31 July 2018

Update beli rumah: Loan dah lulus!!

Assalamualaikum...

Hai orang yang baca blog kiter...hihihi...hope semua sihat, alhamdulillah....

Since ada update pasal misi mencari rumah dalam blog, Alhamdulillah, loan untuk beli rumah dah lulus!!! Syukur sangat-sangat...tak lama dah, sikit lagi je nak miliki rumah sendiri. Allah permudahkan semua urusan dari saat decide nak beli, deal dengan owner, appoint lawyer, apply loan online, submit borang sampai kami sendiri ke Putrajaya sana hantar sendiri dokumen-dokumen. Eksaited campur tak sabar kitaorang ni. Hahahaha...biasa la kan, nak beli rumah sendiri ni. Feel dia lain macam...

Kami apply government loan...dan Alhamdulliah dapat full loan. Untuk yang apply government loan ni, semuanya kena isi online dekat Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA). Lepas dah isi online, kena minta pengesahan dari Ketua Jabatan & surat dari majikan...lepas tu kena submit dokumen yang diperlukan dalam masa 60 hari. Kalau takde dokumen yang sangkut @ tak complete, cepat je diaorang approve. Lepas ni komitmen nak bayar bulan-bulan tu bertambah la sikit dari sekarang ni menyewa. Hihihi....

Bila dah dapat surat kelulusan @ Offer Letter dari LPPSA yang loan lulus, baru lah dapat nak buat permohonan untuk keluarkan EPF untuk bayar deposit rumah 10%. Alhamdulillah, kami kenal dengan owner ni, so 10% deposit tu dia boleh tunggu sampai dapat keluarkan EPF. So, sekarang ni kami tunggu EPF approve lepas tu dapat settle kan bayar deposit dan boleh dikira rumah tu dah confirm kami punya. Doakan semuanya dipermudah kan okey!! 


Lepas ni, kena fikir nak renovate rumah, nak buat rumah cantik-cantik...hihihi....cuma kami anggar dalam bulan November, duit dapat dan lepas tu bru boleh nak start renovate. Harap semuanya berjalan lancar. 

1 comment: