Leaderboard

21 October 2015

Raisha Amani allergic lagi

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum...


Kali kedua Amani allergic...kali pertama allergic ayam...kisahnya boleh baca sini
Boleh dikatakan kali kedua ni agak teruk jugak la compare to kali pertama...Cuti Awal Muharam aritu kami just stay kat rumah...Papa diaorang pun tak balik...

Petang bila nak mandi kolam dengan abang Amsyar, As perasan ada biji dekat perut..boleh tahan banyak..
Macam naik 'kelopak garam' tu biji nya...Okey...tak syak apa-apa lagi time tu...sebab ingat biasa je kot..
Masuk malam, biji-biji tu dah semakin banyak kat perut...Dah cuak, kenapa pulak ni...nak kata allergic lagi takde bagi dia makan ayam pun...Lepas tu dah merebak ke muka...abis pipi...dah macam pakai blusher kekdahnya...Yang biji-biji tu bila dah lama dia bertukar jadi merah-merah....Telinga pun merah dekat cuping...Gelabah la...dah la sorang-sorang...

Terus whatsApp husband...nak bawak ke hospital la...tp macam mana..dengan amsyar, dengan Amani...susah nak kepung nanti...hospital lak tau je la nak dapat parking susah....
Takpe la...husband As balik...Pukul 2 pagi tu Amani jaga....tak selesa sebab nampak dia start menggaru-garu...Oh my....terpaksa pakaikan dia sarung tangan untuk elak dia terus menggaru...Husband sampai terus kami ke hospital...Doktor memang cakap allergic tapi tak tau apa punca...As pun blur apa As bagi dia makan...Seingat As, bagi dia bubur je pun..bubur+ikan bilis+brokoli...itu je...So, doktor buat surat untuk refer Pakar Kanak-Kanak....So, Khamis pagi terpaksa la EL...Doktor bagi lotion dan balik sapu, alhamdulillah esoknya nampak ada kurang...

Jumpa pakar kanak-kanak, doktor tanya ada tak introduce apa-apa makanan baru untuk Amani?Ermmm..blur lagi..sebab yang dia makan semua dah biasa hari-hari makan...Doktor cakap lagi, maybe dari ikan bilis.... zappppp...otomatik As terus ingat...As ada beli ikan bilis baru...sebab yang lama dah abis...mungkin ikan bilis yang As beli tu stok lama punya...Sebab tu boleh menyebabkan Amani allergic...So far, alhamdulillah Amani takde masalah kulit...

Dah tau punca sebenar...
Doktor sarankan stop bagi ikan bilis...(kalau boleh tak payah bagi sebab ikan bilis tak elok sangat pun)..So, As start bagi ikan, daging & sayur-sayur....Kes allergic ni kita tak boleh nak detect...maknanya kena la try & error...Kalau bagi & nampak allergy, kena la stop bagi dia makan lagi...itu je caranya...Kena try bagi dalam kuantiti yang sikit...dan bagi sebanyak 3 hari...nak tengok penerimaan dia macam mana.Kalau tak allery lagi, ok la...Cuma doktor avoid As bagi Amani kekacang...Dan As kena try bagi Amani telur (kuning telur)...bagi sikit je...nak tengok dia sesuai ke tak..Gitu la kisahnya..anak dara As ni memang kena extra extra care bab makan dia....kalau salah makan, macam ni la akan jadi...Takpe la dik...ibu try sehabis baik yeeeee....

Telinga merah...part ni paling kerap dia garu....


Pipi udah rupa pakai blusher...ini dah ok sikit...tak merah sangat..


Ala ciannya dia...


Tunggu turn nak jumpa doktor ni...

Alhamdulillah...sekarang dah baik dah...As takde letak ikan bilis dah dalam bubur dia...As buat bubur letak isi ikan tenggiri + brokoli/carrot..Sedap tau...tgh masak pun dah bau semerbak je..sebab ada isi ikan tenggiri...Makyam pun cakap banyak dia makan....


1 comment:

  1. siannya dia. semoga amani x allergic lagi la ye.

    ReplyDelete








Mini Rage Face Happy Smiley