Leaderboard

17 April 2013

Edisi Rajin: Cupcakes Carrot Blended

Assalamualaikum...

Semalam tetiba jadi rajin nak buat cupcake plak. Godek2 la resipi cupcake yang senang dibuat lagi mudah & berkhasiat...harus berkhasiat sebab nak bagi anak makan kan. Memandangkan byk resipi cupcake @ kek @ muffin menggunakan mixer, kena la cari resipi yang tidak menggunakan mixer. Ye la, daku belum hado mixer ye! Next month target nak culik mixer murah2 satu untuk kesenangan membuat kek @ cupcake @muffin @ apa2 aja la di masa hadapan. Lagipun kan dah nak raya xlama lagi....(lambat lagi lah!!) Maka, nak target lagi ni...raya ni mesti ada 2-3 balang biskut rayo...harus la...ada oven bru kalau xdigunakan maka sangat lah rugi..nnt papa Amsyar bising, beli oven kalau setakat nak biar dlm kotak baik xpyh beli...ha, kan dah kena....tapi so far, belum ada lagi la ayat-ayat sebegitu. Lepas ni kena pelbagai kan la...bakar ayam, dan lain-lain. Bukan untuk bakar biskut @ kek aja....Hehehe..eh? dah lari topik....

Lepas cari dan cari, dapat la resipi yang sangat senang...mudah & sedap. Terbukti sebab lps bakor je 2-3 biji ngap masuk mulut. Tak sabor2....Ini lah cupcake comel kiut miut yang dihasilkan semalam. Namanya Cupcake Carrot Blended. Sebab apa panggil kiut miut? Sebab saja buat kecik2..senang Amsyar nak ngap. Sekali msk mulut je. Dan resipi ni sgt senang....masuk semua bahan dlm blender then blend smpai halus....senang kan? Jom tengok resipi sebelum saya tempek gambo2 nya ya....

Cupcake Carrot Blended

Bahan-bahan
1 batang carrot (Anggaran 180g)
1 cawan minyak
1 cawan gula halus
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 sudu baking powder (* ayak bersama tepung)
secubit serbuk kayu manis (optional)

Cara-cara
1. Bersihkan carrot, potong kecil-kecil dan masukkan ke dlm blender bersama-sama dengan gula, minyak dan telur. Kisar semua bahan sampai halus.
2. Tuang bahan yang dikisar ke dlm mangkuk dan campurkan tepung sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati. 
3. Pipe ke dlm cup dan bakar selama 25 minit pd suhu 170c sehingga masak. 

*** Boleh jugak kalau nak terus masuk dalam loyang dan terus bakar. 


Alhamdulillah, menjadi jugak la cupcakes ni semalam. Dapat la Amsyar bwk bekal ke taska makan dengan kawan-kawan. 

No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley