Leaderboard

19 August 2015

Natural Remedy: Cough...

Bismillahirrahmanirrahim...
Assalamualaikum...


Anak-anak kerap tak sihat lately...
Perubahan cuaca sama agaknya...


Paling tak best, bila diaorang batuk...
Allahu Akbar!!! kita yang besar ni pun batuk dah teruk..
Tambah la diaorang budak-budak kan...
Yang tak best, batuk time tengah malam..time tidoq tu..
Bagi ubat pun memang tak jalan...


Amani lagi la...mana leh makan ubat batuk lagi kan...
Sapu vicks aja la dekat dada & belakang...
Semalam, try buatkan ubat tradisional untuk diaorang...
Sebelum ni memang dah nak buat, tapi tak sempat nak beli barang nya...


Actually, tak banyak pun barang nya..
Cuma kena ada kapur makan (kapur sireh) & limau kasturi...
Nak buat pun senang yang amat-amat...
Perah limau & lepas tu campurkan kapur...
Agak-agak la kuantiti...jangan lebih kapur sebab bila campur limau akan jadi panas..
Lepas tu sapukan dekat dada anak & belakang badan...
Alhamdulillah, petang sapu malam diaorang tidoq takda batuk dah...
Pagi ni continue sapu lagi...
Semoga anak-anak ibu cepat sembuh...





Cepat sembuh ya anak-anak ibu...

6 comments:

  1. Nak try la...mmg kesian tgk budak batuk2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak nad...try la...harap berkesan...tu la..kesian..

      Delete
  2. SEMOGA CEPAT SEMBUH.KESIAN TGOK ANAK2 KALAU SAKIT KAN

    ReplyDelete
  3. Sy biasa buat garlic oil je utk arissa. Alhamdulillah. Petua ni kt kpg mg ada. Kapur xleh letak byk kan? Kang melecur lak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah..kapur panas...xleh banyak...
      itu la..garlic oil pun buat..apa yang boleh buat..semua buat..hihihii..ikhtiar mana yang boleh...

      Delete








Mini Rage Face Happy Smiley