Leaderboard

18 August 2015

Amani allergic ayam..

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Dah habis kisah raya..hehehe...dah masuk 3 Zulkaedah pun arini...
Ni nak cerita perihal anak dara As tu...Raisha Amani..
Sekarang dah 8 bulan lebih usianya...


Masuk 8 bulan aritu As ada introduce ayam dekat dia..
Masak sekali dengan bubur & sayur...
Sebelum ni buatkan bubur sayur & ikan bilis je, selain nestum...
Memang tak menjangka la yang dia akan allergic ayam ni...
Tapi tu la...last jumpa doktor baru tau yang punca bintik-bintik merah & ruam tu rupanya allergic ayam..
Pening kami pikir...kenapa la...nak kata chicken pox..memang bukan...
Tapi terdetik juga satu ketika tu, itu chicken pox....sebab sebelum tu dia ada demam...
Siap mandikan dia dengan air daun bambu, lumur 1 badan dengan bedak sejuk...
Sebab katanya 'campak sekam'...boleh gatal-gatal & miang satu badan...


3 hari sebelum raya aritu la...Ada naik macam ruam-ruam merah dekat badan...
Malam tu pulak dia punya mengamuk, merengek, tak selesa agaknya...
Itu yang kami expect, 'campak sekam' tu...
Dah la lusa nya nak raya..kena chicken pox pulak..
Tapi, esoknya....ruam-ruam tu semua dah hilang...
Tapi tak la hilang terus...cuma ruam merah tu nampak berkurangan & takde nampak makin bertambah...
Tapi, masih dalam kuarantin la sebab takut gak kalau betoi chicken pox tu...
Memang tak bawak keluar sangat...


Lepas raya, tetiba lak naik bintik-bintik merah (macam ada mata, tapi bukan jenis berair macam cacar tu)..
Tapi bukan dekat badan...yang ni naik dekat tangan & kaki...
Allah, dah kenapa pulak kan...
Risau kot kesinambungan ruam-ruam merah tu...kali ni baru bintik tu keluar...
Nasib la Amani tak merengek @ menangis...
So, bawak jumpa Dr. Lee, katanya mungkin allergic @ eczema...eh? dah kenapa eczema lak..
Pening teruih mak...


2-3 hari selepas, masih ada naik bintik-bintik, kami tak puas hati...
Bawak jumpa Dr. Gul pulak...
Then, this time...baru tau yang punca semua ni adalah dari ayam...
Tunjuk je tangan & kaki dekat Dr. Gul, terus dia sebut...ada ke bagi ayam?
Oh..then terus teringat memang ada introduce ayam pun...
Terjawablah sudah persoalan kami...
So, Dr. Gul bagi ubat allergic & suruh stop dulu pakaikan Amani sabun & losyen...
Dia suggest satu sabun ni... Oilum namanya....
Tak tahu la sesuai ke idak untuk kulit baby ni..
Tapi, so far alhamdulillah, sejak pakai nampak ok ja..
Orang dewasa pun boleh pakai..boleh dijadikan untuk kegunaan harian..


Buat masa ni stopkan dulu bagi Amani ayam & seafood jugak...Lebihkan ikan & sayur...
Yang syok, As pun kena pantang jugak...sebab masih BF Amani...
Tak boleh la makan ayam nampaknya ni...
Dan misi untuk introduced telur jugak terpaksa ditangguhkan...
Last check up nurse ada pesan try introduce telur sikit...
Nak tengok ada any allergy ke tak...
Tapi malas la..nanti la dulu...


Ada jugak yang suruh bagi ayam sekali lagi...
Mana tau bukan allergic ayam ke...hah, sudah...
Takpe la..biar la dulu macam ni..




Bintik-bintik di kaki dan tangan..

Ala...cian dia...
Alhamdulillah, sekarang dah baik...

Sabun Oilum...


No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley