Leaderboard

27 March 2013

Balik Kampung....

Assalamualaikum...

Balik kampung minggu lepas. Alhamdulillah, percutian singkat yang penuh bermakna. Bila dapat balik kampung mmg sgt seronok ok! Dapat melepaskan rindu kat mak abah & family yg lain. Time ni aja la dpt berkumpul satu family pun. Yang penting, dapat tgk mak & abah happy sebab semua anak2 berkumpul. Main ngan cucu yang 6 orang tu...Amsyar pun dah pandai sebut WAN, TOK, PAKSU...seronok la dia bila balik kmpung. Wan bwk ronda2 naik moto pusing kampung pagi petang. Dapat main beskal Kak Long, dapat main batu2 kat halaman rumah Wan...dapat tengok rabbit umah sebelah. Tu belom masuk bab tgk mesin padi amik padi lagi. Mesti ternganga mulut budak kecik tu kan....Time kami balik aritu, musim menuai dah lepas. Tinggal nak membajak. Kena tggu bulan 6 nanti la bru dpt tgk mesin amik padi....

Alhamdulillah, bertolak dr Ipoh jam 10 pagi sampai kampung lebih kurang koi 230 ptg. Sepatutnya koi 1 mcm tu dah sampai..tapi sebab jalan jem sangat2 lepas exit Pendang...lambat la kami sampai. Tapi memang tensen jugak la sebab jem ni. mana taknya, perut berkeroncong lapar sgt. Nasib bekalan biskut ada. Buat lapik perut orang kata. Mak abah kat rumah semua dok tunggu kami sampai nak p kenduri sama2. Tapi, alhamdulillah selamat sampai walaupun lambat. Itu lebih baik kan. Biar lambat asal selamat. Huhuhuhu. Tapi, nak jugak melepaskan geram kat org yang buat jalan kat highway tu. Penyebab jem teruk. Macam nak ja bgtau kat diaorg, jangan la buat jalan time ari minggu. Keta banyak. Bila keta banyak, buat jalan pulak memang jem la.

Sampai umah ja terus ke kenduri kawan sekolah rendah. Kebetulan, mak abah kenal mak ayah dia. So, kami satu family pegi kenduri tu. Dapat la jmpa beberapa org kwan time sekolah rendah dulu. Semua dah berkeluarga. Pas kenduri kwan, terus ke kenduri satu lg. Perut yang tadi berkeroncong maha dasat terus full & sengkak sebab makan banyak.

Esoknya kenduri lagi. Dekat je ngan rumah, sepupu mak yang kawen. Tapi sebaya saya la. Hehehe. Time kenduri kendara ni la dapat jmpa sedara pun. Bersembang sampai ke malam. bukan senang nak dapat peluang jmpa. Tapi lepas kenduri dah nak balik Ipoh. Ala, kejap je rasa. Sampaikan mak siap suruh amik cuti hari Isnin, xpuas main ngan cucu katanya. Tapi xboleh sbb Papa Amsyar dh pn amik cuti minggu sebelum tu. Insya Allah nant kami balik kampung lagi. Itu sudah pasti, tapi xtau la bila kan. 


Beriadah di petang hari....

Assalamualaikum...

Bila berkesempatan, setiap kali lepas amik Amsyar..kami akan singgah playground dekat taska dulu. Excited sungguh la Amsyar sebab dapat p playground. Walhal, kat umah pn ada playground jugak (mini playground). Tapi real playground lagi best gamaknya sebab luas & dia dapat berlari kesana sini dgn bebas. Betoi jugak tu kan. Kat umah sempit...Jenuh xterkejar la bila berlari sana sini. Tapi, asalkan si anak happy, si ibu ok je. Berlari2 kat tengah padang kejar si anak pakai baju kurung pun ok je. Hahahaha....

Seronok bukan main..lagi best sebab Amsyar sorang2 ja kat playground..boleh main sepuas hati......

Bebas berlari ke sana sini...jenuh nak kejar..berpeluh-peluh ibu...

Malaih nak panjat tangga la tu kan....nak naik dr bawah jugak..

Tengok apa la tu..khusyuk sungguh la....

Ada kawan la...leh main sama2...

Ok...hari dah nak malam..jom balik. Drive thru KFC beli dinner dulu la...ibu malas nak masak...hahaha...Seronok nampak dapat minum air milo...minum sikit je ok! xleh banyak2....

## Sekian aktiviti riadah kami dua beranak di petang hari....esok2 kalau xhujan kami beriadah lagi... 

26 March 2013

Muffin Yogurt Coklat Chip

Assalamualaikum..

Lama xupdate blog....kali ni jom cerita pasal masak2 pulak ye kawan2. Rajin masak? Tak jugak sebab tgk keadaan. Sy ni takde la hari2 rajin...ish2..kalau hari2 rajin camna la gamaknya. Kdg2 balik keje, main2 ngn anak, tidokan anak..last2 dgn sy sekali tido. Time tu memang malas la...Ni kisahnya..time balik kampung aritu akhirnya dpt jugak sy beli OVEN kesayangan yg telah sekian lama sy idamkan. Dari tahun lepas aim oven tu...akhirnya dpt jugak beli. Maka, semalam sy saja buat muffin tu untuk resmi oven baru. Hahahaha! Ciwi + over! Biarlah.....

Godek2 resipi dkt internet & terfikir nak buat muffin la...1st trial kan..harus buat yang senang2 dulu. Maklumlah, sy ni bukannya terror sgt membaking ni...Jom tgk resipi (pada sesiapa yg nak try)..serius! sangat senang & sedap....

MUFFIN YOGURT COKLAT CHIP 
Resipi dari: izahdaut

Bahan-bahan:
1 cawan tepung (tepung gandum)
1/3 cawan gula (klu xmau manis sgt, leh kurangkan)
1/2 cawan yogurt natural low fat (any brand)
2 sudu kecil soda bikarbonat
3/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
1/3 cawan susu segar / susu cair 
1/2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter (cairkan)
1/2 cawan coklat chip
1 biji telur

Cara-cara:
- Ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dalam 1 bekas besar. 
- Campur gula + garam. Ketepikan.
- Sebatikan yogurt bersama telur sehingga licin + sebati. 
-Kemudian masukkan susu cair, esen vanilla + butter. 
- Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
- Gaul sekadar tepung bersatu dengan adunan yogurt. 
- Masukkan coklat chip & sendukkan ke dalam muffin cup.
- Bakar selama 25 minit pd suhu 180c

Ni la hasilnya...pasni kena pakai muffin cup yang kecik. Baru nampak comel....

## Amsyar bwk muffin ke taska, makan dgn kwan2....

13 March 2013

Cerita pagi tadi...

Assalamualaikum...

Cerita pagi tadi tapi petang baru sempat nak update. Arini ngn semalam mcm bizi sikit. 

Ni kisah pagi tadi yang buat sy rasa cam horey happy yabeda bedu sangat2...For the first time, dikala usianya setahun 6 bulan Amsyar call me BU (singkatan IBU la)...sblm ni bila disuruh baru dia nak sebut. Tu pun jenuh sb dia lebih suka menyebut PAPA...hampa je sy ni bila setiap kali suruh panggil ibu, confirm cepat je dia sebut papa. Tapi, yang kali ni dia panggil sendiri tanpa disuruh @ diajar. Harus la ibu ni rasa seronok kan. Touching sebentar ibu dikala itu wahai anak! Sayang kamu berkali2. Punca dia panggil BU hanya nak tunjukkan saya yang dia telah tumpahkan susu dkt slide tmpt dia main tuh. Beria panggil BU BU byk kali smbil tunjuk hasil kerja dia. Nak marah pun dah xjadi tau! Wish to hear the word BU again and again after this. Hihihihi......

## Amsyar dh semakin bijak berbicara sekarang ni. Merajuk pun dh pandai. 

11 March 2013

Amsyar main sorang2....xde teman.

Assalamualaikum...

Tgk tajuk entri diatas ye....itu adalah tajuk yang di post kt FB hari minggu sudah bsama sekeping gambar. Gambar Amsyar tgh naik car Tolo dia....

Ini gambar tersebut...

