Leaderboard

28 September 2012

28 September 2011....setahun yg lalu..


Assalamualaikum...


Esok adalah harijadi anakanda amsyar! dh setahun ank bujang sy tu..alhamdulillah, dia mmbesar dgn sihat, aktif & mcm2 ragam...seronok melihat dia mmbesar depan mato..ni nk cita psl sehari sblm amsyar lahir...28hb September 2011..apakah?

Di pagi hari 28/9/2011...

Di sebabkan due date sy lmbt lg...kurang lebih 2 minggu lg..so,mmg xde pk la psl nk beranak lg...time tu mmg dh balik kg. So, berehat aje kt umah smbil melayan ank buah sorang tu...tp mak sy asyik dok ckp perut sy dh nmpk turun ke bawah (org tua2 selalu ckp klu perut dh turun xlm lg dh nk beranak) seram jgk tp just ignore apa mak ckp sbb pk due date lmbt lg...kakak pn dh bising2 beg utk d bawa ke hospital xsiap apa lg...xpacking apa pn uols...sy ni suka sgt buat kerja last minit...konon nk dekat due date tu br nk packing la....sbb kakak asyik membebel, sy pn packing la semua brg2 utk d bawa ke hospital nnt....sempat ke tesco beli brg2 baby yg lom complete...tp dh perasan yg sy dh xleh berdiri lama2...sakit pinggang teramat...jalan byk pn dh terasa sakit sgt kat bawah...still ignore the feeling sbb pk alah lmbt lg kot nk beranak...aishhhh...apa la kan.tp bila pk2 balik tu rupanya dh tanda nk bersalin tu..sakit pinggang...

Petang hari....28/9/2011..

Aktiviti sy setiap petang adalah lepak2 di pondok tepi bendang kt depan umah sy...saja konon nk tenangkan fikiran smbil2 sembang ngn baby dlm perut..tp serius sgt best time tu sbb angin bendang yg kuat..mmg tenang sgt...mak, kakak & abah pn join sekali..sembang2 anak beranak je...then, sy bersuara....xpenah lgsg time pregnant minum air kelapa...org kata minum air kelapa elok utk kulit ank.. (air kelapa xelok di minum di awal kehamilan ye)..tp bila dh di akhir kehamilan, elok di minum..hurmmm...so, sbb kt kg abah sy pn ckp la...xpe la...esok dia akn ambik kelapa dr pokok & bg minum..so,terbayang esok akn minum air kelapa..sedap! 

Late afternoon...dh nk maghrib...kena la msk umah kan...then, time ni la air ketuban pecah (actually xde istilah pecah sbb air kuar je mengalir kt kaki) bukan mcm pecah belon tu airnya...hahaha..suspen kot time tu! apakah???? ye la..mana de pengalaman lg...bgtau kakak & dia menjerit bgtau mak...aiyaa...xkan sy dh nk beranak kot klu turun air mcm ni...ohh,jahilnya sy kan? still berpegang kpd kata2 sy yg due date lmbt lg tanpa menyangka yg ramai beranak awal dr due date ok!!! mak ngn abah yg time tu tgh bersiap2 nk ke masjid telah membatalkan hasrat mereka & time tu jgk kami ke hospital. hah! nsb brg2 dh packing kan...klu blom mau kena ceramah tanpa henti sbb dh kalut2 br nk kemas..sy dh mula cuak wpun time tu still xde sakit lg..xde rs apapun...sy cuak sbb betul ke sy dh nk bsalin...trus teringt hubby yg jauh....call & bgtau dia dh nk ke hospital...lawaknya, hubby siap kt sy buat lawak...ohhh...benda mcm ni xkan nk lawak kot cik abg! sy cuak jgk sbb hubby jauh..hubby trus gerak blik...hope sempat jmpa hubby b4 bersalin...

Malam hari...28/9/2012

Odw ke hospital br ade terasa sikit2 sakit kt pinggang...but,it was just a small pain...cuak sikit je...hahaha...smpai hospital around 8pm...trus ke wad bersalin & doc check bukaan...br 1cm je buka..mmg betul la yg kuar tu air ketuban..so,since air ketuban dh pecah kena la msk wad...diaorg aspect esoknya (khamis) akn bsalin..tp klu ari jumaat still xberanak jgk..kena induce...omak...xmau induce..pray & ckp ngn baby kuar mlm ni @ esok ye...ibu dh ready..tp at the same time sedih sbb klu bsalin mlm @ pagi of course xsempat jmpa hubby...

So, menunggu urusan nk msk ke wad smpai ke pukul 11..lama kan menunggu? begitu la hospital kerajaan..tp sy xmerungut lmbt pn sbb sy paham...mak,abah & adk setia menemani smpai sy dpt msk wad...time tu sempat lg jamah nasi ayam & minum teh ais sb lapo sesangat!!! itu la juadah terakhir yg msk dlm perut sblm bsalin...around 11 msk wad & tggl la sy sorg..mak,abah & adk dh blik sbb kt wad x di benarkan menunggu! kesian kan? tp takpe..baby teman ibu ye..hurmm..luckily, dpt bilik & dok sorg2...around 1 am....br rs sakit yg sebetoinya..hah! cuak sesangat...mmg sakit yg teramat! smpaikan nk baring & duduk pn dh xselesa sbb sakit..so, byk berjalan aje! sakit setiap 5 minit...perut mengeras semacam...2nd time check bukaan lps check memula td, 4cm br...nurse tu ckp kn tggu 10cm br leh beranak...ni br 4cm..mcm lama je lg...tahan aje la..doa2, minum itu..minum ini...alhamdulillah, around 4 am..check bukaan sekali lg...dh 8cm...trus di hntar ke bilik bersalin..hubby time tu mmg xsmpai lg...mmg sah2 xdpt jmpa dia sblm bsalin..just dpt call & minta mahap segala...huhuhuhu..sedih..

Alhamdulillah, msk bilik bsalin kul 4 am...kul 5.01 am sy dh selamat melahirkan baby Rafieq Amsyar...

Ceritera Cinta: Terasa rindu nk mengandung lg....tp tggu la dl..biar amsyar besar dl.. :-)


26 September 2012

Takziah buat Ana & Family....


Assalamualaikum...


Innalillahiwainnailaihirojiun....salam takziah utk Ana & Family di atas pemergian puteri tercinta, Syarifah Erry Eryna Syed Norman semalam. I was really shocked & tergamam bila dpt tau berita ni...& tu pn sbb teringat nk buka FB dia...Ya Allah, menitik air mata bila dpt tau berita ni...

Ana ni x-boss & x-housemate kt KL dl...tempat 1st keja pas study...dia mmg baik & org Kedah..org kampung..actually eryna ank kedua dia...dia ada sorang lg ank pompuan. Aku mmg kagum & salute sgt dgn ana & hubby sbb betul2 kuat utk baby eryna...bayangkan since eryna lahir eryna di hospital diaorg begitu cekal...aku paham perasaan diaorg...wpun aku br 2 hari teman ank kat hospital sbb demam...risau yg amat...ni kan pulak diorg..dgn anak sakit mcm tu...

Actually eryna di sahkan mengidap HYPOXIC ISCHEMIC ENCEPHALOPATH (HIE) stage 3. Sila rujuk utk maklumat lanjut http://drzubaidi.com/blog/?p=2234. Penyakit yg melibatkan otak & saraf. Eryna sempat menyambut hari ulangtahun yg pertama 19 September lalu. 10 hari beza dengan Amsyar. 

Ya Allah, Engkau kuatkanlah semangat ibu bapa ini...sesungguhnya mereka telah berhadapan dgn saat2 yg sgt sukar... To baby Eryna, syurga tempatmu...bersemadilah dgn tenang di sana..

Al-Fatihah......

Ana's family...picture raya 2012...

Ana: mohon share picture ni ye...


24 September 2012

Misi 29 September 2012


Assalamualaikum...


Misi 29 September 2012...lg 5 ari..so excited kn? sbb lg 5 hari Rafieq Amsyar akn genap setahun...alhamdulillah, syukur ke hadrat yg maha Esa, Amsyar dh meningkat usianya..ibu sentiasa mendoakan yg terbaik utk mu anak!

Ok, citer psl misi 29 September ni..he3, alhamdulillah plan nk buat 1st birthday party utk amsyar bjln dgn lancar wpun pd mulanya mengalami masalah lokasi...hahahaha....lastly, lokasi telah di kenal pasti dan majlis hari jadi Amsyar akn berlangsung Insyaallah di Alor Star, Kedah...since dh dpt confirmation lokasi & persetujuan dr papa amsyar, ibu pn memulakan persiapan ala kadar utk majlis itu..ala, ala kadar je...xde la majlis besar-besaran pn...Ibu dh order kek utk Amsyar & kek itu ada gambar cars...itu la tema nya..hehehe...goodies bag utk kids pn ibu dh sediakan...just nk msk je sourveniour je dlm bag tu.. just utk kenangan &cenderahati utk tetamu (budak2 je ye)..di samping tu menu utk birthday tok amsyar yg uruskan...

14 September 2012

2 weeks & 1 day until Amsyar's 1st Birthday!!!

Assalamualaikum...



Hai...counting the days utk Amsyar 1st birthday!!!!! 

Really excited & cant wait! sebab??? xda sebab...sebab amsyar dh besar..dh setahun la...haishh..xsangka sungguh la anakanda amsyar dh setahun..pejam celik pejam celik kan..time flies so fast! tanya la ibu2 mana pn..mest bila ank msk setahun semua akn ckp xpercaya la...xsangka la...kan2? 

Mcm mak2 lain jugak..bila 1st Birthday ank mest la nk buat birthday party utk dia...kecik ke besar party tgk bajet la ye...aku pn ada la plan jgk...mcm2 dok main dlm fikiran ni...nk buat itu la..ini la...haishh! tp bl tgk kan keadaan bajet yg xberapa nk ok sikit ni..maybe buat kecik2 dl @ postpone ke hari raya haji...cadangnya mcm tu la...well, aku rancang je..Tuhan yg menentukan..rite???

Ada la plan kek mcm mana nk beli (bukan buat ok sbb aku xpandai buat kek & xda masa sgt)..kikiki...tp tu la, blom tempah pn lg sbb xtau nk buat kt mana... sebab 29hb tu jatuh pd hari Sabtu & amsyar berkongsi bulan kelahiran yg sama ngan mak aku (Tok Amsyar)..plan nk celebrate birthday amsyar sekali ngn tok dia la...means kami kena balik kg & tu masalah sikit sbb kos nk balik kg ni paham2 la kan...mmg kena ada bajet lebih sikit la...tgk la nnt mcm mana ye! 

Plan B...klu xdpt buat time 29hb ni maybe akn di postpone ke raya haji aje..senang sbb time tu mmg dh balik kg...xkisah la buat bila kan..janji ada kenangan utk amsyar time sambut 1st birthday dia...ala,party kecik2 je...buat mkn2, doa selamat & potong kek..udah le...

Ceritera Cinta: Apa yg penting bersyukur sbb usia ank semakin meningkat & sihat selalu...amin!


Ujian dariNya....

Assalamualaikum...


Story kali ni sedih sikit..psl anakanda amsyar yg demam panas smpai kena warded 2 mlm kt Hospital Ipoh...xpernah2 demam smpai teruk mcm ni..kali ni lg teruk sbb demam pns smpai tarik...Ya Allah...berat betul ujian dr Mu..

Last week Amsyar demam kul 130 pg..sedar time nk menyusu dia, rs bdn dia pns..kaki & tgn sejuk sgt2...amik termometer & check suhu bdn dia..38c..dh confirm mmg dia demam..time tu gak kami bwk dia ke klinik yg berdekatan...xterpikir nk bwk ke hospital sbb time tu xdpt nk pk apa2 dh..smpai klinik check suhu 39c....doc bg ubat ikut punggung utk kurangkan pns dia..plus ubat demam, selsema & antibiotik..alhamdulillah, pas blik dr klinik smpai ke pg amsyar ok...ingt demam dia dh ok la...check suhu pn dh normal....back to normal..ceria & mau main...tp still keep continue bg ubat..

Ptgnya kena pegi kenduri kwn papa amsyar...bila pk amsyar dh ok & xdemam dh kami ikut sekali...odw nk balik dr kenduri tetiba bdn amsyar pns, kaki & tgn sejuk blik...dia pn mcm menggigil...trus kami gerak ke Hospital Ipoh sbb xmau lengah2 takut amsyar kena tarik...Ya Allah, kesiannya anak ku...mcm2 doa dh bc supaya xjd apa2 yg x di ingini... :-(

Smpai hospital, trus ke wad kecemasan & MA check suhu amsyar dh 40c..trus diaorg bwk msk ke bilik rawatan utk check BP, denyutan nadi & lain2...time tu ramai sgt org kt bilik rawatan tu & mmg crowded..biasa la, hospital kerajaan..mmg mcm ni..lain la klu hospital swasta kan...rs nk nangis hanya Tuhan yg tau bila tgk amsyar letih xbermaya...tmbh2 lak dia dok menggigil2...tp tahankan air mata..xmau amsyar tgk ibu menangis..ibu kena kuat! kena kuat utk amsyar...dlm hati Tuhan sj yg tau..papa pn nmpk sgt risau dgn keadaan amsyar..kami peluk amsyar...tetiba amsyar jd tarik..Ya Allah!!! hal yg tak mau terjadi berlaku juga....terus kami menjerit pggl doc & dgn sepantas kilat diaorg dukung amsyar bwk ke bilik rawatan lain..trus amsyar di masukkan oksigen & alhamdulillah tarik dia sekejap sj..xsampai 1 minit...papa amsyar peluk aku & genggam tgn aku utk menenangkan aku yg mmg xbleh nk terima amsyar jd mcm tu...air mata masih ku tahan de mengalir..aku kena kuat! hanya doa mampu aku ungkapkan time tu...

Alhamdulillah, keadaan amsyar dh ok..cuma dia lemah sgt2..tertido keletihan..doc dh explain psl keadaan dia & amsyar kena msk wad sbb doc nk pantau keadaan dia...

Bermalam la kami di Wad 6A (Wad Pediatrik Kanak2)...ni kali kedua amsyar kena warded slps demam kuning time baby dulu...papa amsyar blik umah amik kelengkapan kami..baju2 amsyar..alhamdulillah, nsb baik papa leh teman jugak amsyar...bilik mmg penuh & rupanya ramai yg kena demam panas + tarik juga...musim skang ni budak2 kena demam panas...smpai wad je amsyar lena sbb letih sgt2...tp alhamdulillah, dia mau menyusu & makan...klu x mmg susah..

Suhu amsyar naik turun & dia kena mkn ubat...tp amsyar mmg ank yg baik...xmerengek lgsg wpun dia sakit...amsyar kuat kan sayang! ibu xakan tggl kn amsyar...tgh mlm bdn dia pns sikit & kaki tgn sejuk mcm sblm ni...terus lap bdn dia dgn kain basah..doc bg ubat setiap 6 jam...alhamdulillah, suhu bdn dia turun wpun blom smpai tahap normal.. (37c)...

Esoknya alhamdulillah, amsyar semakin sihat...demam pn dh kurang..tp kena monitor lg...smpai suhu bdn trun & xde prob lain...doc jg amik darah amsyar utk check...lega hati bila amsyar start to smile, main2 & cergas kembali...syukur pd Tuhan...harap sgt lepas ni xjd lg mcm ni...sedih sgt bila ank sakit...rs mcm xmau tgglkan dia walau sekejap...pasni mmg kn monitor klu dia demam...hrp xla demam teruk mcm ni lg....


Ceritera Cinta: Tak sanggup nk tgk ank sakit..menangis2 & lemah mcm ni....

06 September 2012

Finally....Amsyar sampai ke Cameron Highlands


Assalamualaikum...


Masih dlm bulan Syawal & masih terasa kemeriahan hari raya walaupun sipi2 je...ujung mggu still ada open house sana sini...

Kali ni nk story kisah anakanda Amsyar finally sampai jugak ke Cameron Highlands! setelah byk kali plan & finally smpai jgk hajat ibunda ni nk bwk anakanda nya ke CH...tp agk ralat sikit sbb kepergian kami ke CH ni tidak disertai papa amsyar..hu3..

Bertolak pg2, & smpai ats sana kul 830...konon2 xmau jem di tgh jalan...sempat bfast di Bharat Tea..& snap photo sikit2 kt ladang teh tu...utk makluman, time tu panas terik sgt2 wpun br kul 9 lbh...sbb tu nk snap photo byk2 jd cam malaih..panas sgt..tp nasib baik la cuaca sejuk...xterasa sgt kepanasan tu..cuma bahang matahari aje la...lps bfast terus gerak ke Brinchang & singgah di pasar pagi (pasar tani)...lokasi pasar pagi ialah di lokasi psr malam Brinchang..biasa la, mcm2 ada juai...dr sayur2, buah2, brg souviniour & mcm2 lg la..km xbeli apa pn...just dpt bola stoberi utk amsyar dr makngah...tp betul la, time berduit sikit br syok nk p tempat2 camtu (tempat lain pn sama la) tp xpa la sbb niat nk pegi jalan2 bukan nk p shopping bagai...ha3..iye ke?

Budak br bagun tdo..baik je dia..sepanjang jln dr Ipoh - CH tdo...maybe ngantok sgt sbb kena bgun awal...

Kan dh bgtau panas terik, nak jugak bergambar...hehehe..

Familia....tp xcukup korum lg ni....3 is missing...hu3

Bola stoberi....

Pas borong memborong kami semua gerak ke Strawberi Farm...ramai org...tp kebanyakkan nya dh nk balik..sbb kami p hari Ahad & org lain yg p ari Sabtu @ Jumaat dh nk gerak balik...jadi jln nak naik ke CH xla jem...tp nk turun mmg jem...Macam biasa la kat SF, snap picture sikit2...Amsyar so excited bila dpt naik mainan yg insert coin tuh...hahaha..ni first time kot dia naik benda alah tu...excited sgt smpai benda alah tu berhenti dia bising2...nk lg..nk lg..he3....

Amsyar & ibu @ Strawbery Farm....

Budak excited bila naik benda alah ni...he3

dan lagi....

Percutian yg sgt singkat ni sgt best...lagi best klu papa amsyar ada kan? hurmm..mybe next time..kami bertolak balik kui 1 pas lunch & turun ikut Tapah...my 1st time balik CH ikut Tapah & perjalanan sgt adventure kot! jalan pusing2...naik pening di buatnya..nasib baik xmuntah2..ha3..tp best bila pemandangan sepanjang turun dr CH sgt cantik..tambah lak nmpk perkampungan org2 asli....best2..oh, lupa nak bgtau..kami balik ikut Tapah sbb nk singgah jmpa ank abg yg bersekolah di SM Sains Tapah...

Ceritera Cinta: pasni kita g jln2 lagi ye amsyar! kemana? xtau la..tggu aje la...








Mini Rage Face Happy Smiley