Leaderboard

28 June 2013

Eh kome doroyan dh berbunga..

Assalamualaikum....xleh tdoq & idea tetiba mai nk update blog....mentang2 dah canggih kan sekarang. update melalui cik nine ja. Hahahaha...kecoh ja nk hbq...(ok, sambung update kat PC opis pagi ni sebab tetido time taip entri ni semalam)..hahaha..

Ha..sapa tak kenai ni buah apa memang xtau nak kata la kan...hehehe...sekarang dah mai musim doroyan dah...berlambak orang jual tepi jalan, pasar malam pun ada jugak. Ni buah 1st dari pokok yang mak abah tanam. Setelah bertahun-tahun lamanya pokok ni nak berbuah (standard la pokok durian kan, kena tunggu pokok besaq baru la berbuah). Kami memang xda dusun durian pun. Pokok ni mak abah tanam tepi rumah ja. Dekat pintu dapoq sebelah bendang. Hahaha...leh imagine ke?

Kebetulan, time kami balik kampung last week pokok ni dh berbuah. Yg best, ada 3 biji ja yang menjadi. Semua xsabaq nak tunggu durian ni gugur. Perbualan dengan mak time sampai kt umah:

Mak: Nnt p tengok pokok durian, dah berbuah....ada 3 biji...tapi xmasak lagi la...
Me: Yaka? durian apa mak? musang king ka (hahaha...)
Mak: Dak aih..bukan musang king...
Me: Lari terkedek2 p tengok.."Bila nak masak mak? agak2 esok masak dak?
Mak: Mana nak tau...tunggu dia guguq la...xpun hang p rabat tengok ats pokok tu...
Me: Ada pulak suruh rabat pokok....
Mak: Tengok esok la...kalau xguguq jugak, kita kait la...bwk balik ipoh sebijik..peram bg masak.pastu bagi abang sikit...
Me: Boleh ka kait? bukan kena tunggu buah guguq sendiri ka?
Mak: pandai-pandai la...

Hehehe...mcm mana xsabaq nak tunggu durian gugur, mcm tu la xsabarnya kami nak merasa hasil pertama ni. Mak kata kalau tangkal buah ni panjang, durian ni sedap. Hah, xpenah tau pulak. Tapi yang pasti ini bukan durian spesis musang king yang femes, sedap & mahal tu....

Malam ni nak bwk durian p umah abg..sama-sama makan kat sana. Pagi td dah bau semerbak dh durian satu umah..mest dah masak ni...nyum2...Saya bukan hantu durian..tp disebabkan ni adalah buah sulung pokok yang mak abah tanam, mesti kena rasa jugak...seulas pun jadi..

Esok mau bercuti2 ke Cameron Highlands lagi...dah berapa kali p sana pun xtau nak kata. Kali ni 2 malam dok sana, mati kutu xtau nak p jalan mana. Apapun, ini adalah family gathering sebelah papa amsyar...enjoy aje la!!! makan stoberi banyak2...hahaha...doakan semua selamat...selamat pegi selamat balik..

No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley