Leaderboard

14 September 2012

Ujian dariNya....

Assalamualaikum...


Story kali ni sedih sikit..psl anakanda amsyar yg demam panas smpai kena warded 2 mlm kt Hospital Ipoh...xpernah2 demam smpai teruk mcm ni..kali ni lg teruk sbb demam pns smpai tarik...Ya Allah...berat betul ujian dr Mu..

Last week Amsyar demam kul 130 pg..sedar time nk menyusu dia, rs bdn dia pns..kaki & tgn sejuk sgt2...amik termometer & check suhu bdn dia..38c..dh confirm mmg dia demam..time tu gak kami bwk dia ke klinik yg berdekatan...xterpikir nk bwk ke hospital sbb time tu xdpt nk pk apa2 dh..smpai klinik check suhu 39c....doc bg ubat ikut punggung utk kurangkan pns dia..plus ubat demam, selsema & antibiotik..alhamdulillah, pas blik dr klinik smpai ke pg amsyar ok...ingt demam dia dh ok la...check suhu pn dh normal....back to normal..ceria & mau main...tp still keep continue bg ubat..

Ptgnya kena pegi kenduri kwn papa amsyar...bila pk amsyar dh ok & xdemam dh kami ikut sekali...odw nk balik dr kenduri tetiba bdn amsyar pns, kaki & tgn sejuk blik...dia pn mcm menggigil...trus kami gerak ke Hospital Ipoh sbb xmau lengah2 takut amsyar kena tarik...Ya Allah, kesiannya anak ku...mcm2 doa dh bc supaya xjd apa2 yg x di ingini... :-(

Smpai hospital, trus ke wad kecemasan & MA check suhu amsyar dh 40c..trus diaorg bwk msk ke bilik rawatan utk check BP, denyutan nadi & lain2...time tu ramai sgt org kt bilik rawatan tu & mmg crowded..biasa la, hospital kerajaan..mmg mcm ni..lain la klu hospital swasta kan...rs nk nangis hanya Tuhan yg tau bila tgk amsyar letih xbermaya...tmbh2 lak dia dok menggigil2...tp tahankan air mata..xmau amsyar tgk ibu menangis..ibu kena kuat! kena kuat utk amsyar...dlm hati Tuhan sj yg tau..papa pn nmpk sgt risau dgn keadaan amsyar..kami peluk amsyar...tetiba amsyar jd tarik..Ya Allah!!! hal yg tak mau terjadi berlaku juga....terus kami menjerit pggl doc & dgn sepantas kilat diaorg dukung amsyar bwk ke bilik rawatan lain..trus amsyar di masukkan oksigen & alhamdulillah tarik dia sekejap sj..xsampai 1 minit...papa amsyar peluk aku & genggam tgn aku utk menenangkan aku yg mmg xbleh nk terima amsyar jd mcm tu...air mata masih ku tahan de mengalir..aku kena kuat! hanya doa mampu aku ungkapkan time tu...

Alhamdulillah, keadaan amsyar dh ok..cuma dia lemah sgt2..tertido keletihan..doc dh explain psl keadaan dia & amsyar kena msk wad sbb doc nk pantau keadaan dia...

Bermalam la kami di Wad 6A (Wad Pediatrik Kanak2)...ni kali kedua amsyar kena warded slps demam kuning time baby dulu...papa amsyar blik umah amik kelengkapan kami..baju2 amsyar..alhamdulillah, nsb baik papa leh teman jugak amsyar...bilik mmg penuh & rupanya ramai yg kena demam panas + tarik juga...musim skang ni budak2 kena demam panas...smpai wad je amsyar lena sbb letih sgt2...tp alhamdulillah, dia mau menyusu & makan...klu x mmg susah..

Suhu amsyar naik turun & dia kena mkn ubat...tp amsyar mmg ank yg baik...xmerengek lgsg wpun dia sakit...amsyar kuat kan sayang! ibu xakan tggl kn amsyar...tgh mlm bdn dia pns sikit & kaki tgn sejuk mcm sblm ni...terus lap bdn dia dgn kain basah..doc bg ubat setiap 6 jam...alhamdulillah, suhu bdn dia turun wpun blom smpai tahap normal.. (37c)...

Esoknya alhamdulillah, amsyar semakin sihat...demam pn dh kurang..tp kena monitor lg...smpai suhu bdn trun & xde prob lain...doc jg amik darah amsyar utk check...lega hati bila amsyar start to smile, main2 & cergas kembali...syukur pd Tuhan...harap sgt lepas ni xjd lg mcm ni...sedih sgt bila ank sakit...rs mcm xmau tgglkan dia walau sekejap...pasni mmg kn monitor klu dia demam...hrp xla demam teruk mcm ni lg....


Ceritera Cinta: Tak sanggup nk tgk ank sakit..menangis2 & lemah mcm ni....

No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley