh tahan. Mampu la nak bayor kan...Raya ni jemput la ke rumah. Eh? tetiba...hehehe...

Ni ruang depan..ruang tamu merangkap semua ruang...hahaha..ruang bermain Amsyar, ruang tengok TV...dh luas, semua boleh buat kat sini. Rumah ni ada 3 bilik, 2 bilik air (actually 1 bilik air ja, tp owner dh renovate jadi 2). 

Ni port paling best...dapur ku...hehe..seronok sb dapur sgt luas...amsyar siap boleh drift la pusing2 kat dapur katanya....tp tu sblm adanya meja makan ni la...tp walaupun ada meja makan, ruang dapur ttp luas...


Inilah syurga kami...walau xbesar, tetapi ada tempat untuk kami 3 beranak berteduh. Itu dh memadai kan....harap ada rezeki plak nak beli umah sendiri lepas ni...amin

Jakunnya ibu amsyar

Assalamualaikum.....hi blog...

Oh...sungguh jakun rasanya. kesian kan?ops....sblm tu tau ke apa makna jakun?? hahaha....alah, lebih kurang cam ketinggalan zaman la.klu kat kedah,kami panggil 'perak' (sebutan kena bg betoi ye)..ok2...kembali ke tajuk entri ye....actually, ni adalah percubaan mengupdate blog dr henset..maklumla, lambat mengetahui kecanggihan serta kelebihan hp canggih2 ni..

19 June 2013

Oh BukiT Gambang Resort....

Assalamualaikum...hi blog! Kemain laju puan blog ni update.....

Cerita basi lagi...layan kan aja la ye puan-puan sekalian..

Ni cerita bercuti ke Bukit Gambang time cuti Wesak aritu. Memandangkan cuti Wesak jatuh hari Jumaat, so  fikir2 ada la peluang nak bwk Amsyar berjalan2...time tu pun sekolah baru start cuti ye puan-puan...Memula nak ke PD...tp ramai yang kata air laut PD xelok...ye la, bila pergi pantai kena la jugak mandi laut seround kan..so, cancel PD..pastu fikir nak ke Gold Coast Morib...since nampak kat Groupon ada offer utk hotel & taman tema...Tapi papa Amsyar lak xmau...xbest katanya. Dia suggest ke Pantai Timur. Tapi idak le ke Kelantan @ Terengganu...hehehe..ke Kuantan sahaja. Ermmm....kuantan apa yang menarik? So, pikir punya pikir...jom ke Cherating lah! Cam menarik...tapi, dah kata p time Public Holiday & cuti sekolah....lambat2 booking hotel jangan harap lah nak ada hotel kan...tpaksa la cancel ke Cherating...sudahnya ke Bukit Gambang aja la....

P time cuti sekolah memang ramai sgt org..dengan yang buat family day, opis day, seminar dan mcm2 lagi. Mana dengan jauh gila perjalanan nak ke sana. Hah, baru tau. Ingt dekat ke Ipoh-Kuantan tu? Mau sakit badan jugak la..so, bertolak dr Ipoh koi 9 lbh kurang pastu ke Kuantan ikut Genting...best gak lalu bawah genting...hahaha...ingt nk singgah genting sedas...tp lain kali la ye....hahaha...xabis2 ibu amsyar ni...

Gambar2 di Bukit Gambang mmg xdo lgsung. Malas nak amik gambar. Hahaha. Snap 2-3 keping cmtu ja. bersesak2 time kat theme park, dgn Q panjang nak msuk sana....letih sungguh! Papa Amsyar kata, baik g Lost World Tambun ja klu camni...hahaha......

Ni hotel yang kami amik utk 1d 2N...Arabian Bay Resort...cam ala-ala Arab gitu...gmbr ihsan Google aje sb memang xde amik gambar pun....

Ni pn ihsan google jugak...bilik kitaorg mcm ni...ni Family Suite...Ada 2 bilik...ok la...tp paksu ngn papa amsyar asyik bising xde ASTRO...hahaha

Amsyar dengan paksu nya...berkepit ngan paksu ja...

Amsyar bersama ibunya...hahaha...time ni baru smpai..setel hal registration...nampak unta ni comey lak...hihihi

Ini budak sangat excited nak swimming....nampak panas, ni sebenarnya pagi ni...orang memang ramai toksah cakap la kan...memandangkan dh pegi, layan kan aja budak ini, papa dia ngan paksu swimming....


Itu saja cerita bercuti kami....ujung bulan ni ke CH lagi..Insyaallah

Malang Tak Berbau....

Assalamualaikum...hi blog! Ni nak update cerita yg dh basi...tp walaupun basi, tetap segar bugar fresh di ingatan tau....

Kejadian pertama kali seumur hidup ni...Tuhan saja yang tau la cemana perasaan time tu..Alkisah, kejadian pada 4/6/13 aritu..waktu kejadian koi 1 lbh time lunch tu...lokasi, jalan odw nak balik ke rumah...dekat2 sekolah tasek...

Tak tau nak cakap cemana, tetiba keta depan brek mengejut..apa lagi, yg dibelakang ni pn brek mengejut la jugak...dh terkejut kan....tp malang nya, dh sebab mengejut punya hal, xleh nak elak..terus cium bontot keta depan...Ala..huwaaa....nasib baik la blkg xda keta...kalau x mau keta belakang pn cium bontot keta aku jugak...

Boleh tahan kuat jugak la encik ABU ni hentam keta depan...mak hai...sekali keta honda city baru daaaaaa...masak la...utk mengelakkan jem plak nnt, maka acara berbincang dgn apek keta honda tu dilakukan di tepi jalan la..xkan nak berbincang tgh2 jalan...kang jem aku gak susah...Nasib la apek honda city tu baik sangat. dia xmarah2 pun. Aku pun dh sorry 40x bagai...mmg salah aku la sbb hentam bontot keta dia...apa2 kesalahan pun, samaada aku yg salah @ tak...bila dh kes langgar belakang dah sah-sah yang melanggar tu salah. Terus call papa amsyar yang kebetulan time tu mmg dh odw nak balik Ipoh, nak amik keta kuning dia baru beli. Kena marah seround....napa leh langgar keta tu...ohoi!!! ingt saja-saja ka suka-suka hati nak hentam keta org?? Bergenang jugak la air mata bila kena marah cmtu kan...aku ok ke idak, xpulak di tanya...hurmmm...

Lama gak la tersadai tepi jalan tuh, dengan panaih terik...sabaq aja la..lepas2 disscuss semua ngn apek honda city tu, kata sepakat telah dimeterai iaitu dia akn claim insurans lah untuk repair keta dia kan. Keta baru kata kau...garu kepala brapa kali apek honda city tu tengok keta baru dia kemek bontot...hahaha...Dan memandangkan insurans encik ABU hanya 3rd party punya insurans, maka segala belanja utk repair encik ABU adalah tanggungan sendiri...isk..isk..isk...tp nasibla xde teruk mana encik ABU nya..kemek bonet depan, lampu kanan pecah sebelah (harus kena ganti baru la)...yg lain2 ok. Keta apek tu pun kemek kat bontot...haha..

So, lps diskusi trus balik umah...menenangkan diri utk seketika. tunggu papa amsyar smpai, terus g balai buat report. Huh, 1st time in my life....masuk opis pn lambat sb nak setel kan hal2 report dulu. Tp, time tu la jgak balai punya ramai org nk buat report jugak. Ramai jugak yg eksiden rupanya. Hahaha. So, disebabkan papa amsyar nk p setel hal amik keta kuning dia tu...kami balik la dulu. Malam baru pegi balik buat report. Aku terus masuk opis. Takkan nak cuti lak. 

Oh, lupa plak nak cerita sbb keta depan brek mengejut. Nak tau sbb apa...sbb nya hanya kerana ada driver yang bangang buat u-turn kt tmpt yg xleh u-turn..memang bangang! 

Ni la gambaran encik ABU dan honda city yang encik ABU cium bontot dia....



Alhamdulillah, takda kemalangan jiwa dilaporkan..huhu...xleh bayang kalau apa2 jadi kat aku..terima kasih Tuhan...syukur alhamdulillah...memang betoi2 pengalaman yang xdapat dilupakan la....

Dah kena pesan lepas ni hati2..ok, baiklah! 

18 June 2013

Mealshake untuk Amsyar....

Assalamualaikum...hi blog! puan tanah kedaung kembali lagi....

Macam ni lah kalau puan blog dh terlebih rajin kan. Sehari nak update sampai 2-3 entri...hahaha..ops! jangan tegur..kang merajuk jadi malas balik kan dah susah...

Jom kembali ke pangkal jalan ye anak2...hahaha...ni mai puan blog nak share cerita Mealshake & Amsyar..(wah, kemain tajuk). Actually dah lama survey pasal Mealshake nih...pasai apa xtau la dok main tarik2 tali nak beli ka dak. Last2, early May aritu beranikan diri untuk order 1 mealshake utk Amsyar. Sebab apa mealshake? hurmmm....memandangkan Amsyar dulu pernah kekurangan darah merah, so doktor mmg suggest bg supplemen utk dia + bg dia makan sayur2 ngn buah2 banyak. 

Alhamdulillah, lps follow up yang lepas amik ujian darah tu, kandungan darah merah dia dh ok. Dah menunjukkan peningkatan. Tapi masih kena bg supplemen utk dia. Pulak tu rentetan lepas kena HFMD aritu, selera makan dia mmg drop habis-habisan. Ramai yang tegur badan dia dah susut. Risaunya Tuhan saja yang tau. Pulak tu dia mcm kerap demam, kerap selsema & batuk. Senang kata antibodi dia xkuat. Senang jangkit....So, ibu tawakal dan berdoa usaha bagi mealshake ni & harap sangat2 dapat membantu. Ye la, kita berikhtiar kan. Selebihnya, serah pada Dia. Dia yang maha mengetahui. 

