Leaderboard

27 February 2015

Raisha Amani melihat dunia... #part2

sambungan #part1

Doktor pun datang nak check jahitan & yang lain-lain...tetiba doktor cakap darah tak berhenti keluar ni...ok!! aku cuak & takut terus...terus doktor tekan-tekan perut (itu adalah untuk check rahim). Katanya rahim aku sekejap kecut pastu mengembang balik...then, sebab tu darah tak berhenti keluar...
Bergerak sikit pun darah keluar banyak...apatah lagi nak angkat punggung...sampaikan nak kencing pun diaorang masukkan tiub...
Terus aku terfikir, tumpah darah ke?? sebab aku pun tak tau tumpah darah tu macam mana... takut weh time tu.. terus ingat, nak mati ke?? betoi...itu yang aku fikir bila doktor tu start pggl 2-3 orang doktor lain & seterusnya doktor senior untuk check...tak berhenti-henti aku tanya nurse kat sebelah aku, aku ok ke...ok ke ni...tak da apa-apa ke? 

Doktor yang senior sikit pun mai & check... sama macam doktor tadi buat, tekan-tekan bahagian perut dan nak scan katanya... kiranya bilik aku time tu jadi perhatian..macam ada kes serius...huhuhu...takut tahap maksimum dah time tu... memang dalam hati pikir nak mati & teringat papa Amsyar & anak-anak...doktor tu kata nak 'seluk' untuk keluarkan darah beku kat dalam...sebab 'seluk' ni la yang aku kata aku serik nak bersalin lagi....sakit yang amat-amat...lagi sakit dari sakit nak bersalin.... tak boleh nak imagine & nak describe camna sakitnya..dok sebut Ya Allah, Ya Allah ja time tu...

Habis azab seluk menyeluk tu, nurse inject ubat untuk kecutkan rahim...so, terlena la aku untuk seketika...lepas tu doktor akan datang check lagi..pendarahan masih ada...fobia nak kena 'seluk' lagi sampaikan aku cakap darah dah tak banyak keluar...fobia punya pasai...alhamdulillah, tak kena seluk dah lepas tu walaupun darah still banyak keluar lagi...kali ke 2 disuntik dengan ubat untuk kecutkan rahim... lepas tu doktor bagitau kena tambah darah sebab darah banyak keluar...lepas sign borang persetujuan (bahawa setuju & bertanggungjawab sekiranya ada apa-apa terjadi semasa pemindahan darah -  mana tau darah tak sesuai ke apa kan).. Tawakal to Allah & sign borang.. dalam kul 6 ptg pemindahan darah pun dilakukan....

Papa Amsyar pulak petang pukul 4.30 baru dapat melawat..dia pun sampai lambat gara-gara kereta ada problem tak boleh start....huhuhu...sedihnya husband takdak disisi...oh, Amani diaorang dah hantar ke NICU untuk pemantauan sebab aku ada kencing manis...tak dapat jumpa Amani..lagi sedih...papa Amsyar sampai terus g tengok Amani kt NICU & iqamatkan Amani... pesan jugak suruh dia ambik gambar banyak-banyak (curi-curi ambik) hehehehe...

Alhamdulillah, lepas tambah darah....semuanya dah ok...cuma risau darah penderma sesuai ke idak dengan darah aku...alhamdulillah, takda effect dan darah nampaknya sesuai...so, sebab wad bersalin semuanya full berehatla aku dalam bilik bersalin tu... nurse cakap kalau ada katil kosong diaorang akan pindahkan aku..alhamdulillah, dapat nurse yang sangat-sangat baik...

Dalam pukul 11 malam, ada katil kosong & berpindah aku ke wad biasa...Amani masih di NICU & aku kena tunggu waktu melawat esoknya baru dapat jumpa baby... (rindu Amsyar & Amani sangat-sangat time tu).. 


22 November 2014
Alhamdulillah, semuanya ok...dapat mandi, segar rasanya...tunggu time melawat nak jenguk Amani kat NICU...Bila doktor check, alhamdulillah boleh discharge...Amani tak sure lagi sebab kena tanya doktor di NICU... Papa Amsyar pun datang terus kitaorang g melawat Amani... Sedih, sebab Amani tak boleh ikut balik sekali sebab diaorang nak check kuning pulak...result darah tu petang baru dapat...so, petang aku kena pegi NICU balik...mengharap sangat bacaan kuning tak tinggi & Amani boleh balik...Lepas jenguk Amani terus balik rumah... Amsyar tanya mana baby...hehehe...petang waktu melawat ulang alik ke hospital lagi... Amani ada kuning..bacaan 170 & tak boleh balik...Tidur malam tanpa Amani. nasib ada Amsyar....ingat lagi time Amsyar dulu...menangis tengok anak duduk bawah lampu tu...malam-malam lagi la...rindu anak...hehehe...


23 November 2014
Macam biasa, ulang alik ke hospital...bacaan kuning Amani yang petang semalam naik lagi jadi 210..memang tak boleh balik lagi la...doktor kata darah yang pagi diaorang dah ambil..petang baru dpt result...kena datang balik petang tengok result dapat balik ke tak....petangnya, kuning turun sikit...170..tapi tak boleh balik jugak...


24 November 2014
Sebelum ke hospital, berdoa sangat Amani dapat keluar...alhamdulillah, bacaan kuning dah turun & Amani boleh balik rumah jumpa abang Amsyar!!!

Ha..tu la kisah bersalinkan Raisha Amani...banyak peristiwa berlaku...tak sama macam Amsyar dulu...iye la...bersalinkan anak no 1 dengan anak no 2 memang tak akan sama...belum anak no 3 lagi kan... hehehe...

Gambar curi-curi papa ambik...dalam NICU tak boleh ambik gambar...
Hehehehe...1st time papa tengok adik Amani...


Hari kedua ibu g melawat adik Amani...
Time ni kena kuning...

Alhamdulillah..dah 3 bulan usia adik Amani...
Ibu, papa & abang Amsyar sayang adik...




6 comments:

  1. nervous iols baca uols...
    huuuuu.. jauh sangat bezanya kan..
    ingatkan amani tak ada kuning.. tapi rupanya siap duduk NICU lagi..

    tak apa amani..
    auntie doakan supaya amani sentiasa dikurniakan kesihatan yang berpanjangan..
    Allahhummaamiin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. auntie...tenkiu...amin..insyaAllah..semoga sentiasa dikurniakan kesihatan yg berpanjangan...

      aah..kuning ada...tp xtinggi macam abg amsyar dulu....

      Delete
  2. baru berkesempatan membaca.. wah2.. bedebar lak rse nye nak melahirkan my 3rd hero nih.. semoga di permudah kan la kan kan kan.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...pengalaman masing-masing kan...

      semoga dipermudahkan melahirkan hero ke3

      Delete
  3. wah! boleh buat drama nie.. Isteriku Puan Hebat. Ha ha ha ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. abang cik...semua isteri adalah hebat-hebat belaka... hehehe...

      Delete








Mini Rage Face Happy Smiley