Leaderboard

12 October 2014

'meng'donut di hari minggu...


Assalamualaikum...


Amboi...'meng'donut eh... bahasa mana la aku guna nie...
Kisah buat donut di hari minggu...dah lama nak buat..
Tapi selalu xsempat la...tertidoq la...lupa la...malas la...
Haahaha..macam-macam alasan kan?
Akhirnya, tertunai jugak hasrat 1st time mcm aku ni buat donut...
Kalau ikut tu senang aje...bahan pun tak banyak...


Macam biasa...1st timer kena godek 'google' la cari resepi paling senang & mudah...
Cari punya cari..jumpa blog akak ni.. bukanchef.blogspot.com
Sempoi ja resipi dia & of course senang aku nak paham...

Resipi Donut Lembut

Bahan-bahan

3 cawan tepung gandum (ayak dulu bg tepung ringan)
1 paket yis
1 cawan ayaq suam (yg panas)
3 sudu besaq susu pekat
4 sudu besaq gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu besaq mentega cair
Telur 1 biji

Cara-cara

1. Satukan gula, susu pekat & ayaq suam. Bancuh smpai gula hancur & masukkan yis.

2. Perap yis smpai yis jadi buih. Buih mcm teh tarik & lagi lama perap lagi kembang donut nanti.

3. Cairkan mentega & masukkan ke dlm bekas lain bersama telur yang telah dipukul.

4. Bila yis dh berbuih, masukkan campuran telur & mentega tadi. 

5. Ayak tepung & campurkan adunan yis & mentega tadi. Uli adunan sampai adunan tak melekat kat tangan. 

6. Biarkan doh selama 45 minit utk bagi dia kembang. (Aku perap sampai 1 jam lebih gara-gara terlena...hahaha...sudahnya doh kembang hampir sama dengan mangkuk...hihi) 

7.  Tumbuk-tumbuk doh utk keluarkan angin.

8. Start la bentukkan adunan ikut suka. (Aku buat ball kecik2 & bentuk lubang tengah tu. Guna penutup botol ja... sendiri bentuk sebab tu ada kecik ada yang besaq.. ada yang senget2...)

9. Goreng dengan api yang sederhana. Jangan sampai hangit sudah. Lepas tu ikut la nak hiaskan dengan apa...(aku just tabur gula sahaja)


Donut senget ada...donut besaq ada...kecik pun ada...
hehehehe...


Dah siap tabuq gula...
Buat minum petang time hujan....kena dengan ayaq teh O....
Alhamdulillah...donut menjadi...
Walaupun rupa biasa-biasa tapi donut lembut & sedap (wah...puji diri sendiri)
Bagi mak mertua 5 biji....jiran sebelah rumah 5 biji...
Selebihnya papa ngan Amsyar punya...
Amsyar suka yang ball kecik2...senang dia nak ngap....


No comments:

Post a Comment








Mini Rage Face Happy Smiley