Leaderboard

25 October 2014

Pregnancy Journey: Boy or girl??


Assalamualaik m...


Mula-mula excited jugak nak tau baby boy @ girl...
Tapi bila 1st scan dulu, adik Amsyar malu-malu nak tunjuk..xpe la tak tau pun...
Tapi, last scan dah dapat nampak dah...hehehe...surprise!!!
Amsyar bila tanya nak baby girl @ boy...kejap jawab girl..kejap nak boy...
Ala...dia bukan reti pun lagi...


Moh kita tengok petua nak tahu jantina baby...


1. Melihat kepada perut si ibu

Kalau perut kelihatan tajam iaitu meruncing ke depan - Lelaki
Kalau perut kelihatan bulat bundar / melebar ke tepi - Perempuan

Me: Bulat & melebar - Perempuan


2. Melihat kepada nipple si abang @ kakak (kalau pregnant anak sulung abaikan)

Kalau terbelah - Perempuan
Kalau timbul/bulat - Lelaki

Me: Macam timbul...tapi kadang-kadang mcm tak.. hahahaha.. - So, tak pasti....


3. Melihat arah tidur si ibu 

Kalau si ibu suka tidur mengiring ke kanan - Lelaki
Kalau tidur mengiring ke kiri - Perempuan

Me: Sokmo tidur mengiring ke kiri...tapi ada jgk berpusing ke kanan...hahaha..tp mostly mmg mengiring ke kiri lah - Perempuan


4. Merasa arah berat perut

Kalau si ibu merasa bahawa anak dlm kandungan suka duduk sebelah kanan - Lelaki
Kalau sebelah kiri - Perempuan

Me: Rasa berat ke kanan - Lelaki


5. Melihat perwatakn ibu

Kalau semasa mengandung si ibu suka bersolek, bergaya - Perempuan
Kalau malas serba serbi (ops) - Lelaki

Me: Entah...kejap ada mood nak lawa-lawa...kejap tak...tapi sokmo xsuka melawa pun 
- So, perempuan


6. Melihat garisan pada perut ibu

Kalau garisan tegak dari bawah ke atas tu lurus, terang & tak putus-putus - Lelaki
Kalau terputus-putus & tak terang - Perempuan

Me: Terang tapi xlurus....hah, camno tu ?? - So, lelaki


7. Melihat pada wajah si ibu

Kalau wajah si ibu berseri-seri - Lelaki
Kalau muka tak berseri - Perempuan

Me: Tak berseri pun - Perempuan


8. Melihat pada buku lali si ibu

Kalau kelihatan licin & putih berseri- Lelaki
Kalau kelihatan kehijauan - Perempuan

Me: Tak pasti sangat...kehijauan la kot - Perempuan


9. Melihat kepada respon baby lelaki atau perempuan terhadap ibu mengandung

Kalau baby perempuan suka kat ibu mengandung ni - Lelaki
Kalau baby perempuan tak suka dekat ibu mengandung ni - Perempuan
Begitulah sebaliknya

Me: Baby Arash (lelaki) kat taska Amsyar suka kalau didukung..tapi baby Amna xmau langsung kalau nak dukung dia - So, perempuan


Wallahualam...

Ini semua sekadar andaian.. Kadang2 ada yang betul ada yang tak..
APA yg penting baby selamat dilahirkan...betoi x?

No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley