Leaderboard

24 October 2014

Sharing: Kaki & Tangan Bengkak ketika hamil...


Assalamualaikum...


Prgenant Amsyar dulu...kaki elok je...tak bengkak pun...
Tapi kali ni, ada nampak membengkak sikit..
Tanya kawan-kawan pun...aah, ada bengkak sikit kata diaorang...
Masih muat kasut yang aku pakai sekarang...
So, tak perlu la nak shopping kasut baru...eh?

Cuma satu yang aku perasan pregnant kali ni perut aku mcm lebih besar compared time pregnant Amsyar dulu....

So, gigih la aku google kenapa & mengapa keadaan ini terjadi...
Macam biasa, www.babycenter.com.my menjadi sumber rujukan aku...

Istilah saintifik utk bengkak kaki & tangan ni adalah OEDEMA

Mengapa ini terjadi? 

Bengkak pada buku lali dan tapak tangan (oedema) berlaku dalam kehamilan kerana badan anda menyimpan lebih banyak cecair daripada biasa.

Apabila bayi anda semakin membesar, uterus (rahim) memberi tekanan kepada saluran darah di pelvis. Ini khususnya menjejaskan salur darah besar yang menerima darah daripada anggota badan bahagian bawah. Salur darah yang dipnaggil vena kava ini terletak pd bahagian kanan badan. Tekanan yang diterimanya menyebabkan peredaran darah di bahagian itu menjadi perlahan & mengakibatkan darah terkumpul.

Tekanan daripada darah yang terkumpul ini memaksa air turun dan keluar melalui salur darah kecil (kapilari) masuk ke dalam tisu-tisu pada tapak kaki dan buku lali. Biasanya air ini akan diserap oleh badan. Kadangkala wanita hamil juga menyimpan lebih banyak air dari biasa, dan ini menambahkan lagi kebengkakan.

Anda mungkin mendapati kebengkakan ini lebih teruk pada waktu petang & malam. dan lega sedikit pada waktu pagi setelah anda tidur sepanjang malam. Menjelang petang, anda mungkin dpt lihat jika anda tekan kulit di sekitar buku lali, kulit itu tidak menganjal & serta merta kembali kepada keadaan asal. Menjelang penghujung kehamilan, tangan anda juga mungkin menjadi bengkak & cincin yang anda pakai akan menjadi ketat. 


Adakah ini perkara biasa?

Oedema semasa hamil adalah perkara biasa, terutamanya dlm trimester ketiga. Diantara 50-80% wanita hamil yg sihat akan mengalaminya. Cuaca panas seperti di negara kita juga memburukkan lagi keadaan ini.

Walau bagaimanapun, jika anda mengalami bengkak yang teruk pada muka, tangan atau tapak kaki, jumpalah doktor anda. Ini mungkin merupakan salah satu tanda praeklampsia, iaitu keadaan yg serius bagi anda & bayi.


Apa yang boleh dilakukan untuk mengurangkan bengkak?

Ubat-ubatan yang membantu buah pinggang mengeluarkan air & sodium sebagai cara utk membuang cecair dari dlm badan (iaitu ubat yg berbentuk diuretik) tidak sesuai diambil semasa hamil. Sebaliknya, gunalah kaedah-kaedah berikut utk mengurangkan kebengkakan:-

* Naikkan kaki bila-bila anda boleh, utk membantu melancarkan peredaran darah. Jika ditempat kerja, letakkan bangku kecil @ kotak di bawah meja anda. Di rumah pula, cubalah baring mengiring ke kiri, kerana ini boleh mengurangkan tekanan pd vena kava bawah.

* Elakkan duduk @ berdiri terlalu lama tanpa berehat. Dan jgn cuba menyilang kaki semasa duduk.

* Pakailah seluar stoking sokongan (support tights) sebelum anda bangun dari katil pada waktu pagi supaya darah tdk berpeluang berkumpul disekeliling buku lali. Jika ini tdk berjaya, tanyalah ahli farmasi @ doktor mengenai syokin tekanan (compression stokings)

* Bersenam selalu, terutama berjalan, berenang atau dengan menggunakan basikal senaman.

* Jika anda membuat perjalanan jauh, berhentilah dengan kerap untuk meregangkan kaki.

* Jika kulit anda tidak terlalu tegang & sakit, anda boleh meminta seseorang utk mengurut buku lali & tapak kaki anda hingga ke lutut. Ini boleh membantu mengalihkan cecair keluar daripada tapak kaki.


No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley