Leaderboard

26 March 2013

Muffin Yogurt Coklat Chip

Assalamualaikum..

Lama xupdate blog....kali ni jom cerita pasal masak2 pulak ye kawan2. Rajin masak? Tak jugak sebab tgk keadaan. Sy ni takde la hari2 rajin...ish2..kalau hari2 rajin camna la gamaknya. Kdg2 balik keje, main2 ngn anak, tidokan anak..last2 dgn sy sekali tido. Time tu memang malas la...Ni kisahnya..time balik kampung aritu akhirnya dpt jugak sy beli OVEN kesayangan yg telah sekian lama sy idamkan. Dari tahun lepas aim oven tu...akhirnya dpt jugak beli. Maka, semalam sy saja buat muffin tu untuk resmi oven baru. Hahahaha! Ciwi + over! Biarlah.....

Godek2 resipi dkt internet & terfikir nak buat muffin la...1st trial kan..harus buat yang senang2 dulu. Maklumlah, sy ni bukannya terror sgt membaking ni...Jom tgk resipi (pada sesiapa yg nak try)..serius! sangat senang & sedap....

MUFFIN YOGURT COKLAT CHIP 
Resipi dari: izahdaut

Bahan-bahan:
1 cawan tepung (tepung gandum)
1/3 cawan gula (klu xmau manis sgt, leh kurangkan)
1/2 cawan yogurt natural low fat (any brand)
2 sudu kecil soda bikarbonat
3/4 sudu kecil baking powder
1/4 sudu kecil garam
1/3 cawan susu segar / susu cair 
1/2 sudu kecil esen vanilla
2 sudu besar butter (cairkan)
1/2 cawan coklat chip
1 biji telur

Cara-cara:
- Ayak tepung, soda bikarbonat, baking powder dalam 1 bekas besar. 
- Campur gula + garam. Ketepikan.
- Sebatikan yogurt bersama telur sehingga licin + sebati. 
-Kemudian masukkan susu cair, esen vanilla + butter. 
- Gaul sebati kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi.
- Gaul sekadar tepung bersatu dengan adunan yogurt. 
- Masukkan coklat chip & sendukkan ke dalam muffin cup.
- Bakar selama 25 minit pd suhu 180c

Ni la hasilnya...pasni kena pakai muffin cup yang kecik. Baru nampak comel....

## Amsyar bwk muffin ke taska, makan dgn kwan2....

4 comments:

  1. gambar oven baru please! hehehehe. raya ni leh wat tempahan biskut seperti yang diidamkan tahun lepas lah. :D

    ReplyDelete
  2. Insya Allah...hrp camtu la...gmbr oven pn nak ke? hehehe

    ReplyDelete








Mini Rage Face Happy Smiley