So, beli dr sorang pengedar Shaklee ni (melalui FB). Alhamdulillah, baik orangnya. Siap dapat harga promosi + gift. Dah jadi kawan sb apa2 memang akn rujuk kat dia. Skang, dh hampir sebulan Amsyar amik mealshake, syukur alhamdulillah, dia dh tak demam, batuk & selsema (Harap berterusan la mcm ni). Kalau demam yang biasa2 tu xpa. Budak nak membesar kan. Yang lagi best, selera makan dia kembali mcm dulu. Lagi berselera lagi ada la. Happy nya hati ibu..best sangat bila pengasuh kat taska gtau Amsyar makan banyak. Thari makan, ptg sebelum balik pun makan. Pulak tu skang dah pandai cakap "nak kit...nak kit" (nak sikit) bila tgk mak pak dia makan....Alhamdulillah...alhamdulillah....

Jom kita tengok kebaikan mealshake ni....

Khasiat Mealshake utk anak2 & Anda:
1. Meningkatkan sistem imunisasi badan
2. Membantu meningkatkan selera makan anak2
3. Membantu atasi masalah ekzema utk kanak2 & dewasa
4. Cantikkan tekstur kulit agar lebih sihat 
5. Membantu memudarkan parut
6. Menjadikan anak lebih sihat, aktif bertenaga & fokus yang tinggi sepanjang hari
7. Atasi masalah sembelit terutama kanak2
8. Atasi alahan ketika mengandung & menaikkan selera makan ibu mengandung

Ni le rupa mealshake tu...perasa vanila yang sangat sedap...(cemana leh tau sedap tu? hahaha..sebab dah try la)1 container ni tahan 3 bulan mcm tu sebab bg sehari sekali je kat Amsyar...tu pun 1/2 sudu je...tp kalau mak pak amsyar pn join mkn mealshake ni, xla tahan sampai 3 bulan kan...hehehe...Boleh dicampur dalam air milo @ susu dia pagi2 @ senang bagi ja ratah. Amsyar suka ratah cmtu ja..hahaha..

Nutrisi yang terdapat didalam mealshake...

Ni gabungan mealshake + Omega Guard..Omega Guard ni bagus untuk imunisasi & perkembangan otak....meningkatkan perkembangan memori & daya ingatan. So far, xde bagi Amsyar OG ni lg...cuma ada la risik2 ngan kawan yang beli mealshake tu psl OG ni...Insyaallah....



Bila ada pengalaman sendiri baru berani nak cerita...lagipun pengalaman org kan xsama...ada yang xsuka..ada yang kata alah, tu pun nak cerita..ada yang kata anak aku ok ja..xpayah nak supplement2 bagai...ye la, anak kita mana sama kan..sy sebagai ibu mahukan yang terbaik utk anak @ saya berikhtiar....ini salah satu ikhtiar saya...selebihnya saya serahkan pada Dia... 

rasa cam pengedar shaklee plak!! hahaha...

Gambar2 adalah ihsan cik GOOGLE....


Berhabuk sungguh....fuh fuh fuh (sila buat gaya tiup habuk)

Assalamualaikum...hai blog!

Kesian kamu blog...bersawang, berhabuk semua ada...apa la tuan punya blog ni kan...

Hahahaha..sudah2 la...tuan blog ni dh pemalas sejak dua menjak ni..buka blog pn xlalu..buka blog org lain laju jek..kegilaan terbaru sejak dua menjak ni..usyar blog blogger2 yang femes...serius best! seronok je baca entri depa2 ni....dengan harapan & angan2 dapat la buat camtu untuk blog sendiri. Hah! harapan & angan-angan tuh..xhengat kan..dgn pemalas nk update, jgn harap la nak mcm diaorg tu ye! oh..sesi mengutuk diri sendiri disitu..... OOT pulak...

Hurmmm..baru ni rasa rajin balik nak update, nak renovate, nak pebaik2 sikit blog yang suram, yang xbrapa nak ada org jenguk2 ni dengan harapan dapat menjadikan blog nan satu ni mcm blog2 yang femes2 tuh...Amin, sila jangan mencebik bibir ye kawan2 dengan statement tuan blog ni...tapi sila bg semangat nan jitu....hahaha...merapu apa tak tau la...

Permulaan, tatap lah blog berwajah baru yakni baru renovate sikit2....tuan blog masih belajar nak bagi blog ni cun...iklan NUFNANG pn sampai ke sudah xberjaya2...xtau pasai apa...kesian kan? huhuhu...


mood rajin tuan blog mai dah..haha..bermusim sungguh mood tuan blog ni ye..ops! bukan tuan..tapi puan blog...hahaha..merepek lagi....ok bye!







Mini Rage Face Happy Smiley