Leaderboard

21 October 2015

Raisha Amani allergic lagi

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...


Kali kedua Amani allergic...kali pertama allergic ayam...kisahnya boleh baca sini
Boleh dikatakan kali kedua ni agak teruk jugak la compare to kali pertama...Cuti Awal Muharam aritu kami just stay kat rumah...Papa diaorang pun tak balik...

Petang bila nak mandi kolam dengan abang Amsyar, As perasan ada biji dekat perut..boleh tahan banyak..
Macam naik 'kelopak garam' tu biji nya...Okey...tak syak apa-apa lagi time tu...sebab ingat biasa je kot..
Masuk malam, biji-biji tu dah semakin banyak kat perut...Dah cuak, kenapa pulak ni...nak kata allergic lagi takde bagi dia makan ayam pun...Lepas tu dah merebak ke muka...abis pipi...dah macam pakai blusher kekdahnya...Yang biji-biji tu bila dah lama dia bertukar jadi merah-merah....Telinga pun merah dekat cuping...Gelabah la...dah la sorang-sorang...

Terus whatsApp husband...nak bawak ke hospital la...tp macam mana..dengan amsyar, dengan Amani...susah nak kepung nanti...hospital lak tau je la nak dapat parking susah....
Takpe la...husband As balik...Pukul 2 pagi tu Amani jaga....tak selesa sebab nampak dia start menggaru-garu...Oh my....terpaksa pakaikan dia sarung tangan untuk elak dia terus menggaru...Husband sampai terus kami ke hospital...Doktor memang cakap allergic tapi tak tau apa punca...As pun blur apa As bagi dia makan...Seingat As, bagi dia bubur je pun..bubur+ikan bilis+brokoli...itu je...So, doktor buat surat untuk refer Pakar Kanak-Kanak....So, Khamis pagi terpaksa la EL...Doktor bagi lotion dan balik sapu, alhamdulillah esoknya nampak ada kurang...

Jumpa pakar kanak-kanak, doktor tanya ada tak introduce apa-apa makanan baru untuk Amani?Ermmm..blur lagi..sebab yang dia makan semua dah biasa hari-hari makan...Doktor cakap lagi, maybe dari ikan bilis.... zappppp...otomatik As terus ingat...As ada beli ikan bilis baru...sebab yang lama dah abis...mungkin ikan bilis yang As beli tu stok lama punya...Sebab tu boleh menyebabkan Amani allergic...So far, alhamdulillah Amani takde masalah kulit...

Dah tau punca sebenar...
Doktor sarankan stop bagi ikan bilis...(kalau boleh tak payah bagi sebab ikan bilis tak elok sangat pun)..So, As start bagi ikan, daging & sayur-sayur....Kes allergic ni kita tak boleh nak detect...maknanya kena la try & error...Kalau bagi & nampak allergy, kena la stop bagi dia makan lagi...itu je caranya...Kena try bagi dalam kuantiti yang sikit...dan bagi sebanyak 3 hari...nak tengok penerimaan dia macam mana.Kalau tak allery lagi, ok la...Cuma doktor avoid As bagi Amani kekacang...Dan As kena try bagi Amani telur (kuning telur)...bagi sikit je...nak tengok dia sesuai ke tak..Gitu la kisahnya..anak dara As ni memang kena extra extra care bab makan dia....kalau salah makan, macam ni la akan jadi...Takpe la dik...ibu try sehabis baik yeeeee....

Telinga merah...part ni paling kerap dia garu....


Pipi udah rupa pakai blusher...ini dah ok sikit...tak merah sangat..


Ala ciannya dia...


Tunggu turn nak jumpa doktor ni...

Alhamdulillah...sekarang dah baik dah...As takde letak ikan bilis dah dalam bubur dia...As buat bubur letak isi ikan tenggiri + brokoli/carrot..Sedap tau...tgh masak pun dah bau semerbak je..sebab ada isi ikan tenggiri...Makyam pun cakap banyak dia makan....


Happy Birthday Papa !!

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...



Harini birthday husband As...
Alhamdulillah, umur meningkat setahun lagi...
Memandangkan husband dekat Tg Malim, memang tak dapat lah nak celebrate @ surprise ke apa...
Tengah malam, mesej je la wish happy birthday...
Tu pun baru pagi tadi husband reply...hahahaha...


Bagitau Amsyar pagi tadi..harini birthday papa..
Excited dia...nak potong kek dengan papa...hehehe...
Takpe la..tunggu minggu ni papa balik kita beli 1 slice kek Amsyar potong dengan papa okey....


Berturut-turut birthday tiga beranak ni...
Amsyar bulan September, papa bulan Oktober, Amani bulan November...
Sekali harung sambut birthday pun boleh kalau macam ni....hehehe..
As je jauh bulan Februari...celebrate sorang-sorang... 


Dan harini jugak Raisha Amani masuk 11 bulan...
Sebulan lagi nak masuk setahun anak dara tecik tu....
Cepatnya alahai masa tu...dah besar anak-anak...


16 October 2015

Happy Birthday Bro !!

Bismilahirrahanirrahim..
Assalamualaikum...

Harini birthday adik As...
Sorang ni je pun adik yang ado...
Happy 28th Birthday Bro!!!

Semoga panjang umoq, murah rezeki, diberi kesihatan yang sempurna & berjaya di dunia dan akhirat...amin



Dia kata tahun depan nak kawen...hehehehe...

09 October 2015

Kek Butter Cepat dan Mudah

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum....


Kelmarin As MC...demam & selsema sampai tahap sakit badan...
Pagi tu lena je sebab tak larat je rasa..lemah je badan...
Masuk petang, alhamdulillah...rasa okey sikit...
Time-time tu jugak perut lapaq...hahaha...
Dengan hujan lebat..lagi bertambah-tambah lapaqnya...


Tengok apa yang ada..ermm...stok mentega memang banyak...
As beli yang marjerin jenama Pelangi tu...dapat 1 kg..simpan dalam tupperware...
Sebab As selalu buat nasi goreng planta...so, memang kena ada stok sentiasa...
Bayangkan anak teruna As tu, kadang-kadang pukul 2-3 pagi dia bangun minta nak makan nasi goreng planta...Amsyar lapar katanya...nasib la senang ja nak oi nasi goreng planta tu...


Okey-okey...kembali ke tajuk asal ye puan-puan....
Bila ada mentega, terus pikir Kek Butter lah... @ nama lainnya Kek Mentega...hihihi...
Resipi memang dah siap ada dalam handphone dah (screenshot katanya)...
Apa lagi..mula la membaking...hahaha..
Kejap je nak buat nya....


Kali ni As letak serbuk koko...saja nak bagi macam wow sikit...
Hahahaha...bosan tengok kek takde corak kan..
So, jadi la macam ni coraknya...


Ini lah hasilnya setelah di potong...
Buruk pulak potongannya...hahaha...
Potong terus simpan dalam tupperware...
Anak teruna tu balik sekolah, tengok ada kek..
Apa lagi...seronok la dia...hantu kek jugak tu...


Sini As share resipi kalau ada sesapa nak try....

(A)

250gm mentega
170gm gula kastor
210gm tepung gandum
1 sk baking powder

(B)

5 biji telur
1/2 sk esen vanilla

Cara-cara:
Masukkan semua bahan A dan putar sehingga sebati.
Masukkan satu persatu telur & diikuti esen vanila.
Loyang di gris dengan mentega & bakar macam biasa...


Resipi hasil google dari blog emiliaputeri.blogspot.my


Selamat mencuba kawan-kawan !!



07 October 2015

Rafieq Amsyar 4 tahun 8 hari

Bismilahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Kelmarin update cerita si adik...
Arini nak kena update cerita si abang pulak...
Nasib baru 2 orang anak...hehehe...
Alhamdulillah...Amsyar genap 4 tahun 29 September lepas...
Tahun depan dah 5 tahun..pastu 6 tahun..pastu masuk darjah 1...
Cepatnya masa berlalu...ibu harap ibu akan sentiasa ada untuk lihat anak ibu ni membesar...


Sejak masuk sekolah, alhamdulillah...
Dah boleh baca Al-Fatihah, doa-doa harian...
Dah nak start membaca pulak lepas ni...
Moga anak ibu terus istiqamah...
Bila tanya dia besar nanti Amsyar nak jadi apa...
Dia jawab, Amsyar nak jadi PILOT...
Nak bawak kapal terbang...
Masih lagi menjadi peminat tegar Ultraman, Power Rangers...hahaha...
Dah pandai okey pilih sendiri nak pakai baju apa...


Sejak ada adik, nampak dia penyayang...nampak dia sayang adik...
Cuma...tak reti nak sayang adik lemah lembut...hahaha...
Suka jugak kacau adik...mengusik adik...
Anak manja lagi ni...sensitif pun iye jugak...
Tak boleh marah sikit...mesti dia sedih...tinggi suara pun tak boleh jugak...


Peminat tegar nasi goreng planta ibu...hehehe..
Sampai makan kat kedai pun nak order nasi goreng planta... :-)
Alhamdulillah, bab makan tak cerewet...semua dia makan...


Jadi anak yang soleh ye abang....
Jadi anak yang mampu mendoakan ibu & papa suatu hari nanti..
Jadi abang yang baik untuk adik...


Yes...ibu akan cuba untuk menjadi yang terbaik!!

06 October 2015

Raisha Amani 10 bulan 15 hari

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum..

Lama tak update kisah anak dara As yang sorang ni...
Sekarang dah 10 bulan 15 hari dah...
Dah besaq dah...dok tak sedaq cepatnya anak dara ni membesar...


Check up 10 bulan aritu berat 7 kg...Tinggi 73 cm.. BMI pun normal..
Alhamdulillah...semuanya okey..


Sekarang dah boleh duduk sendiri dah...Merangkak macam skip je ni...
Menyulur dah...pastu terus duduk...
Belom nampak tanda akan mula bertatih...hehehe...
Abang Amsyar dulu pun setahun lebih baru berjalan...
So, consider Amani akan ikut abang lambat berjalan...
Orang kata kalau lambat berjalan, cepat cakapnya...
Ye la kot..sekarang ni mulut dah ringan...pok pek pok pek ja anak dara ni...
Tambah lagi kalau abang menyakat dia...dimarahnya abang..
Macam Abang Amsyar dulu pun, gigi time 10 bulan baru tumbuh...
Amani ni setakat hari ni belum nampak lagi gigi nak naik...
Masih fully breastfeed...alhamdulillah...cuma kat rumah pengasuh Amani minum susu Dumex..
Kalau balik rumah, botol susu memang dia tak akan pandang punya....
Bab makan, tak cerewet...tapi sejak kisah allergic ayam aritu, Amani memang banyak makan ikan & sayur...
Buah-buah pun dia suka jugak...


Ni lah keje dia...pantang buka almari....laju ja dia...
Tapi belum sampai tahap sepahkan baju-baju lagi...Lega ibu...
Tapi...pantang nampak benda kecik atas lantai, lambat tengok memang cepat je dia masukkan dlm mulut...
Bahaya betoi..so, lantai kena make sure takdak sampah @ benda0benda kecik..


Balik kampung raya aji...
Wan upah naik moto baru nak dengan wan...
Kalau tak, jangan haraplah nak dok lama-lama dengan wan...
Kalau Wan dukung pun...kejap je...
Amani ni sampai sekarang tak mau dengan orang...
Kalau dukung pun tak sampai 5 minit..mula la nak tereyak...
Haishhh...susah betul...
Tapi, dia akan okey kalau tak nampak kelibat batang hidung As...


Like papa like daughter kan?


Boleh dikatakan Amani jenis susah nak senyum..
Especially kalau ibu ajak selfie...hahahaha...


Semoga anak ibu, Rafieq Amsyar & Raisha Amani sentiasa sihat...


05 October 2015

Potluck di office...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Ternyata....berpotluck di office sangat menjimatkan...
Jimat minyak kereta nak keluar cari tempat lunch...& jimat duit jugak...
Tak ramai pun yang join potluck ni..kami empat orang je...


1st day potluck...decide nak bawak nasi...
Pakat masak lauk sorang sikit...
Jadi lah...nasi putih, ayam sambal, sayur campur & tempe goreng sambal...
Walaupun simple je...sedap tau makan ramai-ramai...
Sambil makan sambil gosip hal office...ops!!! hahahaha...


Potluck day 1...

Potluck day 2...
Soto ayam in the house...eh..in the office..
Punya banyak macam nak jamu satu office makan hoi...
Alhamdulillah...kenyang...ada lebih pakat tapau bawak balik pulak..


Harini masak spageti...turn arini 2 orang masak...
Esok 2 orang pulak masak menu lain...
Esok nak masak menu apa ek?


** Dengan keadaan cuaca tak elok, jerebu ni...adalah lebih baik jangan keluar sangat...
So, time lunch kita potluck...

02 October 2015

Apam Polkadot by Dazzlelicious

Bismillahirrahmanirrahim..
Assalamualaikum...

Nak promote Apam polkadot yang sedap nih..
Regular customer sejak dahulu...hehehe...


Sapa berminat nak order sila jenguk facebook kat bawah ni ya...

Selain apam polkadot ada jugak sambal hitam.








Mini Rage Face Happy Smiley