Leaderboard

13 December 2012

Cerita Bubur Asyura....

Assalamualaikum....

Ni nk story psl bubur asyura,...tp jom kita selidik dl apa kisah disebalik bubur Asyura....

Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal drpd perkataan Arab asyara yg bmaksud sepuluh. Ini disebabkn hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dlm kalendar Islam iaitu pd 10 Muharam. Mengikut masyarakat Islam, Hari Asyura telah menyaksikan byk sejarah besar &keajaiban berlaku ke ats para nabi. Disebabkan itu, masyarakat Islam menghormati hari tersebut seperti yg di amalkan oleh Nabi Muhammad SAW. Kebiasaannya, umat Islam di Malaysia akn menyambut dgn berpuasa & membuat bubur Asyura...

Dah menjadi tradisi bg family sy utk buat bubur asyura setiap tahun..klu xde gotong royong (pakat2 buat dgn jiran tetangga)...kami akn buat family2 je...mak sy lak mesti nk tggu semua ank dia balik, br la nk buat bubur ni...Alhamdulillah, thn ni dpt merasa bubur Asyura lg..thn lepas xdpt sbb br lps pantang...org lps pantang xelok mkn bubur ni sb ada santan, kacang dll yg menyebabkan angin...hehehe...thn lps tpaksa telan air liur je tgk org mkn...hihihih...

Mengikut tradisi sebelah utara, bubur Asyura kami jenis manis2....tp klu sebelah pantai Timur sana, bubur Asyura diaorg lbh kurang cam bubur lambuk...sy sendiri xpernah merasa lg...tp bg sy, of kos la bubur Asyura sebelah utara ni terbaik & sedap...hehehe...mengikut sejarah, kaler bubur ni akn bertukar mengikut kaler kawah (periuk besar yg digunakan)..betul ke x..wallahualam.....

Proses nk buat mkn masa gak..sejam lebih gak la...jenuh nk mengacau & mmg akn bertukar2 org la time nak kacau bubur ni....seakan2 mcm msk dodol....tp dodol lg lama....bahan2 utama mesti ada tepung, santan, gula, kacang tanah, jagung, pisang, ubi. Tambahlah ikut kesukaan masing2...ada jugak bubur Asyura berperisa durian.....

STEP 1: Santan bsama tepung + air dimasukkan bsama daun pandan utk mewangikan bubur..kacau2 la smpai santan + tepung msk...dulu2 org msk ni pakai kayu api..jenuh nk control api & confirm menangis la kena asap... :-) tp skang dh canggih...pakai dapur gas aje...api senang nk control...

STEP 2: kacau2 smpai agk pekat...then masukkan gula...ni la kawah yg membuatkan kaler bubur ni akn bertukar....kata org dulu2 la...klu itam kawah, itam la bubur tu nnt....lg sedap...

STEP 3: dh leh masukkan jagung time ni...kacau lg...dh nmpk bubur hampir pekat....bila dh pekat2 tu, masukkan pulak kacang hijau, kcg merah....kacau la lagi....memang asyik kena kacau aja, sbb takut bahagian bawah hangit....kaler bubur yg pd mulanya putih dh bertukar kelabu.....

STEP 4: taburkan kcg tanah & ubi keledek...kacau lg smpai msk...last2 dekat nk msak tu leh la masukkan pisang...kacau2 smpai pekat & kaler bertukar menjadi kelabu itam...hehehe....time ni proses mengacau dh menjadi rumit sbb adunan dh menjadi pekat & memerlukan tenaga lebih...cam kacau dodol tu...hehehe....

STEP 5: Tadaaaaaa...dh pun masak bubur Asyura kita...cer tgk kaler dia...dh bertukar kan? hehehe....time panas2 ni kena angkat & masukkan dlm bekas....sbb bila sejuk bubur ni akn mengeras.....selalunya kami akn masukkan dlm tupperware @ bekas polisterin....

Bubur yg dh siap masuk bekas & sedang disejukkan....boleh di mkn time panas2 & jg time sejuk...dua2 sgt sedap jugak....

P/S: Sesapa yg terasa nk makan...kn tggu thn depan la...hehehe

No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley