Leaderboard

27 March 2013

Balik Kampung....

Assalamualaikum...

Balik kampung minggu lepas. Alhamdulillah, percutian singkat yang penuh bermakna. Bila dapat balik kampung mmg sgt seronok ok! Dapat melepaskan rindu kat mak abah & family yg lain. Time ni aja la dpt berkumpul satu family pun. Yang penting, dapat tgk mak & abah happy sebab semua anak2 berkumpul. Main ngan cucu yang 6 orang tu...Amsyar pun dah pandai sebut WAN, TOK, PAKSU...seronok la dia bila balik kmpung. Wan bwk ronda2 naik moto pusing kampung pagi petang. Dapat main beskal Kak Long, dapat main batu2 kat halaman rumah Wan...dapat tengok rabbit umah sebelah. Tu belom masuk bab tgk mesin padi amik padi lagi. Mesti ternganga mulut budak kecik tu kan....Time kami balik aritu, musim menuai dah lepas. Tinggal nak membajak. Kena tggu bulan 6 nanti la bru dpt tgk mesin amik padi....

Alhamdulillah, bertolak dr Ipoh jam 10 pagi sampai kampung lebih kurang koi 230 ptg. Sepatutnya koi 1 mcm tu dah sampai..tapi sebab jalan jem sangat2 lepas exit Pendang...lambat la kami sampai. Tapi memang tensen jugak la sebab jem ni. mana taknya, perut berkeroncong lapar sgt. Nasib bekalan biskut ada. Buat lapik perut orang kata. Mak abah kat rumah semua dok tunggu kami sampai nak p kenduri sama2. Tapi, alhamdulillah selamat sampai walaupun lambat. Itu lebih baik kan. Biar lambat asal selamat. Huhuhuhu. Tapi, nak jugak melepaskan geram kat org yang buat jalan kat highway tu. Penyebab jem teruk. Macam nak ja bgtau kat diaorg, jangan la buat jalan time ari minggu. Keta banyak. Bila keta banyak, buat jalan pulak memang jem la.

Sampai umah ja terus ke kenduri kawan sekolah rendah. Kebetulan, mak abah kenal mak ayah dia. So, kami satu family pegi kenduri tu. Dapat la jmpa beberapa org kwan time sekolah rendah dulu. Semua dah berkeluarga. Pas kenduri kwan, terus ke kenduri satu lg. Perut yang tadi berkeroncong maha dasat terus full & sengkak sebab makan banyak.

Esoknya kenduri lagi. Dekat je ngan rumah, sepupu mak yang kawen. Tapi sebaya saya la. Hehehe. Time kenduri kendara ni la dapat jmpa sedara pun. Bersembang sampai ke malam. bukan senang nak dapat peluang jmpa. Tapi lepas kenduri dah nak balik Ipoh. Ala, kejap je rasa. Sampaikan mak siap suruh amik cuti hari Isnin, xpuas main ngan cucu katanya. Tapi xboleh sbb Papa Amsyar dh pn amik cuti minggu sebelum tu. Insya Allah nant kami balik kampung lagi. Itu sudah pasti, tapi xtau la bila kan. 


No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley