Leaderboard

19 November 2012

Kesinambungan cerita Creepe Durian...

Assalamualaikum...

Ni cita pasal episod 1 creepe durian...(mcm drama plak bila ada episod2 ni)...http://e-datuzair.blogspot.com/2012/11/creepe-durianapa-tu.html

Bila dh seminggu tertangguh..akhirnya hajat utk membuat sendiri creepe durian ni tertunai jgk....mcm2 halangan sungguh la...puas hati bl dh dpt buat sendiri creepe durian...kan dh kata...xla susah sgt nk buat..cuma...cuma creepe sy xmenjadi di bahagian kulit....inti ok..marbeles...hahaha..ok la, my 1st trial buat...hope pas ni ada la kerajinan lg nk try buat utk kali kedua...(ada ke? sb dh xde keinginan nk mkn dh pun)...klu ada pun beli aje sonang! Alkisah time nk buat creepe ni, dua tiga kali tpaksa tinggal separuh jalan sb si anak bngun tido...tpaksa tdo kan dia dl...pastu br smbung buat balik..hahaha....

Nak buat kulit ni leceh gak sbnarnya..huhuhu..kn ada skill jugak di situ..skill utk melenggang kulit (cam nk buat kulit kuih ketayap tu)....& agk leceh jgk sbb nk kena make sure kulit creepe nipis & xkoyak..haha..mencabar jgk la! 


Ni la hasilnya creepe durian buatan sendiri...hahaha...ada kecik, ada besaq..ada lawa..ada xlawa...hahaha...walaupun xmenarik, tp rasanya ttp sodap! mesti ada yg heran kan sbb nape ada satu je kaler merah di situ? hahaha....kisah sedih sbb kulit creepe kaler merah semuanya xjd..heran bin ajaib..padahal satu adunan je ngn kaler hijau...cuma asingkan buat dua adunan utk masukkan kaler merah & hijau....still confius smpai ke hari ni nape la yg merah xjadi sedangkan hijau ok je....actually sy dpt menyiapkan lebih kurang 15 biji creepe je...xsempat nk menghantar kpd jiran2 (puan dayang..sorry ek! xdpt nk bg km rasa) 

Oh ya, lupa lak nk bgtau yg sebelum buat creepe sendiri ni, sy dh beli 2 set creepe saiz mini sb dah tak tahan sgt nk mkn...hahaha...google dgn bantuan puan dayang dpt la cr org buat creepe area Ipoh...& luckily pg order...ptg trus dpt..sepatutnya esoknya br dpt...maybe si penjual ada stock lebih @ ada yg cancel order last minit kot...set mini ni kecik sgt...sekali msk mulut je...tp 1st time creepe durian msk mulut mmg best...nikmatnya...ye la,sekian lama nk makan kan...sedap! ada rs cam mkn eskrem durian...hahaha..dasat sungguh la penangan creepe durian ni....


Sekian cerita psl creepe durian sb dh dpt rasa & buat sendiri....hahahaha....

No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley