28 October 2014

Sharing: Doa & zikir supaya dipermudahkan bersalin...
Assalamualaikum...


1. Surah Al-Fatihah (7 kali)


2. Ya Khafid (1000 kali)


Al-Khafid (Yang Maha Menjatuhkan). Jika diamalkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.

3. Al-Abasa : 20


"Kemudian jalannya dimudahkan"4. Al-Anbia' : 87-89
"Sesungguhnya tiada Tuhan (yang dapat menolong) melainkan Engkau (ya Allah)! Maha Suci Engkau (daripada melakukan aniaya, tolongkanlah daku)! Sesungguhnya aku adalah dari orang-orang yang menganiaya diri sendiri"

Maka Kami kabulkan permohonan doanya, dan Kami selamatkan dia dari kesusahan yang menyelubunginya dan sebagaimana Kami menyelamatkannya Kami akan selamatkan orang-orang yang beriman (ketika mereka merayu kepada Kami)
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Zakariya, ketika ia merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Wahai Tuhanku! Janganlah Engkau biarkan daku seorang diri (dengan tidak meninggalkan zuriat) dan Engkaulah jua sebaik-baik yang mewarisi"

5. Allahumma bihaqqi maryam, wa bihaqqi man unzilat 'alaihi suuratu maryam, khaffif 'anni aalaamil makhaadth, birahmatika ya arhamarraahimiin.

Maksudnya: "Ya Allah, dengan berkat Siti Maryam, dan dengan berkat Nabi Muhammad yang diturunkan Surah Maryam kepadanya, ringankanlah kesakitanku dengan rahmatMu Ya Allah Yang Maha Penyayang"


6. Rabbi yassir, wala tu assir, ya kariim, wa atmim bil khair.

Maksudnya: "Ya Allah, berilah segala kemudahan kepadaku, janganlah Engkau beri kesusahan, wahai Allah Yang Maha Pemurah, dan sempurnakanlah semua hajatku dengan sebaik-baiknya"

Yang paling penting amalkan yang no 3. Amalkan selalu tak kira dimana kita berada dan apa yang kita buat. Bila nak makan atau minum pun boleh baca dekat makanan dan minuman sebelum makan atau minum. Cukup mudah. Ibu pregnant sekelian, jom kita amalkan bermula sekarang! 

Thanks http://puankutu.blogspot.com/2013/03/selusuh-bersalin-doa-zikir-mudah.html atas info yang berguna ni...sharing is caring..semoga memberi manfaat kepada kita..

*********************************************************************************
Paling penting, jaga percakapan, perbuatan kita dengan orang lain....terutama dgn suami, ibu bapa dan yang lain...di samping solat jangan tinggal & kerap membaca al-quran... InsyaAllah...
Allah akan permudahkan segala-galanya...


No comments:

Post a Comment