Saja nak crita pasal komen2 yang telah diberi pabila gambar ni dah berada di FB. Korang agak2 apa ye? hurmm...pd mulanya mmg dh agak akn ada yg komen sebegini....tp xkisah la....Bila sy post Amsyar main sorang2, xde teman...ada yang beri komen: 

"Amsyar nak adik...boleh teman main"

Mmg dah agak akn ada komen sebegitu. Sabar aja la...apa yang boleh cakap, Tuhan belum bagi kami rezeki untuk bagi Amsyar adik. In sha Allah, klu ada kami terima.

## Allah knows better...


Musim kenduri kawen....

Assalamualaikum...

Ujung bulan ni nak balik kampung lagi...horeyy! best2...nasib ada kenduri kendara...dapat la balik kampung..Alkisah bila musim cuti sekolah, ramai la nak buat kenduri kawen kan...

Ujung bulan ni saja dapat 4 jemputan untuk kenduri kawen. Alhamdulillah, dpt mkn nasi minyak lagi. Tapi nampaknya xdapat nak menghadiri semua majlis la. 3 jemputan yg kat kedah Insha Allah dapat pegi kot. Cuma yg satu ni la...kat pantai timur sana. Ala, jauhnya...mmg teringin sgt nak hadirkan diri. Lagi pulak kwn baik yg kawen...kawan kt UIA dulu....tp nak buat camna..jauh sgt la NOR...xdpt nak tgk kawan sorang ni naik pelamin. Apapun, sy doa semuanya selamat & selamat pengantin baru. Doa dari jauh utk kawan nan sorg ni. 

23hb kawan sekolah rendah kawen. Mmg wajib pegi la sb agak rapat jugak dgn dia. Nak dijadikan cerita, rupanya mak ayah dia jumpa mak abah sy time buat Umrah dulu. la, keciknya donia. Trus dijemput sekali satu family.

24hb pulak sepupu mak sy kawen. Sepupu mak yang umo sebaya saya...hehehehe. Rumah depan umah sy je. Mmg dh wajib kena balik la. Mmg best kalau sedara kawen ni. Dapat berkumpul ramai2. Pulak tu kenduri kalau kat kg ni kan gotong royong..mmg meriah sgt la. Teringat time kawen dulu. Eceh! tetiba pulak kan...hihhihi...

24hb jugak kwn sekolah time form 6 kawen. Yang ni xdpt kepastian lg nak pergi ke x sb sama ari dgn kenduri sepupu mak tu. Takut xsempat ja nant. Apapun, akan cuba untuk menghadirkan diri. 

## In sha Allah, bulan 4 ke Cameron Highlands lagi..kali ni family gathering (papa's side)...harap apa yg dirancang akn berjalan dgn lancar & dipermudahkan segala urusan. Amin. :-)

Mengidam PAVLOVA pulak....

Assalamualaikum...

Masih ingt ketika musim DURIAN CREEPE? sibuk mencari sana sini konon2 nak rasa camna rasa DC tu kan.....try tgk resipi camna nk buat DC ni..nsb baik senang...so, try la buat sekali.....nsb menjadi....jadi la untuk yg 1st trial...

Skang DC dh xberapa hot sgt dah...maklumla durian kan bermusim...dh abis musim durian, DC pn kurang la hot skit....selain DC, pavlova pn cam tgh hot jugak...(yg ni xde musim cam durian)...so, mmg ada bila2 pun...Nak dijadikan cerita, termengidam pulak nak rasa pavlova ni..nama bukan main...dulu time xtau ingt kuih apa la..so, misi mencari resipi...alamak! sekali nak buat pavlova kena bakor membakor....sy ni dah la xde oven lagi (buat ms ni)..maka, hancurlah harapan nk buat pavlova nampak gayanya....semangat dh ni. tp sekali kn bakor pakai oven...adess! bukan xleh order, tp mcm malas sb nak try buat sendiri dulu...klu dah cenggitu, kna tggu beli oven dulu la bru leh buat pavlova...bkn setakat pavlova je..mcm2 leh try bila dh ada oven...hihihihihi..
Rupa PAVLOVA yg menggiurkan hati....

## mengidam bkn sb ehem2 tau! hehehehe....

>>> idea dr azrina non....takdak oven, bakaq pavlova ats dapoq....hehehehe.. boleh ka? jenuh mcm tu <<<

07 March 2013

Postpaid Celcom...

Assalamualaikum...

Saja nak sibuk buat entri pasal postpaid celcom jgk...sebab apa? check Dayang pnya blog...hehehe..since dayang suruh share experience guna postpaid celcom kan...

Menjadi pelanggan celcom & menggunakan celcom postpaid since 2008...time tu mmg 1st time guna postpaid....dh xingt pakai plan apa, tp time tu xda amik pakej yg ada internet. Seingat sy time tu amik pakej yg ada sub tu...3 in 1 kot klu xsalah...time tu bru bercouple2 ngn papa Amsyar...so, kami amik plan yg sub ni la...kiranya papa Amsyar time tu sub...sy ni jd org bawah dia la...(serius dh lupa apa nama plan tu)...benefit yg dpt time tu, call, sms, MMS & video call semuanya free. Tp hanya antara sub2 ni la..klu ngn org lain...dh compom2 la kena charge..biasa la, time cintan cintun kan nk selalu call, sms....hahaha..that's the reason kami pilih postpaid celcom kot. Selain jarang jmpa time tu..so, komunikasi melalui telefon sgt berguna...

Bil lak, sy amik yg limit RM100 & papa Amsyar RM300. hahahaha..dia kan sub (kepala)...tp xingt lak RM300 tu max limit @ apa. uish...maaf la ye, sbb asyik xingat je...lg best, time register no tu kami boleh pilih sendiri no yg kami nak...pilih combinasi tarikh lahir la...

So, lps 2 thn (lebih kurang) guna postpaid, sy tpaksa tukar la ke prepaid blik. Sebab? sbb time cintan cintun dh abis kot...hehehehe...reason yg kurang bernas nampak. xde la...tukar ke prepaid sb xlarat nak bayor bil....hehehe...betoi la...lgpun time tu sb sy guna 2 no...1 maxis & 1 celcom (celcom hanya utk call / sms papa amsyar je & maxis utk sms & call kwn2, parents etc)..rs cam waste lak smpai guna 2 no. dh satu hal nk usung 2 hp ke sana ke mari...lgpun time tu menjadi surirumah...bajet utk bayor bil tepon xde...dgn berat hati tpaksa meluputkan no kesayangan & kembali menjadi pengguna prepaid.  Papa amsyar lak dia tukar celcom ke maxis menggunakan no yg sama. No 019 tu jgk...tp tukar jadi maxis. No sy takleh buat camtu sb sy kan sub je...hukhukhuk..so kena la terminate.

05 March 2013

Blog under construction....hehehehe

Assalamualaikum...


## sorry ya..tuan tanah kedaung / tuan punya blog ni xdan nak edit bagi lawa lagi....

Mini playground @ home...

Assalamualaikum..

Dilanda mood yg tersangat2 malas nk update blog. Best je baca blog org lain yg update mcm2...

Sebab nk jugak update di kala xdak idea, xdak mood...just leh share story psai Amsyar yg skang dh ada mini playground kt umah. Cer tgk gambaq kat bawah ni...

v
v
v
v


Ha, ni la dia. mini playground Amsyar...eh? xde la nak beli....mahai bebenor klu beli. Ni adalah slide abg twin sepupu amsyar tu (anak abang saya) diaorg dh xde guna slide ni dh memandangkan masing2 dh besar...so, abg saya bagi la kat Amsyar...ok gak tu..ada benda budak tecik ni nak main kt umah bila dia bosan. Hah, mmg....blik je dr taska, masuk2 umah terus meluru ke slide, dh pandai panjat tangga sendiri, pastu bukan main lagi bila bjaya panjat tangga, siap berdiri pulak....pastu bru nak duduk..pastu baru slide gedeboshhh turun ke bwh...suka bebenor. 

Suka memang la suka, tp kena pantau bdk kecik ni...xleh dibiar main slide ni sorg2..kang ada lebam kat mana2 lak sb jatuh...aisyyy..minta dijauhkan la. tp so far,nmpk dia byk belajar. cth, sblm ni klu p playground dia still xpandai nak guna tangga utk naik slide. tp, skang dh pandai. Good....dah pandai nk balance diri dia bila berdiri kt ats tu...

## tgh aim nk beli moto berbateri tu kat Amsyar...moga ada rezeki lebih... :-)








Mini Rage Face Happy Smiley